30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 50)
 • Q:
  Bijdrager
  iStudent

  MacBook Air extreem traag na waterschade

  Er is een plens limonade over mijn MacBook Air (early 2015) gegaan. Hij was dicht en stond rechtop geklemd tussen het kussen en de leuning van de bank. De limonade is er dus via de achterkant ingelopen. Het goede nieuws; hij werkt nog steeds, maakt geen rare geluiden alleen is hij afgrijselijk traag geworden en als het scherm sluit (normaals slaapstand) gaat hij uit en moet ik opnieuw opstarten (wat ook 5 minuten duurt).

  Na wat rondzoeken kwam ik het programma TG Pro tegen, ook daar niets bijzonders. De ventilatoren draaien ook niet heel hard (juist stil) en niets loopt in het rood.

  Ervaring iemand? Wat kan ik doen?

  – Formatteren en opnieuw installeren, kan dat iets uithalen?

  – Genius Bar?

  – Of echt defect en verkopen op macdefect.nl?

  Dank alvast!

   

  TG Pro screenshot

  Bijdrager
  JoopJoopJoop

  Dat wordt een nieuwe……

  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  Ik zou hem -zo snel mogelijk- laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf.

   

  even googelen en je vindt genoeg.

   

  Bijdrager
  JoopJoopJoop

  @EagerB0bNerd,

  Denk wel aan de kosten, al lijkt dit goed er kunnen altijd later nog problemen optreden, schoongemaakt of niet…

   

   

  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  @Joop:

  Hoe kom je daar nou bij? Als je hem niet laat schoonmaken gaat ie geheid kapot, door corrosie/inwerking van zuren uit de limonade.

  Bijdrager
  Brombeer

  @EagerB0bNerd

  Zou de smaak van de limonade nog van invloed zijn?

  Bijdrager
  EagerB0bNerd
  Bijdrager
  McPim

  EagerB0bNerd op 2 september 2019 om 18:20
  @joop:

  Hoe kom je daar nou bij? Als je hem niet laat schoonmaken gaat ie geheid kapot, door corrosie/inwerking van zuren uit de limonade.

  Ja dat klopt, maar wat 3xJ zegt – laat ik ‘m eens ’n keer gelijk geven 😉 – klopt toch ook? Het kost een hoop geld maar geeft echt geen garantie dat ie weer als nieuw is. Het is je beste kans, maar je weet nooit waar de troep allemaal tussen gekropen is en hoe dat op termijn verder gaat werken.

  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  wat 3xJ zegt – laat ik ‘m eens ’n keer gelijk geven 😉 – klopt toch ook?

  Nee, wat JJJ klopt niet, het is irrationeel en dus onverstandig. Als je een Mac met limonadeschade professioneel laat reinigen wordt alle troep (ultrasoon in een reinigingsvloeistof) grondig verwijderd waardoor de kans dat hij goed blijft veel groter wordt. Daarnaast -en daar komt de koele statistiek van de harde cijfers om de hoek kijken- is het effect (de kosten) van een computer die stuk gaat doordat je hem NIET hebt laten repareren veel groter. Immers, een nieuwe of vervangende mac is altijd DUURDER dan een reparatie.

  In het risicobeheer geldt: verwachte waarde = kans x gevolg.

  Als we het risico dat de mac kapot gaat zonder reparatie stellen op 75%, en de kosten van een vervangende mac op €1400, dan is de “waarde” van de keuze om hem niet te repareren 0,75 X 1400 = 1050

  Als we het risico dat de mac kapot gaat ondanks een reparatie stellen op 25%, en de kosten van de reparatie op €200 dan is de “waarde” van de keuze om hem niet te repareren 0,25 X 200 = 50

  Let op, dit zijn niet je echte kosten, het is een kwantificatie van het risico, waarbij geldt: hoe hoger de waarde, hoe groter het risico.

  Je kan rommelen met de getallen wat je wilt, maar een reparatie geeft het minste risico op grote uitgaven.

   

  Ik zou het wel weten.

