19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)
 • Q:
  Bijdrager
  Blieper

  Initiaal met tweede regel ingesprongen

  Hallo,

  Weet iemand de oplossing voor het volgende voor een Alineastijl of GREP:

  De klant wil dat sommige alinea’s een initiaal hebben en dat het twee regels omvat. Het itiniaal dient vast aan het eerste woord te zitten, maar bij de tweede regel dient het iets ingesprongen te zijn. Zie voorbeeld…

  Mijn dank is alvast groot:-D

  Inactief
  Anoniem

  Welk programma gebruik je?

  Bijdrager
  Blieper

  InDesign

  Sleutelbeheerder
  Night

  Wat dacht je van Drop Caps?

  En wat de inspringen betreft: Inderdaad het makkelijkst zoals jouw tekst al omschrijft: Soft-return (evt met koppelstreepje) en dan een spatie (of twee) voorvoegen.

  Bij letters met heel veel wit rechts (zoals de A en de L) kun je ervoor kiezen om een afspatiëring te doen, zodat de eerste regel veel dichterbij komt te staan. Je zal dan op de tweede regel wat meer spaties moeten toevoegen.

  Bijdrager
  Blieper

  Ik zie t verschil niet, dat had ik al, maar het gaat ècht om de tweede regel, zie bij mijn bijlage de tweede alinea…, maar bedankt;-)

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Ik denk niet dat je dit automatisch kunt laten doen in InDesign. Hangende inspringing gaat bijvoorbeeld niet werken omdat dat dan ook betrekking heeft op regel 3 en verder. Bijna automatisch kan wel, denk ik, door twee alineastijlen te gebruiken: de eerste met initiaal, hangende inspringing, en de laatste regel uitgevuld; de tweede geef je geen inspringing en initiaal, en vult de laatste regel ook niet uit. Wijs de eerste stijl toe aan de alinea, druk na het laatste woord op de tweede regel op Return, en wijs dan de tweede stijl toe aan de rest van de alinea. Afbrekingsstreepjes zul je nog wel met de hand toe moeten voegen, maar dat is te doen als je de rest toch ook met de hand na moet lopen.

  Bijdrager
  Blieper

  Nou, het is me toch gelukt:-D

  Ik heb een Alineastijl waarin ik de eerste twee letters als initiaal maak, waarbij ik met twee geneste stijlen de tweede kleiner maak en de basislijn verschuif. Daarna blijkt dat een ‘2-letterwoord’ ook standaard de spatie meeneemt en deze negeert. Dit heb ik opgelost door met GREP te zoeken in de desbetreffende Alineastijl naar een begin van de Alinea die met een tweeletterwoord begint en daarna de gewone spatie vervangen door een ‘vaste spatie’ en, daarna was alles zoals de klant het graag wil zien. Hieronder nog wat instellingen die ik heb gedaan:

  Het werkt in ieder geval wel:-)

  Bijdrager
  Blieper

  Het resultaat en jah, het is niet zoals het hoort, maar de klant is koning toch:-D

  Bijdrager
  Roosje

  Blieper,

  Knap van je dat je toch een oplossing hebt gevonden. Erg leerzaam. Ga dit zelf ook eens uitproberen.

  Bijdrager
  Roosje

  Blieper,

  Document gemaakt om te testen in InDesign CS6. Hoe kan ik bij geneste stijlen een initiaal en en initiaal tweede verkleinen activeren? Kan wel 1 tekens activeren. Graag je advies.

  Bijdrager
  Blieper

  Roosje, je moet eerst een tekenstijl zoals mijn tweede en derde venster aanmaken waar je de corpsgrootte kleiner zet en bij geavanceerd de basislijn verschuift. Dit is later nog aan te passen om het te fine-tune.
  Als je dat gedaan hebt kun je de geneste stijlen zoals in venster 1 aanmaken, waarbij ik bij de Tekenstijl ‘initiaal’ eigenlijk alleen een horizontale versmalling heb gedaan van 85 procent.

  Let wel dat je zoals in venster bij de geneste stijlen wel exact aangeeft wat ik daar heb ingevoerd!!;-)

  Bijdrager
  mackerjack

  complimenten, blieper!

  Bijdrager
  Blieper

  Dank jullie wel:)

  Bijdrager
  Roosje

  Blieper,

  Je advies opgevolgd. Kan nu bij de geneste stijlen alleen kiezen tussen ‘Geen” of ‘Herhalen’. Wat die ik nu niet goed.
  Al met al knap hoe je dit hebt opgelost.

  Bijdrager
  Blieper

  Roosje,

  Je kunt onderin als je op ‘Geen’ klikt een nieuwe stijl aanmaken en anders dien je die eerst in je Tekenstijlen pallet aan te maken

  Bijdrager
  Roosje

  Blieper,

  Hartelijk dank voor je advies.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Enigszins verwarrend is ook dat „tot en met 1 Tekens” betekent: ná de vorige geneste stijl. Dus de eerste geneste stijl is van toepassing op het eerste teken, de tweede op het tweede teken (als ze allebei één teken lang zijn), enz.

  En als je trouwens echt krachtige opties wilt hebben, moet je je eens verdiepen in GREP-stijlen:)

  Bijdrager
  Blieper

  je mag het zo noemen zoals je zelf wilt hoor. Het gaat erom dat het maar 1 teken betreft in mijn geval. GREP of mooi, werk er veel mee.
  Wat wil je hier nu mee suggereren eigenlijk. Als je een betere oplossing hebt graag:-)

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Ik wil niks suggereren, ik wijs er alleen op dat bij de geneste stijlen de bewoordingen verwarrend kunnen zijn, en geef de tip dat je met GREP-stijlen nog veel meer kunt automatiseren wat het toewijzen van stijlen betreft (als je er tenminste wijs uit kunt worden).

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.