22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)
 • Q:
  Bijdrager
  Witte Haai

  Mac mini levensduur?

  Hallo allemaal,

  Ik overweeg dit jaar een mac mini aan te schaffen. Maar nou sprak ik van de week iemand, die het moederbord in zijn mac mini heeft moeten laten vervangen. Reden: De mac mini had intern veel stof verzameld. Waardoor het moederbord waarschijnlijk oververhit is geraakt. Ik zal hem binnenkort nog even naar de details hierover vragen. Overigens had hij de mac mini 4 of 5 jaar in gebruik.

  Een goede stof-ventilatie is dus geen overbodige luxe. En zo overwoog ik de laatste tijd dus ook een hackintosh budget pc (*). Maar ja, als ik het OS opnieuw moet installeren – zoals mij gisteren dus overkwam – dan schijnt het opnieuw installeren van een OS nog niet zo eenvoudig te zijn.

  Kortom: Hoe lang doen jullie al met je mac mini?

  (*) De budget pc is eigenlijk gewoon een mac mini, maar dan in een gewone tower-pc-kast gebouwd. Om het verhaal compleet te maken: De budget pc van hackintosh.nl is momenteel niet leverbaar. Maar waarschijnlijk is dat tijdelijk.

  Bijdrager
  Yaris

  Ik gebruik die van mij al zes jaar lang meerdere uren per dag. Staat naast mijn bed dus hapt veel stof. Nog nooit problemen mee gehad.

  Bijdrager
  Little Idiot

  Denk nou zelf eens na… 5 jaar met een macmini; een PC is in anderhalf jaar afgeschreven. De hardware is verouderd en minstens half zo traag. Waar heb je het over?
  Een hackintosh is geen vergelijking. (mag die link hier überhaupt?); dat is PC troep met een illegaal OS.
  Maak je PC maar eens open die onder je bureau staat; daar zit pas stof in!

  Bijdrager
  youp.c

  Dit is ook klinkkare onzin en zeker niet objectief. Om te beginnen is het enkel volgens de EULA van Apple hackintosh niet toegestaan, maar aangezien deze niet voor/tijdens het verkoop wordt vermeld, bezit deze geen rechtsgeldigheid. zie ook: linkje.
  Daarnaast beschikt een nieuwe pc vaak over betere/nieuwere hardware (zie bijvoorbeeld sandy bridge, ati radeon hd 6xxx,… *), maar het Windows besturingssysteem haalt niet het optimale uit de hardware en vertraagt de computer met spyware-checks, indien een virusscanner aanwzig is ook virus-controle en alle draaiende windows componenten zelf. Als naderhand apple komt met een computer (een mac dus) met deze hardware presteert deze vanwege het os vaak beter en gaat daarom langer mee. Echter een duurdere hackintosh presteert echter vaak beter dan een mac van vergelijkbare hardware en tevens upgradebaar, maar zorgeloos updaten is er niet bij. Apple kan bepaalde hardware (zoals de Intel Atom processors) opeens niet meer ondersteunen en dan is het al een stuk minder eenvoudig en geven velen het op.

  Kort gezegd: hackintosh is niet illegaal, maar ook niet zonder risico. Daarnaast beschikt het niet over een fantastisch design, wat toch wel een belangrijk onderdeel van een Mac is.

  *= het gaat hier over hardware, waarvan er zowel in de Mac zitten als in de PC, niet over nieuwere technologieën.

  Moderator
  unSOUND
  youp.c op 26 maart 2011

  Om te beginnen is het enkel volgens de EULA van Apple hackintosh niet toegestaan, maar aangezien deze niet voor/tijdens het verkoop wordt vermeld, bezit deze geen rechtsgeldigheid. zie ook: linkje.

  De EULA van OS X is gewoon te downloaden, en kun je dus wel degelijk voor de aankoop al doornemen.

