24 berichten aan het bekijken - 1 tot 24 (van in totaal 24)
 • Q:
  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Mac Pro geheugen 2010/2011

  Na veel te hebben gelezen is mij nog veel onduidelijk. Veel topics hier hebben het wel over Mac Pro geheugen, maar die stammen allemaal uit 2006/2007,… inmiddels achterhaald dus.

  Op dit moment heb ik een Mac Pro 2.4Ghz 8-core uit 2010. Er zit nu 4x2gb intern geheugen in. 1066Mhz, DDR3, ECC.

  Maar ik wil graag uitbreiden, de vraag is alleen,… wat is verstandig? Ik kan die 2gb modules er nu uithalen en vervangen met een zooi 4gb modules, maar als die allemaal vol zitten en ik wil uitbreiden, moet ik die 4gb modules er weer uithalen,… beetje prijzig. De vraag is dus, is het verstandig om gewoon te gaan voor het maximale en beginnen met 8gb modules (geen 2x4gb kits, maar echt aparte modules van 8gb)? Zo ja, kan ik die nu 2 kopen, en eentje in elke riser stoppen? Kan ik die 2gb modules die ik nu heb daar dan nog naast stoppen? Dan zou ik elke keer 2x8gb modules er bij kunnen stoppen, totdat de Mac compleet vol zit,… maar dat hoeft nu dus nog niet,.. Ik hoor allemaal vervalen dat het in paren moet, gelijke groottes, gelijke merken, per 3 en wat al niet meer. Wie kan wat licht op de duistere wereld van hedendaags geheugen schijnen?

  Ik hoor het graag!

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Ramon,

  Een lastig onderwerp, omdat de configuratie grotendeels afhangt van de werkelijke behoefte aan geheugen. Wellicht is deze uitleg verhelderend.
  Nehalem- en Westmere-processors hebben per processormodule drie controllers, die in principe ieder één slot aansturen. Het derde en vierde slot worden in de Mac Pro 2009/2010 door een enkele controller beheerd en het vierde slot vullen brengt een (gering) nadeel met zich mee m.b.t. de snelheid. In uw computer zijn dus drie strips optimaal. OWC merkt verder op dat er in combinatie met 8 GB-modules geen 1, 2, of 4 GB-strips mogen worden gebruikt (uitsluitend ‘matched’ sets van 8 GB dus), maar Digilloyd heeft een dergelijke ‘foute’ combinatie kennelijk zonder nadelige gevolgen uitgeprobeerd.
  Inmiddels is – wel met de nodige beperkingen – ook al het gebruik van 16 GB-modules mogelijk. Over het algemeen wordt een minimum van 12 GB (voor een enkele processor-uitvoering 3 x 4 GB in de sloten 1 t/m 3 of 6 x 2 GB in de sloten 1, 2, 3. 5, 6 en 7 in de duoprocessor-versie) als optimaal voor normaal gebruik beschouwd.

  Met vriendelijke groet,
  Robbert

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Hi Robbert!
  Bedankt voor de uitleg! Ik ga het artikel uitvoerig lezen. 16gb modules zijn voor mij wel erg overbodig denk ik zo. Ik werk veel met full HD video (Final Cut, After Effects) en audio (Logic). En als ik 8 banken ooit vol krijg met 8gb modules is dat meer dan voldoende. Als er nog meer mensen wat info hebben, dan hoor ik het graag!

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Wel opvallend dat deze sticks nergens in Nederland te koop zijn,…:(

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Ramon,

  Juist met dergelijke programmatuur kan extra veel geheugen een aanmerkelijke snelheidswinst opleveren, zeker wanneer u deze software professioneel inzet. Die Digilloyd-site is overigens heel informatief en ook de artikelen over bijvoorbeeld de aanschaf en de beste configuratie van een Mac Pro zijn het lezen waard!

  Ik blijf het overigens vreemd vinden dat de voor de meesten verreweg snelste Mac Pro-configuratie, namelijk die met de enkele 6 core 3,33 GHz Westmere-processor, nog altijd schuilgaat in het processorkeuzemenu binnen de 4 core-categorie.

  Ik kan deze Kingston KTA 8 GB-stripjes overigens gewoon bij mijn dealer bestellen, maar let wel op dat u geen goedkoper PC-geheugen uit bijvoorbeeld de Value-serie aangesmeerd wordt, want dan zijn problemen bijna gegarandeerd: al het Apple-geheugen dient strikt aan de JEDEC-norm te voldoen!

