19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)
 • Q:
  Bijdrager
  xmosh

  Luxe dilemma: iMac of nMP?

  Dag mede OMT-ers,

  Sinds 28 december staat mijn nieuwe Mac Pro in bestelling bij Apple, en wacht ik vol ongeduld op het nieuwe ‘beest’. Destijds twijdelfde ik al tussen de Mac Pro en de zwaarste iMac 27″, ik ben geen grafisch professional, maar wil wel een krachtig, snel en stabiel systeem. Ik heb dan ook de 4-core/16G/D500 besteld en heb van mijn vorige setup nog 2 20″ Dell monitoren staan die aan de Mac Pro gekoppeld kunnen worden.

  Nu echter de Mediamarkt weer met de btw actie komt, verandert de vergelijking ineens weer. Met 17.4% korting is een zware iMac + extra Thunderbolt display nog 400 euro goedkoper dan de Mac Pro die ik in bestelling heb staan… En dan heb ik bij de iMac+TB display ook nog eens 2x 27″ schermen, ipv de huidige 2x 20″. Komt neer op meer dan 4x zoveel pixels, wauw!

  Je begrijpt het: luxe probleem, maar ben heel benieuwd naar overwegingen die jullie hierover hebben. Misschien kom ik tot een ander inzicht…

  Wie weet overigens of de Mediamarkt ook de nMP verkoopt? Ben hem nog niet tegengekomen daar.
  En hoe zit het met BTO/CTO iMacs tijdens de btw actie, doen die ook mee? (lees daar gemixte ervaringen over)

  Dank alvast voor jullie reacties.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Naar mijn weten is de hardware in de nieuwe Mac Pro specifiek voor grafische professionals (4K video monteren etcetera), dus op basis van het feit dat jij dat niet bent en het grote prijsverschil zou ik zonder twijfel voor de iMac gaan. Is óók heel snel en stabiel (het is net welk model je neemt, maar in sommige taken is de iMac even snel of sneller dan de Mac Pro), maar dan heb je inderdaad ook nog eens twee 27″ monitoren en betaal je 400 euro minder..

  Zie ook hier.

  Gebruik je de computer nog voor iets anders waarbij de Mac Pro in het voordeel kan zijn ten opzichte van de iMac?

  Bijdrager
  Frank Visser

  Het lastige aan ons als mens is dat als we iets beters zien we het andere gelijk als ‘slecht’ beschouwen.
  Maar oh wat kan er veel power in die iMac zitten. Mac Pro vindt ik dan zonde voor je geld voor wat jij er mee gaat doen.
  Je kan beter 2 mooie 27” schermen neer zetten. Staat mooier, is net zo goed en kost minder.
  Enige wat je sowieso moet doen is je iMac zijn HDD upgraden naar SSD of het liefste flash.
  de standaard 7200 rpm is echt zonde voor zo’n mooie dure machine.

  Bijdrager
  guus

  alles wat ik gelezen heb op dit moment, zou ik minimaal een 6 core of een 8 core kopen.
  als werkpaard is ook 16gig ram te weinig voor een mp.

  de 4 core kon wel eens tekort komen als je hem vergelijkt met de zwaarste Imac.
  deze waarschuwing komt onder meer van http://macperformanceguide.com
  zeer interessante testen.

  suc6

  Bijdrager
  Niels

  Mac Pro scoort in benchmarks inderdaad nauwelijks hoger dan de iMac. Dit zegt echter niets over prestaties in dagelijks gebruik, namelijk zware grafische video en beeldbewerkingssoftware zullen meestal veel beter draaien op de Pro, aangezien deze hier meer op toegespitst is.

  Bijdrager
  xmosh

  Dank voor de reacties. Ik had al verwacht dat de iMac ook zeker ‘goed genoeg’ zou zijn voor mijn gebruik (waar hebben we het over he, ook een supersysteem natuurlijk), maar voor de nMP gekozen vanwege het gave en nieuwe design. maar hoeveel is dat design me waard he…:-)

  Hoe zit het met het geluidsniveau van een iMac 27″ met i7 cpu eigenlijk? Is die ook fluisterstil, net als de nMP?
  (heb 2 lichte servers onder m’n bureau staan, dus stiller dan stil hoeft een nieuwe desktop ook niet te zijn)

  Bijdrager
  Frank Visser

  Je wilt design?
  Waar krijg je nog meer design dan de nieuwe 27” iMac? Wat een pareltje.
  Zelf heb ik nog de 27” late 2009, de ‘dikke’ versie. Zelfs dat is nog een parel.
  Deze Mac hoor je niet blazen. Af en toe hoor je de harddisk maar dat is zelden. (als die uit stand-by modus naar actief gaat, stroombesparing)
  Zou je er een ssd inzetten wat ik zeker aanraad! Dan hoor je de harddisk helemaal niet meer. Hoe het qua geluid van de ventilator zit bij de nieuwe icm I7 weet ik niet. Misschien even langs bij de apple store of een dixons/my com/iCentre, daar staan ze vaak wel. Alle Imacs zijn nagenoeg (bijna) stil.

