30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 46)
 • Q:

  Bijdrager
  Shmoo

  Mac mini i5 of i7 verschil merkbaar?

  Oke ik wil vanavond een nieuwe Mac mini kopen maar vraag me vooral af of het verschil tussen een Intel i5 en i7 processor echt merkbaar is want voor de rest zijn het twee precies dezelfde machines.

  Ik weet dat je bepaalde benchmark websites hebt die met een hoop getallen gooien waaruit blijkt dat de ene sneller is dan de andere maar dat zegt in de praktijk natuurlijk niet zo heel veel want veel hangt natuurlijk ook af van wat jij met zo’n machine gaat doen en de software die je installeert.

  Op dit moment werkt ik met deze ( mid- 2007 ) iMac.

  Al zou ik die i5 instap Mac mini nemen dan ga ik er qua performance natuurlijk altijd op vooruit maar de vraag is hoe lang zal die Mac mini instap houden kijkende naar de toekomst.
  Ik wil er sowieso zelf 16GB ram inzetten en verder ben ik niet zo’n snelheidsmonster dat de computer binnen 7 seconde opgestart moet zijn elk programma binnen 2 seconde klaar voor gebruik dus een SSD is denk ik geen must have voor mij. In mijn huidige iMac zit een 320GB schijf en die heeft op dit moment nog 276GB vrije ruimte dus 500GB of 1TB geheugen maakt mij verder ook niet zo heel veel uit ik heb vooral heel erg veel bestanden ( miljoenen ) maar die zijn allemaal meet een paar kb-tjes ( soort tekstbestanden ).

  Software dat ik dagelijks gebruik maar nooit allemaal tegelijk zijn:

  • – Pixelmator
   – Sketch 3
   – Affinity Designer
   – Coda
   – MAMP ( nog wel maar zoek een vervanger )
   – 1Password
   – iTunes ( niet dagelijks + kleine bieb. )
   – Safari
   – Mail

  Pixelmator is in dat lijstje waarschijnlijk het programma dat samen met iTunes op dit moment het meeste power vraagt van mijn computer, dit is ook de reden waarom ik ze nooit meer standaard naast alle andere programma’s open heb staan omdat het mijn huidige iMac merkbaar langzamer maken. Ik werk nu dus meer met een workflow van openen, je ding doen en afsluiten bij veel programma’s.

  Kortom hoe moet je het verschil tussen een Intel i5 en i7 inschatten qua prestaties?
  7 jaar met een Mac doen is natuurlijk extreem veel maar wel prachtig dat het mogelijk was en wat ik graag zou willen is dat mijn volgende Mac de 5 jaar kan halen zonder dat Apple dat softwarematig met hun vingers tussen gaat zitten.


  Bijdrager
  Hermanko

  Nog een paar dagen wachten : http://buyersguide.macrumors.com/#Mac_Mini


  Bijdrager
  ArthurM.

  Een i5 icm 16GB ram en een SSD lijkt me prima voor jouw gebruik. Het verschil met een i7 zal je niet meteen merken met de software die jij gebruikt.

  Sowieso wel een SSD erin zetten aangezien je hele systeem dan een stuk sneller aanvoelt. Je zegt het niet nodig te hebben, maar als je eenmaal een SSD gewend bent wil je niet meer terug.


  Bijdrager
  SunKeeper

  Kijk maar naar de specs:

  i5: http://ark.intel.com/products/65708/Intel-Core-i5-3210M-Processor-3M-Cache-up-to-3_10-GHz-BGA
  i7: http://ark.intel.com/products/64900/Intel-Core-i7-3615QM-Processor-6M-Cache-up-to-3_30-GHz

  Indien je iets niet snapt, vraag maar, het staat er ook al gedeeltelijk bij. Het meeste kan ik wel voor je uitleggen.


  Bijdrager
  Jerry.w

  Ik zou op dit moment geen mac mini kopen, het model is inmiddels al 2 jaar oud. Aankomende donderdag worden er hoogstwaarschijnlijk nieuwe updates van uitgebracht. Als je slim bent wacht je tot donderdag en kijk je dan verder, wss worden er mac mini’s met hashwell processoren aangekondigd, wat het in mijn beleving zeker waard is om eventjes te wachten.


  Bijdrager
  Shmoo

  I know.. ik koop deze Mac mini ook in eerste instantie als back-up plan.