  Bijdrager
  pepijn-paans

  hangt de levensduur denk je niet gewoon simpel weg af van de manier hoe je er mee omgaat ? ;)

  Bijdrager
  youp.c

  @unsound het gaat niet over het doornemen/ kunnen verkrijgen, maar het kenbaar maken door de verkoper aan de koper.

  hetzij de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand heeft gesteld

  bron: wetboek.net

  overeenkomst sluit wanneer je het geld betaalt en de software verkrijgt

  bron: link

  Bijdrager
  iep

  En die wordt dus wel degelijk door Apple kenbaar gemaakt want ze refereren er keurig netjes aan. Daarnaast is het ook zo dat je ‘m voor je snufferd krijgt wanneer je de Mac opstart en aan de installatie begint en het staat ook op het retail doosje (alleen jammer dat er bij mij dan weer deels een sticker overheen geplakt zit waardoor de beginletters wegvallen). Allemaal momenten waarop je zelf de licentie in kunt zien en Apple dan ook netjes aan de wet voldoet. Zou dat niet zo zijn dan zou er een rel door ict wereld gaan omdat de manier waarop Apple het doet de gangbare manier is om te doen. Anderen zoals Microsoft doen namelijk exact hetzelfde. Microsoft staat onder verscherpt toezicht en krijgt geen draai om de oren dus dat zegt al wel genoeg.

  Even resumerend:
  – Totstandkoming overeenkomst: wordt bij installatie gegeven en je moet akkoord gaan om verder te gaan waarbij de tekst in een normaal leesbaar lettertype staat. Voldoet dus.
  – Terhandstelling voorwaarden: op doos wordt naar voorwaarden verwezen die op internet te vinden zijn, is daar als pdf te downloaden en worden voor installatie nog eens vermeld. Voldoet dus.
  – Vernietigbaarheid: dat is een lastige en is voor jouw verhaal niet aan de orde omdat dit de inhoud van de EULA betreft. Lastig omdat je hier de inhoud aan de wet moet toetsen. NVT dus.
  – Strijd met hoger recht: idem als vernietigbaarheid. NVT dus.

  Conclusie: je verhaal gaat totaal niet op want Apple voldoet keurig netjes aan de voorwaarden. Je huiswerk zul je toch echt beter moeten doen. Als Apple het zou doen zoals Microsoft destijds deed met de Xbox dan had je een punt gehad. Microsoft stopte daar de voorwaarden in de doos met de melding dat je ermee akkoord ging zodra je de doos opende. De rechter oordeelde toen dat de voorwaarden wel vooraf in te zien moesten zijn en dat bleek hier niet het geval te zijn. Zoals ik al heb uitgelegd doet Apple dit niet en zijn de voorwaarden op dat punt gewoon rechtsgeldig.

  Ontopic: ik heb hier een Mac mini die ik in 2008 heb gekocht en eentje die ik in 2009 heb gekocht. Beide mini’s functioneren nog prima. Stof is iets wat je zelf in de hand hebt. Regelmatig stofzuigen helpt al veel. Niet roken en geen (harige) huisdieren hebben en de mini niet op de vloer zetten ook. Ik zou me er geen zorgen over maken. Een Mac Pro trekt meer stof aan en die doen het na jaren ook nog altijd meer dan prima.

  Bijdrager
  youp.c

  als je mijn bron eens checks, wordt het daar precies uitgelegd en zie je dat ik wel degelijk gelijk heb.

  De overeenkomst komt tot stand op het moment van aankoop niet op het moment van installatie, zie BW 7 artikel 1:

  Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

  en eerder geciteerde:

  hetzij de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand heeft gesteld

  ter hande gesteld=overhandigd; voor of tijdens de koop moeten de voorwaarden aan de consument overhandigd worden en aangezien verwijzen er toe leidt dat je niet op het moment van de overeenkomst de voorwaarden kan aanvaarden is dat ook niet rechtsgeldig. Daarnaast ontbreekt op vele webwinkels (o.a. Apple.com zelf) een verwijzing en je doet de overeenkomst met de betaling, waardoor hier zondermeer de eula ongeldig is.

  Bijdrager
  Yaris

  Mensen toch, ik dacht dat de vraag was: “Hoe lang doen jullie al met je Mac mini?”

  Bijdrager
  Little Idiot
  Yaris op 26 maart 2011

  Mensen toch, ik dacht dat de vraag was: “Hoe lang doen jullie al met je Mac mini?”

  Ja, je druk maken of een mini het meer dan 5 jaar volhoud terwijl hele massa’s een nacht voor de winkel liggen als er na een jaar weer een nieuw model uit is:neutral: en je bij de kringloop struikelt over PC’s van 2 jaar oud.

  Bijdrager
  Yaris

  Er zijn mensen die niet altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben en die best wat langer dan twee jaar willen en kunnen doen met een computer (waaronder ikzelf).

  Bijdrager
  youp.c

  toch wel apart dat een pc anderhalf jaar meegaat en je ‘em pas een half jaar later naar de kringloop brengt, naar mijn idee zit je dan een half jaar zonder computer.

