5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Q:
  Bijdrager
  LEXY

  Mac mini media: DVI -> SCART.

  Ik ben een beetje aan het stoeien met een Mac mini Intel als media center.
  Momenteel heb ik de mini aangesloten op mijn breedbeeld tv via s-video. Op zich is het nog best een mooie 100Hz televisie van Panasonic, maar de aansluitmogelijkheden zijn beperkt.
  De kwaliteit van de s-video aansluiting valt mij tegen. Het heeft een beetje melkachtige waas en ook de resoluties die ik kan kiezen op de mini zijn niet 16:9 waardoor of zwarte balken of plaatje valt langs de randen erbuiten. De gewone televisiekanalen van de TV zijn echter prima en films vanaf mijn DVD-speler zijn prachtig.
  De DVD-speler zit aangesloten op de SCART ingang die RGB bevat.
  Dus ik dacht kan ik de mini niet zo aansluiten? Dus met een DVI naar SCART kabel.
  Mijn vraag: Kan dat?
  En zo ja, levert dat een mooi plaatje op en geeft de mini dan wel een te kiezen 16:9 resolutie?
  Dank alvast, LEXY.

  Bijdrager
  iljitsch

  Of dit kan ligt aan je televisie. Het gebruikelijke signaal op een SCART aansluiting is “composiet” video, waarbij alle kleuren en besturingssignalen door één draadje gaan. Maar SCART ondersteunt ook RGB, waarbij iedere hoofdkleur z’n eigen draadje heeft. Niet alle televisies accepteren echter een RGB-signaal via SCART.

  Deze signalen zijn in principe compatible met wat je krijgt over VGA, en op DVI zitten ook weer de analoge VGA-signalen. Verschil is wel dat de frequenties bij VGA normaal veel hoger zijn. Wat je dus nodig hebt is een verloopplug van wat er uit je Mac komt naar SCART. Het handigst is op zoek te gaan naar VGA->SCART, of om deze zelf te maken als je met een soldeerbout overweg kan. De tweede stap is zorgen dat je Mac een beeldsignaal stuurt wat de TV aankan. Hiervoor kan je bijvoorbeeld SwitchResX gebruiken.

  Handiger zou zijn om de Mac voor de gek te houden en te laten denken dat er een S-video-adapter aangesloten is zodat je automatisch een goed type signaal krijgt. Maar blijkbaar heeft de Mini geen breedbeeld televisieresoluties. Mijn Powerbook heeft die wel: 854×480 NTSC en 1024×576 PAL.

  Bijdrager
  LEXY

  Dus het wordt zowiezo niet plug&play?
  Ik hoopte nou juist dat de mini op deze RGB manier wel een bruikbare breedbeeld resolutie zou afgeven met de juiste frequentie. Want ik heb met SwitchResX al vanalles geprobeerd om het via s-video met een bruikbare resolutie te laten werken, maar dat wil niet syncen, Strepen, strepen, en nog eens strepen.
  Ik vraag me af of het met SwitchResX en RGB naar SCART wel gaat lukken? Heeft iemand het op deze manier al aan de praat gekregen?

  Bijdrager
  LEXY

  Het volgende las ik nog op Wikipedia:

  De RGB-implementatie in SCART is vrijwel geheel compatible met de VGA-standaard die in de computerwereld gebruikt wordt. De enige verschillen zijn dat bij SCART de horizontale synchronisatie (terugslag) een vaste frequentie van 15,625 kHz heeft en de verticale synchronisatie tussen 50 en 60 Hz dient te liggen. Bij VGA is de horizontale terugslag variabel, maar minimaal 31 kHz, evenals de verticale terugslag, die minimaal 50 Hz is. Een ander verschil is dat bij SCART beide terugslagsignalen op dezelfde elektrische leiding worden doorgegeven en bij VGA op twee aparte leidingen.
  Omdat het verschil zo klein is kan eigenlijk iedere computer een RGB SCART-signaal genereren. De elektronica op de grafische kaarten is flexibel genoeg voor een 15 kHz frequentie en de meeste grafische kaarten zijn instaat beide terugslagsignalen op één elektrische leiding te zetten. Indien deze ontbreekt kunnen beide leidingen worden samengevoegd door een primitieve elektronische schakeling die met gemak in de stekker past.
  Alhoewel duidelijk superieur ten opzichte van de mogelijkheid de televisie via composiet aan te sturen wordt van deze mogelijkheid helaas echter weinig gebruikgemaakt wegens gebrek aan softwareondersteuning. Het is praktisch alleen mogelijk dit te doen met het Linux-besturingssysteem.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke
  ”iljitsch”

  Maar blijkbaar heeft de Mini geen breedbeeld televisieresoluties.

  Mijn Mac mini (G4) heeft deze mogelijkheden, aangesloten op een Panasonic breedbeeld-TV via een DVI -> S-video kabel van Apple, gevolgd door een S-video -> Scart kabel uit een elektronicazaak (ik kon geen DVI -> Scart vinden, misschien dat ik nog eens op zoek moet):

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.