   

   

   

  Bijdrager
  McPim

  Het ziet er al snel geloofwaardig uit zo’n semi-wetenschappelijke kansberekening. Maar dat is het niet 🙂. Vrijwel alle getallen zijn aannames met een grote onzekerheid. Ik noem maar wat: hoe kun je het risico op kapot gaan zonder reparatie stellen op 75% als je dat ding van binnen niet hebt gezien? Er kan één druppel in zitten of een hele plas. En je vergeet een belangrijke variabele: de tijd die verstrijkt tussen de gebeurtenis en de reparatie, ik denk een van de belangrijkste factoren. Verder is ultrasoon reinigen geen tovermiddel, het is vooral een optie voor printplaten/moederbord. Niet de batterij, het scherm of het toetsenbord. Met andere woorden: de hele laptop moet gedemonteerd en onderzocht op schade. Batterij, LCD, toetsenbord zullen afhankelijk van de verstreken tijd eventueel vervangen moeten worden. Dan hebben we het echt niet meer over tweehonderd Euro (ook een wilde aanname).

   

  Leuke sommetjes, maar elk geval is anders en er is geen enkele zekerheid dat het voor iStudent zal meevallen.

  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  Leuke sommetjes, maar elk geval is anders en er is geen enkele zekerheid dat het voor iStudent zal meevallen.

  Klopt, er is geen enkele zekerheid, en juist daarom is de reparatieoptie de meest rationele keuze.

  En verder is het een geheel vrijblijvend advies, waar de iStudent mee mag doen wat hij wilt.

  Bijdrager
  McPim

  Discussies kunnen bijdragen aan een goed advies 👍🏻. Het zou mooi zijn als iStudent (heel snel) bij zo’n bedrijf een voorlopige analyse en offerte kan krijgen (door ‘m bijvoorbeeld even open te schroeven), liefst gratis of tegen een kleine vergoeding. Dat maakt de afweging daarna een stuk rationeler.

  Bijdrager
  iStudent

  Dank voor alle antwoorden en (financiële) uiteenzettingen. Ik stond op het punt een nieuwe MacBook Air (1139,-) te kopen en mijn defecte voor een prikkie te verkopen (200,-), maar EagerB heeft me toch overtuigd om hem eerst naar een reparatiecentrum te brengen. Ook omdat alles het doet en hij vooral traag is. Ben benieuwd naar de uitkomst. Zal jullie op de hoogte houden.

  Thnx allen!

  J.

  Ps. Het was citroenlimonade… :S

  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  Nou, we zijn benieuwd. Fingers crossed!

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Alle reparatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtschade hanteren één belangrijke regel: Naast zo snel mogelijk uitzetten gevolgd door drogen is dat dus: Niet meer aanzetten! Helaas heeft de TS hem dus wel aangezet. Een van de bedrijven die ik na een korte zoektocht tegenkwam stelde dat hun ervaring zegt dat na een professionele algehele reiniging ongeveer 70% van de ingeleverde apparaten een 100% werkende computer oplevert. Die overige 30% zal dan denk ik voornamelijk bestaan uit exemplaren die na het ‘ongeval’ opnieuw waren aangezet.

  En hoewel het aan de ene kant begrijpelijk is te willen weten of je computer het nog doet is het verre van slim om hem dus aan te zetten, vooral als je dat direct doet zonder hem eerst te drogen wat niet helemaal duidelijk wordt uit het verhaal.

  Bijdrager
  raymin

  Even getest;

  Glas limonade er overheen, wordt plakkerig en traag.

  Uurtje ondergedompeld in limonade, wordt plakkerig en doet niets meer.

  Excuus ben in een flauwe bui;-)

   

  Bijdrager
  Waterschade repair

  Hallo iStudent,

   

  ik werk voor mijzelf, maar bij een zeer goed bedrijf. Het heet *piep* en ik kan de laptop voor je repareren; ik ben gespecialiseerd in waterschade. Ik woon in Amsterdam en werk in Naarden, dus. Laat me maar weten of je interesse hebt. Ik heb al zo’n 60 laptops succesvol gerepareerd. Mocht je interesse hebben in een nieuwe; heb ik dus ook nog tweedehands ‘refurbished’ modellen liggen. Eventueel kun je korting krijgen in ruil voor je ouder Macbook.

   

  Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken. Ik ga hier niet vanuit, maar kan dat pas garanderen als ik ernaar heb gekeken. Ik kan je dan contacten en zal er niet aan werken totdat ik een akkoord heb ontvangen.

   

  Ik hoor het wel!

  Bijdrager
  Waterschade repair

  Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken.