  Little op 26 maart 2011

  een PC is in anderhalf jaar afgeschreven

  Little op 26 maart 2011

  en je bij de kringloop struikelt over PC\’s van 2 jaar oud.

  Bijdrager
  tinus_omt

  Hoe lang je met je Mac Mini doet hangt er heel erg vanaf waar voor je hem gebruikt. Als je iemand bent die alleen webpagina’s bekijkt en mailtjes leest, kun je er gemakkelijk 5 jaar mee vooruit. Als je wat zwaardere taken uit wilt voeren zul je na 2 tot 3 jaar waarschijnlijk een nieuwe willen.

  Ik vind het moeilijk te geloven dat iemand het moederbord van zijn Mac Mini echt kapotmaakt doordat het warm wordt in verband met stof; er zitten allemaal sensors op die de warmte in de gaten houden en als het echt te warm wordt gaat hij in de slaapstand om af te koelen. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat er kortsluiting ontstaat (stof kan elektriciteit geleiden) of dat er gewoon een component kapot gaat.

  Iets wat je als laatste in je achterhoofd kunt houden, computers verzamelen altijd wat stof maar waar ze echt problemen mee hebben is de aanslag die je krijgt van sigarettenrook. Daar blijft het stof aan plakken en dan worden het echt plakkaten waar de ventilator van vastloopt en gaatjes van verstopt raken. Als je er dan niets aan doet kun je natuurlijk verwachten dat het niet goed blijft werken.

  Bijdrager
  nookie
  Witte op 26 maart 2011

  Maar ja, als ik het OS opnieuw moet installeren – zoals mij gisteren dus overkwam – dan schijnt het opnieuw installeren van een OS nog niet zo eenvoudig te zijn.

  offtopic:

  Als er iets simpel is aan een Apple, dan is het wel een OS installeren. Stapsgewijs de vensters volgen en installeren. Simpeler dan dit kan niet.

  ontopic:

  Ik heb al een jaar of 7 een mac mini als mediacenter, kortom, hij staat elke dag de nodige uren (gemiddeld 10 uur) te draaien. Het enige wat ik heb vervangen was de harde schijf die er na 6 jaar een keer mee kapte.

  Bijdrager
  Witte Haai

  Oke mensen, iedereen bedankt voor de antwoorden.

  Ben zeker een stuk meer gerust gesteld; ik ben toch om; Ik kies voor safe; Het gaat de mac mini worden.:wink:

  Bijdrager
  Muziekfan

  Het grootste probleem van stof verzamelen in PC’s is niet de kans op oververhitting, maar de kans op statische elektriciteit en kleine kortsluitingen.
  In het stof kunnen zich statische ladingen opbouwen en zoals velen zullen weten, is statische lading een uitstekende IC sloper.
  In mijn loopbaan als Apple specialist heb ik al heel wat bijzonders voorbij zien komen op het gebied van ‘stofvangers’. Sommige machines bevatten halve cavia’s.

  Wat betreft de vraag ‘hoe lang gaat een machine mee’ is geen eenduidig antwoord te geven.

  Allereerst gaat het om de vraag hoe lang de hardware blijft leven. Daarover is geen zinnig woord te zeggen. Ik heb machines na een paar jaar zien doodgaan, maar evengoed start mijn SE/30 uit 1989 nog altijd op.
  Het zwakste component is ongetwijfeld de harde schijf. Maar ook daarin is veel kwaliteitverschil qua levensduur.
  Sommige machines bevattend bepaalde slechte componenten, waaraan de machine dan meestal overlijdt. Bijvoorbeeld een zwakke voeding. Zwakke condensatoren zijn hierbij weer nummer één.

  Vervolgens speelt ook mee hoe lang de hardware compatible blijft met de software die de gebruiker erop wil draaien. Wil je CS5 draaien, dan valt de G5 af, maar voldoet CS3 nog. Op enig moment is er geen software meer te koop die draait op de betreffende generatie hardware.

  Ook is het de vraag hoe lang het werktempo acceptabel blijft.
  Ik heb klanten die bij wijze van spreken elk jaar een nieuwe machine ‘nodig’ hebben. Maar evengoed zijn er onder mijn klanten machines van 10 jaar in gebruik.
  Met name G4’s rond 400 MHz kom ik echt nog geregeld tegen. Veel van deze machines zijn 8 tot 10 jaar dagelijks gebruikt. Voorzien van MacOSX 10.4 en veel geheugen vinden sommige mensen ze nog prima bruikbaar.

