30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 32)
 • Q:
  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Hoe programma te stoppen terwijl het niet draait?

  Misschien een beetje vreemde vraag, maar heeft iemand een idee hoe ik een programma kan stoppen dat volgens macOS draait, maar toch niet?

   

  Wat er aan de hand is, is dat Mail vastgelopen leek te zijn, en na „Forceer stop” is het bolletje onder het icoontje verdwenen, maar het programma is schijnbaar nog altijd actief:

  Het staat ook in het lijstje van ⌥⌘͏Escape, maar in allebei de gevallen verandert „Forceer stop” niks.

  Want Mail blijkt niet actief te zijn:

  Of om het anders te proberen:

  $ ps -A|grep Mail

  67274 ttys000    0:00.00 grep Mail

  $

   

  Met andere woorden: volgens iets is Mail wel actief, maar volgens de rest van het systeem niet, en zolang dat iets hierop blijft hangen kan ik Mail niet opnieuw starten, behalve met

  $ /Applications/Mail.app/Contents/MacOS/Mail

  wat als gevolg heeft dat ik twee Mail-icoontjes in m’n Dock heb.

  Bijdrager
  TheBigZ

  Heb je de meest drastische oplossing al geprobeerd? (Je Mac opnieuw opstarten.)

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Nee, want dan ben ik zeker een half uur verder voordat ik weer aan de slag kan. Ik heb dit al een keer eerder gehad en de enige oplossing die ik kon vinden* maakte het probleem alleen maar erger. Ik dacht: hopelijk heeft iemand hier een idee dat helpt:)

   

  * Dit is een probleem wat heel erg moeilijk te googelen is — de enige antwoorden die ik kon vinden waren voor hoe je programma’s stopt in het algemeen.

  Moderator
  Night

  Een half uur voordat je Mac opnieuw is opgestart? Wat voor een Mac heb jij, Jakko???

   

  En wat als je het kill/killall commando gebruikt in Terminal?
  Dus kill -9 Mail (of pid) of killall Mail

  Bijdrager
  koen

  Combo update al eens gedraaid?

  Moderator
  Night

  Drastisch. Vaak is even opstarten in Safe mode al voldoende om Mail weer in het gareel te krijgen. Mits het hier om een terugkerend probleem gaat, natuurlijk. Want ik kon uit de openingspost niet afleiden of het hier al dan niet iets eenmaligs betrof.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>Night op 1 juli 2018 om 11:57</p>
  Een half uur voordat je Mac opnieuw is opgestart? Wat voor een Mac heb jij, Jakko???

  Dat vraag ik me soms ook wel eens af, maar alles stoppen dat ik open heb staan duurt al makkelijk tien minuten tot een kwartier (vooral met dank aan Adobe), dan na het opstarten alles weer openen (automatisch met Resume, bedoel ik, hè?) duurt ook een tijdje. Dit is op een model eind 2012 27͏″ iMac met 16 GB en geen SSD.

  En wat als je het kill/killall commando gebruikt in Terminal?
  Dus kill -9 Mail (of pid) of killall Mail

  Dat doet niks, want Mail draait niet — zie de uitvoer van ps. Maar omdat er anders tóch naar gevraagd gaat worden:

  $ killall Mail
   
  No matching processes belonging to you were found

  Het probleem is (volgens mij) dat een deel van de grafische werkomgeving dat bijhoudt welke programma’s actief zijn, denkt dat Mail nog draait terwijl het dat niet doet. Ik had het zoals gezegd een tijdje geleden ook met een ander programma, maar dat was de eerste keer dus ik kan moeilijk zeggen dat er veel verbanden te zien zijn. Het lijkt mis te gaan bij geforceerd stoppen, maar lang niet altijd: iets krijgt denk ik niet door dat het programma ook echt gestopt ís, en blijft daarom aangeven dat het niet reageert, waardoor het niet via het Dock opnieuw te starten is.

   

  Maar wat doe je daaraan, afgezien van het lapmiddel van opnieuw opstarten?

