20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 20)
 • Q:

  Bijdrager
  McMeller

  iPad met iOS 10 als woninghub

  In iOS 11 dook een probleem met HomeKit op. Door een lek was het voor kwaadwillenden mogelijk om toegang tot je accessoires te krijgen. Apple zette e.e.a. tijdelijk dicht en fixte het in iOS 11.2.1.

  Op de HomeKit-pagina’s van Apple lees ik dat voor het delen van een woning minstens iOS 11.2.5 nodig is, en er een woninghub moet zijn. Dat brengt mij op twee vragen.

  1: Is het sinds deze ingreep van Apple dus niet meer mogelijk om iemand met iOS 10 toegang te verlenen? Terwijl dat tot iOS 11.2 wel mogelijk was?

  2: Belangrijker, kan een iPad met iOS 10 nu dus niet meer als woninghub fungeren, terwijl ook dat tot iOS 11.2 wel mogelijk was?


  Bijdrager
  McMeller

  Na nog wat meer Google’n dit artikel gevonden. Daar lijkt het antwoord op vraag 2 nee te zijn. We hebben de hub-functie eens uit- en aangezet, geen verschil. Ik ga nu de iPad geheel resetten.


  Bijdrager
  McMeller

  iPad opnieuw ingesteld. Functie voor woninghub stond standaard uit, nu aan.

  Het werkt nog niet, maar ik merk wel een verschil. In plaats van ‘iPad reageert niet’, zie ik op de iPhone dat externe toegang nog niet is ingesteld. Ik wacht even af of het vanzelf actief wordt.


  Bijdrager
  Shmoo

  Doe niet zo moeilijk, koop een nieuwere iPad die wel gewoon iOS 11 aankan.

   

  Het is allemaal een tikkeltje triest wanneer je je huis wilt beheren vanaf het schijthuis en er op verjaardagen te koop mee wilt lopen maar al het hardware is oude meuk of mag niets kosten. Als je met dit soort laatste ontwikkelingen wilt spelen moet je gewoon bij kunnen blijven. Zo simpel is het.

   

   


  Bijdrager
  McMeller

  Mag het misschien een toontje lager? Als je wist hoe de vork in de steel zat, en mij zou kennen, zou je dit niet zeggen. Zelf gebruik ik uitsluitend up-to-date software op recente hardware, en dat raad ik een ieder ook aan. Dat betekent echter niet dat alles en iedereen met wat oudere hard- en software niet meetelt. Het hoort bij mijn vak als Apple-specialist om ook de kennis over de (on)mogelijkheden daarvan te kennen en begrijpen. Je reactie is nogal lomp, soms gaat de reden om iets te willen weten verder dan de vraag op zichzelf doet vermoeden. Zeker in mijn geval.

  Hoewel ik mijn vraag in de ik-vorm stel, gaat het nu niet om mijzelf maar om iemand met een iPhone 8 Plus en een vierde generatie iPad. Deze persoon speelt sinds kort met domotica en heeft geen algemene behoefte aan een modernere iPad.


  Bijdrager
  McMeller

  On topic. Door de boel even met rust te laten werkt externe toegang nu op de iPhone van de eigenaar. Nog niet voor mensen met gasttoegang (allen iOS 11.2.6), terwijl externe toegang voor hen wel is ingeschakeld. Even afwachten, misschien activeert e.e.a. zich straks vanzelf. Ben in elk geval blij dat een iPad met iOS 10 volgens Apple zou moeten volstaan als hub.


  Geblokkeerd
  Anoniem

  <p class=”cite”>McMeller op 25 februari 2018 om 13:10</p>
  Je reactie is nogal lomp, soms gaat de reden om iets te willen weten verder dan de vraag op zichzelf doet vermoeden. Zeker in mijn geval.

   

  Misschien is het dan ook handig omdat te vermelden, bij de meeste van ons is de glazen bol kapot.


  Bijdrager
  McMeller

  Doen al die omstandigheden er dan iets toe, voor de inhoud van mijn vraag? Moet je tegenwoordig verantwoording afleggen waarom je iets wil weten, en of het om je eigen of andermans situatie gaat? Het wordt steeds aparter. Ik hou mijn vraag liever kort en to-the-point.

  Maar goed, laat maar. Ik vraag me steeds vaker af wat ik eigenlijk nog op fora doe. Het gaat veel te vaak niet over de inhoud en je treft veelal mensen die zich slechts aan hun eigen beleving kunnen vasthouden.

  Case closed.


