2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Q:
  Moderator
  Poezenbeest

  FAQ: iPhone in het buitenland kopen

  Regelmatig verschijnen er vragen in dit forum over het kopen van de iPhone en iPads in het buitenland. De vragen zijn vaak hetzelfde en dus is het de hoogste tijd voor een FAQ over iPhones iPads uit het buitenland.

  Verkrijgbaarheid in het buitenland
  De verkrijgbaarheid in het buitenland loopt net als in Nederland, vlak na de start van de verkoop in een land is het een paar maanden moeilijk (meestal twee tot vier maanden), maar daarna zijn ze prima te krijgen in de winkels.

  De meest populaire toestellen (in het geval van de iPhone 3Gs was dat de zwarte 16GB-variant) kunnen misschien wat langer duren, maar na een tijdje zijn de voorraden overal wel op peil. Het loont om van te voren in de stad of regio waar je heen reist de verkooppunten op te zoeken, want je zal niet altijd meteen bij de eerste winkel slagen.

  Als je naar België afreist vanuit Nederland, dan kan het lonen om even rond te bellen. Antwerpen is dan een slecht plan, maar de regio tussen Hasselt en Turnhout biedt mogelijkheden. Sowieso is het verstandiger om in de beginperiode te zoeken in kleinere steden en dorpen, dan in de grote steden.

  iPhones simlock-vrij kopen
  België is het dichtste bij voor de Nederlanders, Tsjechië biedt misschien betere prijzen en Zwitserland is aantrekkelijk met de wintersport in aantocht. De complete lijst voor heel de wereld is te vinden op de site van Apple.com: Locating iPhone wireless carriers, kijk in die lijsten in de kolom ‘locked to carrier’.

  In de meeste landen waar er geen simlock op zit, kan je de iphone ook los krijgen, maar dan loop je kortingen mis. Zoals in België, waar de iphone bij Mobistar €640 kost.

  Douane en invoerrechten?
  De regels voor invoer en binnenbrengen zijn voor Nederland en België vrijwel gelijk.
  Binnen de EU:
  Als je reist vanuit een land dat tot de EU behoort, dan heb je niks met de douane te maken als het gaat om btw en invoerrechten. Er is binnen de EU vrij verkeer van goederen en dus ook voor iPhones en iPads.

  Van buiten de EU:
  Zowel voor Nederland, als België geldt een vrijstelling voor (particuliere) invoer van goederen tot een bedrag van €430 (gerekend over de totale bagage). Deze vrijstelling geldt alleen voor reizigersbagage via de lucht, in België en Nederland is de vrijstelling voor land- en zeereizigers €300.

  Of je iPhone of iPad onder deze vrijstelling valt, hangt af van de douanewaarde (het bedrag van de factuur inclusief btw of VAT). De Douane kan verlangen dat je een aankoopbon overlegt. Als je een aankoop doet via internet en het laat opsturen, dan is de vrijstelling €22 voor Nederland en België, dus daar zal de iPhone of iPad niet onder vallen. De waarde van de $599-iPad kan op de factuur met een gunstige koers onder de €430 uitkomen, maar de VAT komt er nog bovenop.

  Als je niet onder de vrijstellingen valt met je aankoop, dan wordt over het hele bedrag als eerste btw gerekend. De btw is in Nederland 19% en in België 21% op computers e.d. Daarnaast wordt er over het hele bedrag invoerrechten geheven, deze zijn 3-4%.

  Voorbeeld met een iPad van $599 (€463) heb je een probleem. Het maakt niet uit of je de VAT in de VS kan terugvragen (Duty-free), maar de Douane zal van het totaalbedrag op de factuur uitgaan en dat omrekenen naar euro’s. Over dit bedrag wordt 19% btw geheven (€88) en dan 3,2% invoerrechten (€19), waardoor je op totaal €570 zal uitkomen. Besparing: €599-€570=€29.

  Je kan ook gewoon door de poortjes ‘Geen aan te geven goederen’ lopen, waarmee je de invoerrechten misloopt. De smoes dat je de goederen al in Nederland hebt aangekocht gaat alleen op als je dat kan bewijzen met de aankoopbon. Enkel het op de iPad zetten van foto’s en andere persoonlijke documenten helpt dan niet. Als je opzettelijk geen aangifte doet, kan het zijn dat je naast de belasting dat bedrag drie keer als boete voor je neus krijgt. De ervaringen met controles zijn wisselend op het forum, de een wordt wel er uitgepikt, de ander niet.

  Links: Douane Nederland en FOD Financiën België

  Stroom en hardware
  Alle iPhones zijn hetzelfde, of je hem nou in China, de VS of in Noorwegen koopt. Apple laat maar één variant maken en verspreidt die wereldwijd. Er is sprake van een aparte variant voor het Verizon-netwerk in de VS, maar die is nog niet uitgebracht. De iPhone kan UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz) en GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz) aan, andere varianten zijn er niet op de wereld, dus je kan er overal ook mee bellen en gebeld worden (qua hardware).

  Voor stroom hoef je niet bang te zijn, de iPhone-lader is te gebruiken op 110V, of 240V, de netspanning die in vrijwel de hele wereld wordt gebruikt. Wat wel een probleem kan zijn is de stekker en dan met name de vorm van de stekker, maar bij de meeste winkels is wel een lader te koop die gewoon op het Nederlandse of Belgische stroomnet werkt voor nog geen twee tientjes.

  Nederlandse taal
  Alle iPhones bieden taalondersteuning voor Engels (VS), Engels (VK), Frans (Frankrijk), Duits, Traditioneel Chinees, Vereenvoudigd Chinees, Nederlands, Italiaans, Spaans, Portugees (Brazilië), Portugees (Portugal), Deens, Zweeds, Fins, Noors, Koreaans, Japans, Russisch, Pools, Turks, Oekraïens, Hongaars, Arabisch, Thai, Tsjechisch, Grieks, Hebreeuws, Indonesisch, Maleisisch, Roemeens, Slowaaks, Kroatisch, Catalaans en Vietnamees.

  Je kan de taal dus gewoon zelf instellen. Dit wordt trouwens door iTunes automatisch gedaan zodra je de telefoon activeert. Zoals gezegd zijn alle iPhones over de hele wereld gelijk en ondersteunen deze ook alle genoemde talen.

  [size=2]Situatie per 11-11-2010, voor opmerkingen, aanvullingen, vragen of suggesties graag een PB.[/size]

  Bijdrager
  Wiki Post

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.