  Ontvangen, de verpakking niet openen in afwachting van het event.. Komt Apple tijdens het event met een nieuwe Mac mini die niets meer is dan een specs upgrade van het huidige model ( waar ik heel erg op hoop ) dan gaat mijn aankoop gewoon ongeopend retour en koop ik de dag erna het nieuwe model Mac mini. De levertijd van een paar weekjes kan ik dan ook nog wel wachten mocht die er zijn want mijn huidige iMac ‘voldoet’ nog steeds.

  Komt Apple tijdens het event met een compleet nieuw model Mac mini dat ze helemaal hebben dichtgetimmerd en ongeveer even groot is als een Apple TV -achtig kastje en heeft het echt van die instap ( switchers ) Mac onwaardig waardeloze specs zoals die nieuwe 2014 instap iMac dan heb ik tenminste nog een vorig model dat ik zelf kan upgraden qua hardware en hopelijk 5 jaar lang mee vooruit kan.

  Heel eerlijk denk ik dat dit laatste de meeste kans heeft, gezien de ontwikkelingen binnen Apple van de laatste jaren. Apple die de nieuwe Mac mini nog meer gaat afstemmen op switchers waardoor het echt een instap-instap machine wordt en dat de Mac mini niet meer gebruikt kan gaan worden als alternatief voor een iMac wanneer het je niet om het design van een iMac te doen is en je zoals ik niet de meest robuuste programma’s gebruikt.

  Mijn doel is weer een betrouwbare Mac vinden die ongeveer ergens tussen de 200 en 250,- p/jaar gaat kosten aan afschrijving.
  Het i7 model kost maar 200,- meer en als dat betekent dat ik op termijn met de i7 machine 1 jaar langer kan werken dan met de i5 machine dan zou ik gek zijn om niet die upgrade te kopen.

  Ik ben vooral bang dat Apple straks bij OS X 10.12 zegt, oude Mac mini’s – krijgen geen software upgrade meer omdat blablabla… simpelweg omdat je gewoon moet upgraden van Apple en ze niet willen dat jij 5 jaar met een Mac gaat lopen stoeien.
  10.12 zal normaal gesproken over 2 jaar gelanceerd worden dus dat klinkt natuurlijk belachelijk,, alleen vergeten we natuurlijk dat wanneer ik nu een Mac mini koop ik eigenlijk al een 2 jaar oude machine koop die op dat moment dan al op 4 OS’en heeft gedraaid alleen ben ik pas in het midden ingestapt.

  Mijn huidige iMac draait op Mavericks, niet optimaal met beperkte specs en maar 4GB RAM maar het is met een bewuste manier van werken te doen. Volgens Apple mag die machine zelfs nog mee naar Yosemite wat ik helemaal niet kan voorstellen dat dit een succes gaat worden maar oke.


  Bijdrager
  SMTR
  Shmoo op 14 oktober 2014

  Ik ben vooral bang dat Apple straks bij OS X 10.12 zegt, oude Mac mini’s – krijgen geen software upgrade meer omdat blablabla… simpelweg omdat je gewoon moet upgraden van Apple en ze niet willen dat jij 5 jaar met een Mac gaat lopen stoeien.

  Kijk eens naar welke modellen deze week nog een update krijgen. Ik denk niet dat Apple er moeite mee heeft als jij je Mac 5 jaar gebruikt. Aan Apple’s software-updates zal het zeker niet liggen.


  Bijdrager
  Domtoren
  Shmoo op 14 oktober 2014

  Ontvangen, de verpakking niet openen in afwachting van het event.. Komt Apple tijdens het event met een nieuwe Mac mini die niets meer is dan een specs upgrade van het huidige model ( waar ik heel erg op hoop ) dan gaat mijn aankoop gewoon ongeopend retour en koop ik de dag erna het nieuwe model Mac mini. De levertijd van een paar weekjes kan ik dan ook nog wel wachten mocht die er zijn want mijn huidige iMac ‘voldoet’ nog steeds.

  Is dat niet onnodig ingewikkeld? Gewoon tot donderdag wachten, als de upgrade je niet bevalt fiets je naar de MediaMarkt en koopt het huidige model.

  Overigens gaat een Mac prima meer dan 5 jaar mee, maar dan moet je niet de meest recente versies van allerlei software willen draaien.


  Bijdrager
  computer space

  Nu kopen is wellicht slim. Als de nieuwe mini een nog kleinere dichtgetimmerde versie wordt, gaat de huidige als een speer de winkel uit.


  Bijdrager
  Noest

  Wanneer programma’s verder ontwikkelen kan het gebruik van meerdere cores meer gemeen goed worden, ook bij pixelmator bijvoorbeeld. Dan kan je op den duur toch meer profijt hebben van de i7. Maar het hangt er wel ook vanaf wat je doet in pixelmator.

