15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Q:
  Bijdrager
  archiebald

  Hardware importeren uit USA- vraag

  Over een aantal weken ga ik voor 7 dagen naar NY toe.
  Aangezien daar een mooie Apple store zit op 5th avenue, wil ik daar niet met lege handen naar buiten lopen. Ben dus ook van plan om een Macbook pro te gaan halen en eventueel een iPad 3 (als die tegen die tijd te koop is).

  Ik vraag me alleen hoe het zit met importeren en de eventuele kosten ervan. Wij vliegen vanaf Brussel via Amsterdam naar NY (dit was goedkoper dan van Amsterdam rechtstreeks naar NY).
  Moet ik dan de MBP en iPad op de terugweg aangeven in NL of in België?

  Alvast bedankt voor jullie antwoorden:smile:

  Sleutelbeheerder
  Night

  Je moet ze gewoon uit de verpakking halen en (werkend)* in je handbagage stoppen en de dozen in je koffer;-)

  *) Ze mogen uiteraard wel uit staan:p

  Dus gelijk ook even een mooie sleeve halen als je daar bent ….

  Bijdrager
  wwgnr

  En met werkend wordt bedoeld: voldoende gepersonaliseerd dus meer dan alleen 1x aanzetten. De douane is in tegenstelling tot wat hier vaak beweerd wordt niet achterlijk. Mocht je dus gecontroleerd worden dan moet je ze er van kunnen overtuigen d.m.v. docs of en wat muziek dat je je macbook al een tijdje gebruikt. Bovendien is er bij twijfel sprake van omgekeerde bewijslast. Dan mag jij met een bonnetje aantonen dat je de spullen hier hebt gekocht i.p.v. dat zij moeten aantonen dat je het uit de VS hebt gehaald.

  Bijdrager
  KarelWillem

  En er zijn natuurlijk nogal wat zaken die tegen je werken, als je zo’n ding meeneemt.

  Het serienummer, de adapter – die duidelijk niet Europees is -, het splinternieuwe uiterlijk.

  Ga in ieder geval niet met ‘nep-bonnetjes’ lopen klooien, want dan ben je bij een gedegen controle pas echt zuur.

  Je moet gewoon geluk hebben dat je géén controle krijgt, of een goedgelovige ambtenaar treft.

  Bijdrager
  Gastonw

  Ik zou dus gewoon als ik jou was een externe HD meenemen in je koffer en de gegevens daarvan op je MacBook zetten

  Bijdrager
  macboy

  GOEDEREN INVOEREN

  Met de lage dollarkoers is het leuk inkopen doen voor ons Europeanen. Als je euro’s en dollars één-op-één omrekent, kun je op dit moment (zomer 2010) rekenen op zo’n 30% korting. Daarbij zijn veel producten zoals elektronica en kleding vaak al stukken goedkoper in dollars dan bij ons in euro’s. Tel daarbij op dat ze in Amerika vaak spullen hebben, die bij ons (nog) niet op de markt zijn, zoals trendy kleding van het hippe merk Abercrombie & Fitch en het wordt heel verleidelijk om tijdens een bezoek aan Amerika flink wat in te slaan.

  Maar let op: voor het invoeren van goederen zijn wel regels. Bij overtreding van de douaneregels kunnen flinke boetes gelden. Hoe e.e.a. precies geregeld is vind je in de informatie op deze pagina. De bron van deze info is de website van de Douane (www.douane.nl), een onderdeel van de Belastingdienst. Ook als je mooie spullen bij webwinkels uit Amerika bestelt, moet je even opletten. Vaak moet je hier invoerrechten en BTW over betalen.

