26 berichten aan het bekijken - 1 tot 26 (van in totaal 26)
 • Q:
  Bijdrager
  alli232343

  Ik krijg steeds een electrice schok van mijn Imac uit 2011

  Help mensen. Als ik dat metalen stukje aanraak van de imac dan lijkt het net of hij statisch is. En van mijn bedraade toetsenbord krijg is steeds schokken. Even ter indo ik loop wel steeds op blote voete door het huis dus. En ik ben 12. Maar hoe kan dat?! Mijn verlengsnoer is verder helemaal goed. Ligt het dan misschien aan de kou?

  Bijdrager
  Wiki Post

  Bijdrager
  Lauwrence

  Dit is vrij normaal, er lekt een kleine stroom weg naar de behuizing van de Mac die via een shield mantel in het keyboard snoer daar weer naartoe lekt. Je kunt het verminderen/tenietdoen door de Mac aan te sluiten op een geaard stopcontact met idem verlengsnoer.

  Bijdrager
  nebilem

  Toevallig met je voet of iets dergelijke tegen de verwarming of leidingen tijdens het computeren?

  Bijdrager
  Jeroen Ruiter

  Ik ben 26 en loop momenteel te schelden als ik voor de zoveelste keer een schok krijg. bij de deurknop, na het opvouwen van een handdoek en noem zo maar op. Met betrekking tot mac voel ik bij me macbook pro wel eens een stroompje lopen als ik dicht bij de magsafe ga voelen. me nooit iets van aangetrokken.

  Bijdrager
  psijtsma

  Combinatie van statische elektrische tijd door vloerbedekking, schoeisel, wrijving e.d

  Bijdrager
  alli232343

  Dus het is zegmaar omdat is met mn jogging broek achter de iMac zit met een velengsnoer, dat ik schokken krijg.?

  Moderator
  Strifer

  Statische elektriciteit. Komt vaker voor wanneer het koud is, lijkt wel. Ik heb het altijd als ik sloffen aanheb dat ik een schok krijg wanneer ik het aanrecht aanraak of mijn MBP aanraak. Best irritant. Soms helpt het wanneer je je computer op een geaard stopcontact aansluit.

  Van de week kwam m’n vriendin thuis en ik was aan het koken. Ik gaf haar een stukje van een augurk waarmee ik bezig was en voilà: een schok op haar tong. Dubbel gelegen van het lachen, maar dat gebeurd soms.

  Bijdrager
  alli232343

  Oke dus het komt puur omdat het koud is?

  Bijdrager
  mtb
  Strifer op 11 februari 2012

  Statische elektriciteit. Komt vaker voor wanneer het koud is, lijkt wel. Ik heb het altijd als ik sloffen aanheb dat ik een schok krijg wanneer ik het aanrecht aanraak of mijn MBP aanraak. Best irritant. Soms helpt het wanneer je je computer op een geaard stopcontact aansluit.

  Van de week kwam m\’n vriendin thuis en ik was aan het koken. Ik gaf haar een stukje van een augurk waarmee ik bezig was en voilà: een schok op haar tong. Dubbel gelegen van het lachen, maar dat gebeurd soms.

  De vonk vliegt bij jullie nog steeds over :heart::thumbsup:

  Bijdrager
  Beech

  De iMac moet via een geaard stopcontact aangesloten worden. Staat duidelijk in de handleiding.
  Als je zelf opgeladen bent vanwege de droge lucht en bepaalde (be)kleding blijft natuurlijk de schok. Ga in ieder geval niet in je computer klooien zonder polsbandje.

  Bijdrager
  arri

  Droge lucht (door vorst) kan een oorzaak zijn voor de opbouw van statische elektriciteit.

  Als ik mn vriendin een zoen geef, gebeurt het ook vaak dat ik vlak ervoor ‘TIK’ hoor en een schok(je) voel. En al slaan bij ons sowieso de vonken over, wat ik net bechrijf is toch echt een ontlading van statische elektriciteit.

  Maar daarnaast heb ik genoeg ervaring met macbooks en powerbooks die onder stroom lijken te staan. Gebruik van (rand)aarde stopcontacten lost dit deels op, hoewel nooit helemaal.. Ook rand-apparatuur als monitoren, network-switches en USB-devices moeten geaard zijn en in ieder geval liefst aangesloten op hetzelfde (geaarde) stroomnet.