  Moderator
  Night

  Ik heb ook een 2012 iMac zonder SSD. Tot voor kort in Yosemite maar ook nu met HS ben ik binnen 5 minuten weer online. Zelfs als ik een hoop CS zaken heb openstaan.

   

  Maar inderdaad, je bent niet de enige die na een geforceerde stop apps niet meer fatsoenlijk aan de praat krijgt. Ligt dus niet aan Jakko maar aan macOS, denk ik zomaar.

   

  Als ik dit zo hoor lijkt de tip van @koen ineens niet zo drastisch meer.

  Bijdrager
  TheBigZ

  Het blijft herkenbaar.

   

  Out of the Tar Pit

  Anyone who has ever telephoned a support desk for a software system and been told to “try it again”, or “reload the document”, or “restart the program”, or “reboot your computer” or “re-install the program” or even “re-install the operating system and then the program” has direct experience of the problems that state causes for writing reliable, understandable software.

  .

  The reason these quotes will sound familiar to many people is that they are often suggested because they are often successful in resolving the problem. The reason that they are often successful in resolving the problem is that many systems have errors in their handling of state. The reason that many of these errors exist is that the presence of state makes programs hard to understand. It makes them complex.

  Bijdrager
  koen

  Als opstarten zolang duurt is je HD misschien kaduuk aan het gaan?

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Nee, dat is al jaren zo, en zolang zou die schijf het echt niet uitgehouden hebben als hij kapot aan het gaan was. Deze computer heeft wel meer punten waarop hij langzaam is, om geen enkele reden die ik kan ontdekken: als hij uit de sluimerstand komt duurt het bijvoorbeeld meestal behoorlijk lang* voordat hij bijvoorbeeld mailtjes op wil halen of een website laden, als ik dat gelijk na het ontwaken wil doen. Af en toe reageert hij ook minutenlang nergens op terwijl ik gewoon een normale handeling in een programma deed, behalve dat het muispijltje blijft bewegen en iTunes door blijft spelen, om dan ineens weer gewoon te werken. En nee, dat ligt er niet aan dat het geheugen vol is of de processor 4×100% belast is, want hij doet dat ook als die allebei keurig in het groen zitten (dat heb ik namelijk al wel eens in de gaten gehouden).

   

  * Ik heb het nooit echt gemeten, maar ik schat een minuut of meer.

  Moderator
  Night

  Is het niet verstandig om eens een TM backup te maken, dan vanuit Recovery Mode de disk te wissen en HS opnieuw te installeren en dan de TM backup weer terug te zetten. Dit is echt niet normaal (en vrij onwerkbaar, lijkt me)…

   

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Onwerkbaar is het zeker niet — het is niet alsof dit om de haverklap gebeurt, want dan zou ik inderdaad wel een grondige oplossing zoeken. Het is meer af en toe irritant dan dat het echt in de weg zit.

  Moderator
  Night

  Ik had het eigenlijk meer over het trage opstarten, uit de slaapstand komen, minutenlang niet reageren, etc.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Ik ook. Opstarten doe ik eens in de paar maanden, wanneer er téveel mis begint te lopen door allerlei kleine bugs die tegenwoordig in macOS zitten:(

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Gisteravond, zo’n drie weken nadat dit probleem voor het eerst de kop opstak, besloot ik dat het tijd werd om de computer opnieuw op te starten. Resultaat:

  „Probeer opnieuw” gaf natuurlijk hetzelfde resultaat, maar je moet de poging wagen, hè? Uiteindelijk heb ik de opdracht

  sudo shutdown -r now

  moeten geven om de computer te herstarten. Ik blijf het idee hebben dat de grafische werkomgeving het idee had dat Mail nog draaide maar dat het „echte” besturingssysteem daarachter vond dat dat niet zo was.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Ik ben heel blij met het ‘reset’ knopje op mijn Hackintosh.

   

  Ooit had je dat op een Mac ook, maar Apple vond dat je wel zonder kon.

