6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Q:
  Bijdrager
  digi-nl

  Lion server vragen

  Wij zijn van plan om op kantoor een 10 tal iMac’s neer te zetten.
  En dat op een Mac Pro server te laten draaien.

  Nu had ik een vraagje, als je al die Mac’s op de server laat werken heb je dan voor elke mac nog aparte licenties nodig (bv voor Office), of kan het in een keer op de server ge├»nstalleerd worden en dat de Mac’s eigenlijk geen software nodig hebben?

  Bijdrager
  borisboef

  Nee helaas, zo werkt dat niet. Je hebt in dit geval dan ‘gewoon’ 10x een Office licentie nodig (juist geen voor op de server zelf)
  Maar als je al met dit soort basale vragen zit vraag ik me af of de (veilige) configuratie van de server je wel gaat lukken.

  Moderator
  Poezenbeest

  Dat laatste kan natuurlijk gewoon door een bedrijf gebeuren, maar eer je die inschakelt, kan je dit soort basale vragen wel liever eerst beantwoord willen hebben.

  Over de vraag zelf: er zijn programma’s die het toestaan om meerdere computers onder dezelfde licentie te gebruiken. Er zijn programma’s die een beveiliging daartegen hebben, zo controleert Adobe CS4 bijvoorbeeld of er elders in het netwerk een versie draait van hetzelfde programma.

  Ik denk dat je het beste even naar de verschillende software-boeren kan gaan om te kijken wat zij allemaal zeggen. Alle apps uit de Mac App Store kunnen sowieso op vijf computers gebruikt worden zonder extra te betalen.

  Bijdrager
  iep

  Apple heeft niet een terminal server verhaal wat je bij Windows wel hebt. Je kunt wel vanaf een netwerk starten zoals dat in UNIX-wereld (OS X = UNIX) vrij gewoon is (en daar heb je OS X Server voor nodig). Dat zal echter niets afdoen aan de 10 licenties die je nodig hebt. Let bij de Mac App Store wel op, dat is vooral op consumenten gericht en niet op bedrijven. Voor bedrijven werkt het anders, kun je bij Apple meer info over vinden.

  Bijdrager
  Muziekfan

  Er bestaan wel degelijk twee Terminal server oplossingen voor MacOSX.
  Maar dat ontslaat de eindgebruiker er niet van om de licentievoorwaarden van sofware producten te respecteren.

  Bijdrager
  iep

  Het is nogal oppassen met dit soort dingen. Bij non-Windows systemen is het vaak ssh, X11 (en afgeleiden), vnc en meer ook niet. Dat betekent dat alle beheermogelijkheden en speciale licentievoorwaarden (bij Microsoft kent een terminal server een ander licentiemodel) niet aanwezig zijn. Als we wat specifieker naar OS X gaan kijken moeten we concluderen dat je als enige dat netboot hebt, het vnc deel werkt eigenlijk gewoonweg niet (single user vanwege het wachtwoord wat tevens ook het enige stukje beveiliging is). Het is totaal niet hetzelfde als de terminal server in Windows, je moet mensen die het daarmee gaan vergelijken dan ook niet met een dooie mus blij maken. De verwachtingen overstijgen dat wat de producten op non-Windows systemen kunnen bieden. Zelfs zo erg dat je niet kunt spreken van een echt terminal server alternatief voor OS X. Voor Linux wordt het een ander verhaal (kijk maar eens naar LTSP bij Ubuntu).

  Daarnaast geldt dat Apple zich ook bar weinig op de zakelijke gebruiker richt. Als ze dat doen is het vaak op het klein bedrijf en de eenmanszaakjes, freelancers, etc. Het hele kleine grut. Dat is helaas ook overduidelijk te zien aan Lion Server, het schrappen van dingen als de Xserve (dit soort producten heeft bij Apple nooit voor enige winst gezorgd) en de Mac App Store (als consument is het eenvoudig maar als zakelijke gebruiker is het 1 grote hindernisbaan).

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.