  De alles omvattende vraag is uiteindelijk ‘does it get the job done.’

  Algemeen gesproken adviseer ik mijn klanten hun werkstations na omstreeks 3 jaar te vervangen. Voor privé zou ik zeggen: houden zolang het werkt.

  Bijdrager
  Mr Macintosh

  Ik heb mijn Mac mini (Intel) al sinds 2006 en ik heb ‘m nog steeds met volle tevredenheid. De Mac mini is een van mijn beste (Mac) aankopen geweest. Top apparaat, blijft snel en behoudt zijn waarde. Daar kan geen Hackintosh tegenop. Een Hackintosh kan wel interessant zijn als Mac Pro vervanger, maar niet de Mac mini.
  Vergeet ook bijv. niet dat een Mac mini maar ±10W verbruikt, en een Hackintosh veel meer.

  Bijdrager
  iep
  youp.c op 26 maart 2011

  als je mijn bron eens checks, wordt het daar precies uitgelegd en zie je dat ik wel degelijk gelijk heb.

  In tegenstelling tot jou heb ik dat dus wel gedaan en het enige wat het doet is jou ongelijk bewijzen omdat het je argumentatie volledig onderuit haalt. In de wet staan ook een aantal dingen zoals punt 1b in Artikel 234 – 6:234 BW waar je link naar wetboek.net het volgende over zegt:

  hetzij, indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, voor de totstandkoming van de overeenkomst aan de wederpartij heeft bekend gemaakt dat de voorwaarden bij hem ter inzage liggen of bij een door hem opgegeven Kamer van Koophandel en Fabrieken of een griffie van een gerecht zijn gedeponeerd, alsmede dat zij op verzoek zullen worden toegezonden,

  Als we echter ook kijken naar Artikel 233 – 6:233 BW (een verwijzing in de tekst van wetboek.net) zien we o.a. het volgende:

  b.

  indien de gebruiker aan de wederpartij niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen.

  Kennelijk heb je nooit wat bij Apple of van Apple besteld. Op apple.com krijg je namelijk de regel “Door op de knop ‘Verder’ te klikken, erkent u dat uw aankoop onderworpen is aan de voorwaarden van de Apple Voorwaarden.” (er wordt wel degelijk wat getoond!). In paragraaf 8.1 van deze voorwaarden verwijst men uitdrukkelijk naar de EULA’s die gelden en te vinden zijn op http://www.apple.com/legal Koop je wat in de winkel dan staat dit op de doos vermeldt. Aangezien op de verpakkingen, de webpagina’s van Apple en de installatie van de software zelf al deze voorwaarden worden weergegeven betekent dat Apple een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Daarmee wordt dan ook volledig aan de wet voldaan.

  ter hande gesteld=overhandigd; voor of tijdens de koop moeten de voorwaarden aan de consument overhandigd worden en aangezien verwijzen er toe leidt dat je niet op het moment van de overeenkomst de voorwaarden kan aanvaarden is dat ook niet rechtsgeldig.

  En van die redenatie klopt helemaal niets. Net als Rita Verdonk maak je de cruciale fout door te denken in “volgens de letter der wet”. Jammer want de wet zit namelijk zo helemaal niet in elkaar. De wet kent twee hele belangrijke pilaren: 1. volgens de letter der wet en 2. volgens het idee der wet. Zouden we alleen dat eerste hebben dan kun je onder winkeldiefstal uitkomen door het product terug te geven/leggen/zetten. Doordat we het tweede punt hebben kun je dat echter niet. Zo zijn er nog veel meer zaken mogelijk zoals het OM die vrijspraak eist bij de rechtszaak tegen een zekere politicus. Ter hande gesteld betekent dan ook meer dan alleen fysiek overhandigd. Op de site van Arnoud Engelfriet waar je nota bene zelf naar verwijst staat bovenstaand stuk uitvoerig uitgelegd. Daarnaast zijn er inmiddels al diverse gerechtelijke uitspraken die het nog eens bevestigen dat langs elektronische weg geen probleem is mits de gebruiker het maar kan opslaan (bijv. door op de print knop/link te klikken).

  Dat de gemiddelde consument en jij al die verwijzingen volledig negeren, licenties e.d. totaal niet lezen is vers 2. Je hebt als consument ook een eigen verantwoordelijkheid, zoals het opzoeken van de AV als hier naar verwezen wordt.