  Maar je zult er niet dood van gaan (normaal gesproken dan)..

  Bijdrager
  knippie

  He Beech
  Dat je je Imac in een geaard stopcontact moet aansluiten zoals de handleiding zegt is mooi maar, ik neem mijn mac mee in de caravan dus sta ik op een camping. Wat nu als ik de stekker van de caravan in het stopcontact steek vliegt meteen de zekering op de camping eruit. Sindsdien heb ik dus GEEN geaard stopcontact voor mijn Imac en werkt het zonder aarding prima.

  Bijdrager
  klonic

  @knip0020
  Ik ben blij voor je dat het goed werkt. Aarden is echter, zeker bij computer gewoon een must. Stel dat er een defect in je iMac ontstaat waardoor de behuizing onder stroom komt te staan, dan kan je dus een schok van 230V krijgen met potentieel dodelijke afloop. Daarom moeten wasmachines in natte ruimten ook ALTIJD geaard worden.

  Volgende probleem is dat je computer door niet te aarden zelf kapot kan gaan. Als je statisch geladen bent dan kan de stroom niet weg en zal het door het regulieren circuit naar de 0 proberen te gaan van je stopcontact, alles dat daartussen zit kan kapot gaan.

  Als in de handleiding staat dat je op een geaard stopcontact moet werken dan kan dat betekenen dat je garantie verliest omdat je ondeugdelijk met je apparaat omgaat.

  Vervelende is alleen dat er in best wat huizen lang niet elk stopcontact geaard is. Aarden van je Mac kan dus best een klus zijn.

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Alli232343,

  Mij rest niets anders dan mee te gaan in de conclusie dat van nature kwetsbare elektronische apparaten die van huis uit voorzien zijn van een randgeaard snoer te allen tijde op een randgeaarde contactdoos dienen te worden aangesloten. Dit staat dan ook niet voor niets in de meegeleverde gebruiksaanwijzingen vermeld.

  En daarnaast moet dergelijke apparatuur dwingend van lichtnet, bekabelde signaalbronnen en overige op het lichtnet aangesloten apparatuur (denk bijvoorbeeld aan een kabelmodem) worden geïsoleerd wanneer er sprake is van een weersituatie als onweer. Ik weet het, dat gebeurt dus vrijwel nooit en men haalt desgevraagd in de meeste gevallen onverschillig de schouders op, maar toch kan zoiets funest zijn, zeker voor kwetsbare apparatuur als bijvoorbeeld computers, bijbehorende randapparatuur of computergestuurd witgoed (wasmachines, drogers, etc.).

  @Knip0020: ik weet niet wat er precies gaande is in de caravan of op die camping, maar het is uit de beschrijving wel duidelijk dat een grondige inspectie van deze elektrische installatie door een gediplomeerd vakman absoluut noodzakelijk is. Hier is iets goed – en levensgevaarlijk – fout!

  Met vriendelijke groeten,
  Robbert

  Bijdrager
  SunKeeper

  @hierboven: Jep, een modem kan inderdaad kapot gaan door onweer. Knap lastig kan ik je vertellen, zeker als de provider stug blijft volhouden dat het niet kan, en dus je modem niet wil vervangen.:sealed:

  Strifer op 11 februari 2012

  Statische elektriciteit. Komt vaker voor wanneer het koud is, lijkt wel.

  Op zich logisch te verklaren:

  Het open weertype. Doordat er geen bewolking is, koelt het zo ver af. Geen bewolking betekent ook geen neerslag, en geen neerslag betekent ook dat er weinig water verdampt uit de grond. Daarnaast: geen bewolking = veel zonuren, dus alles wat er kan verdampen, doet het ook. Met strenge vorst gebeurt zelfs dat weinig, en geen verdamping = geen vochtige lucht.

  Vocht en elektriciteit botsen. Nu er echter weinig vocht in de lucht zit, heeft de elektriciteit grotendeels vrijspel, en heb je snel vorming van statische elektriciteit, al vanaf het moment dat bepaalde voorwerpen een lading opbouwen door wrijving langs elkaar.

  Bijdrager
  Beech

  @knip0020. Hier is meer informatie nodig. Vliegt de zekering er uit als je de Mac aansluit via een randaarde stekker, of vliegt de zekering er uit als je je caravan aansluit met een drie-aderig snoer met randaarde stekker zonder dat de Mac al is aangesloten ?