  Houd verder rekening met de videokaart. Mocht je ooit meer met video en renderen willen gaan doen, dan zal deze wellicht wat tekort kunnen gaan schieten. Maar het is dan wel even afwachten wat de mogelijke nieuwe aan kaart gaan krijgen:)

  Persoonlijk zou ik voor de i7 gaan, met het oog op de toekomst. En dan zit je mooi aan de onderkant van je budget. Of heb je nu iets heel belangrijks dat je liever zou doen met die 200 euro?

  Je gaat al met al best investeren in een nieuw macje, samen met de RAM en de ssd, dus ik zou die i7 zeker overwegen, ook al merk je nu niet meteen het verschil. Mocht pixelmator in de toekomst echt gebruik gaan maken van multi-core, mocht je even een filmpje in iMovie willen renderen, etc, dan ga je het toch wel flink merken. Maar maakt je het niet uit om dan wat langer te wachten, dan is het natuurlijk niet strikt nodig;) Etc., etc., etc…..


  Bijdrager
  McJohn

  Het bekijken van specs is altijd iets wat ik met gemengde gevoelens bekijk. Een i7 Haswell zal sowieso sneller zijn dan een i7 Ivy Bridge, maar uiteindelijk outperformed elke i7 met gemak een Core2Duo. Ikzelf had tot voor de zomer nog een iMac Core2Duo en ik merk absoluut het verschil.

  Iets wat veel mensen over het hoofd zien is de L3 cache. Bij de i5 is dit maar 3 MB, bij de i7 is dit 6 MB. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit te maken hebben met het feit dat een i5 een dual core is en een i7 een quadcore, maar mijn Core2Duo iMac had ook 6 MB cache en ik heb me daarop dan weer wat blind gestaard

  Ik heb in juli van dit jaar via de online store de i7 met de snelste processor gekocht in combinatie met de 1 TB fusion drive. Tot op heden niet te klagen over de snelheid. Enige minpunt is de grafische kaart, die eigenlijk in je i7 zit dacht ik. Het is geen gamersmachine, maar dat is nu éénmaal wat je prioriteiten zijn tov de kosten dat je wil maken.

  Ik zou sowieso je de i7 aanraden omdat je dan mogelijkheid hebt tot fusion drive of pure SSD. Is die extra CPU boost in de online store bij de i7 echt nodig? Probably not, maar ik heb het dan weer wel gedaan omdat ik dacht van “terwijl ik nu toch aankoop”…

  Feit: De Mac Mini late 2012 is momenteel bedrijfszeker, dus kinderziektes zul je normaal gesproken niet meer hebben.


  Bijdrager
  Shmoo

  Wat doet die 3MB of 6MB Intel Smart Cache voor je machine?

  Het Single vs Quad Core principe begrijp ik wel maar hoe belangrijk is dat L3 cache gedoe en waarom stopt Apple 5 jaar na dato een langzamere HD in de Mac mini?

  Dit is mijn 20 inch iMac 2007 – L2 cache dus dat zal wel langzamer zijn dan die L3 cache versie van dit moment.

  Dit is een 21.5 inch iMac 2011 die ik ook nog bezit. ( 2,5 Ghz instap i5 Core )

  En dit is de 2012 Mac mini i7 Quad Core die ik graag wil hebben.

  Waarom zit er in de Mac mini een 5400-rpm HD terwijl in beide andere machines een 7200-rpm HD zit. Zelfs de iMac uit 2007 heeft dan een snellere HD dan een 2012 computer zoiets klopt toch niet 5 jaar na dato.


  Bijdrager
  SunKeeper

  Smart Cache houdt in dat zowel de CPU als de GPU dezelfde cache gebruiken. (daar staan taken in die uitgevoerd moeten worden)
  Daardoor kunnen CPU en GPU sneller communiceren.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_Cache
  Intel Core 2 Duo heeft nog geen geïntegreerde GPU in de CPU.

  Verder heeft die laatste inderdaad geen L3-cache, alleen L2 en L1.
  De Ivy Bridge heeft stiekem drie in totaal, namelijk L1, L2 en L3. De L1 is het allersnelste, maar ook het kleinst, L2 iets groter en langzamer, L3 nog groter en wat langzamer. Dat heeft allemaal met de wachtrij van taken voor de CPU/GPU te maken die klaar moet staan.

