11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Q:
  Bijdrager
  SunKeeper

  Mac OS X installeren op iMac G5 wil niet lukken…

  Hallo Mac-specialisten,

  Ik ben al een paar dagen bezig om Mac OS X op een iMac G5 te installeren, maar ik kom er maar niet door.

  Edit: Uit Systeemprofiel:

  De Mac is van een kennis (die de Mac zelf nieuw heeft gekocht, maar niet echt een technicus, meer een doorsnee gebruiker die bij het woord ‘installeren’ al naar lucht hapt) en die had tijdens het aansluiten/overbrengen van videobestanden van een camera een kernel panic gehad. Vervolgens wilde Leopard niet meer opstarten. (mapje met vraagteken en Finderlogo knipperend)

  Nu is het probleem dat de originele grijze disks met Tiger kwijt/weg zijn. Doodzonde natuurlijk, maar niets aan te doen.:sad:

  Er is wel een 10.5.6 Leopard DVD die uit een Mac Box Set komt. Er is ook nog blanke DVD met 10.5.6, herkomst onbekend. (en daarnaast nog de iLife en iWork DVD’s, maar nu even niet belangrijk)

  Opstarten van de Leopard DVD (die met de X) gaat erg moeizaam, en lukt 7 op de 10 keer niet. (DVD wordt weer uit de Mac geknikkerd) De andere blanke DVD wordt helemaal niet herkend als opstartbaar.
  Nu komt dit waarschijnlijk doordat de eigenaar fanatiek roker is, en de lens in de DVD-speler vervuild is. Op mijn MacBook kan ik de beide DVD’s namelijk prima lezen.

  Zodra ik met de installatie begin via de Leopard DVD met de X op, stopt deze op ongeveer 30%, en geeft de melding dat de installatie is afgebroken, omdat het pakket ”Essentials” niet goed kan worden uitgepakt.

  Nu heb ik met moeite een FireWire 400 <-> FireWire 400 (moeilijk te krijgen tegenwoordig, FW800 wordt meer en meer gebruikt) kabel te pakken kunnen krijgen.

  iMac aan de MacBook gekoppeld en de iMac in de doelschijfmodus opgestart. Vervolgens de installatieschijf in de MacBook, en met Schijfhulpprogramma op de interne schijf 2 partities gemaakt. Via ”Terugzetten” heb ik een kopie van de DVD op 1 partitie gezet. (jammer maar helaas geen USB of FireWire externe HD tot mijn beschikking)

  Hiervan start de iMac op, en ik kan beginnen met de installatie op de 2de partitie. Echter loopt de installatie op hetzelfde punt vast, en met dezelfde klacht over de ”Essentials.pkg”. Dus niet de DVD-speler de boosdoener?:slant:

  De hele truc nogmaals gedaan, dit keer met de blanke DVD een kopie op de partitie gemaakt, en dit resulteert in een kernel panic, als de installatie rond de 85% voltooid is.:cry:

  Over de interne harde schijf: deze is uitvoerig getest met WD Lifeguard (6 uur aan een stuk) en schijf is perfect in orde volgens de testresultaten. Dit heb ik op een Windows-machine gedaan, schijf is eruit geweest, iMac open geweest. iFixit.com wijst de weg.

  Een Apple Hardware Test staat niet op de DVD’s, dus kan ik helaas niet draaien.

  Heeft er iemand een suggestie, tips of opmerkingen hierover? Hoe kan ik toch nog Leopard geïnstalleerd krijgen?

  Thanks voor de input!:smile:

  Moderator
  unSOUND

  Je kunt het ook omdraaien. Dus de MacBook opstarten in doelschijf-modus, en dan de drive van de MacBook gebruiken als firewire dvd speler.

  Kijk ook of er 3rd party Ram in zit, dit wil bij PowerPC machines soms ook problemen geven bij een OS X installatie.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Heb je de iMac al een keertje een PRAM reset gegeven? Met name op PPC Mac’s kan een corrupt PRAM voor rare symptomen zorgen waaronder uitstoten van een DVD en het niet meer kunnen vinden van een opstartschijf.

  Bijdrager
  SunKeeper

  @unSOUND: en dan de iMac met Option opstarten? Dat kan ik nog wel even proberen.

  Thirdparty RAM zat er in, 1GB, en heb ik eruit gehaald. Nu krijg ik echter tijdens het opstarten van de DVD image (die dus op de interne HD staat) al meteen een Kernel Panic op het witte scherm met Apple logo en radartje. Bij een aantal andere pogingen blijft het radartje een kwartier lang draaien (zoveel geduld had ik), en komt ie volgens mij nooit meer verder.

  @hendrik ijzerbroot: Dat heb ik al geprobeert, meerdere malen achter elkaar, 3x BOING. Volgens mij geen effect, net als SMC-reset (of misschien heet dit anders bij dit model)

  Is de methode die ik toepas wel mogelijk eigenlijk? Op dezelfde harde schijf met 2 partities op, vanaf de ene opstarten, en installeren op de andere partitie?