  Bijdrager
  louke1968

  En wat ik zou willen weten: Knalt de zekering eruit of de aardlek?

  Bijdrager
  Willem-Jan

  Zet een luchtbevochtiger neer. In de winter is de lucht veel droger.

  Bijdrager
  coppess

  Dat is allemaal heel leuk en aardig, dat die apparaten per se op randaarde aangesloten moeten worden, maar behalve in de keuken, badkamer en bijkeuken hebben wij geen geaarde stopcontacten in huis (ik woon in een vrij oud huis).

  Ik voel er vrij weinig voor om mijn iMac op het aanrecht te zetten, dus sommige mensen kunnen niet veel anders dan hun computer op een gewoon stopcontact aan te sluiten.

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Coppess,

  Inderdaad vormen deze oudere installaties een probleem, zeker in de huidige tijd waar kwetsbare elektronica zo ongeveer in elk product wordt aangetroffen. Maar feit blijft dat het veilig gebruik van een niet-dubbel geïsoleerd, van een geleidende kast voorzien klasse 1-apparaat nu eenmaal randaarde vereist. De oude norm van voor 1997 (sinds dat jaar is aarding van de gehele huisinstallatie verplicht geworden) houdt helaas alleen rekening met het gebruik van elektrische apparatuur in vochtige ruimten.

  Soms is een verlengsnoer met bijvoorbeeld een (bij voorkeur uitschakelbare) verdeeldoos vanaf een randgeaarde wandcontactdoos een goede oplossing, maar anders blijft er niets anders over dan of een elektricien in de arm te nemen teneinde de installatie aan te passen of het risico te aanvaarden dat er een moment kan aanbreken waarop het apparaat het begeeft.

  De ervaring leert dat veel fatale computerproblemen voorkomen hadden kunnen worden door een correcte aansluiting op het lichtnet, maar dat die dwingende eis door evenzovele Mac- of PC-bezitters nauwelijks serieus wordt genomen. Zeer onverstandig, zeker wanneer je de primaire opbouw van de (symmetrische) voeding van een computer eens goed bekijkt!

  Met vriendelijke groeten,
  Robbert

  Bijdrager
  coppess

  Tja, om hier nog alles aan te gaan passen.
  Een nieuwe iMac is onderhand goedkoper dan een installateur nieuwe bekabeling aan te laten leggen. Ook zijn er een hoop laptops (waaronder ook mijn macbook) die gewoon een platte stekker hebben en daardoor überhaupt geen randaarde hebben. Hoe zit het daar dan mee?

  Bijdrager
  Precisieman

  Beste Coppess,

  Apparatuur zonder randaarde (zogenoemde klasse 2-apparaten) met aangegoten platte, zogenoemde Eurostekers, zijn dubbel geïsoleerd en behoeven geen randaarde. Dit wil overigens niet zeggen dat ze geen last kunnen hebben van statische lading, maar de kast is strikt gescheiden van alle stroomvoerende delen.

  Die scheiding is dus niet doorgevoerd in klasse 1-apparaten. Door een defecte ontstoringscondensator tussen de fasedraad en de aarde kan zonder deugdelijke aarding de metalen buitenkant onder de halve of in het ongunstigste scenario (een tweede defecte condensator tussen 0 en aarde) zelfs onder de volle 230 Volt-netspanning komen te staan.

  Oudere elektrische installaties hielden geen rekening met de opkomst van de elektronica die de mensen tegenwoordig in huis gehaald hebben. Wat dat betreft had onze overheid wel wat sneller mogen reageren en dus niet pas in 1997.

  Met vriendelijke groeten,
  Robbert

  Bijdrager
  mtb

  wat precisieman eigenlijk bedoeld is dat je de spanning moet meten op een geaarde WCD, tussen fase en aarde +/- 230 volt en tussen nul en aarde +/- 0 volt.

  Bijdrager
  coppess

  @precisieman,

  bedankt, ik snap je verhaal! het is duidelijk nu!

  Bijdrager
  louke1968

  @ Coppess:

  Misschien is het slechts een kwestie van 1 draadje erbij trekken vanaf de centraaldoos naar de wcd waar je mac staat (wel laten doen door een e-monteur). Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

26 berichten aan het bekijken - 1 tot 26 (van in totaal 26)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.