6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Q:
  Bijdrager
  Obi

  Informatie over Mac en DLNA/UPnP

  Deze post geeft informatie over je mac en DLNA/UPnP

  Het volgende komt aan bod:

  – Wat is DLNA/UPnP?
  – Welke apparatuur ondersteund DLNA/UPnP
  – Software op mac, laat je mac “DLNA praten”
  – Tips.

  Wat is DLNA/UPnP?

  DLNA is een ‘high level’ netwerk protocol dat voorxziet in een aantal functies:

  – Opzoeken en automatisch ontdekken van andere apparatuur in het netwerk dat ook DLNA ondersteunen
  – Verbinding maken apparaten die ook DLNA ondersteunen.
  – Het streamen van Audio en Video content.naar andere aangesloten DLNA apparatuur in het netwerk.

  UPnP is het ‘low level’ Netwerk protocol dat DLNA z’n functionaliteit geeft. UPnP zorgt voor ‘automatische apparaat ontdekking’, het maken van een verbinding met dat apparaat, zodat er data overgestuurd kan worden. UPnP specificeert niet welke data erover wordt gestuurd. DLNA heeft z’n focus op Audio en Video content en specificeert ook welke data typen overgestuurd kunnen worden.
  Dus als er een verbinding tussen twee DLNA (gecertificeerde) apparaten via UPnP is opgezet ‘garandeert’ het DLNA protocol dat audio en video content dat wordt gestreamed van het ene “DLNA” apparaat naar het andere “DLNA” apparaat in het netwerk afgespeeld kan worden op dat andere apparaat. DLNA is beperkter dan het UPnP protocol. DLNA/UPnP is een zgn ‘server client’ systeem, een apparaat bied z’n diensten (Streaming van media) aan, andere apparaten (de ‘clients’ ontvangen deze streams) en zorgen ervoor dat ze afgespeeld kunnen worden.

  Nog iets over het gebruik van netwerk apparatuur waarmee je het netwerk opzet.(routers, modem, switches) Deze moeten wel het UPnP protocl ondersteunen. De meeste netwerk apparatuur die je nu nieuw aanschaft ondersteunt in principe uPnP, maar het kan nooit kwaad om dit te controleren voor aanschaf.

  Welke apparatuur ondersteund DLNA/UPnP?

  Steeds meer apparatuur wordt voorzien van een netwerk aansluiting, zowel bedraad (RJ45) als draadloos (WiFi). Zo zijn HD TV’s met Wi-Fi voorzieningen geen uitzondering meer. Bijna alle moderne audio en video apparatuur met een netwerk aansluiting ondersteund DLNA/UPnP, alleen is dat niet altijd meteen duidelijk. Het probleem is dat elke fabrikant zijn eigen marketing naam heeft voor UPnP/DLNA functionaliteit. Philips noemt het “NetTV” op z’n TV’s, Samsung noemt het “Wiselink” (?), zo heeft elke fabrikant z’n eigen naam voor dezelfde functionaliteit. In de specificaties die van de apparatuur wordt geven ga op zoek naar de termen: “DLNA certificering” en/of “ondersteuning voor DLNA/UPnP.”

  We hebben dus een aantal apparaten in het netwerk die met DLNA protocol overweg kunnen, nu wordt het tijd om je mac in DLNA te laten “praten” met deze apparaten zodat de mac z’n media (foto’s films en muziek) kan delen en afspelen op de DLNA (gecertificeerde) apparatuur in je netwerk.

  Software op mac, laat je mac “DLNA praten” met de apparaten in je netwerk:

  Er zijn verschillende programma ’s voor de mac beschikbaar die je mac in een DLNA server of client veranderen. Behalve dat je de media van je mac via streaming over het netwerk mbv het DLNA protocol kunt oversturen, krijg je bij sommige software ook op de mac (beperkte) toegang tot het apparaat met DLNA ondersteuning, je mac is dan tegelijkertijd een client als zowel een server.
  Het aanbod varieert van gratis tot betaald, een aantal van die programma’s zijn:

  – Playback
  – PS3 Media server, specifiek voor de PS3
  – TwonkyMedia Server
  – XBMC
  – Eyeconnect

  Een overzicht van beschikbare programma’s en hun mogelijkheden vindt je hier:

  http://www.rbgrn.net/content/21-how-to-choose-dlna-media-server-windows-mac-os-x-or-linux

  Tips:

  Setup van apparaten:

  Dat is per apparaat verschillend, er is geen gouden regel. Het is ook afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte software op zo’n apparaat. De ene fabrikant is daar beter in dan de de ander. Ook gaan zaken zoals firmware updates een rol spelen; hoe vaak is er een update? Sommige fabrikanten updaten nooit.
  Ook kan de functionaliteit beperkt zijn, op een TV worden wel de films en foto’s getoond maar niet de muziek van Itunes die op je mac staan.

  Netwerk:

  Ik heb voor Linksys/Cisco Powerline 4 poorts modems gekozen, die in mijn situatie prima werken.
  Alle streaming en afspelen van media, van en naar de verschillende aangesloten apparaten, werkt zonder problemen. Wi-Fi is bij mij niet betrouwbaar, maar dat kan voor een ander juist geen
  probleem zijn. Voor de netwerk setup geld een beetje hetzelfde; afhankelijk van de situatie en mogelijkheden, zo zijn er nieuwbouw huizen die een in elke kamer een netwerk aansluiting hebben.

  Gaarne commentaar, het zal wel niet volledig zijn, maar een soort poging om DLNA wat minder
  ‘mysterieus’ te maken.

  Bijdrager
  Pieterr

  Leuk verhaal, Obi!

  Misschien kun je nog aan je topic toevoegen dat er ook een flink aantal NAS systemen zijn die een UPnP AV Server aan boord hebben. Zo kun je je content (video, audio, foto’s) op een centrale lokatie opslaan, en bekijken met een UPnP AV Client (bv op je Mac, of op je TV).

  Bijdrager
  martijnsch

  Is het AirPlay van Apple nou gebaseerd op DLNA of is het een totaal anders? Oftewel, zou ik met bijvoorbeeld een HTC telefoon die DLNA ondersteunt een video kunnen streamen naar een Apple TV? of kan ik vanaf een iPhone video streamen naar die DLNA Adaptor van HTC?

  En is DLNA nou een open protocol? Of moet men een licentie afnemen?

  Bijdrager
  Pieterr

  AirPlay is proprietary Apple, zoals helaas vaker bij Apple, en heeft niks met UPnP of DLNA te maken. De enige manier om DLNA te kunnen gebruiken op Apple apparatuur is door de benodigde software (server dan wel client) te installeren.

  Meer info over DLNA: http://www.dlna.org/

  Bijdrager
  michelvdb

  Reverse engineering of the AirTunes v2 protocol

  AirTunes v2 is a UDP-based streaming protocol with built-in synchronization mechanisms to ensure playback on all ApEx devices and iTunes itself remains as closely synchronized as possible.

  A dialect of RTSP is still used as the overall control protocol; not much has changed here compared to AirTunes v1.

  Bijdrager
  freeway

  Ik heb zonet een tv gekocht met DNLA
  Bedankt voor deze uitleg,

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.