  Meenemen uit de VS

  Als je terugkomt uit een land dat geen lid is van de Europese Unie mag je een maximaal aantal goederen voor eigen gebruik meenemen zonder belastingen* te betalen:
  * Alle goederen die je bij vertrek meenam uit de Europese Unie.
  * Goederen van buiten de Europese Unie die niet meer waarde hebben dan € 175.
  Bijzondere regels gelden voor een aantal goederen. De meest voorkomende daarvan zijn:
  * Tabaksproducten (bijvoorbeeld sigaretten)
  * alcoholhoudende drank
  * planten en delen van planten
  * dieren en delen van dieren
  * nagemaakte goederen
  * wapens (dat kunnen soms ook speelgoedwapens zijn)
  * medicijnen
  * verdovende middelen

  Bestellen via internet

  Als je aankopen doet via internet is het van belang om te weten welke voorwaarden er voor deze aankopen gelden bij hun invoer in Nederland.
  Aangifte
  Als je via internet goederen uit het buitenland bestelt en deze in Nederland laat afleveren, dan moet je bij de Douane aangifte doen voor deze goederen.
  Omzetbelasting en rechten bij invoer
  In principe moet je bij invoer van goederen van buiten de EU in Nederland rechten bij invoer en/of omzetbelasting (BTW) betalen. In bepaalde gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een vrijstelling van omzetbelasting en rechten bij invoer.

  Accijnsgoederen

  Als het om accijnsgoederen gaat, moet je ook accijns betalen. Bij accijnsgoederen binnen de EU gelden andere voorwaarden. Accijnsgoederen zijn met name drank en tabakswaren.
  Beperkte en verboden goederen
  Sommige goederen mag je Nederland alleen invoeren als je in het bezit bent van een vergunning. Andere goederen mag u Nederland helemaal niet invoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wapens of aan kinderporno.

  Vrijstelling bij opsturen vanuit VS – wijzigingen per 1 december 2008
  Reist u Nederland in vanuit een niet-EU-land? Dan mag u een beperkte hoeveelheid buiten de EU gekochte goederen meenemen. Belangrijkste wijzigingen met ingang van 1 december 2008: • U mag voor een waarde van € 430 buiten de EU gekochte goederen meenemen zonder dat u daarvoor belastingen bij invoer moet betalen (tot en met 30 november is dat € 175) • Er is geen beperking meer van de hoeveelheid parfum en eau de toilette die u meeneemt vanuit een niet-EU-land (tot en met 30 november is dat 50 gram parfum en 0,25 liter eau de toilette) • Er is geen beperking meer van de hoeveelheid koffie en thee die u meeneemt vanuit een niet-EU-land (tot en met 30 november is dat 500 gram koffie óf 200 gram koffie-extracten óf koffie-essences 100 gram thee óf 40 gram thee-extracten óf thee-essences) • U mag maximaal 16 liter bier meenemen vanuit een niet EU-land zonder belastingen te betalen bij invoer. Neemt u meer bier mee, dan moet u daarover invoerrechten en accijns betalen
  Let op! Reist u de EU in vanuit een niet-EU-land over land of met particuliere plezierzeevaart of plezierluchtvaart? Dan mag u maar voor een waarde van € 300 buiten de EU gekochte goederen meenemen zonder dat u daarvoor belastingen bij invoer moet betalen. Zie ook: Reizigersbagage.
  Kopen via internet of postorder buiten de Europese Unie (vanaf 1 december 2008)
  Koopt u goederen via internet of bij een postorderbedrijf buiten de Europese Unie? En is de waarde van de goederen € 22 of minder (exclusief vervoers- en handelingskosten)? Dan hoeft u geen douanerechten en geen omzetbelasting te betalen. ?Is de waarde van de goederen € 22 of meer, maar niet meer dan € 150 (exclusief vervoers- en handelingskosten)? Dan hoeft u bij invoer geen douanerechten, maar wel omzetbelasting te betalen.?Is de waarde meer dan € 150 (exclusief vervoers- en handelingskosten) dan moet u douanerechten en omzetbelasting betalen. Tot en met 30 november 2008 hoeft u geen belastingen bij invoer te betalen als de waarde van de goederen niet meer is dan € 22). Zie ook: Kopen via internet of postorder door particulieren

