27 berichten aan het bekijken - 1 tot 27 (van in totaal 27)
 • Q:
  Bijdrager
  dualband

  klassieke foto’s inscannen

  Niet direct een Apple vraag maar heeft er iemand ervaring met het inscannen van klassieke kleurenfoto-negatieven? Heb nl een pak klassieke negatieven van m’n huwelijk en zou deze graag willen digitaliseren.

  Kan dit en welke scanner is hier het best geschikt voor?

  Bijdrager
  Turbanus

  Een scanner waar die foto’s op passen en die werkt op een Mac.

  Bijdrager
  Timotheus
  Bijdrager
  dualband

  zooooover was ik ook al gekomen….

  Een iets bruikbaarder antwoord ware welkom…

  Bijdrager
  atimago

  tegen woordig zijn alle scanners goed, tezij je ze op a0 formaat wil hebben, maar anders zou ik gewoon een een eenvoudig epson scanner pakken.
  het blijft een pokke werk het kost veel tijd

  Bijdrager
  Zora la rousse
  ”atimago”

  tegen woordig zijn alle scanners goed, tezij je ze op a0 formaat wil hebben, maar anders zou ik gewoon een een eenvoudig epson scanner pakken.
  het blijft een pokke werk het kost veel tijd

  En dat zou ik beslist niet doen. Een normale vlakbedscanner is niet in staat om de CCD volledig in te zetten om negatief of diastroken te scannen, en zal de tussenliggende pixels meestal interpoleren (detailverlies).

  Tip

  1) Koop een speciale scanner voor negatief of diastroken. Het objectief van deze scanners is helemaal aangepast om negatief of diastroken te scannen waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de CCD.
  2) Als een fotovakzaak in je omgeveing het nog kan, zet de foto’s op Kodak Photo CD (ongeveer 3000×2000 pixels, dus NIET de Picture Disk).

  Bijdrager
  Edwin66

  Dat kan uitstekend, ik heb hiervoor een Minolta Dimage Scan Dual II gebruikt. Ik heb deze dia en negatief scanner 2de hands gekocht via marktplaats.nl, naar mijn maatstaven een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Deze worden regelmatig aangeboden. Om heel eerlijk te zijn heb ik deze scanner nog niet gebruikt in combinatie met een MAC, wel met een XP machine. Volgens Minolta moet het ook met een MAC gaan. Dit apparaat werkt ook uitstekend met VueScan (www.hamrick.com), software beschikbaar voor XP als voor de MAC.

  Bijdrager
  Katinka

  en dan kun je vervolgens nog hier je tijd mee doorbrengen.

  [size=9:4f66820448](En zo blijk je ook te kunnen zoeken naar iemand die al gezocht heeft…)
  [/size:4f66820448]

  Maar laten doen is zeker een optie. Het is een tijdrovend klusje en je kunt afvragen of je je geld niet beter daar aan uit kunt geven, tenzij je in de toekomst van plan bent die scanner veel te gebruiken natuurlijk

  Bijdrager
  Zora la rousse

  Laat je niet belazeren, want de scans van de negatiefstroken worden geinterpoleerd.

  The TMA on a top-end flatbed scanner is a good choice for large film. In general, you will get a lot more film capability for $400 or $1000 than for $100 (true of both flatbeds and film scanners). 6×7 cm medium film scanned at 1200 dpi can give a 2600×3200 pixel image, large enough to print 8×10 inches at 300 dpi. But 35 mm film is simply too small, and a much larger problem.

  Zie ook hier

  En geloof me, ik heb heel veel gescand voor m’n werk.

  Bijdrager
  Deskman

  Filmscanner en vooral juiste software / kennis van zaken om negatieven naar een goede kleurgetrouwe scan te krijgen. (en dat is dankzij de verschillende oranje-maskers nog lang geen makkie) Kies in ieder geval een scanner met digital-ICE of een andere stof-en-kras wegtoverende techniek. Dat scheelt heel veel nazorg van je bestanden.

  Filmscanners hebben ook een goed werkend autofocussysteem dat er voor zorgt dat je echt scherpe scans krijgt. Ik gebruik zelf een Nikon CoolscanIV. Niet echt nieuw, maar met 2900 dpi ruim voldoende voor hoogwaardige scans tot A4 formaat te drukken. Nieuwer is allen maar beter, maar ook duurder. Is het je geen 500-1000 euro waard laat ze dan, zoals Zora al zei, gewoon inscannen en op CD leveren.

  Bijdrager
  kontheur

  Voor huis tuin en keuken prijskwaliteit verhouding is dit een hele goeie… Gebruik ik voor een paar honderd negatieven in te scannen. En dan de onderste heeft een automatische functie om je negatieven ‘recht’ te scannen…

  Bijdrager
  Zora la rousse

  Heb je het voorgaande gelezen :??

  Bijdrager
  appletick

  als je alleen daarvoor een neg.scanner wil aanschaffen, beetje zonde misschien?

  laat anders de boel afdrukken op 10×15 of 13×18 en scan dan de foto’s in. kun je twee foto’s tegelijk doen op een a4 scanner.

  dan heb je en kwaliteitsfoto’s en digitale bestanden en maar eenmaal je geld uitgegeven.

  Bijdrager
  Zora la rousse

  De kleuromvang van een foto is kleiner dan een kleurnegatief. Dus ik snap best dat je de negatieven wilt inscannen.

  Bijdrager
  Turbanus

  Dualband ziet door de scanners de scanner niet meer….:wink:

  Bijdrager
  Zora la rousse

  Ik zeg ook niet dat hij deze moet aanschaffen :roll: .

