8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  k-the-ripper

  Lacie thunderbolt raid – bedankt Apple !!

  Heb al een tijd een LaCie thunderbolt-1 2x 256 GB SSD in raid 0 staan, kom ik er achter dat El Capitain dit om zeep geholpen heeft (alweer bedankt Apple voor de zoveelste keer mijn ervaring een deuk te geven)
  Ik wil dus de RAID 0 opnieuw gaan gebruiken alleen dit keer gewoon 1 drive van 256GB voor het OS en de ander voor bv FCP.
  Kan standaard niet met het nieuwe vormgegeven DiskUtility, dus hulp welkom (ik heb alles 3x als backup met TM, chronosync of Carbon Copy Cloner.
  Enige wat ik wil is de RAID uitschakelen de SSD’s apart een format geven en op 1 van die drives het OS opnieuw installeren.

  (ben klaar met Apple, ga toch echt op zoek naar alternatief want krijg echt een pesthumeur van de streken uit Cuppertino)

  Bijdrager
  IGBA
  Bijdrager
  GoeieDag

  Nou, tot ziens dan maar.:lol:

  Bijdrager
  Peter

  Ben benieuwd wat OSX er dan mee gedaan heeft, kun je daar iets over zeggen.

  Met de command line diskutil kun je wel doen wat jij wilt. Opstarten vanuit terminal.
  Gebruik je het om van te booten? Dan moet je wellicht booten vanaf een ander boot device of cdm-opt-R voor recovery vanaf Internet.

  Bijdrager
  IsSidha

  de noodzaak voor een OS om allerlei raid structuren te beheersen is voorbij aangezien gespecialiseerde NAS systemen onderhand voor een appel en een ei te koop zijn die veel meer kunnen dan alleen bestandjes opslaan.. Overigens is ook Raid0 ondertussen zwaar achterhaald en verouderd dat het niet eens meer een overweging is om dat kleinschalig te gebruiken.

  Overigens, het hele raid gebeuren is overgeheveld naar het Server pakket waar het ook thuis hoort

  Bijdrager
  Peter

  @IsSidha Volgens mij was de vraag hoe raid-0 uitgeschakeld kan worden, niet een aankoopadvies dat nog slecht is ook.

  Bijdrager
  iep

  RAID0 is eigenlijk geen RAID. Het zijn gewoon 2 schijven samengesmolten tot 1 waarbij er evenredig naar de schijven wordt geschreven/gelezen. Dit maakt het ook heel kwetsbaar omdat er geen redundantie is (daarom is het ook geen RAID want er wordt niet aan de definitie van de R (=redundantie) voldaan). RAID0 wordt ook alleen maar toegepast voor hogere performance.

  Wat je hier wilt doen kan niet en vereist het uitschakelen van RAID. Dan ziet het systeem de schijven als 2 losse schijven die je dan kunt inzetten zoals je voor ogen hebt. Als de RAID een softwarematige oplossing binnen OS X is dan kan dat inderdaad zeer kwetsbaar zijn zoals je al hebt gemerkt. Hardwarematige RAID is echter niet de oplossing, die heeft weer andere problemen.

  Bijdrager
  Peter

  TS vraagt toch ook hoe die de RAID 0 config kan uitzetten, niet aanzetten.

  Enige wat ik wil is de RAID uitschakelen de SSD’s apart een format geven en op 1 van die drives het OS opnieuw installeren.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.