2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Q:
  Bijdrager
  MoNdO GeNeRaToR

  Interessante documentaire over innovatie

  Ik vond dit wel een interessante documentaire.

  VPRO Tegenlicht “De Slimme Staat”

  We denken dat nieuwe technologie wordt ontwikkeld door hippe bedrijven als Google en Apple. Maar is dat wel zo?

  Wat zou de iPhone waard zijn zonder internet, gps en touchscreen technologie? Al deze onderdelen hebben hun oorsprong niet bij Apple maar bij onderzoeksinstituten, universiteiten en door de overheid gesubsidieerde bedrijven. VPRO Tegenlicht onderzoekt waar nieuwe technologieën, van medicijnen tot technische snufjes, precies vandaan komen, wie voor de ontwikkeling betaalt en wie eraan verdient.

  Wie is de innovator?

  We zijn eraan gewend geraakt nieuwe technologie te zien als iets wat door slimme, hippe techneuten wordt bedacht in bedrijven als Apple of Google. De Italiaans-Amerikaanse econoom Mariana Mazzucato onderzocht de herkomst van nieuwe technologie en kwam erachter dat de overheid meer invloed heeft dan we denken.

  Wel kosten, geen baten

  In haar veelgeprezen boek ‘De Ondernemende Staat’ pleit Mazzucato ervoor opnieuw te kijken naar waar innovatie precies vandaan komt en welke rol de overheid eigenlijk speelt bij innovatie. Ze betoogt dat technologische vooruitgang zelfs ernstige vertraging oploopt als innovatie alleen aan het bedrijfsleven wordt overgelaten. Een vraag is wat de overheid in de toekomst nog bij kan dragen aan technologische ontwikkeling als ze wel kosten maar geen baten heeft. Een bedrijf als Apple maakt winst met door de overheid mede ontwikkelde technologie, maar betaalt net als veel andere grote bedrijven amper belasting.

  Inspiratie uit Denemarken

  VPRO Tegenlicht neemt een kijkje bij vliegtuigfabrikant Airbus die samenwerkt met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de ontwikkeling van 3d-printen. Maar ook in het Academisch Medisch Centrum waar zogenaamde weesgeneesmiddelen – geneesmiddelen voor zeldzame ziekten – worden ontwikkeld die zonder extra stimuleringsmaatregelen te kostbaar zijn voor bedrijven om te ontwikkelen.

  In Denemarken tenslotte heeft de overheid wel een grote rol in innovatie; daar is de overheid rechtstreeks durfinvesteerder in nieuwe technologie. Niet alleen de kosten komen zo bij de overheid terecht, maar ook de winsten zoals in het geval van Universal Robots, fabrikant van slimme robotarmen, die voor honderden miljoenen werd verkocht. Kent Denemarken het ideale systeem om technologische ontwikkeling te versnellen?

  Interview: Chris Kijne
  Regisseur: Martijn Kieft
  Research: Chris Vijn/William de Bruijn
  Productie: Jeroen Beumer/ Helen Goossens
  Einderedactie: Marije Meerman/Doke Romeijn

  Bijdrager
  SunKeeper

  Inderdaad interessant. Geeft wat stof om over na te denken.

  Naar mijn mening zal het financieringssysteem voor de overheid om nieuwe ontwikkelingen te kunnen blijven bekostigen nooit helemaal omvallen, al hangt het wel scheef.
  Naar nieuwe innovatie zal op een gegeven moment altijd vraag blijven en wanneer dan financieringsstelsels daarin tekort schieten zullen er weer oplossingen worden gezocht om dat probleem op te lossen.

  Hoe groter het probleem, hoe meer mensen naar een oplossing gaan zoeken.

  In het specifieke geval dat Apple en Google qua ‘grondstoffen’ zelf nauwelijks iets ontwikkeld hebben, gedeeltelijk eens. Want er ontstaan ook nieuwe systemen door bestaande technologie samen te voegen en samen te laten werken.
  In die zin wordt er wel zeker iets ontwikkeld wat er nog niet eerder was en zijn er ook mensen nodig geweest die op dat idee gekomen zijn en anderen er dusdanig van overtuigd hebben dat het een succes zou gaan worden dat die het hebben aangedurfd om mee te financieren.

  Dat ze in relatieve zin als bedrijf weinig belasting betalen, wel eens. Echter moeten wederom genoeg mensen zich daar mee gaan bemoeien om daar wat in te veranderen. Zulke financiële systemen kennen een goede bescherming.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.