  5400-schijven zijn veel goedkoper (en veel meer in omloop) dan de 7200. Het geringe verschil is de meerwaarde niet meer sinds SSD’s bestaan. Apple wil ook dolgraag dat je voor een (grote) SSD kiest, dus een langzamere schijf die goedkoop in de Mac te zetten is, is voor Apple prima.

  Edit: plaatje toegevoegd, hier zie je (linksboven) de maximale snelheid (momentopname) die de L1, L2 en L3-cache kan halen.


  Bijdrager
  tuxzone

  Zoals hier eerder gezegd: éénmaal SSD wil je nooit meer terug. Ik heb een actuele i5 mini met 16Gb maar ik werd gek van de traagheid van het ding (opstarten richting 2 minuten, opstarten Lightroom 1 minuut – alles zonder klokje gemeten dus neem het met een korrel zout). Mijn wat oudere MacBook Air was zo enorm veel sneller…
  De mini nu van een SSD voorzien (installatie was minder lastig dan gedacht – en TimeMachine is geweldig voor dit soort acties!) en de machine is zo extreem veel sneller. Opstarten nu in 15 seconden, Safari staat er meteen, etc.

  Succes, René


  Bijdrager
  iamarjen

  – Post verwijderd –


  Bijdrager
  typonerd

  Zo zagen. U afvragen of een Mac mini wel een goede aankoop is want dat je misschien 10.12 niet meer kan gaan draaien.
  Eerste vraag is: heb je dat wel altijd nodig dat nieuwste OS? Meestal zijn dat toch wat extra nieuwigheden die je niet echt nodig hebt maar die extra’s zijn.
  Ten tweede: op een nieuwe mac die je koopt kan je misschien twee drie jaar een update van het OS doen, nadien wordt hij toch te traag.
  Ten derde: het gaat hier om een investering van 700 euro. Als je een mac mini niet op twee jaar terug verdiend heb, ben je niet goed bezig.


  Bijdrager
  Shmoo

  Nee he…

  Geen Quad Core model meer en nu gaat het dus aankomen op die Intel Iris grafische processor en de 4GB extra geheugen of ik mijn i7 Quad Core moet retourneren.


  Bijdrager
  Brombeer

  Hoe bevalt de huidige HD4000 grafkaart? Ben je echt van plan de komende jaren naar 4K te switchen?
  Geheugen zou bij te prikken moeten zijn: http://www.macrumors.com/2014/10/16/new-mac-mini-2014/
  Werk je nog met FireWire?
  Ik heb hier wat geekbenchcijfers bij elkaar gezet.


  Bijdrager
  Shmoo

  Ik heb er nog niet meer gewerkt.. Hij zit nog nieuw in de doos dus kan mogelijk zo retour wanneer de nieuwe mini een betere keus zou zijn.

  Aan een monitor hecht ik niet zo heel veel waarde, volgens mij voldoet een 250,- monitor nog voor mij of twee compacte naast elkaar. WireFire heb ik nog nooit gebruik en nog nooit gemist dus ook niet van plan te gaan gebruiken.


  Bijdrager
  Noest

  Qua rekenkracht zal de quad-core het nog wel winnen. Maar grafisch zal ie het afleggen vermoed ik.

  Dus, zoals altijd:) wat ga je ermee doen?


  Bijdrager
  computer space

  Houden die quadcore. Hij is nu al meer waard!


  Bijdrager
  Shmoo

  http://www.macrumors.com/2014/10/19/mac-mini-2014-benchmark/

  Volgens mij ziet dat er niet goed uit..

  Hoe bepaal je of je software single of multi core is?


  Bijdrager
  Mela
  Shmoo op 19 oktober 2014

  http://www.macrumors.com/2014/10/19/mac-mini-2014-benchmark/

  Volgens mij ziet dat er niet goed uit.. Geen kenner maar volgens mij lijkt het erop dat de 2014 Dual Core Mac mini langzamer zijn dan de Quad Core 2012

  Daar staat tegenover dat de 2,8 i5 dual core uit 2014 sneller is dan de 2,5 i5 dual core uit 2012.
  Dit gedeeltelijk ook omdat deze iets sneller geklokt is …
  Maar ook vanwege de verbeterde videokaart is het 2014 model zeker een upgrade.

  En dat lijkt mij meer een terechte vergelijking …:wink:


  Bijdrager
  SunKeeper

  Ook een logisch gevolg, Haswell is geoptimaliseerd voor zuinigheid met energie. Als je dan ook nog de Mobile dual-core variant pakt, moet je geen monster-prestaties verwachten.