  Bijdrager
  JobKuipers

  Ik ben het helemaal met Zora eens. Voor de beste kwaliteit kan je het beste een negatief scanner kopen en niet een flatbedscanner.
  Te denken valt bijvoorbeeld aan een Epson F-3200 (een negatiefscanner die behalve kleinbeeld ook middenformaat en 4×5″ aan kan). Prijs kwaliteit van die scanner vind ik heel erg ok. Of zoals ook al is geopperd een tweedehands Minolta scanner (alleen werken die niet met de Minolta software onder OS X 10.4 en gaat Minolta dat ook niet ondersteunen).

  Succes,

  Groet,
  Job

  Bijdrager
  dualband

  iemand ervaring met de Nikon LS4000ED?

  Geblokkeerd
  Carp

  Wat Zora schrijft is ook mijn mening, misschien dat het huren van een goede diascanner een oplossing voor je is, er worden diverse aanbiedingen gedaan o.a via Marktplaats.
  Die Nikon is een van de betere consumentenscanners, maar is wellicht wat teveel van het goede als het om een eenmalige actie gaat.
  Op deze site http://www.filmscanner.info/ kun je de meeste info wel vinden.

  Bijdrager
  Deskman
  ”dualband”

  iemand ervaring met de Nikon LS4000ED?

  De LS4000 is de opvolger van mijn scanner. Verschil: firewire, hogere resolutie en iets modernere techniek. Degelijk spul waar heel professioneel mee te werken valt.

  Vooral de (coolscan) LED-verlichting zorgt voor heel goede resultaten bij het scannen van materiaal met een (te) hoge densiteit.

  Bijdrager
  appletick

  allemaal leuk en aardig die dure oplossingen maar wat wil je met het gedigitaliseerde resultaat?
  als je de boel (eenmalig) op een dvd-tje wil branden of een iphotoboek wil bestellen of zoiets dan slaan die antwoorden nergens meer op. dan kun je het net zo goed ff op een cd-tje laten zetten bij het kruidvat of een fotozaak…

  waarom wil je er digitale bestanden van hebben?

  Bijdrager
  Zora la rousse

  Ik beschouw trouwfoto’s niet als prutswerk.

  Bijdrager
  appletick
  ”Zora

  Ik beschouw trouwfoto’s niet als prutswerk.

  beetje domme opmerking zora, geloof ook niet dat mensen die een vraag stellen op dergelijke antwoorden zitten te wachten.

  als je je trouwreportage zo mooi mogelijk wil hebben laat je vakafdrukken van de negatieven maken, zo simpel is dat.

  het gaat om het digitaliseren en het doel van die fotobestanden. bovendien is af te vragen of je voor een enkele film een dure filmscanner moet gaan aanschaffen, zoals anderen ook al aangaven, ipv ergens laten inscannen.

  als die bestanden gebruikt worden voor een dvd-tje om op televisie naar te kijken dan is die kwaliteit zo laag dat je net zo goed een cd-tje bij sprintfoto of zoiets kunt laten maken voor 7,50 euro.
  als het naar een drukker moet voor een blowup om de slaapkamer opnieuw te behangen dan is het een ander verhaal. bijvoorbeeld.

  als je niet weet wat het doel is van die foto’s weet je niet welke kwaliteit nodig is en wat dan logischerwijs de beste oplossingen zijn. dus wat info daarover is handiger lijkt me.

  Bijdrager
  dualband

  De bedoeling is idd om mijn trouwfoto’s in de beste kwaliteit te bewaren om vergrotingen te maken en om de foto’s te bewerken (uitvergrotingen ve deel, etc…)

  Dus, kwaliteit vd scan is wel belangrijk voor mij

  Heb ondertussen gezein dat de Nikon 4000 ED niet meer bestaat, maar zie wel dat de Nikon V ED het nieuwe instapmodel is van hun filmscanners. Iemand daar misschien ervaring mee?

  Of beweren jullie dat dit evengoed met de Canon 9950 kan? M.a.w. is er een groot verschil in het uiteindelijk resultaat tussen beide toestellen?

  Geblokkeerd
  Carp

  Ik heb ongeveer dezelfde als deze

  http://www.filmscanner.info/ReflectaProScan4000.html

  Is met ICE en Firewire plus Silverfast scansoftware voor €399 te koop op Ebay…als ik jou was zou ik het wel weten !

  Bijdrager
  MacBeer

  Laten we het anders bekijken: hoeveel negatieven zul jij nog inscannen nadat je je trouwfoto’s gedigitaliseert hebt? Als je niet regelmatig negatieven hoeft te scannen in hoge kwaliteit dan is het zinloos zoveel geld uit te geven aan een doorzichtscanner.

  Je kan een lithograaf of een (goede!) copyshop inschakelen die je foto’s in perfecte kwaliteit inscannen en alles op CD/DVD zetten voor je. Mijn inziens moet dit zeer zeker goedkoper zijn dan zelf een scanner kopen.

  Bijdrager
  Huub Toussaint

  De ontwikkeling van flatbed-scanners lijkt op termijn de ‘dia’- of film scanners overbodig te maken. Recent heeft Epson de V700 uitgebracht. kijk voor een review:
  http://www.photo-i.co.uk/News/Feb06/Epson_V700_scanner.htm
  zeker als je grote hoeveelheden oude negatieven wil scannen lijkt dit apparaat een interessante optie

27 berichten aan het bekijken - 1 tot 27 (van in totaal 27)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.