  De duurdere versie van de iMac is al ruimschoots voor taken als photoshop etc. Laat staan als jij die nog is gaat upgraden, wat je wilt. En jij alleen maar administratieve zaken zal verrichten. Deze mac is misschien zelfs overpowerd voor jou. Maar je hebt wel een beest en parel in 1!

  Bijdrager
  guus

  we hebben een nieuwe Imac aangeschaft een paar maande geleden.
  1TBSSD max geheugen erin en de duurste uitvoering.
  reden: nieuwe macpro liet maar op zich wachten en de 2008 mp had te veel problemen, ondanks een pci ssd en max geheugen, moest worden vervangen.
  werk: fotografie; lightroom/photoshop/ en allerlei plugins.
  We waren erg verbaasd over de kracht van de Imac, ook omdat we nog een 12C 2.66 macpro hebben draaien, incl SSD en 32 gb ram.
  de Imac is in het reguliere fotowerk zeker sneller en beter, het loopt erg soepel.
  wel zal de Imac het afleggen met zware videobewerkingen en renderen.

  Bijdrager
  RamonV

  Het probleem wat ik hier zie is dat wat je wil volgens mij niet mogelijk is. Je kan idd de iMac erg veel performance geven (een SSD, Hoger geclockte processor etc.) maar deze kan je niet kopen bij de MediaMarkt met BTW korting. Zij verkopen alleen de standaard modellen dacht ik.

  Bijdrager
  xmosh

  Okay, inmiddels ben ik redelijk overtuigd van de iMac, ik zie het wel voor me staan met 2 van die mooie 27″ schermen:-)
  Hopelijk doet de MM dan toch wel aan CTO modellen, scheelt een hoop en ik wil in ieder geval de i7, GTX 780M en SSD. Memory kan achteraf wel…

  Ik ga maar eens shoppen…

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  RamonV heeft helemaal gelijk. De high-end iMac is een BTO. En zelfs als je die kon bestellen bij de MM betaal je echt het volle pond omdat het geen reguliere configuratie is en dus extra werk voor welke winkel dan ook.

  Als je je de prijs kunt veroorloven van de Mac Pro en je wilt dit ‘beest’ hebben ook al benut je lang niet alles 100%, dan koop je hem gewoon. (Het lijkt mij overigens wel dat als je gaat twijfelen omdat je €400 kunt uitsparen op een veel groter bedrag, geld wel degelijk een probleem is…)

  Maar gaan we kijken naar de eisen die nodig zijn voor iemand die geen professional is op het gebied van grafische toepassingen of wat dan ook dan is een iMac gewoon voldoende. Je hoeft dan nog niet eens het absolute top model te hebben want een tandje lager volstaat ook.

  Het beeldscherm van de 27″ iMac kan echter wel een voordeel zijn t.o.v. 20″ als je b.v. foto’s bewerkt. Tegenwoordig heeft haast iedereen de mogelijkheid om digitaal te fotograferen dus foto’s bewerken is niet meer exclusief voor de professional maar voor elke consument vrij gewoon geworden.

  Hoe zit het met het geluidsniveau van een iMac 27″ met i7 cpu eigenlijk? Is die ook fluisterstil

  Ik heb hier een 27″ iMac i7 uit ‘late 2009’ en daarvan hoor ik de ventilators pas (maar nog steeds vrij zacht) als deze boven de 1800 rpm komen. (Zitten bij normaal gebruik rond de 1000) Feitelijk maken sommige externe drives van mij meer geluid. Maar er zijn ook gevallen bekend van iMacs die meer geluid maken dan nodig…
  Belangrijk is echter dat de huidige iMac veel beter gekoeld wordt want terwijl mijn iMac bij de heatsink (de bovenste rand) vrij heet is en op andere plekken aardig warm aanvoelt, is de nieuwe iMac aan de buitenkant soms zo koel dat het lijkt alsof hij uit staat.

  Bijdrager
  xmosh

  (Het lijkt mij overigens wel dat als je gaat twijfelen omdat je €400 kunt uitsparen op een veel groter bedrag, geld wel degelijk een probleem is…)

  Tja, 400 euro is 400 euro he. En dat is al met extra TB scherm. Het verschil tussen een zware iMac (met BTW korting) en de nMP die ik in bestelling heb staan is meer dan 1250 euro, dat is toch een overweging waard.

  Wel zonde dat de CTO iMacs waarschijnlijk niet onder de korting vallen…

  Bijdrager
  hokkie

  Vergeef mijn lompheid, maar waar denk je een snel en krachtig systeem voor nodig te zijn? Een stabiel systeem heb je zelf in de hand natuurlijk!

  Voor de meeste doeleinden is een iMac ruimschoots voldoende namelijk, zelfs een Mac Mini volstaat in heel veel gevallen. Als het gewoon geld uitgeven is, koop lekker een Mac Pro!