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Volgens mij moet dat geen probleem zijn, want een partitie is een virtueel volume dat bootable kan zijn. Via bootcamp zet je b.v.b. op de tweede partitie Windows terwijl op de eerste OS-X staat.

  Maar wat de KP betreft: een KP die je zo vroeg in de opstart procedure krijgt duidt praktisch altijd op een hardware probleem.

  Moderator
  unSOUND
  SunKeeper op 02 april 2011

  @unSOUND: en dan de iMac met Option opstarten? Dat kan ik nog wel even proberen.

  Juist. Je start de iMac op met ALT, doet de DVD in de MacBook die in Target mode staat, dan zou hij na een tijdje bij de opties moeten komen te staan. Let er wel op dat je dan de DVD kiest, en niet de installer op de tweede partitie.

  SunKeeper op 02 april 2011

  Thirdparty RAM zat er in, 1GB, en heb ik eruit gehaald. Nu krijg ik echter tijdens het opstarten van de DVD image (die dus op de interne HD staat) al meteen een Kernel Panic op het witte scherm met Apple logo en radartje.

  Dan zou je het nog kunnen omdraaien, dus de 512 MB eruit en alleen de 1 GB erin.

  Bijdrager
  SunKeeper

  Ik ga proberen om een Apple Hardware Test te pakken te krijgen, om dan toch de hardware te testen. Ondertussen vertrouw ik het niet helemaal.

  Dan ga ik er op zijn vroegst komende donderdag weer mee verder. (Machine staat op mijn stageplaats, en omdat ik al mijn opdrachten voor mijn opleiding al voltooid heb, mag ik op stage deze Mac proberen aan de gang te krijgen)

  Wat ik zojuist nog heb gedaan: MacBook in doelschijfmodus opgestart, en ik kon inderdaad van de Superdrive opstarten. Tijdens het installeren helaas wederom dezelfde verschijnselen: DVD met de X wanneer de installatie rond de 30% zit: een foutmelding over ”Essentials”, en de blanko installatieschijf een kernel panic zo rond 85% voortgang.:sad: Vandaar dat ik ook de iMac zelf steeds minder vertrouw…

  Geheugen is standaard 512 MB intern op het moederbord, wat je niet kan verwisselen. Verder 1 sleuf voor een DIMM. Ik heb met degene die erin zat getest (1GB), en ook met een andere die we hier nog hadden liggen.(1GB)

  Met een lege sleuf komt er steeds een kernel panic op het eerste witte scherm, of een freeze.

  Anyway, ik ga volgende week weer verder kijken. Voor nu bedankt voor de hulp!:thumbsup:

  Bijdrager
  SunKeeper

  BUMP!

  Inmiddels contact gehad met een AASP in Groningen, en een AHT voor dit type iMac is niet meer voorhanden. Wat ze daar adviseerden: probeer dezelfde trucjes toch nog eens met een andere harde schijf.

  Done that, alleen zowel van de DVD (fout tijdens het ”Basesystems”-pakket uitpakken) als in doelschijfmodus een kopie van de DVD op een 2de partitie zetten (zie foto) werkt helaas niet:

  Dus zou ik er nu vanuit kunnen gaan dat er toch in een ander component dan de harde schijf of DVD-speler een defect zit?

  Of is er iemand die iets van de melding op het scherm snapt?

  Moderator
  unSOUND

  Dit begint er toch op te lijken dat je het probleem in de processor of het moederbord moet gaan zoeken.

  Heb je niet toevallig een andere PowerPC machine tot je beschikking ?

  Bijdrager
  SunKeeper

  Nope, alleen een Intel MacBook.

  Maar wel typisch dat de doelschijfmodus prima blijft draaien de hele tijd. Of worden dan enkel de harde schijf, DVD-speler, FireWire-bus en videokaart gebruikt?

  Met de aansluitbussen op zich lijkt niets mis, de data naar de harde schijf kopiëren is geen probleem…

  Dan moet de eigenaar toch maar een glazen kast kopen en em daar in zetten….:sad: [size=1]Dat zou ik persoonlijk dan doen, vanwege het design.[/size]

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Maar wel typisch dat de doelschijfmodus prima blijft draaien de hele tijd. Of worden dan enkel de harde schijf, DVD-speler, FireWire-bus en videokaart gebruikt?

  Aangezien Fire-Wire op zich (in tegenstelling tot USB) weinig tot geen CPU aansturing behoefd en geen RAM gebruikt zal de CPU slechts ‘elementair’ worden gebruikt en van het moederbord alleen de I/O componenten. Target mode is immers een redmiddel om data van een ‘kapotte’ mac te krijgen dus zullen alleen de essentiële zaken nodig zijn en worden de overige mogelijk kapotte componenten omzeilt want anders werkt ook target mode niet.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.