23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)
 • Q:
  Bijdrager
  lengerke

  Klein Word-bestand wordt groot Pages-bestand

  Wanneer ik een normaal Word-document open in Pages en als Pages-document opsla, dan wordt het ± 7 x zo groot.
  Hoe komt dit? En wat moet ik doen om deze vergroting te voorkomen?

  Alvast dank!

  Sleutelbeheerder
  Night

  Normaal = weinig gekke dingen in de opmaak?

  Dan gewoon copy-and-paste van Word naar een leeg Pages document en de opmaak naar wil aanpassen. Daar voorkom je allerlei problemen mee.

  Bijdrager
  lengerke

  Dag Night,
  Dank voor de snelle reactie.
  Ja, normaal, zonder aparte zaken. Jouw oplossing werkt bij mij niet, want ik heb geen Word op de Mac staan. En vanuit Voorvertoning kan ik kopiëren en plakken in een leeg Pages-document, maar dat levert geen verbetering op..

  Sleutelbeheerder
  Night
  Bijdrager
  lengerke

  Bedankt.
  Geprobeerd. Resultaat: There was a problem converting your file – We attempted to perform the conversion you requested from docx to pages but unfortunately the conversion failed – our support team have been notified and are looking into the problem. Please click here if you would like to try and perform your conversion again. Conversion failed for the following file:

  Ben ik hier mee de enige in Nederland? Lijkt me sterk..

  Bijdrager
  iMad

  Heb je een Microsoft account (hotmail / Live / outlook), dan kan je online in Word het document laden en bewerken, evt data kopiëren en dan plakken in Pages.

  Bijdrager
  lengerke

  Ja, dat is wel een mogelijkheid, maar ik heb het niet zo op extra tussenstappen en helemaal niet van MS.. Misschien moet ik het maar accepteren.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Wat gebeurt er met de bestandsgrootte als je de inhoud van het Pages-bestand kopieert naar een nieuw document en dat bewaart?

  Bijdrager
  Leonard1948

  Jakko, Dat heb ik zojuist even geprobeerd en 762 kb wordt daarmee 701 kb best nog wel een groot bestand.
  Mooie taak voor Apple om dit te verbeteren.

  Bijdrager
  JoopJoopJoop

  @Leonard1948,

  Waarom denk jij dat Apple dat moet verbeteren?

  Bijdrager
  lengerke

  Nou, om het overstappen van Word naar Pages nog wat makkelijker te maken, want een verzevenvoudiging van de bestandsgrootte is niet aantrekkelijk, vind ik.

  Sleutelbeheerder
  Night

  Dat heeft ongetwijfeld te maken met de hoeveelheid standaard onzin, die MS in word-documenten propt en dan tóch op de een of andere manier door Pages juist geïnterpreteerd worden en in de juiste format omvormen zodat Pages er wat mee kan. En waarschijnlijk levert dat in Pages een hele hoop extra data op, die eigenlijk niet nodig is maar wel noodzakelijk is om een goede conversie te garanderen. Gevalletje jammer maar waar.

  Heb je ook al de optie ‘File > Advanced > Reduce file size’ geprobeerd?

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke
  Leonard1948 op 04 januari 2018

  Jakko, Dat heb ik zojuist even geprobeerd en 762 kb wordt daarmee 701 kb best nog wel een groot bestand.

  Dat zijn bestandsgroottes die ik 25 jaar geleden groot gevonden had, maar tegenwoordig niet wakker over kan liggen:) (Dat gezegd keek ik eens even naar een willekeurig Pages-bestand dat ik hier heb, van zo’n 30.000 woorden met een rijtje stijlen e.d. maar geen afbeeldingen, en dat blijkt 196 KB te zijn.)

  Nog iets dat je kunt proberen: open het Word-document eens in Teksteditor en bewaar het dan als iets anders, of kopieer de inhoud naar Pages. Als het een document is met alleen wat tekst en eenvoudige opmaak (vet, schuin, niet veel meer dan dat) dan verlies je op deze manier niet veel.

  Bijdrager
  lengerke

  Nog iets dat je kunt proberen: open het Word-document eens in Teksteditor en bewaar het dan als iets anders, of kopieer de inhoud naar Pages. Als het een document is met alleen wat tekst en eenvoudige opmaak (vet, schuin, niet veel meer dan dat) dan verlies je op deze manier niet veel.

  dat levert niets op: Word 49 KB wordt Pages 751KB..

  Bijdrager
  Ome Kor

  Het punt is dat Word docx-bestanden gecomprimeerd zijn, met een ZIP-programma kun je ze zelfs uitpakken. Maar niet uitgepakte Word bestanden met hetzelfde document zijn bij mij kleiner dan Pages bestanden. Ik heb er niet zoveel van, want ik gebruik gewone tekstbestanden zonder opmaak om mijn documenten te bewaren, dus YMMV.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Pages-bestanden zijn ook gecomprimeerd. Als je het oude Pages-bestandsformaat gebruikt dan vind je in het pakket een bestand index.xml.gz, oftewel een XML-bestand dat gecomprimeerd is met gzip, en als je dat ont-gzipt dan krijg je een XML-bestand met daarin de inhoud van je document. Bestanden van de nieuwere versies van Pages zijn complete zipbestanden: als je de extensie verandert van .pages naar .zip en erop dubbelklikt krijg je er een map uit met daarin meerdere mappen en bestanden.

  Wat de bestandsafmeting betreft: ik heb net eens een nieuw, leeg Pages-bestand gemaakt en bewaard zonder enige aanpassing:

  Leeg is het dus al 520 KB, wat een hoop verklaart over waarom een Word-document van 49 KB ineens 700+ KB wordt in Pages.