  Bijdrager
  GoeieDag

  Die reset is simpelweg een seconde of 3 de aan/uit knop ingedrukt houden. Is geen apart knopje voor nodig, waar je met nagel of paperclip op moet drukken.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>KarelWillem op 22 juli 2018 om 11:28</p>
  Ik ben heel blij met het ‘reset’ knopje op mijn Hackintosh.

   

  Ooit had je dat op een Mac ook, maar Apple vond dat je wel zonder kon.

  Zoals gezegd kun je een Mac ook geforceerd uitzetten met de normale aan-/uitknop, en in uiterste nood kan altijd de stekker er nog uit. Maar dat alles probeer ik te voorkomen als het enigszins kan, vanwege dat dit veel meer controles e.d. tot gevolg heeft wanneer de computer weer aangaat. Zolang hij verder nog normaal reageert zou een harde reset nooit nodig moeten zijn — maar ik heb ook al genoeg situaties meegemaakt waarin bijvoorbeeld alleen het muispijltje en iTunes nog werkten (d.w.z. de muziek bleef spelen), waar alleen die knop uitkomst bracht. Gelukkig vooral met m’n vorige Mac, en amper met de huidige.

  Bijdrager
  Johan

  Maar als je mac zoooo traag opstart, waarom doe je daar eerst eens niet wat aan ?

  Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar is een een ssd plaatsen geen optie ?
  Ik zat er zelf ook tegen aan te hikken dat mijn mac (met geplakt scherm) dan uit elkaar moest, maar ik heb nu superoplossing toegepast:-)

  Een externe SSD (Samsung T5) als opstartschijf en hij gaat als de brandweer:-)
  Tuturial op jij-buis echt te makkelijk voor woorden snap niet dat ik dat niet veel eerder gedaan heb;-)

  BTW alles altijd maar open hebben is niet handig en zeker niet alles auto op laten starten.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>
  Johan op 24 juli 2018 om 12:19</p>
  Maar als je mac zoooo traag opstart, waarom doe je daar eerst eens niet wat aan ?

  Afgezien van een SSD plaatsen, zou ik niet zo goed weten wat.

  Ik zat er zelf ook tegen aan te hikken dat mijn mac (met geplakt scherm) dan uit elkaar moest

  Dat is niet zo’n punt, dat heb ik al eerder gedaan (een aantal jaar geleden ging de voeding kapot). Ze gaan makkelijker open dan het lijkt, zolang je oppast wat je doet, en van die plakstrips kopen om ze weer dicht te doen is geldverspilling (bleek achteraf: gewoon dun dubbelzijdig plakband zou net zo goed werken).

  <span style=”font-size: 14px;”>BTW alles altijd maar open hebben is niet handig en zeker niet alles auto op laten starten.</span>

  Vroeger hadden Macs helemaal geen moeite met alles open te laten staan … En auto-opstarten doet bij mij heel weinig, omdat ik bijna alles met de hand sluit voordat ik hem opnieuw opstart — precies vanwege de lange duur van dat uitzetten. Zo duurt het niet korter, maar heb je wel het gevoel dat er iets gebeurt:)

  Bijdrager
  Johan

  <p class=”cite”>Jakko Westerbeke op 24 juli 2018 om 19:36</p>

  <p class=”cite”>
  Johan op 24 juli 2018 om 12:19</p>
  Maar als je mac zoooo traag opstart, waarom doe je daar eerst eens niet wat aan ?

  Afgezien van een SSD plaatsen, zou ik niet zo goed weten wat.

  Ik zat er zelf ook tegen aan te hikken dat mijn mac (met geplakt scherm) dan uit elkaar moest

  Dat is niet zo’n punt, dat heb ik al eerder gedaan (een aantal jaar geleden ging de voeding kapot). Ze gaan makkelijker open dan het lijkt, zolang je oppast wat je doet, en van die plakstrips kopen om ze weer dicht te doen is geldverspilling (bleek achteraf: gewoon dun dubbelzijdig plakband zou net zo goed werken).

