16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)
 • Q:
  Bijdrager
  sweatlodge

  HD in macbook pro gecrasht

  Hallo,
  Ik heb een macbook pro, deze heeft vandaag na een herstart de geest gegeven. Veel gelezen over hoe weer door te starten
  en ik kom nu via opstart + C in het schijfprogramma. De harde schijf laten controleren en een megalijst nod errors, directory errors, etc,etc
  met na 2 uur de melding, schijf niet te herstellen. Nu zit ik met een redelijke uitdaging. Ik heb nl op deze harde schijf nogal wat
  waardevolle data staan, die er nog even van af moet. Hoe krijg ik dit voor elkaar?
  Ik heb gelezen van HD repair programma,s maar hoe start je die dan als je laptop niet start vanwege een kapoote schijf?
  Wie heeft er ideeën voor me hoe ik verder moet,..
  Groet,
  Sweatlodge

  Moderator
  unSOUND

  Ik begrijp hieruit dat je geen degelijk back-up systeem hebt gebruikt ? Dat is erg gevaarlijk, zo als ook nu weer blijkt. Het is voor jou weliswaar mosterd na de maaltijd, maar ik vertel dit toch, vooral als waarschuwing voor anderen, en voor jou in de toekomst.

  Wat betreft het redden van de data, dat wordt inderdaad een uitdaging. Disk Warrior kan uitkomst bieden, die heeft een Systeem DVD waarmee je wellicht de schijf nog een laatste keer kan benaderen, waarbij je dan zoveel mogelijk naar een externe schijf kunt kopiëren.

  Andere optie is om de MacBook Pro via FireWire aan een andere Mac te hangen in Target mode, en kijken of je op die manier nog wat data kunt pakken.

  Bijdrager
  Pieterr

  Overigens nog welkom op het forum!

  Bijdrager
  r.heijma

  Ik zou maandag eerst maar twee andere harddisks en een 2,5″ HD behuizing halen om even de originele schijf in te steken.
  Met de nieuwe harddisk in de MB eerst maar een verse installatie maken. De originele is niet betrouwbaar meer.
  Een truc is om die kapotte HD een tijdje in de vriezer te leggen. Daarna aan je MB aansluiten en kijken wat je er nog vanaf kan halen. Meestal werkt dit dan voor een tijdje tot de HD weer opgewarmd is. Dat met die vriezer kun je blijven herhalen.
  Maak van de nieuwe tweede HD in de externe behuizing naderhand een TimeMachine backup drive. Dan kunnen schijven crashen maar je data heb je in ieder geval dubbel.

  Koste? Vorige week een 330GB 2,5′ voor €45,- gekocht. Dus voor net iets dan €100 ben je klaar.

  Veel succes ermee en de beste wensen voor 2011.

  Bijdrager
  sweatlodge

  Dank allen voor de wijze woorden. TJa, ik ben het met je eens, dat een backup schijf loont. Dat blijkt.
  Als ik in het schijfprogramma van apple kijk, dan zie ik de hitachi 500gb staan en het lijkt alsof hij leeg is. Als ik m nu ga formatteren of wissen, is de kans minimaal denk ik dat er nog data af te halen is?
  Wat voor HD adviseren jullie, wederom een hitachi of een andere misschien snellere hd?
  Is dit van de plank te koop of is het bestellen en wachten maar? Hoe werkt een idisk? in dit verhaal, lijkt me ook een goede backup mogelijkheid toch?

  Moderator
  unSOUND

  Dat deze schijf kapot gegaan is, is gewoon iets wat met elke schijf kan gebeuren. Ik zie het zeker niet als een hint om dat merk niet meer te kopen, dat zou erg kortzichtig zijn.

  De schijf formatteren maakt het terugkrijgen van de data zo goed als onmogelijk, en zou ik dus absoluut niet doen.

  iDisk is totaal niet geschikt als backup voor je harde schijf. Daar kun je weliswaar het één en ander op kwijt, maar het is te klein en te traag om als backup te gebruiken. Pak gewoon een externe HD die flink groot is, en gebruik die. Als je heel belangrijke bestanden hebt is het zelfs raadzaam om meerdere backups te hebben. ( ikzelf heb ten alle tijden 3 volledige backups )

  Bijdrager
  sweatlodge

  Oke, goed op te weten, maar kan ik dan van hitachi bijvoorbeeld al een snellere hd er in zetten? zijn die er ?
  En een HD extern er naast zetten voor backup, kan dat draadloos,.?

