7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Q:

  Bijdrager
  Zora la rousse

  Kodak Photo CD

  Kodak Photo CD

  Voor mensen die in het bezit zijn van Kodak Photo CD’s en werken met Photoshop heb ik een nare mededeling. Photoshop CS5 herkent geen Kodak Photo CD meer. Kon je in Photoshop CS3 nog in de map “Goodies” een Plug-in vinden om toch de Kodak Photo CD te openen, in CS5 is dit niet meer aanwezig. Kodak zelf is met de productie en ondersteuning van Kodak Photo CD gestopt, dus verdere ondersteuning uit die hoek is niet meer te verwachten.

  Dus wat nu te doen met alle beelden die je zo netjes gedigitaliseerd hebt voor het tijdperk van de digitale kamera’s?

  Ik raad bezitters van Kodak Photo CD het volgende aan:

  1) Importeer elke Kodak Photo CD die je hebt in iPhoto. Dit programma van Apple herkent nog steeds het PCD bestandsformaat op de Kodak Photo CD en zal elke foto automatisch in de maximale resolutie binnenhalen.

  2) Exporteer de bestanden in iPhoto naar TIF. TIF is een bestandsformaat dat geen detailverlies kent, dit in tegenstelling tot JPEG. Elke foto zal 18 Mb groot worden, dus elke Kodak Photo CD zal je opnieuw moeten branden op DVD, echter nu met 100 beelden van 18 Mb.

  Voor de goede orde:

  Het gaat om de Kodak Photo CD. Hierop staan de beelden gearchiveerd in het Kodak PCD formaat. Het PCD formaat wordt niet meer ondersteund. De schijven zien er zo uit:

  Er is ook een Kodak Picture CD. Hierop staan de beelden in JPG gearchiveerd, en dit bestandsformaat is nog steeds algemeen bruikbaar. Een Picture CD ziet er zo uit:

  Ik raad bezitters van Kodak Photo CD’s dringend aan om alle CD’s om te zetten voordat uw kostbare beelden niet meer te zien zijn. Gooi echter de originele CD’s niet weg, zeker niet als u nog over de afspeelapparatuur bezit.

  OMT


  Bijdrager
  Dr. Maddox

  En dat uit de tijd waar de digitale fotoarchieven als heilige graal werden gepresenteerd… Schande!


  Bijdrager
  Zora la rousse

  Tijdens de promotiecampagne voor de Photo CD legde Kodak veel nadruk op de houdbaarheid van de CD. Wrang is dat Kodak er nu zelf de stekker eruit trekt, en ook de ondersteuning er van. Dat laatste mag zeker opmerkelijk genoemd worden, omdat één versie van de Photo CD gebruikt is om röntgenfoto’s op te slaan, en het ook gebruikt is om fotoarchieven te digitaliseren. Ik vind het geen nette zaak.


  Bijdrager
  Dr. Maddox

  De foto CD-rom stierf eigenlijk samen met de CD-i speler. Tenminste, het ROM formaat als digitaal interactief medium. Neem niet weg dat Kodak haar verantwoordelijkheid moet nemen om de ‘gold’ standaard te bewaren.

  Aan de andere kant, ik zou wat domeinen reserveren voor het moment dat je een van de weinige bent die dit soort CD’s kan converteren. Lijkt mij een prima handeltje!;)


  Bijdrager
  tinus_omt

  Het heeft natuurlijk geen zin om eerst een JPEG van de foto te maken en vervolgens daarvan een TIF. Dan neem je eerst het kwaliteitsverlies en daarna fixeer je het verlies in een lossless formaat. Dat kost veel extra ruimte en levert je geen voordeel op.

  Er zijn diverse tools waarmee je Kodak Photo CDs kunt lezen en de plaatjes kunt omzetten in andere, meer gangbare formaten, zonder dat je overbodig verlies neemt. Het kan bijvoorbeeld met ImageMagick dat je gratis kunt downloaden van:

  http://www.imagemagick.org/script/index.php

  En als laatste, als je dingen gaat archiveren, kies dan een open formaat. Dan weet je zeker dat je het in de toekomst nog kan lezen, ook als het originele bedrijf vindt dat er geen geld meer aan je te verdienen is.


  Bijdrager
  Pieterr

  Gebruik van iPhoto hiervoor wordt afgeraden.

  Correct highlight handling. Blown or clipped highlights are a common problem with many Photo CD conversion packages.

  Een beter programma is pcdtojpeg – A Photo CD Decoder (beschikbaar voor Mac en Windows, en gratis).

  Links:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_CD#Converting_Photo_CD_Images
  http://www.tedfelix.com/PhotoCD/PCDSoftware.html


  Bijdrager
  Little Idiot

  Tja, het zelfde lot als Kodachrome:cry:

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.