  Succes gewenst bij het optimaliseren en met vriendelijke groet,
  Robbert

  Bijdrager
  iNiels1984

  Hoi Ramon,

  Grappig, een tijdje geleden heb ik om precies hetzelfde gevraagd op dit forum. Ik heb precies dezelfde Mac Pro als jij en wil nog steeds m’n geheugen flink uitbreiden. Laatst kwam ik deze link tegen, niet zo duur een zo kun je toch flink uitbreiden zonder de dure 8GB bankjes te hoeven bestellen… Die ik overigens nog niet in NL ben tegen gekomen…

  http://www.mycom.nl/Product/Componenten-Geheugen/ICIDU-Value-DDR3,13338GB-KIT/1162655

  Heb je hier iets aan?

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Hi!
  Wat raar, ik dacht dat ik mailtjes zou krijgen als iemand hier op zou reageren, maar kreeg niks binnen,… vandaar deze late reactie!

  Dank je wel voor alle info precissieman, hoewel ik de opmerking over de Westmere processor niet helemaal begrijp. Mag ik ook vragen naar jouw dealer waar je die kaartjes kan bestellen? Want ik kan geen enkele leverancier vinden in Nederland van 8gb kaartjes,… althans, niet voor mijn 1066Mhz DDR3 geheugen. En wat is de prijs bij jouw dealer (ongeveer).

  En iNiels, ook jij bedankt, maar het linkje is 1333 Mhz geheugen en dus niet geschikt voor onze computers! Wij hebben (als we inderdaad dezelfde Mac Pro hebben), 1066Mhz geheugen nodig.

  Ik wil erg graag de meer geheugen, maar ben er nog niet over uit. Meer geheugen is altijd fijn, maar ook prijzig. Ik snap ook niet altijd het idee van Matched Pairs, sommige zeggen dat mijn Mac Pro (versie 5,1) het niet meer nodig heeft, anderen zeggen juist weer van wel! Ik heb 8 banken (4 op elke riser), kom ik dan weg met 2x8gb sticks in totaal? Eentje in elke riser?

  Ik blijf rondkijken, maar vraag me wel af wat de slimme zet is,…. toch gaan voor dure 8gb kaarten, of gewoon die computer volproppen met 4gb sticks,… in totaal dus 32gb,… je zou denken dat dat voorlopig voldoende zou moeten zijn,… toch?

  Bijdrager
  iNiels1984

  Hoi Ramon,

  Graag gedaan. Wat betreft het 1066 Mhz en 1333 Mhz geheugen, volgens mij is het zo dat als je 1333 Mhz geheugen koopt, onze Macs het gebruiken op 1066 Mhz, zo heb ik ook een tijd geleden 4 GB toegevoegd, dat was 1333 Mhz, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

  Succes met uitzoeken, ik ben ook nog steeds aan het kijken… Ik denk dat ik ga voor de MyCom link. Die 8GB bankjes kun kopen in de apple store maar zijn € 500,- per stuk, bizar, ga ik dus echt niet doen haha…

  Mocht je iets nieuws tegenkomen, ik hoor het graag van je!

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Ramon,

  Die mailtjesoptie moet volgens mij worden aangevinkt (onder het berichtvenster).

  Zoals er een 12 core Mac Pro leverbaar is, is er ook een 6 core-versie te bestellen die op maar liefst 3,33 MHz draait. Deze 6 core-processoren zijn moderner dan de ‘Nehalem’-4 cores, alleen moet je op de Apple-website die ‘halve’ 12 core zoeken onder de categorie Quad-Core en daar de Xeon ‘Westmere’ 6 core onder de processor-opties apart aanvinken. Erg logisch is dit allemaal niet, maar misschien is die mogelijkheid zo verstopt omdat je er maar liefst 1.200 euro bovenop de basisprijs armer van wordt. Van alle Mac Pro-varianten is deze configuratie voor vrijwel iedereen die niet per se 12 (tragere) processorkernen nodig heeft verreweg de snelste.

