28 berichten aan het bekijken - 1 tot 28 (van in totaal 28)
 • Q:
  Bijdrager
  Peett-

  Heb jij stotter/praatproblemen?

  Ik ben benieuwd wie er hier allemaal stotter- of praatproblemen heeft..

  Ikzelf heb het wel.. Ik ben daarvoor al naar een specialist geweest en die heeft mij advies gegeven om er slang en slotstotters van te maken..

  Op school hebik het gewoon voor de klas gezegt en nu weet iedereen het gewoon.

  In dit draadje kunnen jullie elkaar advies geven om er mee om te gaan..

  [size=9:5339b30bee]Als er al een draadje over was: Sorry, met de zoekfunctie zag ik niks erover.[/size:5339b30bee]

  Bijdrager
  Milottegirl

  Ik heb er ook last van.

  Maar als ik gewoon relaxed ben heb ik er vrijwel geen last van. Ook als ik hard praat, heb ik er last van. Dat is best wel irritant.

  Ik ga er wel aan werken.

  Bijdrager
  chatsmit

  Lastig voor je dat je stottert. Ik stotter niet, maar ik vraag me wel af wat slang en slotstotters zijn?

  Misschien dat mede macstotters wat hebben aan jouw info. Overigens heb ik heel soms wel eens dat ik een woord dat begint met een ‘t’ soms me strot niet uit krijg. Vreemde zaak, meestal maak ik er gewoon een ander woord van, maar of dat stotteren is? Nu herinner ik me ineens dat toen ik zo’n 6 jaar was wel stotterde, al mijn vriendjes deden meteen onbewust gezellig mee.:D Maar dat is uit zichzelf weer verdwenen, misschien alleen die ‘t’ nog niet helemaal… :wink:

  Bijdrager
  Peett-

  Ik heb het tegenwoordig weer heel veel.. Als ik iets ergs meemaak wordt het opeens heel erg.

  Nu heb ik het als ik wil beginnen met praten.. Dan kan ik gewoon niet uit mijn woorden komen.

  Het mooie aan internet/msn vind ik dat niemand kan horen hoe je praat. Zo heb je geen problemen om iets tegen een ander te ‘zeggen’.


  @Chatsmit
  , als ik bijvoorbeeld straat moet zeggen moet ik dan zachtjes ssssssssssssssstraat zeggen. Met een slotstotter is het bijvoorbeeld bij behang dan moet ik ademhalen en het dan voorzichtig zeggen.

  Bijdrager
  Milottegirl

  Inderdaad. Internet is daarom ideaal voor mij.

  Het rare is dat ik toen ik me ongemakkelijk voelde toen ik iemand aan de telefoon had, het wel goed ging met praten.

  Bijdrager
  Peett-

  Ik hoef als ik telefoneer ook nooit te stotteren.. Ik weet niet waardoor het komt dat ik nu zoveel moet stotteren, misschien ligt het eraan dat ik nu net op de middelbare school zit. Ik hoop wel dat het overgaat.

  Gelukkig durft ik (nog) wel om gewoon als ik voor de klas sta iets te presenteren of voor te lezen.

  Nu laat iedereen mij gelukkig wel en accepteren ze het dat ik moet stotteren.

  Bijdrager
  chatsmit

  Wel erg goed dat je het voor de klas hebt verteld, dat zal wel een hele opluchting zijn of niet? Misschien is dat ook de manier hoe je ermee om kan gaan, wanneer je voelt dat je er niet voor hoeft te schamen stotter je ook minder?

  @milottegirl
  , ik moet dan denken aan het stresshormonen verhaal. Sommige mensen presteren heel goed wanneer ze onder druk staan en andere mensen klappen hierdoor juist dicht.

  Bijdrager
  Milottegirl

  Ik heb er ook wel last van als ik me niet op mijn gemak voel.

  Bijdrager
  Peett-

  @chatsmit Dankjewel:) Ik heb geleerd dat als je het niet zegt je ermee gepest kunt worden. Als je het zo voor de klas zegt maakt het toch indruk.

  Bijdrager
  chatsmit

  ja mooi zeg, is idd een uiting van lef hebben, iets wat pesters niet hebben en tegenop kunnen kijken. Pesters pesten omdat ze zelf niet gepest willen worden…

  Bijdrager
  puntKoen

  Ik vind het altijd ontzettend lastig om stotteraars niet te verbeteren. Ik ontwijk stotterende mensen dus altijd, omdat ik bang ben dat ik het woord voorzeg en dat ze er dan helemaal niet meer uitkomen. Ik had twee jaar geleden een meisje in mijn klas die stotterde. Ze ging toen een cursus doen, en toen ging ze voor elke zin twee keer in en uit ademen. Een presentatie duurde zo ontzettend lang!

  Bijdrager
  Peett-

  Koen, goed dat je erover begint..

  Ik houd er ook nooit van als mensen mij verbeteren of ze een woord voorzeggen. Ik voel het dan aan alsof ze denken dat ik zelf niet kan praten.

  Bijdrager
  Corneel

  Ik heb het niet ( mischien merk ik het niet )
  Ik heb wel vrienden die dat hebben enzo ..
  Sterkte Peet

  Bijdrager
  MacBeer

  Peet… goed dat je dit aan je klas hebt vertelt! Als je meteen vertelt wat er aan de hand is dan zullen je klasgenoten het minder ‘raar’ vinden als je stottert.
  Ik hoor vaak dat mensen die stotteren dit niet doen wanneer ze zingen… heb jij dit ook? Ik begrijp dat je logopedie hebt? Dit helpt echt heel erg goed. Je leert op een correcte manier adem te halen en oefeningen te doen. Op die manier gaat het straks een automatisme worden en ben je bijna helemaal van het stotteren af. Ik denk niet dat het erg is als je op bepaalde momenten stottert, bijvorbeeld onder hevige stress. Het klinkt gek maar het hoort ook een beetje bij je. Natuurlijk wil je er vanaf en dat kan ook met logopedie maar of het echt helemaal weg gaat weet ik niet.