  Bijdrager
  Vroegah

  xmosh: De MediaMarkt en ook de Saturn zijn zgn. dozenschuivers. M.a.w: hoge omzet door volume verkoop van veelal de standaard modellen.
  Ze zijn dus geen specialist zoals de Apple store en de Apple reseller waar je bto en cto kan bestellen.
  Voor de MM maakt het niet uit of er stofzuigers, koffiezetters of Mac’s in die dozen zitten, als er maar ‘geschoven’ kan worden. Als zij ook nog CTO-modellen moeten gaan uitleveren wordt dat een zooitje, geloof me! Dus daar ligt de markt voor de specialisten en dat is misschien maar goed ook:-)

  Bijdrager
  xmosh

  @Vroegah: goed punt. Zijn idd dozenschuivers, hoeft niet erg te zijn, maar specialisten zijn het niet. Al lees ik over de ‘specialisten’ ook erg gemixte ervaringen…:roll:

  @hokkie: wat doe ik zoal als IT pro? Vooral veel tegelijk eigenlijk. Dat is waarom OS X me al jaren zo goed bevalt: het ondersteunt mij in mijn werken, ipv belemmerend te zijn (ik noem geen OS namen :-). En dat is virtualisatie, her en der wat gamen (FPS), wat grafisch werk met Photoshop en aanverwanten, het gebruikelijke Office werk (Omnigraffle -my hero!). Dat soort dingen. Mac mini is dan echt te krap (met name grafisch). iMac lag al wel voor de hand, maar wou graag mijn bestaande monitoren gebruiken. Vandaar de keuze voor de Mac Pro, zeker toen die nieuwe werd geintroduceerd.

  Met forse korting zou de iMac echter wel weer erg interessant worden…

  Eigenlijk mis ik net een categorie, die Apple waarschijnlijk nooit zal maken: een zware Mac mini, of Mac Pro lite. Zeg maar iMac, maar dan zonder scherm zodat je je eigen kan kiezen/gebruiken.

  Anyway, dank allemaal voor jullie reacties. Ik ga weer eens opnieuw rekenen aan mijn luxe probleem.

  Bijdrager
  MacMaccie

  Dat is ook voor mij de reden om voor de mac pro te gaan, zelf heb ik 2 acd’s die al een goede maand werkeloos staan, op afwachting van de nieuwe mac pro, die ik hopelijk in februari in huis heb…
  Ik ga m ook gebruiken voor photoshop, painter ed, en vind t een geweldige machine…

  Succes met je luxe probleem;)

  Bijdrager
  computer space

  Ik zou een macMini 2.6 quad nemen, met 2 Samsung 840 Pro’s in RAID 0, 1 en Dell U3014. Een 27 inch sRGB beestje is zooooo 2009.

  Als MM geen BTO doet, is trouwens de Mini 2.3 quad de snelste die je onder je arm mee kunt nemen! Sneller dan alle iMacs die er staan. En de Pro staat er echt niet, die heeft een levertijd van om en nabij maart.

  Bijdrager
  iep

  De nieuwe Mac Pro is vooral bedoeld voor wie veel grafisch geweld nodig heeft en/of voor wie parallel rekenwerk nodig heeft (denk aan bepaalde simulaties in pakketten als Matlab maar ook aan het renderen van bijv. CT scans). Dit is dan ook meer iets voor video mensen en wetenschappers dan voor fotografen en thuisgebruikers. De iMac is een goedkopere machine die voor velen van die laatste 2 groepen al voldoende is qua rekenkracht en video geweld. De Mac mini voor sommigen ook wel maar het verschil tussen mini en iMac is op gebied van rekenkracht redelijk groot (met name bij langere berekeningen) en op grafisch gebied immens groot. Voor wie Photoshop enigszins intensief gebruikt is dat verschil gewoon te groot, die zitten echt aan iets als een iMac of de 15″ MBP Retina met de dedicated graphics (dus niet met de Iris Pro!).

  Ik kan hier het verschil met een Mac Pro 2010 en een MBA 2012 goed merken qua cpu. Waar de Air al snel begint te loeien doet de Mac Pro niets. De fans blijven draaien zoals voorheen. Natuurlijk zie je dit verschil ook terug in stroomgebruik: de Mac Pro alleen slurpt heel wat meer dan mijn gehele MBA setup (met extern scherm en schijf). Hebben we het over een verschil van al snel 140 Watt. Gelukkig is de nieuwe Mac Pro aanzienlijk zuiniger. De iMac is in deze ook een stille machine maar de Mac mini zul je op hetzelfde niveau als de MBA moeten plaatsen. Daar iets op compilen (om maar eens iets te noemen) doet het ding razen. Geluidsproductie is een heel belangrijk aspect. Onderschat het niet.

  Bijdrager
  xmosh

  FYI: ik heb de Mac Pro gecancelled, en een iMac 27″ (CTO) en een extra thunderbolt display besteld. Helaas geen iMac bij de MM kunnen vinden met korting, maar wel het TB scherm… Ben heel benieuwd naar de nieuwe setup:-)
  (nu nog 2 mensen gelukkig maken met een 20″ beeldscherm -die zijn nu overbodig geworden)

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.