8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  Carelpeer

  Interactieve TV van KPN via airport express

  Ik wil interactieve tv van KPN via mijn airport express. Dit wil ik omdat mijn modem in de meterkast hangt en ik geen zin heb om alleen voor tv naar mijn woonkamer een kabel te trekken van 15 meter. Helaas als ik KPN bel of mail dan is hun uitgangspunt dat ze externe apparatuur niet ondersteunen. In theorie zou het moeten kunnen maar KPN kan mij hier niet mee helpen en raad mij aan om of een kabel te trekken of een draadloze verbindingsset te kopen of te screamen via de iTV app van KPN. Op al deze opties zit ik niet te wachten en op de fora word ik ook niet wijzer. Wie o Wie zou mij hiermee kunnen helpen?

  Bijdrager
  KarelWillem

  Nee, dat gaat hem niet worden. Dat kan niet.

  Er is geen draadloos signaal voor Interactieve TV, dus je Airport Express kan daar dan ook geen rol in spelen.

  Het advies van KPN is het enige juiste advies: trek een kabel of koop een verbindingsset.

  http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_tp-link-tl-pa4020pkit-homeplug-starterset-1304927.html

  Bijdrager
  fixar

  Als je toch een kabel laat/gaat trekken, doe je zelf dan een plezier en trek er gelijk nog een utp-kabel bij (altijd handig als je nog andere apparatuur goed aangesloten wilt hebben (Apple-tv/NAS/bluesound/xbox/airport express/etc)

  Verbindingset werkt ook, maar een kabel geniet duidelijk de voorkeur…betere verbinding, minder kwetsbaar, etc)

  Bijdrager
  KarelWillem

  En ga je voor draadloos, dan profiteer je nog even lekker van de vele faillissementen. .:)

  https://www.dixons.nl/pc/netwerk/wifi-adapters/509493/icidu-homeplug-adapter-500m-mini

  Klaar voor een tientje. Daarvoor kun je het wel even proberen.

  Moderator
  Poezenbeest

  Het probleem is dat KPN het signaal voor internet en TV in de Experia (router) al wil splitsen. Het TV-signaal gaat dan buiten de DHCP om, waardoor normale apparattur voor netwerken, zoals een Airport, er niet mee om willen gaan. Die verwachten namelijk gewoon IP-geadresserde data en daarvoor is DHCP nodig.

  Het zou theoretisch kunnen, als je de splitsing kan nabouwen en een IP-adres kan meegeven aan het signaal voor de TV. Dan kn je dat verkeer naar een Airport sturen, die speciaal daarvoor aan de decoder is gekoppeld.

  Het zou allemaal niet nodig zijn als tv-signalen gewoon eens als vrije (al dan niet gecodeerde) streams zouden worden verstuurd. Dan kan je als gebruiker echt zelf bepalen waar je tv kijkt, zoals ze nu adverteren bij KPN en Ziggo…

  Bijdrager
  erwinde

  Met dhcp of ip-adressen heeft het allemaal direct niet zoveel te maken. Interactieve TV zit op een apart VLAN. TV zit op vlan 4, telefonie op vlan 5 en internet zit op vlan 6. Dat geldt voor zowel DSLx als glasvezelaansluitingen die via het KPN netwerk lopen. Met een geschikte router ( wat iets anders is dan het modem) in combinatie met een managed switch is het mogelijk de vlans naar die poorten te sturen die jij wilt. Met een geschikt wireless access point dat de verschillende vlans aan meerdere SSID’s kan koppelen is het dan in principe mogelijk het tv vlan via wifi te distribueren. Ik heb zelf geen ip-tv van KPN, dus een en ander is door mij nog nooit in de praktijk getest.

  De Apple wifi access points zoals, zoals de Airport Extreme, ondersteunen formeel geen vlans, maar met een trucje is er misschien wat mogelijk. Untagged packets (d.w.z. zonder vlan tag) die naar een Airport gaan, gaan via de normale wifi de lucht in (dat is de normale gebruiksmodus voor je internet verbinding). Het gast netwerk dat een Airport kan maken zit gekoppeld aan VLAN 1003. Je zou dan met een router-on-a-stick configuratie die kunnen bridgen met vlan 4 op de router. Huis tuin en keuken routers kunnen dat over het algemeen niet en een wat serieuzer apparaat als de Ubiquity Edge router zal hier moeite mee hebben, omdat het bridgen op dat apparaat door de CPU gedaan wordt, wat de performance nogal beperkt.

  Conclusie: Het kan waarschijnlijk wel als je een netwerk specialist bent of een specialist kent die het voor je kan inrichten en over professionele netwerk apparatuur kan beschikken. Kant en klare oplossingen zijn er niet en het advies om een kabel te trekken of powerline adapters te gebruiken is eigenlijk best goed en eenvoudig.

  Er is met Google overigens behoorlijk wat info te vinden over dit onderwerp. O.a. bij Tweakers en de KPN en XS4ALL forums.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Dan plaats Karel Appel eindelijk eens wat sinds 2012, en dan reageert hij niet meer. .:)

  Bijdrager
  Carelpeer

  Ik heb inderdaad het een en ander geprobeerd en hartelijk dank voor alle info. Ik ben ondertussen gezwicht en heb toch besloten om maar kabel door mijn huis te trekken. Alles is nu aangesloten met een cat6 kabel. Dus probleem opgelost in dit geval.

  Ondanks dat zou het wel makkelijker zijn geweest om mijn tv draadloos aan te kunnen sluiten, of via de router, of iTV streamen naar de Apple TV. Maar dit alles kan niet volgens KPN. Dit is jammer want coax ligt over het algemeen nog wel door de meeste woningen (bij mij dan ook niet) en UDP over het algemeen niet.

  Misschien is het een idee dat KPN het iets gebruiksvriendelijk neerzet.

  Normaal bedankt voor alle reacties!

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.