  In het instapmodel heb je een CPU die 15W op zijn max kan verbruiken.


  Bijdrager
  Shmoo

  Ja klopt, eigenlijk kun je dus ook niet de i7 Quad Core gaan vergelijken met de beste Dual Core uit 2014 want dat is dan onredelijk.

  Het komt er dus op neer dat wanneer ik een Dual Core moet hebben ik de 2014 moet kiezen maar dan vraag ik me nog steeds af zou het beter zijn om die Quad Core te houden.
  Deze machine is natuurlijk veel sneller dan de 2014 modellen maar heb je die snelheid nodig voor het geen dat ik doe en kan mijn software gebruik maken van die snelheid of is Quad Core echt weggelegd voor Adobe software, Final Cut en dat soort heavy programma’s.


  Bijdrager
  ArthurM.

  Voor de software die jij gebruikt heb je inderdaad geen quad-core nodig. Ik vraag me zelfs sterk af of ze multi-core support hebben.

  Voordelen 2014 Mac Mini:
  -betere graphics
  -standaard 8GB ram
  -SSD kan je er nog zelf inzetten

  Nadelen:
  -langzamer dan de 2012 Quad-core op cpu vlak

  Nadelen 2012:
  -slechte graphics

  Voordelen 2012:
  Quad-core
  zelf 16GB ram kunnen plaatsen

  Dus je moet kiezen tussen betere graphics en standaard 8GB ram of een quad-core cpu waarvan je de kracht 1. niet nodig zal hebben en 2. niet zal gebruiken.


  Bijdrager
  McJohn

  “Better having it and not needing it then needing it and not having it”

  Alles wijst erop dat die QuadCore i7 meer rekenpower heeft dan de nieuwe gelanceerde Mac Mini’s.
  Naar mijn gevoel is de QuadCore een machine dat meer ademruimte heeft voor de toekomst ondanks dat het een processor van de vorige generatie is.

  Voor echt heavy gebruik van apps als Final Cut Pro, zal elke Mini wel ergens te kort schieten wegens de beperkte grafische kaart. Dit is en blijft de Achillespees van de Mini, is altijd al zo geweest en zal probably altijd zo blijven.

  Wat bij mij echter HET belangrijkste is bij de nieuwe Mac Mini, is dat je bij de nieuwe versies meteen al een schandalige prijs moet betalen voor de volle 16 GB geheugen. Bij de quad i7 kan je tenminste nog besparen daarin en kan je die nog vervangen mocht er een latje defect zijn.

  Persoonlijk zou ik niet te lang meer nadenken hierover en gewoon die Quad i7 houden.
  Straks zijn we 2018,…;-)


  Bijdrager
  Shmoo

  Haha.. ja.. het is allemaal wat een nieuwe computer kiezen.

  Is er geen klein appje dat kan controleren of een programma multi-core support heeft ja of nee?


  Bijdrager
  SunKeeper

  Maar gaat dat ook merkbaar iets uitmaken?

  Ik blijf het een kop-munt-situatie vinden. Voordelen en nadelen wegen evenredig tegen elkaar op. De 2014 mini zal wel langer nieuwe OS X-versies blijven krijgen dan de 2012 mini.


  Bijdrager
  Noest

  Vergeet ook niet de betere poorten in het 2014 model.

  En verder, volgens mij gebruikt Pixelmator nog niet multi-core. En wanneer ze dit ooi wel gaan doen, dan is het nog maar afvragen of je echt profijt gaat hebben van de quad-core bij de bewerkingen die je gaat doen.

  Stuur de service-desk van pixelmator even een mailtje, krijg je uitsluitsel over de ondersteuning:)

  Verder blijft ook de vraag: stel, ze hadden nu wel een quad-core versie uitgebracht, had je die dan moeten nemen met jouw gebruik? Het quad-core verhaal slaat volgens mij vooral op brute rekenkracht voor renderen van video’s en verschillende lagen in PS in grote afbeeldingen en voor 3D-animatie, etc….

  Wanneer je je daar niet mee bezig houdt heb je wellicht niet zoveel profijt van de quad-core. Doch het 2012 model is wel weer makkelijker uit te breiden, zo schijnt het. Maar we wachten nog op het hoger woord van iFixit….

  Verder lijkt er een soort sentiment te heersen bij sommigen alsof de 2014 mini een volledig waardeloos apparaat is in vergelijking met de 2012 mini. Dit lijkt mij niet helemaal juist:roll:

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 46)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.