  Zelf stotter ik niet maar kom ik in veel gevallen slecht uit mijn worden. Mijn hoofd weet wat ik wil zeggen maar het komt er niet uit. Net alsof er een blokkade is tussen mijn hersens en mijn mond. Ach, zo erg vind ik dat ook niet.

  Bijdrager
  Hanhart

  Goed van je Peett-. Super :)
  Is het trouwens ook niet zo dat als stotteraars over articuleren ze ook niet meer stotteren. Ik denk zo maar even aan Bart Peeters (= Een Belgische TV-kop die om de een of andere reden in elk programma opduikt.) Hij heeft trouwens ook nog in een band gezeten, dus wat Macbjorn zegt zou wel eens waar kunnen zijn.

  Bijdrager
  Peett-

  Bedankt iedereen!

  Ik heb met zingen het ook niet.. En thuis ook niet maar dat komt denk ik ook gewoon omdat dat vertrouwd is.

  MacBjorn, ik heb ongeveer een half jaar op logopedie gezeten maar toen was het genoeg ofzo.. Ik wil wel graag nog langer op logopedie, eens kijken of het hier in de buurt van de Alblasserwaard ook zit..

  [size=9:a301211d82]O ja, ik doe dit niet om medelijden op te wekken ofzo.. Maar ik wil gewoon dat mensen die ook stotteren advies kunnen geven aan mij of anderen..[/size:a301211d82]

  Bijdrager
  lotje
  ”Peett-“

  [size=9:68b907bcc7]O ja, ik doe dit niet om medelijden op te wekken ofzo.. Maar ik wil gewoon dat mensen die ook stotteren advies kunnen geven aan mij of anderen..[/size:68b907bcc7]

  Zo kom je ook helemaal niet over, maak je daar geen zorgen over. Het is gewoon iets dat jou en vast vele anderen bezig houdt en ik kan me zo voorstellen dat het fijn is om erover te praten en meningen, irritaties, overwinningen en verhalen uit te wisselen.

  Bijdrager
  Hans.
  ”MacBjorn”

  … Zelf stotter ik niet maar kom ik in veel gevallen slecht uit mijn wo(o)rden. Mijn hoofd weet wat ik wil zeggen maar het komt er niet uit. Net alsof er een blokkade is tussen mijn hersens en mijn mond. Ach, zo erg vind ik dat ook niet.

  Dat heb ik ook, maar ik haal ook woorden door elkaar, mijn mooiste fout vind ik: Amstrongnaut:P op zich is het best vervelend, want fouten die ik maakte in de eerste hoor ik nu nog van mijn vrienden herhaald worden…

  Ach kan ermee leven:)

  En Peet! Ik hoop voor je dat het minder wordt!;)

  Da Chicken

  Bijdrager
  Larz

  Hmm, ik heb er geen last van:P (sorry?:mrgreen: )

  Inactief
  Anoniem

  Ja, ik heb er wel eens last van.
  Soms als ik zenuwachtig ben of, als ik iets iemand wil laten weten.

  Dan denk ik er aan. En dan wil ik het liefst zo mogelijk alles zeggen.
  Ja, dan ga ik stotteren.

  Stotteren heeft volgens mij te maken met het nadenken tijdens het praten.
  Meeste mensen weten in één keer wat ze moeten zeggen en daarom stotteren ze dan ook niet.
  Maar als je dus nadenkt, bij het praten gaat het fout ja…. dat is mijn ervaring.

  Bijdrager
  Napsju

  Gewoon niet denken dus, dan denk je ook niet fout.

  Bijdrager
  Hans.

  Nee, je moet juist nadenken, vvordat je iets gaat zeggen, maar het probleem is is dat je het altijd te snel wilt zeggen (heb ik altijd…)

  Bijdrager
  Peett-

  Ik weet altijd wat ik wil zeggen, maar dan werkt mijn mond gewoon tegen en dan blokkeer ik.. Meestal is het aan een begin van een zin.

  Bijdrager
  AppleFlap

  Goed dat je dat gewoon verteld Peet! Het klopt dat je als je zelf iets gewoon tegen je klas zegt, ze meestal ook geen opmerkingen maken enzo ;), dat werkt echt :).
  En je komt zoals lotje al zei, helemaal niet over als iemand die medelijden wil opwekken ;).
  Ik ken mensen die stotteren maar daar kwam ik pas heel laat achter toen ik het ze gewoon vroeg, toen werd ook veel meer duidelijk, en nam ik het ze automatisch minder kwalijk :):):).

  Bijdrager
  Peett-

  Inderdaad, nu hebik er geen last meer van dat mensen mij willen treiteren omdat ik stotter..

  Het heeft dan toch wel indruk gemaakt. Ik denk ook dat het komt omdat ik toch gewoon alles nog doe wat mensen die normaal kunnen praten ook doen.. Zoals voorlezen e.d..

  Bijdrager
  laurabaakman

  Stotter wel eens als ik voor een grote groep (>20) moet praten of bij mensen van wie je weet dat ze je bealchelijk gaan maken.

  Bijdrager
  Milottegirl

  Ik wil soms te snel praten.

  Bijdrager
  HAK

  nee dat niet, maar ik ben soms wel erg verlegen,

28 berichten aan het bekijken - 1 tot 28 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.