  Het geheugen in machines met ondeelbare klokfrequenties draait overigens onder 1333 MHz, in de andere versies (dus ook in uw 2,4 GHz-model) is dit getal teruggebracht naar 1066 MHz. Let wel: alle voor de huidige Mac Pro leverbare strips zijn identiek en moeten voor een correcte terugmelding aan het systeem dus ook onder die hogere frequentie kunnen draaien! ‘Matchen’ in sets is niet nodig bij geheugenreepjes tot 4 GB, maar was wel uitdrukkelijk voorgeschreven voor de in eerste instantie niet ondersteunde optie van 8 GB-strips. Te veel geheugen kan je eigenlijk nooit ter beschikking hebben. Intel-processoren moet je sowieso nooit op een houtje laten bijten, want die staan nou eenmaal bekend als ‘geheugenjunks’. Bij mijn G5 is dat duidelijk minder kritisch. Overigens: die computers hebben indien ze voorzien zijn van twee processoren ‘matched pairs’ nodig.

  Dan over de leverbaarheid. Ik heb deze info voor iemand anders opgevraagd bij mijn Utrechtse leverancier en die voorzag toentertijd (begin dit jaar) geen problemen. De zaak is nu i.v.m. vakantie gesloten, maar wanneer men teruggekeerd is wil ik dit voor alle zekerheid nog wel even navragen, want je weet maar nooit. Ik stuur indien gewenst wel even een privéberichtje.

  Met vriendelijke groet,
  Robbert

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Hi heren!
  Bedankt voor de info! Ik heb het vinkje altijd aangevinkt gehad, maar geen bericht gekregen, nu ook niet. Ach ja, geen groot probleem, ik check gewoon wat vaker;)

  Het idee van die snelheid snap ik niet helemaal. Kan ik inderdaad 1333Mhz geheugen gebruiken, of moet ik per se 1066Mhz geheugen kopen? Dit staat namelijk altijd aangegeven op de strips.

  Ik kwam dit tegen: http://www.macstuff.nl/product_info.php?cPath=1597_2969_2970&products_id=29732

  Dit lijkt me het geheugen wat ik nodig heb.

  De vraag is alleen, omdat het 8gb strips zijn en ik ze dus als matched pair moet gebruiken, dan red ik het niet met slechts 2 strips,… eentje in elke riser,… toch? Een pair is toch per riser? Dus 2 in elke riser (een pair), waardoor ik minimaal 4 van die strips nodig heb,… (2 CPU’s = 2 risers).

  Ik ben erg nieuwsgierig. Ik ben vrij goed OP een computer, maar IN de computer,… dat is een ander verhaal merk ik;)

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Oja, hoe belangrijk is merk? Dat linkje wat ik postte heeft namelijk niet echt een merk. Is dat belangrijk?
  En Robbert, extra info is altijd handig! Dus als je meer info hebt, dan hoor ik dat graag. Een prive bericht is uiteraard gewoon mogelijk! Je kan anders altijd een berichtje sturen via mijn site http://www.mijnnaamisramon.nl;)

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Ramon,

  In de gebruiksaanwijzing van uw Mac Pro staat op de pagina’s 41 en 103 precies welk soort geheugen gebruikt moet worden en het is gezien de kieskeurigheid van Apple-computers met betrekking tot geheugenuitbreidingen de bedoeling dat iedere bezitter zich daar strikt aan houdt. Iedere afwijking van die aanbevelingen zorgt voor compatibiliteitsproblemen. De snelheid van het geheugen dient zoals u ziet nominaal 1333 MHz te zijn; de kloksnelheid van de processor(s) – en dus niet Macstuff.nl(!) – bepaalt of 1333 of 1066 MHz wordt gebruikt. In uw computer (2,4 GHz) is dat dus 1066 MHz.

  Nogmaals: vermijd problemen en volg de aanwijzingen van Apple in dit geval strikt op! In het systeemprofiel onder de rubriek ‘Geheugen’ is meestal al direct te zien wanneer er iets mis is: er staan dan van de werkelijke situatie afwijkende snelheden en capaciteiten. Dit soort verschijnselen, maar ook het opduiken van ECC-fouten, temperatuurproblemen (door niet-genormeerde sensors) en zelfs geheugengerelateerde kernel panics betekenen onverbiddelijk ‘rommel retour leverancier’!