  Goederen ontvangen van particulieren buiten de Europese Unie Ontvangt u in Nederland goederen verzonden door een particulier buiten de Europese Unie. Dan hoeft geen belastingen bij invoer te betalen als de waarde niet meer is dan € 45. Deze vrijstelling van belastingen is niet gewijzigd.
  Wat betreft invoer van kleding en overige producten; houdt er rekening mee dat je voor maximaal € 175,- belastingvrij mag invoeren in Nederland. Als je meer wilt meenemen, dan betaal je belasting over het deel dat uitkomt boven het maximum. Alle andere goederen, waar geen maximumhoeveelheden voor gelden, mag je tot een maximum van € 175,- per persoon belastingvrij invoeren. Dit betekent dat als je goederen koopt met een waarde van meer dan € 175,-, je bij terugkomst in Nederland over het gehele aankoopbedrag belasting moet betalen.

  De belastingspercentages zijn afhankelijk van het soort apparaat of artikel. Het maakt in dit geval niet uit of je de goederen hebt gekocht in een belastingvrije winkel. Reis je met meer personen, dan mag je het aankoopbedrag niet verdelen over de reisgenoten. Stel, een echtpaar koopt een camera van € 300,-, zij moeten dus over het volledige bedrag belasting betalen. Koop je meerdere artikelen die samen boven de € 175,- uitkomen, dan betaal je alleen belasting over het goedkoopste artikel. Koop je bijvoorbeeld een horloge van € 125,- en een vulpen van € 55,- met een totaalbedrag van € 180,-, dan hoef je alleen belasting te betalen over de vulpen.

  Je kunt dus aangifte doen op Schiphol. Je betaalt dan een percentage aan belastingen. Wanneer je geen aangifte doet, dan moet je hopen dat de douane je niet vraagt om ‘even mee te lopen’, want dan is de kans zeer groot dat ze je camera ontdekken, en dat je alsnog de belastingen (plus eventuele boete) mag betalen. Je doet er overigens goed aan om in alle gevallen de bonnetjes te bewaren.
  Wanneer je voor meer dan €175,- invoert, dan betaal je dus een heffing over het restbedrag. Deze heffing wordt bepaald aan de hand van de aankoopwaarde van de artikelen. Om deze reden dien je dus de bonnetjes te bewaren. Als je deze niet kunt tonen, dan wordt de aankoopwaarde bepaald aan de hand van Nederlandse prijzen, en die liggen vaak veel hoger dan de prijzen waarvoor je de artikelen in Azie hebt gekocht. De heffing is in veel gevallen niet dramatisch hoog (zie hieronder).
  Speciale tarieven reizigersbagage

  Neemt je vanuit een land buiten de EU goederen mee met een gezamenlijke waarde hoger dan € 175? Dan moet je belasting over deze goederen betalen. Om de berekening van deze belasting eenvoudig te houden, gebruikt de Douane speciale tarieven voor reizigersbagage (zie de tabel hieronder). Voorwaarden voor deze speciale tarieven zijn:

  * De goederen zijn bestemd voor persoonlijk gebruik, dus niet voor de handel of voor gebruik in een bedrijf of beroep.
  * De totale waarde van de goederen is niet meer dan € 350. De waarde van boeken, kranten en tijdschriften worden hierbij buiten beschouwing gelaten.
  Omschrijving van de goederen
  Rechten bij invoer
  Accijns
  BTW
  Gedistilleerd en sterke drank
  3,5%
  € 6,75 per liter
  € 1,56 per liter
  Sigaretten:
  kruidnagels bevattend
  10%
  57,1% 1)
  16% 1)
  andere
  57,6%
  57,1% 1)
  16% 1)
  Rooktabak
  74,9%
  45,2% 1)
  16% 1)
  Boeken, kranten en tijdschriften
  Vrij
  n.v.t.
  6%
  Andere goederen
  3,5 %
  n.v.t.
  19%

  1) Deze percentages worden berekend over de kleinhandelsprijs. De kleinhandelsprijs is de prijs waarvoor de groothandel zijn waar verkoopt aan de kleinhandel, de winkel dus. In plaats van deze speciale tarieven kun je ook gebruikmaken van de normale tarieven. Je moet dit wel zelf vragen bij de Douane.

