7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Q:
  Bijdrager
  ajongebreur

  Imac beveiligings tip

  Voor nieuwelingen onder ons.
  Vandaag voor iemand de nieuwste Imac geïnstalleerd. Ben wel een poos bezig geweest om openoffice te installeren. Steeds stond er iets over beveiliging. Wat bleek:
  Blijkt bij beveiliging standaard aangevinkt te staan: alleen prg uit de app store downloaden. Dit is uiteraard te veranderen via systeemvoorkeuren/beveiliging en privacy.
  Is maar een weetje. Bij mijn Imac was dat ook zo, maar dat was ik alweer vergeten.

  Bijdrager
  nicj56

  Hallo,

  Dit had ik ook in het begin heb dit uit gezet.. Omdat ik geen widgets kon installeren….

  Bijdrager
  iep

  Dit was al bekend bij de introductie van Mountain Lion. De optie heet Gatekeeper en hoef je in dit geval zeer zeker niet uit te zetten. Je hoeft eenmalig met de rechtermuisknop op OpenOffice.org (of hoe de app ook moge heten) klikken en kiezen voor openen. Je krijgt dan een popup die vraagt of je het zeker weet. Dat bevestigen en hij opent. Hierna wordt het je niet meer gevraagd omdat ie het onthoudt. Gebeurd je dit te vaak of werkt dit niet dan is het uitschakelen van Gatekeeper een optie. Dat uitschakelen doe je inderdaad in de systeemvoorkeuren onder de beveiliging & privacy opties.

  Het idee van dit systeem is voorkomen dat je malware installeert. Software moet namelijk voorzien zijn van een geldig certificaat wat door Apple is ondertekend. Apple liep op dit front wat achter op o.a. Linux waar dit soort dingen al een aantal jaar gemeengoed zijn. Aangezien het additionele beveiliging is en het je in de meeste gevallen niet in de weg zit kun je het beter zo laten staan als het standaard staat.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Je hoeft eenmalig met de rechtermuisknop op OpenOffice.org (of hoe de app ook moge heten) klikken en kiezen voor openen

  De TS heeft het over installeren, en jij over openen. Dat is niet het zelfde. Het installeren c.q. downloaden lukte niet dus hoe kun je er dan op klikken (afgezien dan vanaf de DMG)? Gatekeeper houdt toch het downloaden / installeren tegen en niet het openen van een programma als het al geïnstalleerd is?

  Bijdrager
  iep

  Nee dat doet Gatekeeper niet. Gatekeeper houdt het openen van applicaties, widgets e.d. tegen wanneer het niet gesigned is met een certificaat. Een ander onderdeel houdt het downloaden tegen wanneer de checksum van het gedownloade overeenkomt met de checksum in een lijstje van Apple die dagelijks meerdere keren geupdate wordt. Die functie staat bekend als Xprotect.

  In dit geval is er geen installeren aan. OpenOffice.org is een kwestie van de dmg downloaden, openen (wat zonder problemen gaat, daar springt Gatekeeper niet op in omdat het geen app noch widget is) en vervolgens de gehele applicatie naar de Applications map verslepen. Daarna kun je ‘m direct starten. Voor eenmalig gebruik kun je hem ook direct starten vanuit de dmg, hoef je hem dus niet naar de Applications map te verslepen. In beide gevallen zal Gatekeeper ingrijpen omdat je een applicatie wil openen die niet gesigned is. Dat omzeil je door te rechtermuisklikken en dan voor openen kiezen. Het probleem doet zich overigens ook voor bij de grote concurrent: LibreOffice.

  Sleutelbeheerder
  Night

  …en dan heb je ook nog de vraag om je admin password in te voeren om te installeren… Hoeveel beveiliging wil je hebben?:p

  Bijdrager
  iep

  Als het om een admin user gaat die iets naar de /Applications map versleept krijg je dat niet. Die krijgt het alleen wanneer hij een installer (denk aan een .pkg of een .dpkg) draait. Een gewone user mag echter niet in de /Applications map schrijven en krijgt dan wel een schermpje met de vraag om een gebruiker die admin is. Net als dat ie dat bij het draaien van een installer zal krijgen.

  De user die mensen standaard aanmaken wanneer ze OS X installeren (of bij de setup van een nieuwe Mac) is van het type admin. Wil je een standaard gebruiker dan zul je die zelf handmatig moeten aanmaken in de Systeemvoorkeuren onder accounts (en dat is eenvoudig want iedere user die je daar aanmaakt is al een standaard gebruiker tenzij je iets anders kiest uit het pulldown menu).

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.