  Na pagina 41 (voor uw MacPro op de pagina’s 56 en 57) staan aanwijzingen hoe het geheugen moet worden geplaatst wanneer alle modules dezelfde capaciteit hebben. Worden er modules van 1, 2 of 4 GB door elkaar gebruikt en niet optimaal geplaatst, dan meldt de computer dat automatisch middels het zogenoemde geheugensleufprogramma.

  Het merk van het RAM speelt geen rol: alleen Apple-conforme specificaties zijn belangrijk en dan valt goedkoop (PC-)geheugen dus per definitie af. Het is in principe wel de bedoeling dat er bij gebruik van 8 GB-modules identieke strips – dus van hetzelfde merk, dezelfde capaciteit en hetzelfde type – worden gebruikt (een ‘matched set’ dus en geen ‘matched pair’ zoals in de oudere G5’s of de eerste Mac Pro’s).

  Wilt u alsnog 8 GB-strips gaan gebruiken, bepaal dan van tevoren hoeveel u nodig heeft en bestel de serie identieke strips tegelijk. Voor de duoprocessor Mac Pro is dan 6 x 8 GB in de slots 1, 2, 3, 5, 6 en 7 ideaal, maar meer of minder mag ook zolang ze niet met andere capaciteiten worden gemengd.
  Wanneer u in de toekomst geen 8 GB-modules nodig denkt te hebben, dan kunt u uiteraard ook 1, 2 of 4 GB-modules door elkaar gebruiken en verder vertrouwen op het systeem dat u wel zal waarschuwen wanneer de plaatsing niet optimaal is. Die strips hoeven dan niet per se matched te zijn, maar moeten uiteraard elk wel aan de Apple-specificaties voldoen.

  Uw huidige geheugen zit als alles goed is in de banken 1, 2, 5 en 6 (zie pagina 56 bij ‘4 DIMM’s’) en daar kan dus het nodige aan toegevoegd worden, alleen geen 8 GB-stripjes die alleen als matched set mogen worden geplaatst.

  Ik hoop dat het bovenstaande zo duidelijk is en wens u veel wijsheid toe bij de aanschaf. Ik zal te zijner tijd de prijzen van 8 GB-strips nog even aan u doorgeven.

  Met vriendelijke groet,
  Robbert

  P.S. Wellicht ben ik streng, maar de ervaring leert dat heel veel Mac-problemen op verkeerd, niet door Apple ondersteund geheugen terug te voeren zijn. Ik kan mij nog de situatie bij de introductie van OS X herinneren toen bij nietsvermoedende gebruikers na installatie bleek dat al het bijgeplaatste, niet aan de norm beantwoordend geheugen (via de installer) fysiek onklaar was gemaakt. Apple was bang voor haar reputatie en wilde toen door slecht geheugen veroorzaakte systeemcrashes in de kiem smoren.

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Holy! Heeft Apple dat gedaan? Nasty!

  Maar inderdaad, ik gokte dat ik al 1066 Mhz geheugen nodig had. Misschien is die 8gb in een keer kopen dan de beste optie,.. maar bam, dat is wel gelijk veel cash! Zucht. Die veel wijsheid heb ik inderdaad nodig haha. Op zijn tijd uitbreiden is op deze manier niet echt mogelijk,… Als ik nu 6*8gb zou kopen ben ik 740 euro kwijt,… en daarna uitbreiden met nog eens 16gb is een risico,… dan ben ik misschien toch beter uit met gewoon 8*4gb,… dan zit alles wel vol, maar uitbreiden was sowieso niet echt een optie,… zucht,… waarom is alles niet gewoon makkelijk?;)

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Ramon,

  Nogmaals: uw computer vereist Apple-gespecificeerd geheugen dat nominaal op 1333 MHz moet kunnen draaien en aan alle verder gestelde normen dient te voldoen (zie de gebruiksaanwijzing). De snelheid na plaatsing van de modules wordt door het systeem bepaald, niet door de verkoper van die duidelijk niet-compatibele 1066 MHz-latjes! Wanneer u 1066 MHz-stripjes en de door Apple geplaatste 1333 MHz-modules gaat mixen, dan is dat zo ongeveer een garantie dat de zaak fout gaat lopen.

  Inderdaad lijkt mij het opvullen van de vier vrije banken met 4 GB-modules een alleszins verantwoord alternatief. Het totaal wordt dan maar liefst 24 GB en die hoeveelheid is zelfs voor de meeste ‘hardcore’-gebruikers ruim voldoende.