  Geblokkeerd
  Anoniem

  <p class=”cite”>McMeller op 26 februari 2018 om 06:30</p>
  Doen al die omstandigheden er dan iets toe, voor de inhoud van mijn vraag?

  Wel als je een antwoord/vraag kunt verwachten op het gebruik van gedateerde goederen.


  Bijdrager
  McMeller

  Ik denk dat het vermelden van die versie dan volstaat, precies zoals ik deed. Doe niet zo bekrompen, het is niet zo dat september 2017 alles met iOS 10 in rook is opgegaan.

  Ik ben met iedereen eens dat je bij moet blijven, wil je van nieuwe functies en compatibiliteit kunnen profiteren. Maar deze functie zit er al jaren in en zou volgens Apple Support nog goed moeten werken. Helemaal niks mis mee.


  Moderator
  Night

  Ik denk dat we ons beter kunnen concentreren op het probleem voorhanden, dan een discussie op gang te brengen of het voor (de kennis van)  TS al dan niet slim is om met oudere apparatuur te werken.

   

  Mijns inziens doen de problemen zich pas voor als gebruikers verschillende versies van de home app door elkaar gaan gebruiken (dus alles op iOS 10 zou prima moeten werken, maar zou gauw er mensen met nieuwere devices op iOS 11 zich tussendoor gaan mengen, er compatibiliteitsproblemen gaan optreden.


  Bijdrager
  McMeller

  Precies dat. Heb overigens al geen behoefte meer om het hier verder te bespreken. Topic mag van mij dicht.


  Moderator
  Night

  Jammer te horen dat de reacties van sommigen je OMT forum ervaringen negatief hebben beïnvloed.


  Bijdrager
  McMeller

  Ik zie nu jouw on-topic aanvulling. Bedankt daarvoor.

  Mijn ervaring is deels in lijn daarmee. Sinds we de iPad opnieuw hebben ingesteld, kan de eigenaar van de woning zijn accessoires extern bedienen vanaf zijn iPhone met iOS 11.2.6, met de iPad met iOS 10.3.3 als woninghub.

  Dat geldt nog niet voor andere personen met gasttoegang, allen met een iPhone met iOS 11.2.6. Zij zien concreet de foutmelding dat de iPad niet reageert.

  Dit maakt me nieuwsgierig of externe bediening via gasttoegang wellicht wel op de andere iPad in het gezin werkt, die ook op 10.3.3 is blijven steken. Als dat zo is, is er duidelijk sprake van een iOS-compatibiliteitsprobleem in combinatie met een gedeelde woning.


  Moderator
  Night

  Oei, nóg een iPad. Dat maakt het er niet gemakkelijker op de vinger op het probleem te leggen…


  Bijdrager
  McMeller

  Ik denk juist van wel. Die iPad fungeert niet als hub, en staat op het Apple ID van iemand met gasttoegang. Daarmee kan ik dus checken of externe bediening met gasttoegang wel werkt vanaf een device met iOS 10.3.3.


  Bijdrager
  Stirf

  Gaat niet werken. Als je gasttoegang hebt, dan zit je functioneel op een ander netwerk. De voorwaarde is dat je op hetzelfde netwerk zit.


  Bijdrager
  McMeller

  Sorry, maar volgens mij klopt dat niet. In mijn eigen situatie ben ik eigenaar van de woning. Mijn vriendin kan met gasttoegang gewoon buiten het wifi-netwerk de accessoires bedienen.


  Bijdrager
  Stirf

  Dan is je beveiliging tip top in orde.


  Bijdrager
  McMeller

  We hadden dit allang opgegeven, maar in iOS 12 is Apple ineens een stuk duidelijker: een iPad met iOS 10 of nieuwer kan als hub fungeren, zo valt te lezen in de Woning-app.

  Het werkte nog niet, maar toen we dat lazen werden we natuurlijk nieuwsgierig. Na een herstart van de oudere iPad deed hij vrij lang over het openen van de Woning-app en werkte de iPad ineens als woninghub.

  Het blijft vreemd dat dit tot nu nooit heeft willen werken, terwijl de iPad wel als hub werd aangemerkt, maar het is mooi dat Apple iets gefixt heeft.

  Helaas werkt het wel alleen voor de woning-eigenaar. Hoewel ik, met gasttoegang, óók de iPad als hub zie, gaat dat gepaard met de melding dat er geen externe toegang geconfigureerd is. In mijn eigen woning kon iemand met gasttoegang gewoon extern bedienen, maar daar was een up-to-date Apple TV de woninghub.

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 20)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.