  Bijdrager
  McPim

  Eerste post hier, en iStudent had al een keuze gemaakt, ik zeg spam 😴.

  Bijdrager
  Rick

  <p class=”cite”>Waterschade repair op 3 september 2019 om 18:56</p>
  Hallo iStudent,

   

  ik werk voor mijzelf, maar bij een zeer goed bedrijf. Het heet  en ik kan de laptop voor je repareren; ik ben gespecialiseerd in waterschade. Ik woon in Amsterdam en werk in Naarden, dus. Laat me maar weten of je interesse hebt. Ik heb al zo’n 60 laptops succesvol gerepareerd. Mocht je interesse hebben in een nieuwe; heb ik dus ook nog tweedehands ‘refurbished’ modellen liggen. Eventueel kun je korting krijgen in ruil voor je ouder Macbook. Mijn e-mailadres is verwijderd……

   

  Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken. Ik ga hier niet vanuit, maar kan dat pas garanderen als ik ernaar heb gekeken. Ik kan je dan contacten en zal er niet aan werken totdat ik een akkoord heb ontvangen.

   

  Ik hoor het wel!

  Als we dan toch reclame gaan maken: ik doe het voor de helft:)

  Bijdrager
  Waterschade repair

  Hallo,

  het is geen spam, hoor. Ik ben gewoon een mens, met een facebookpagina enzo. Ik weet niet hoe ik het moet bewijzen, maar ik repareer laptops. Een heel stuk goedkoper dan de nadere bedrijven en minstens net zo goed. Het moet natuurlijk wel goed voelen en de keuze is dan ook aan u/ aan de vraagsteller. Ik heb inderdaad net een account, want ik heb een alert voor ‘macbook waterschade’ op google, waardoor ik dit bericht zag. Dat is omdat ik dus in deze branche werk om wat bij te verdienen. Mocht je ‘m nog niet hebben opgestuurd; vermijd dan overdreven hoge kosten en vermijd ook dat je moet betalen als ze erachter komen dat ze ‘m niet kunnen repareren. Je kunt me mailen, dan kan ik je mijn telefoonnummer geven en kunnen we bellen. Je kunt ook naar m’n facebookpagina. Tja, verder weet ik niet wat ik nog kan doen, haha. Hoop van je te horen.

   

  P.S Dat hij al een keuze had gemaakt, had ik niet gezien; het waren nogal veel berichten en ik moest snel handelen.

   

  Groeten

  Bijdrager
  Waterschade repair

  <p class=”cite”>hendrik ijzerbroot op 3 september 2019 om 14:04</p>
  Alle reparatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in vochtschade hanteren één belangrijke regel: Naast zo snel mogelijk uitzetten gevolgd door drogen is dat dus: Niet meer aanzetten! Helaas heeft de TS hem dus wel aangezet. Een van de bedrijven die ik na een korte zoektocht tegenkwam stelde dat hun ervaring zegt dat na een professionele algehele reiniging ongeveer 70% van de ingeleverde apparaten een 100% werkende computer oplevert. Die overige 30% zal dan denk ik voornamelijk bestaan uit exemplaren die na het ‘ongeval’ opnieuw waren aangezet.

  En hoewel het aan de ene kant begrijpelijk is te willen weten of je computer het nog doet is het verre van slim om hem dus aan te zetten, vooral als je dat direct doet zonder hem eerst te drogen wat niet helemaal duidelijk wordt uit het verhaal.

  Dit klopt inderdaad. Het is simpel gezegd om meer schade door kortsluiting te voorkomen. Het water (of de stofjes in water), zorgen voor kortsluiting. Daardoor kunnen onderdelen kapot gaan. Het is dus goed om ‘m sowieso niet meer te gebruiken, ook niet als het water of de limonade is opgedroogd, want dan nog zitten er zouten in die als metalen kunnen fungeren. Laat ‘m dus uitstaan, niet opladen etc.

   

  Het is daarmee nog niet gezegd dat zdeze bij de 30% hoort die niet gemaakt kunnen worden. Soms kan een laptop na een halve liter water nog werken en soms kan een laptop na 1 druppel kapot zijn. Het gaat erom waar het vocht komt en hoe het reageert. Het is dus pas te zeggen als je de laptop hebt bekeken. Apple zegt vaak laptops niet te kunnen repareren omdat ze willen dat je een nieuwe koopt en als jij het toch niet snapt; prima voor hen.