  Het voorbeeld dat ik gaf is een indicatie hoezeer Apple hoogwaardig, correct gespecificeerd geheugen serieus neemt. Ook bij de oudere series Mac Pro’s waren er lieden die, ondanks het feit dat Apple ze relatief goedkoop aanbood, dachten goedkoper uit te zijn met alternatieven: FB-DIMM’s die er indrukwekkend uitzagen, maar niet voorzien waren van de speciale, door Apple ontworpen grote koelelementen. De problemen die volgden waren voorspelbaar. Die dingen worden normaal gesproken al gloeiend heet, maar om nou een vuurtje te stoken in zo’n dure Mac…?

  Met vriendelijke groeten,
  Robbert

  Bijdrager
  mijnnaamisramon

  Toch zeggen ze bij Macstuff dat die latjes compatible zijn. En ik was niet van plan latjes te gaan mixen. Alles wordt of 8gb of 4gb. Ik begrijp dat de snelheid door het systeem wordt bepaald, maar ik zie overal de melding dat het geheugen op 1066Mhz moet kunnen draaien, bij alle winkels wordt mijn Mac Pro getoond met die specifieke latjes van 1066,… ik vind het maar vaag;)

  Maar superbedankt voor alle info!

  Bijdrager
  RobApple

  8 GB modules PC3-8500 DDR3 RDIMM 1066MHz ECC 240-pin zijn geschikt voor de “Nehalem” serie 2009/2010.

  8 GB modules PC3-10600 DDR3 RDIMM 1333MHz ECC 240-pin zijn geschikt voor de “Westmere” serie 2010, 6-Core en 12-Core en zijn backwards compatibel met de “Nehalem” serie.

  Niet PC3-8500 en PC3-10600 door elkaar gebruiken. Ook niet in combinatie met 4 GB of 2 GB modules, omdat 8 GB RDIMM modules zijn en 4 GB en 2 GB niet.

  Bijdrager
  iep
  Precisieman op 16 juli 2011

  Nogmaals: uw computer vereist Apple-gespecificeerd geheugen dat nominaal op 1333 MHz moet kunnen draaien en aan alle verder gestelde normen dient te voldoen (zie de gebruiksaanwijzing). De snelheid na plaatsing van de modules wordt door het systeem bepaald, niet door de verkoper van die duidelijk niet-compatibele 1066 MHz-latjes! Wanneer u 1066 MHz-stripjes en de door Apple geplaatste 1333 MHz-modules gaat mixen, dan is dat zo ongeveer een garantie dat de zaak fout gaat lopen.

  Beetje erg overdreven. De Mac Pro kan prima 1066 MHz latjes hebben, dat draait prima. Het nadeel is een stukje performance. De processor bevat de geheugencontroller en deze kan tot 1333 MHz aan bij sommige processoren die Apple aanbiedt. Je haalt met die 1066MHz latjes dan niet het volste uit de machine, met die 1333 MHz latjes nou net weer wel. Werken zullen ze echter beiden! Andersom trouwens ook: een processor met een geheugencontroller die max maar 1066 doet zal de 1333 latjes ook zonder problemen kunnen gebruiken. Ze zullen alleen werken op 1066 (zo snel als de langzaamste component dus).

  Het mixen van latjes wat betreft merk, type, etc. is nooit aan te raden. Het komt te vaak voor dat er dan allerlei rare problemen optreden. Op moment dat je alles van hetzelfde merk en hetzelfde type neemt minimaliseer je dat risico.

  Het voorbeeld dat ik gaf is een indicatie hoezeer Apple hoogwaardig, correct gespecificeerd geheugen serieus neemt.

