8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  Hans de Bijl

  huisnummer en toevoeging

  Listas,

  Ik heb een excelsheet met een kolom met huisnummers en toevoegingen bv.

  12d
  14 a
  124 bis
  1343hg
  12
  enz

  allerlei verschillende vormen en lengtes dus
  Bestaan er een methode (formule) om deze cellen op te spitsen in twee cellen met in de ene cel het getal en in de andere cel de toevoeging.

  Soms staat de toevoeging dus tegen het getal aan en de andere keer weer een spatie.
  Kan iemand me helpen??

  Moderator
  Night

  sorteren en splitsen op kenmerk, in dit geval “getal”

  Dus eerst de waarde van de cel uitlezen… da’s ’t huisnummer… en dan de cel dupliceren en deze cleanen van het huisnummmer. Dan hou je de thuisnummertoevoeging over.

  Dan ’t geheel exporteren als tekst en deze tekstfile weer inlezen in Excel. Nu kun je alle overbodige kolommen weggooien zonder dat je problemen krijgt met de links tussen cellen.

  Bijdrager
  Hans de Bijl

  Ik begrijp het niet. Welke formule moet ik nemen. Ik ben geen excel kenner.

  Bijdrager
  Art-art

  Hallo Hans,

  Ik hou wel van dit soort puzzels. Ik heb een oplossing die misschien onnodig langdradig is, maar wel werkt. het proces verloopt in een paar stappen (onderaan vind je een linkje naar een voorbeeldbesandje dat ik in Google Docs geplaatst heb):
  – Stel dat het oorspronkelijke nummer in cel A1 staat. Splits het dan in de cellen ernaast met de formule [code:1:1efe1ebee9]=DEEL($A2;1;1)[/code:1:1efe1ebee9] in cel B1, [code:1:1efe1ebee9]=DEEL($A2;2;1)[/code:1:1efe1ebee9] in C1 etc.
  – Vervolgens ga ik per cel bepalen of de ASCII waarde die van een cijfer is (deze liggen tussen 47 en 58 ). Alleen als de ASCII code die van een cijfer is geef ik de waarde van de geanaliseerde cel weer. De code om cel B1 te analyseren is [code:1:1efe1ebee9]=ALS(B2="";"";ALS(EN(CODE(B2)>47;CODE(B2)<58);B2;""))[/code:1:1efe1ebee9]
  – Vervolgens doe ik het omgekeerde. Kijken dus of de ASCII code niet in de “cijferreeks” zit en deze in dat geval weergeven: [code:1:1efe1ebee9]=ALS(B2="";"";ALS(OF(CODE(B2)<48;CODE(B2)>57);B2;""))[/code:1:1efe1ebee9]
  – Om het geheel af te ronden moet ik de cijfers en overige telens weer gegroepeerd weergeven. Voor de cijfers (die ik in het voorbeeldbestandje heb geanalyseerd in de kolommen I t/m O is de formule: [code:1:1efe1ebee9]=TEKST.SAMENVOEGEN(I2;J2;K2;L2;M2;N2;O2)[/code:1:1efe1ebee9]
  – Voor de overige tekens (in het voorbeeld in de kolommen P t/m V) is de formule: =SPATIES.WISSEN(TEKST.SAMENVOEGEN(P2;Q2;R2;S2;T2;U2;V2)) Hierin is ook nog met “SPATIES.WISSEN” gezorgd voor het overslaan van lege velden tussen cijfers en letters.

  Het voorbeeld bestandje vind je hier: http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pAlnrIquo42mOpK8qoUEdPw[/code]

  Aan het einde van deze exercitie kom ik tot de conclusie dat het ook nog sneller zou kunnen door met het bovenstaande trucje alleen te bepalen waar het laatste cijfer staat en hier de knip te leggen.
  Ik moet nu weg, maar zal proberen hier later nog op terug te komen.

  Bijdrager
  Hans de Bijl

  Hij is geweldig ‘art art’.

  Ik ben toch niet helemaal volledig geweest. Hoe gaan we om met de volgende huisnummers:

  48-50

  127 3b

  en soortgelijke?

  Alvast hartelijk dank

  Moderator
  Night

  Het zal altijd wel ’n beetje handwerk blijven. Niet voor niets zijn er hele softwareprogramma’s rond adressering ontwikkeld en bestaan er ritsen bedrijven die er in gespecialiseerd zijn.

  Moderator
  Poezenbeest

  Als je niet al te veel adressen hebt, dan zou ik gewoon voor handmatig gaan… het is een pokkewerk, maar uiteindelijk is het belangrijk of het doel het waard is…

  Bijdrager
  Art-art

  Hallo Hans,

  Versie 2 staat nu ook op Google Docs. Hij is eenvoudiger en kan ook omgaan met 45-48 en 137 3b:
  http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pAlnrIquo42kk0AZhQ5s5MA&hl=nl

  Groeten,

  Arthur

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.