  Als ik dat openmaak, blijkt er het volgende in te zitten:

  ?Data
  tile_paper_ltgray-8.jpg
  tile_paper_medgray-9.jpg
  ?Index
  AnnotationAuthorStorage-3539.iwa
  CalculationEngine-3540.iwa
  Document.iwa
  DocumentMetadata.iwa
  DocumentStylesheet-3543.iwa
  Metadata.iwa
  ViewState.iwa
  ?Metadata
  BuildVersionHistory.plist
  DocumentIdentifier
  Properties.plist
  preview-micro.jpg
  preview-web.jpg
  preview.jpg

  Bijdrager
  Ome Kor

  Ja, ik zie inderdaad dat er een zip-bestand inzit, maar ook een heleboel andere dingen zoals plaatjes. Een eenvoudig boodschappenlijstje is bij mij al 680.210 bytes. Als eenvoudig txt-bestand is het slechts 1029 bytes. Nogal een verschil.

  Bijdrager
  lengerke

  Interessant dat een leeg Pages-document al een halve MB is, wat ik niet wist. Dat betekent dat het niet zozeer komt door de conversie van een hoop onzichtbare MS-zaken, maar door de opbouw van het P-bestand zelf.

  Bijdrager
  Ome Kor

  Ja, daar lijkt het wel op.

  Bijdrager
  Brombeer

  Had Microsoft niet van die viewers, waarmee je bestanden in de propriëtaire office-bestandsformaten zoals .docx kon bekijken? Of kunnen die alleen een oudere versie van Office aanvullen?

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke
  Ome op 05 januari 2018

  ik zie inderdaad dat er een zip-bestand inzit, maar ook een heleboel andere dingen zoals plaatjes.

  De plaatjes die er standaard inzitten zijn icoontjes voor in de Finder en twee achtergrondkleuren (denk ik). Die laatste twee zijn de boosdoener:

  [email protected] 1 jakko staff 219987 11 apr 2017 tile_paper_ltgray-8.jpg
  [email protected] 1 jakko staff 234154 11 apr 2017 tile_paper_medgray-9.jpg

  Voor wie niet bekend is met de uitvoer van het Unix-commando ls, de bestandsgrootte in bytes staat in de vijfde kolom: 219.987 bytes en 234.154 bytes — samen meer dan 450 KB, voor twee JPEG’s waarvan het nut me ontgaat in een compleet leeg document.

  De drie andere JPEG’s zijn 829, 1.425 en 13.351 bytes groot, maar dat zal zijn omdat ze gewoon witte rechthoekjes zijn. Staat er wat meer op de eerste bladzijde van het document, dan zullen ze denk ik ook ietsje groter zijn, maar niet heel veel.

  Ome op 05 januari 2018

  Een eenvoudig boodschappenlijstje is bij mij al 680.210 bytes. Als eenvoudig txt-bestand is het slechts 1029 bytes. Nogal een verschil.

  Pak Pages ’09:) Zoals ik hierboven al opmerkte is een bestand van meer dan 30.000 woorden daarin maar iets van 200 KB. Als test heb ik ook daarin even een nieuw en leeg document bewaard, met dit resultaat:

  Dertig kilobyte! Dat is een volledige 490 KB minder dan in de huidige Pages. Eenmaal ge-unzipt blijkt de inhoud dan te bestaan uit:

  ?QuickLook
  Preview.pdf
  Thumbnail.jpg
  buildVersionHistory.plist
  index.xml

  waarbij het grootste bestand, Thumbnail.jpg, wel 4 KB inneemt … (Oftewel: omdat het gezipt is, krijg je de opbouw van het zipbestand bij de ±8 KB aan echte gegevens, waardoor je bij een leeg bestand meer ruimte kwijt bent dan je zou zijn aan de onderdelen ervan. Met een paar bladzijden vol tekst denk ik dat je wel degelijk ruimte zal besparen.)

  Bijdrager
  lengerke

  Jeetje! Wat interessant is dit allemaal. Wat voor nadelen heeft Pages 09?

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Ik zal mezelf even citeren uit deze thread van een paar weken geleden:

  Ikzelf op 19 december 2017

  Een klein nadeel is dat je de nieuwe Pages niet kunt laten updaten terwijl de oude draait, want dan denkt de computer dat het programma dat ge-update moet worden, actief is. Oplossing: sluit Pages en laat de update installeren. Een ander klein probleem is de uitschuiflade met stijlen e.d.: heb je meerdere documenten open in één venster (in tabbladen, dat kan sinds 10.11 of zo) en verberg je Pages, dan is er kans dat de uitschuiflades van sommige van die tabbladen op je scherm blijven staan zonder het Pages-venster eraan. (Je kunt al zien dat dit zal gebeuren, aan dat de uitschuiflade een veel donkerdere schaduw zal hebben.) Oplossing: minimaliseer het venster, haal het terug, en verberg Pages dan:)

  Wat ik toen nog vergeten was te noemen, is dat je geen OpenType-eigenschappen meer toe kunt wijzen aan tekst, voor lettertypen die dat ondersteunen. Onder 10.12 werden die nog wel goed weergegeven als ze al gedefinieerd waren in het bestand voordat je updatete naar 10.12, maar kon je geen nieuwe meer toewijzen of bestaande veranderen, omdat het venster waarmee je ze toe moet wijzen, kapot is:

  Sinds 10.13 worden OpenType-kenmerken helemaal niet meer weergegeven in de tekst. Heb je bijvoorbeeld een lettertype met superscriptcijfers als OpenType-kenmerk, dan zul je die als gewone cijfers in de tekst zien.

  Heb je dit niet nodig, dan heb je er ook geen last van. Ik heb er wel (een beetje) last van, daarom ga ik er zo over door:)

23 berichten aan het bekijken - 1 tot 23 (van in totaal 23)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.