  Verkopersflauwekul heet dat. Geheugen dat voldoet aan de JEDEC specificatie gaat gewoon werken, daar is heel die specificatie voor bedoeld (het hoeft dus niet specifiek datgene te zijn wat Apple als merk gebruikt, het moet alleen dezelfde specificaties hebben). Het voordeel van a-merk geheugen zit ‘m dan ook meer in de kwaliteit van de gebruikte onderdelen en fabricage. De verschillen op dit vlak zijn echter miniem waardoor vrijwel ieder soort geheugen gewoonweg werkt. Ik ben zelf al sinds jaar en dag afgestapt van de grote merken en koop het goedkoopste geheugen wat de winkel heeft. Enige waar ik op let zijn de specificaties. Tot dusver heb ik nooit problemen ondervonden. Zowel bij de merk modules als de noname modules is er wel eens eentje stuk gegaan. Als ik kijk naar wat ik zakelijk heb gebruikt zie ik daar hetzelfde. Geheugenmodules gaan nog wel eens stuk ongeacht het merk en vaak is dat ook binnen het eerste half jaar. Meeste winkels doen niet moeilijk en ruilen het gewoon om. Macstuff doet dat ook. Ze verkopen overigens ook Kingston geheugen. Voordeel daarvan is dat het op dit moment bij de goedkoopsten behoren.

  @mijnnaamisramon: zowel 1066 als 1333 is bedoeld voor de Mac Pro 2010. Het ligt aan de gebruikte processor welke van de 2 je het beste kunt nemen. Zoals gezegd zullen beiden echter werken waarbij de langzaamste component bepaald op welke snelheid (1066 of 1333) gedraaid zal worden. Bij de standaard 8-core versie worden er 2 processoren gebruikt die beiden 1333 ondersteunen. Om het volste uit je machine te halen kun je ook het beste dat 1333 geheugen aanschaffen. In sommige gevallen is het zelfs goedkoper dan 1066 (heeft met dingen als voorraad te maken). Zorg er wel voor dat je alles van 1 merk en het liefst ook hetzelfde type doet. Geeft gewoon het minste gezeik en kan ook voordeliger zijn omdat ze het als kit verkopen.

  Bijdrager
  nieck

  Tjonge, klinkt ingewikkeld allemaal…:slant:

  Ik wil een iMac 27″:2.7 GHz aanschaffen. Daar zit standaard 4 GB (tweemaal 2 GB) 1333-MHz DDR3-geheugen in. Nu wil ik graag weten:

  1) Kan ik daar simpelweg 2 keer bijvoorbeeld KTA-MB1333/4G bijplaatsen,
  2) of is het verstandig om de 2 geheugen strips te verwijderen en er 4 keer het KTA geheugen bij te plaatsen
  3) is het genoemde KTA geheugen een goede keuze, of zijn er betere opties voor vergelijkbare prijs

  Alvast dank voor tips/uitleg die een leek als ik kan volgen!

  Nieck

  Moderator
  unSOUND

  Je zit daar voor wel in het verkeerde topic… Dit topic was specifiek voor die Mac Pro aangemaakt.

  Jij kunt beter hier kijken:

  Macs en Ram, veel gestelde vragen…

  Bijdrager
  Videosmon

  Hi Allemaal,

  Weet iemand of er in NL het gegeugen van OWC, of soortgelijke modules, ergens te koop is?

  Ik blijf het een raar fenomeen vinden dat ik voor 8GB of 16GB RAM modules naar de VS moet uitwijken om deze te bestellen.

  Ik ben dus op zoek naar 3x 8GB of 3x 16GB voor mijn 6core 2010 MacPro

  Ideeën?

  Thanks!

  Moderator
  unSOUND
  Bijdrager
  Videosmon

  Thanks!

  Bijdrager
  iguido

  Handig al die info hiero…thx!

  Echter nog 1 vraag…
  Geheugen is super goedkoop nu…:nerd:
  Zit te denken om voor 32Gb te gaan….ben ik gelijk klaar voor de eerste 5 jaar…
  (Pro audio bewerking)

  Alleen wil ik 4 x 8Gb gaan doen. Dt betekend dual-channel…(niet 100% optimaal)
  Hoe groot is het verschil met triple channel? is dat even groot alsdat je van single-channel naar dual-channel gaat?? (5% als je geluk hebt….volgens wiki)

  Bijdrager
  iep

  Dat kun je niet zomaar zeggen omdat het ligt aan wat je met het ding doet. In bepaalde situaties is het hebben van veel geheugen de factor die snelheidswinst oplevert en in sommige gevallen telt het hebben van triple channel ipv dual channel weer veel meer. Het verschil met dual en triple channel is echter wel erg klein waardoor je dus ook niet zo heel erg veel winst hebt. Maar ja, alle beetjes helpen:)

24 berichten aan het bekijken - 1 tot 24 (van in totaal 24)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.