13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Q:
  Bijdrager
  wjgmspeedy

  Is het gebruik van een proxyserver illegaal?

  Aangezien het hier off-topic schijnt te zijn: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=84874&highlight=
  Discussieer maar raak. Wat is er illegaal aan het gebruik van een proxy-server? Volgens mij namelijk niks. Maar ik kan me vergissen, en dan wil ik daar graag van overtuigd worden.

  Inactief
  Anoniem

  In een aantal landen is je ware identiteit door gebruik van een proxy-server maskeren illegaal. Heb echter nog niet kunnen vinden dat dat hier (in Nederland of België) ook het geval is.

  Bijdrager
  wjgmspeedy

  En hoe kunnen we daar achter komen?

  Inactief
  Anoniem

  Goed Googlen.:wink:

  Ik ben de Belgische en Nederlandse rechtsdatabases op dit moment aan het doorspitten.

  Bijdrager
  iJoost

  Lijkt me onzin. Veel ISP’s bieden hun klanten een proxy. Grotere bedrijven gebruiken vaak een proxy. Een proxy op zich is niets illegaals aan.

  Ik kan me wel voorstellen dat het illegaal is om middels een proxy iets te doen wat je anders niet mag doen. Maar als dat al voldoende is om een beveiliging te omzeilen, dan hebben ze ook niet heel erg hun best gedaan. Zou ik zeggen…

  Maar dan wordt de vraag ook iets specifieker. In z’n volle algemeenheid is een proxy niet illegaal. Dat lijkt mij, als leek, wel duidelijk.

  (Trouwens dat men hier op het forum niet gecharmeerd is van “recepten”, al dan niet legaal, om een of andere beveiliging te omzeilen, kan ik me ook voorstellen. Daar zijn genoeg andere plaatsen voor op internet.)

  Inactief
  Anoniem
  ”iJoost”

  Lijkt me onzin. Veel ISP’s bieden hun klanten een proxy.

  We hebben het hier dan ook over proxy-servers die je een andere identiteit of soms zelf totale anonimiteit geven. Niet die dingen die ervoor zorgen dat een website sneller geladen wordt. :innocent:

  ”iJoost”

  Maar als dat al voldoende is om een beveiliging te omzeilen, dan hebben ze ook niet heel erg hun best gedaan.

  Wel een erg makkelijke manier om de identiteit van een surfer te achterhalen. De afleverigen van Lost op ABC hadden dezelfde beveiliging… en daarom heb ik ze ook allemaal kunnen bekijken.

  Bijdrager
  Jello

  Mijn isp werkt met proxy servers. (Telenet België).

  Meer info vind je op http://pub.telenet.be/main_DOSSIER_POORT80.html?menu=156 .

  Inactief
  Anoniem

  Bijna iedere boerenlullen-ISP heeft wel een proxy-server… het gaat hier over het gebruik van anonieme proxy’s om je ware identiteit te verhullen en zo copyrights te omzeilen.:wink:

  Bijdrager
  lowfi

  Niks… zolang je het maar niet voor illegale doeleinden gebruikt lijkt me:?

  Overigens heeft de eigenaar of wat dan ook van pirate bay ook iets op gezet. Dat werkt alleen niet met proxy maar met een VPN. Clique hier voor meer info;)

  Bijdrager
  Mateusz

  Dit is ook een handige link, http://www.iusmentis.com/technologie/www/anoniem/ mbt recht en wet op het internet. http://www.iusmentis.com/ Alles van portretrecht tot online winkelen tot spam en proxy servers…

  Bijdrager
  KarelWillem

  Ik gebruik er altijd één om even bij de buren te loeren, waar ik een ban heb gekregen.

  Ondanks hun stoere-mannen-taal dat dat niet werkt via een proxy, heb ik gewoon een nieuwe account aangemaakt en houdt zo de ontwikkelingen een beetje in de gaten.

  Bijdrager
  wjgmspeedy

  Ik zal de vraag iets specifieker maken. Hier: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=84874&highlight= en hier: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=77912&highlight= wordt beweerd dat het illegaal is om met behulp van een proxyserver webcontent te bekijken die de aanbieder alleen in een bepaald land beschikbaar maakt. Ik heb dus mijn twijfels of dat inderdaad niet mag. De aanbieder heeft te maken met copyrights. Maar volgens Nederlands wet is enkel de aanbieder ervoor verantwoordelijk dat rechten worden afgedragen. De websurfer heeft daar helemaal niets mee van doen. Hij/zij hoeft namelijk geen rechten af te dragen.
  Ik hoop nog steeds op een reactie van iemand van het beheer, maar ik denk niet dat die er komt, en als die komt zal het wel weer iets zijn in de trant van “het is illegaal omdat het niet mag”.

  Bijdrager
  Buzz

  Ik ben geen jurist, maar waarschijnlijk is het alleen de eigenaar van de proxy-server die direkt in de problemen zou kunnen komen. Die geeft immers het beschermde materiaal zomaar door aan gebruikers die er eigenlijk geen toegang tot zouden mogen hebben. Maar omdat er zoveel van die anonieme proxy-servers zijn, en nauwelijks te controleren valt aan wie ze het nu eigenlijk doorgeven, valt er waarschijnlijk nauwelijks tegen op te treden.

  De gebruiker zou je dan misschien nog kunnen beschuldigen van het aanzetten tot het doorgeven van dat materiaal. De gebruiker is dan wie weet wel medeplichtig met de eigenaar van de proxy-server. Dat is waarschijnlijk wat erg ver gezocht, en het is hoe dan ook een nogal loze discussie, omdat tegen die proxy-servers zelf dus al niet of nauwelijks kan worden opgetreden.

  Ik kan me overigens goed voorstellen dat eigenaren van een forum liever niet hebben dat hun gebruikers met elkaar tips uitwisselen op dit gebied, ook als er misschien niet direkt door hen een wet wordt overtreden, of kans op vervolging bestaat. Er bestaat namelijk naast wet en regel (waar dit soort gaten in kunnen zitten) ook nog zoiets als fatsoen. De fatsoensgrenzen liggen bij iedereen ergens anders. Maar het zou door sommige forum-beheerders als onfatsoenlijk kunnen worden beschouwd, om op deze manier beveiligingen te omzeilen, en daar dus de rechthebbenden mee te benadelen.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.