  Tekst komt van

  Belastingdienst is je vriend!:evil:
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/douane_voor_bedrijven/index.html

  Succes ermee

  Bijdrager
  KarelWillem

  Mooi stuk tekst. Maar er gaan maar ongeveer drie regels over deze situatie.:lol:

  Beetje overkill.

  Bijdrager
  crazywarning

  Beetje overkill en niet geheel juist.

  Ik reis vanuit een niet-EU-land naar Nederland

  Reist u Nederland in vanuit een niet-EU-land (een land dat geen lid is van de Europese Unie)? Dan mag u de volgende goederen meenemen zonder belastingen te betalen:

  uw gebruikelijke normale reizigersbagage
  een beperkte hoeveelheid alcoholhoudende drank en sigaretten (bijvoorbeeld 1 liter gedistilleerde drank en 200 sigaretten)
  andere goederen met een waarde van maximaal € 430
  het vervoermiddel waarmee u reist (op een enkel geval na)

  Direct vanaf de douane belastingdienst website.

  Bijdrager
  hatolex

  En even voor de goede orde: als de ipad bv 500 euri kost mag je daar niet de 430 eerst van aftrekken, je betaald dan op 500 euri de verschuldigde belasting.

  @ night: die truc is al zo vaak geprobeerd, daar trapt echt geen douaneambtenaar meer in hoor.

  Een ex douaneambtenaar.:lol:

  Bijdrager
  archiebald

  Misschien denk ik wel heel raar.
  Maar ik kom uit Nederland, stap op het vliegtuig in België, ga dan met het vliegtuig naar Amsterdam, stap daar over in een vliegtuig naar NY. En terug dezelfde route (maar dan omgekeerd :wink:)

  Moet ik dan de invoerrechten in België of in Nederland betalen?
  Of maakt dat niet uit en is het gewoon: importeren uit een niet-europees land naar een europees land.

  De ene kant heb ik zoiets van, ik betaal alles gewoon netjes. Maar dan wil ik eerst weten of het überhaupt wel loont om het te doen. Andere kant ben ik wel benieuwd of de mogelijkheid er is om het te omzeilen. Heb ook verhalen gehoord van, stuur de doos op via de post en zet er wat programma’s, foto’s, documenten, etc op en dan komt het wel goed.

  Maar duurt nog wel even voordat ik naar NY ga, dus ik heb nog even om daar over na te denken.

  Ik heb een sleeve voor mijn huidige macbook, die ziet er ook al wat oud/vaal uit. Zou het wat schelen als ik die er om zou doen?

  Bijdrager
  hatolex

  Zie mijn bovenstaande bijdrage tav Night.

  Je bent in België een transit reiziger (op doorreis naar Ned.), je gaar daar dus niet door de douane en vervolgens wel op Schiphol. Dus je betaald op Schiphol.

  En die truc van die sleeve, wat jij bedenkt is de douane al vergeten, zo oud, deden ze al met tasjes van kodak camera’s, zo’n 30 jaar geleden.

  Bijdrager
  fatboysmart

  Ik ben op schiphol nog nooit gecontroleerd als ik uit NY kom. Vaak staat er zelfs niet eens iemand.
  Ik denk dat vluchten uit de USA een lage prioriteit hebben.

  Bijdrager
  archiebald

  Maar hatolex, schiphol is niet het beginpunt van mijn vlucht. Ga ik dan alsnog door de douane op schiphol?

  De terug vlucht gaat als volgt:
  NY -> Amsterdam -> Brussel, en dan met de auto weer terug naar NL.

  Ga ik dan zowel in Amsterdam als in Brussel door de douane?

  Bijdrager
  hatolex

  Ja maar dat zegt natuurlijk niets, je kunt gecontroleerd worden, het hoeft dus niet zo te zijn, maar als je wordt gesnapt ben je dubbel de pineut.

  En voor die paar euri neem je toch het risico niet.

  Bijdrager
  archiebald

  Oke, dat wist ik dus niet. Dit zal voor mij de eerste keer worden dat ik naar Amerika ga, dus daarom die vragen:smile:

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.