  @Muziekfan: dingen als statische elektriciteit zijn alleen een probleem als je het ding openmaakt en er in gaat lopen knutselen (geheugen upgraden, hdd vervangen). Het gebruik van een polsbandje of even jezelf ontladen door de verwarming aan te raken is dan eigenlijk al voldoende. En zelfs dat is lang niet altijd nodig want hardware kan best goed tegen dat soort dingen. Die 3 jaar die je noemt is trouwens ook de economische levensduur van de gemiddelde computer. Zoals je zelf al zegt kan hardware vaak langer mee en soms ook niet vanwege een defect (dingen kunnen nou eenmaal kaduuk gaan).

  Bijdrager
  Witte Haai
  Muziekfan op 26 maart 2011

  Het grootste probleem van stof verzamelen in PC\’s is niet de kans op oververhitting, maar de kans op statische elektriciteit en kleine kortsluitingen.

  In het stof kunnen zich statische ladingen opbouwen en zoals velen zullen weten, is statische lading een uitstekende IC sloper.

  In mijn loopbaan als Apple specialist heb ik al heel wat bijzonders voorbij zien komen op het gebied van \’stofvangers\’. Sommige machines bevatten halve cavia\’s.

  Wat betreft de vraag \’hoe lang gaat een machine mee\’ is geen eenduidig antwoord te geven.

  Allereerst gaat het om de vraag hoe lang de hardware blijft leven. Daarover is geen zinnig woord te zeggen. Ik heb machines na een paar jaar zien doodgaan, maar evengoed start mijn SE/30 uit 1989 nog altijd op.

  Het zwakste component is ongetwijfeld de harde schijf. Maar ook daarin is veel kwaliteitverschil qua levensduur.

  Sommige machines bevattend bepaalde slechte componenten, waaraan de machine dan meestal overlijdt. Bijvoorbeeld een zwakke voeding. Zwakke condensatoren zijn hierbij weer nummer één.

  Vervolgens speelt ook mee hoe lang de hardware compatible blijft met de software die de gebruiker erop wil draaien. Wil je CS5 draaien, dan valt de G5 af, maar voldoet CS3 nog. Op enig moment is er geen software meer te koop die draait op de betreffende generatie hardware.

  Ook is het de vraag hoe lang het werktempo acceptabel blijft.

  Ik heb klanten die bij wijze van spreken elk jaar een nieuwe machine \’nodig\’ hebben. Maar evengoed zijn er onder mijn klanten machines van 10 jaar in gebruik.

  Met name G4\’s rond 400 MHz kom ik echt nog geregeld tegen. Veel van deze machines zijn 8 tot 10 jaar dagelijks gebruikt. Voorzien van MacOSX 10.4 en veel geheugen vinden sommige mensen ze nog prima bruikbaar.

  De alles omvattende vraag is uiteindelijk \’does it get the job done.\’

  Algemeen gesproken adviseer ik mijn klanten hun werkstations na omstreeks 3 jaar te vervangen. Voor privé zou ik zeggen: houden zolang het werkt.

  Mr op 27 maart 2011

  Ik heb mijn Mac mini (Intel) al sinds 2006 en ik heb \’m nog steeds met volle tevredenheid. De Mac mini is een van mijn beste (Mac) aankopen geweest. Top apparaat, blijft snel en behoudt zijn waarde. Daar kan geen Hackintosh tegenop. Een Hackintosh kan wel interessant zijn als Mac Pro vervanger, maar niet de Mac mini.

  Vergeet ook bijv. niet dat een Mac mini maar ±10W verbruikt, en een Hackintosh veel meer.

  Goede antwoorden! Kan ik wat mee.

  Bijdrager
  macmaus

  Ik heb hier nog een vijftal MacMini’s uit 2005 staan, die dit jaar pas (OSX10.6) aan vervanging toe zijn. OK, ze werken niet meer supersnel, maar het Office-pakket, administratiesoftware op basis van Filemaker, Internet en twee als Remote server draaien als een zonnetje, dus die machines hebben hun waarde dubbel en dwars bewezen!

  Bijdrager
  exilim

  Hoi,

  Ik heb nog een Mac Mini PPC draaien en voor het afspelen van video’s en muziek gaat het prima. Enige wat jammer is is dat ik er geen Plex op kan draaien. Daarom gebruik op deze XBMC. Zolang ie dit nog kan blijft ie mooi staan!!

  gr. Bob

22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.