  <span style=”font-size: 14px;”>BTW alles altijd maar open hebben is niet handig en zeker niet alles auto op laten starten.</span>

  Vroeger hadden Macs helemaal geen moeite met alles open te laten staan … En auto-opstarten doet bij mij heel weinig, omdat ik bijna alles met de hand sluit voordat ik hem opnieuw opstart — precies vanwege de lange duur van dat uitzetten. Zo duurt het niet korter, maar heb je wel het gevoel dat er iets gebeurt:)

  <p class=”cite”>Jakko Westerbeke op 24 juli 2018 om 19:36</p>

  <p class=”cite”>
  Johan op 24 juli 2018 om 12:19</p>
  Maar als je mac zoooo traag opstart, waarom doe je daar eerst eens niet wat aan ?

  Afgezien van een SSD plaatsen, zou ik niet zo goed weten wat.

  Ik zat er zelf ook tegen aan te hikken dat mijn mac (met geplakt scherm) dan uit elkaar moest

  Dat is niet zo’n punt, dat heb ik al eerder gedaan (een aantal jaar geleden ging de voeding kapot). Ze gaan makkelijker open dan het lijkt, zolang je oppast wat je doet, en van die plakstrips kopen om ze weer dicht te doen is geldverspilling (bleek achteraf: gewoon dun dubbelzijdig plakband zou net zo goed werken).

  <span style=”font-size: 14px;”>BTW alles altijd maar open hebben is niet handig en zeker niet alles auto op laten starten.</span>

  Vroeger hadden Macs helemaal geen moeite met alles open te laten staan … En auto-opstarten doet bij mij heel weinig, omdat ik bijna alles met de hand sluit voordat ik hem opnieuw opstart — precies vanwege de lange duur van dat uitzetten. Zo duurt het niet korter, maar heb je wel het gevoel dat er iets gebeurt:)

  <p class=”cite”>Jakko Westerbeke op 24 juli 2018 om 19:36</p>

  <p class=”cite”>
  Johan op 24 juli 2018 om 12:19</p>
  Maar als je mac zoooo traag opstart, waarom doe je daar eerst eens niet wat aan ?

  Afgezien van een SSD plaatsen, zou ik niet zo goed weten wat.

  Ik zat er zelf ook tegen aan te hikken dat mijn mac (met geplakt scherm) dan uit elkaar moest

  Dat is niet zo’n punt, dat heb ik al eerder gedaan (een aantal jaar geleden ging de voeding kapot). Ze gaan makkelijker open dan het lijkt, zolang je oppast wat je doet, en van die plakstrips kopen om ze weer dicht te doen is geldverspilling (bleek achteraf: gewoon dun dubbelzijdig plakband zou net zo goed werken).

  <span style=”font-size: 14px;”>BTW alles altijd maar open hebben is niet handig en zeker niet alles auto op laten starten.</span>

  Vroeger hadden Macs helemaal geen moeite met alles open te laten staan … En auto-opstarten doet bij mij heel weinig, omdat ik bijna alles met de hand sluit voordat ik hem opnieuw opstart — precies vanwege de lange duur van dat uitzetten. Zo duurt het niet korter, maar heb je wel het gevoel dat er iets gebeurt:)

  Alleen die al die externe SSD leverde me een 4 x snellere mac op:-D

  Bijdrager
  Aardsengel

  Je hebt al veel gegoogled maar:

  Kan het hier mee te maken hebben? Oudere mac met een ingeslopen probleem?

  https://forums.macrumors.com/threads/mail-will-not-quit-when-shutting-down.1204413/#post-17107637

   