   

  E-mail mij als je interesse hebt. Of voeg me toe op Facebook als dat veiliger voelt. Diede Oosterveen.

   

  Bijdrager
  Waterschade repair

  <p class=”cite”>Rick op 4 september 2019 om 11:32</p>

  <p class=”cite”>Waterschade repair op 3 september 2019 om 18:56</p>
  Hallo iStudent,

   

  ik werk voor mijzelf, maar bij een zeer goed bedrijf. Het heet en ik kan de laptop voor je repareren; ik ben gespecialiseerd in waterschade. Ik woon in Amsterdam en werk in Naarden, dus. Laat me maar weten of je interesse hebt. Ik heb al zo’n 60 laptops succesvol gerepareerd. Mocht je interesse hebben in een nieuwe; heb ik dus ook nog tweedehands ‘refurbished’ modellen liggen. Eventueel kun je korting krijgen in ruil voor je ouder Macbook. Mijn e-mailadres i

   

  Denk aan een prijs van 400 euro, tenzij er dure onderdelen nodig blijken. Ik ga hier niet vanuit, maar kan dat pas garanderen als ik ernaar heb gekeken. Ik kan je dan contacten en zal er niet aan werken totdat ik een akkoord heb ontvangen.

   

  Ik hoor het wel!

  Als we dan toch reclame gaan maken: ik doe het voor de helft:)

  Als jij dat al kunt zeggen zonder te weten wat er aan de hand is en hoeveel uur je erin moet steken, dan good for you, haha. Ik heb geen idee van hoe netjes je alles uitvoert, of je goede originele onderdelen gebruikt etc., maar de keuze is aan de vraagsteller, natuurlijk.

   

  Groeten

  Bijdrager
  McPim

  <p class=”cite”>Waterschade repair op 4 september 2019 om 12:27</p>
  <p class=”cite”>Ik heb geen idee van hoe netjes je alles uitvoert, of je goede originele onderdelen gebruikt etc., maar de keuze is aan de vraagsteller, natuurlijk.</p>

  Goed dat je dat even noemt, want dat weten we van jou ook niet toch? Van de  website worden we niet heel veel wijzer. Ik ga uiteraard uit van je goede bedoelingen en je kunde maar het blijft een commerciële aanbieding (dat bedoelde ik met spam) en geen vriendendienst.

  Bijdrager
  Waterschade repair

  Zo jammer dat mensen altijd maar onaardig zijn tegen andere mensen op internet. Luister; ik vind het leuk om te doen, ik bied een betere prijs aan. Of ik goede onderdelen gebruik of niet, daar kun je zo achter komen als we even bellen of als je langs zou komen (allemaal mogelijk). En nee, ik doe het niet gratis voor iemand die ik niet ken. Wel een stuk goedkoper, dus ik zie het probleem er niet van in. Doe ’t ook voor goede vrienden niet gratis, want dan maak je de markt kapot.

  Bijdrager
  McPim

  <p class=”cite”>Waterschade repair op 4 september 2019 om 13:06</p>
  Zo jammer dat mensen altijd maar onaardig zijn tegen andere mensen op internet.

  Je lijkt me heel aardig, en ik zei al dat het goedbedoeld zal zijn. Ik heb alleen een mening over reclame maken op een forum, that’s all 😌.

   

  Bijdrager
  Waterschade repair

  Oke, nou goed dat ik dat weet…? Denk ik..?

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb een serieuze technische vraag aan “waterschade repair”.

   

  Weet je hoe een Macbook e.d. ‘slechts’ traag kan worden door waterschade (c.q. limonade etc.) i.p.v. gewoon helemaal stuk?

  Als wij hier geconfronteerd worden met een trage computer (zonder verdere schade dus) dan denken we vaak aan een versleten harde schijf of een proces dat veel van de CPU vergt. Maar nu gaat dat dus niet op. Dus wat voor soort schade veroorzaakt door kortsluiting via vocht maakt dat een Macbook traag wordt? Het kan in dit geval niet de HDD zijn want die zitten tegenwoordig in luchtdichte behuizingen.

   

   

  Bijdrager
  Waterschade repair

  *

  Moderator
  Pete.Z

  Diverse links en email adressen verwijderd, ik geloof dat je bedoelingen goed zijn, maar reclame is niet toegestaan op het forum.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 50)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.