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Nee, dat is het niet. Ik had het een paar maanden geleden met een heel ander programma, en het probleem is niet dat het programma niet wil stoppen, maar dat een deel van macOS niet doorheeft dat het al gestopt ís. En omdat het dat niet doorheeft, kun je het ook niet opnieuw starten via het Dock. Volgens het commando ps (dat geeft een overzicht van actieve programma’s) draaide Mail niet meer, maar volgens het Dock en het venster „Stop programma’s geforceerd” (⌥͏⌘Esc) wel, en in dat verschil ligt het probleem volgens mij. Toen ik de computer wilde herstarten, gaf de grafische omgeving een waarschuwing over dat Mail niet gestopt kon worden, maar shutdown, dat niet in die omgeving werkt, had er geen last van. shutdown stuurt alle actieve programma’s eerst een SIGTERM („stop alsjeblieft zo snel mogelijk”) en dan een SIGKILL („kappen, nu!”) en die tweede stopt als het goed is alles. Waarom de grafische omgeving dat dan weer niet kan, ontgaat me een beetje.

  Moderator
  Night

  Dat komt waarschijnlijk omdat Mail (en daarmee ook veel andere Apple apps) zijn ‘vingers’ overal in macOS heeft zitten. Bijvoorbeeld om mail links en afspraken naar de juiste apps en/of iCloud door te sturen. Kennelijk zorgen die verwijzingen naar een niet ‘juist’ afgesloten app voor de door jou geconstateerde problemen.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Dan nog verwacht ik van het OS dat het tegen elk proces kan zeggen: „Einde oefening.”

   

  En dat kan het ook, maar de grafische werkomgeving blijkbaar niet. Die werkt zo te zien door programma’s te vragen te stoppen, en als ze daar lang genoeg niet op reageren of zeggen het niet te kunnen, dan wordt de gebruiker op de hoogte gesteld om het met de hand te doen (dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je in Safari iets in een tekstvak getypt hebt en die pagina staat nog open). Dit voorkomt gegevensverlies, dat wel, maar het gekke is dat het als ik het me goed herinner wél werkt als een andere gebruiker ingelogd is: dan krijg je een melding of je zeker weet dat je de computer wilt uitzetten omdat die ander misschien gegevens zal verliezen, en zeg je „ja, doe maar” dan wordt de gebruiker gewoon uitgelogd. Maar voor de gebruiker die zelf de computer uit wil zetten, gaat dat om één of andere reden niet.

  Moderator
  Night

  In dat laatste geval overruled de sysop alle gebruikersrechten. in de andere gevallen: zie mijn opmerking hierboven. Bij het afsluiten van het systeem wordt er nl. verwacht dat je niet verder wil werken (dûhhh). Vandaar de algemene SIGTERM en SIGKILL mogelijkheid. Bij het ‘gewoon’ geforceerd afsluiten wordt er NIET vanuit gegaan dat je het systeem wil afsluiten en moet dit dus werkend blijven. Desondanks kunnen er dus wel problemen ontstaan als een app….etc.etc.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>Night op 25 juli 2018 om 19:58</p>
  Bij het ‘gewoon’ geforceerd afsluiten wordt er NIET vanuit gegaan dat je het systeem wil afsluiten en moet dit dus werkend blijven.

  Volgens mij praten we deels langs elkaar heen, maar ik snap hoe dan ook niet goed wat je met bovenstaande zin bedoelt. Of heb je het hier over programma’s? Ik namelijk niet — ik heb het nu over het uitzetten (of herstarten) van de hele computer, waarbij het niet uitmaakt of een programma wel of niet reageert: de computer zou uit moeten kunnen gaan zonder de resetknop te hoeven gebruiken. Maar de grafische omgeving kan blijkbaar niet alle niet-reagerende programma’s stoppen ook al vraagt de gebruiker daar expliciet wel om.

  Moderator
  Night

  Inderdaad: met de SIGTERM en SIGKILL worden alle apps rücksichtlos afgesloten (normaal gesproken) bij het afsluiten of herstarten van je Mac. Maar die commando’s zijn niet toepasbaar als je het systeem wel draaiende wil houden en slechts een app (geforceerd) wil afsluiten. Het gevolg heb je al gemerkt: Bij apps die in het hele OS verweven zitten, is het afsluiten niet zo gemakkelijk realiseerbaar.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Maar dat laatste maakt geen bal uit als de computer tóch uit moet … Dáár heb ik het over:)

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 32)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.