  Bijdrager
  rtgrs
  sweatlodge op 01 januari 2011

  Oke, goed op te weten, maar kan ik dan van hitachi bijvoorbeeld al een snellere hd er in zetten? zijn die er ?

  En een HD extern er naast zetten voor backup, kan dat draadloos,.?

  Draadloos kan. Via een draadloos netwerk…

  Bijdrager
  r.heijma

  Probeer je kapotte schijf niet meer te gebruiken dan strikt noodzakelijk is. Hij is al niet zo betrouwbaar en ga hem nu niet extra belasten. Maak eerst je MB weer in orde met een verse HD. En dat van die diepvries lijkt vergezocht maar wil vaak wel eens werken. Voor eventjes dan.

  Merk HD maakt mij niet zoveel uit. Kijk eens op de bekende sites wat voor aanbiedingen er zijn.

  Uiteindelijk zou ik de originele schijf als aandenken bewaren maar nooit meer gebruiken om data op te zetten.

  Bijdrager
  Edwin

  Zo snel mogelijk de harddisk verwijderen en de data proberen te benaderen in een externe behuizing. Alle schrijfoperaties verminderen de kans op herstel en mocht het je zeer veel waard zijn om de data te herstellen dan zou ik er zelf niets meer mee proberen. De kosten zijn hoog (€1000) maar professionele recovery bedrijven kunnen soms zeer veel data terughalen.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Zolang de schijf zelf nog zichtbaar is in schijfhulpprogramma heb je met recovery programma’s nog een goede kans om data te redden. Ik gebruikte hier ooit Data Rescue II voor. Maar is de schijf ook in schijfhulp niet meer zichtbaar, dan is het probleem ernstiger.

  Het lijkt er op dat (gezien de waslijst aan fouten van schijfhulp) er eerder sprake is van een corrupte HFS structuur dan een hardware fout (in dat laatste geval is de schijf vaak onzichtbaar in schijfhulp), dus de hd op zich is mogelijk nog gewoon goed.

  De truc met de vriezer werkt alleen als er b.v.b. sprake is van een haarscheurtje (een slecht contact dus) omdat door koeling dat scheurtje krimpt een dan werkt het weer voor even. Maar ik denk niet dat dit hier aan de orde is.

  Bijdrager
  sweatlodge

  ik ga voor de zekerheid wel een andere schijf kopen morgen of maandag, ik heb een seagate 7200rpm gezien 500GB
  werkt dit ook sneller, dan een 5400?
  ik zag een combi schijf met 7200rpm en ssd geheugen,.heeft iemand hier ervaring mee?

  Moderator
  unSOUND

  Over deze vragen lopen reeds meerdere topics. Het komt er op neer dat toeren niet zaligmakend zijn, de doorvoersnelheden ontlopen elkaar nauwelijks, terwijl veel 7200 rpm schijven nog steeds meer trillingen hebben en luider klinken.

  Topics:

  http://www.onemorething.nl/community/topic/van-5400-naar-7200-rpm
  http://www.onemorething.nl/community/topic/voornadelen-5400-vs-7200-rpm
  http://www.onemorething.nl/community/topic/5400-of-7200-toeren-schijf-in-macbook

  Wat betreft die schijven met een deel SSD geheugen, ( zoals de MomentusXT ), sommigen zijn er blij mee, en hebben het idee dat het soepeler werkt, maar de getallen zeggen weer dat het verschil wederom niet schrikbarend is, en de nieuwe techniek brengt ook de nodige kinderziektes met zich mee.

  Topics:

  http://www.onemorething.nl/community/topic/seagate-momentus-xt-harde-schijf
  http://www.onemorething.nl/community/topic/hdd-vervangen-door-ssd-of-hybride-schijf

  Persoonlijke opmerking: In de regel is het zo dat dit soort schijven bij gewoon huis-tuin-en-keuken gebruik niet echt sneller zijn. De eventuele snelheids-winst die je ervaart zit soms deels tussen de oren, en het komt vaak ook doordat je voor een grotere schijf kiest, waarbij de winst in het begin groter is, en het feit dat nieuwe schijven vaak ook meer cache en snellere koppen hebben. Het aantal toeren is maar zelden de oorzaak van het gevoel dat je systeem sneller is.

  Bijdrager
  sweatlodge

  Zeer gewaardeerde specialisten,

  Vandaag een nieuwe HD er in gezet. Een samsung 500GB Kwee niet of ie heel goed is, maar hij moet het er maar even mee doen. Iemand gaf de suggestie om de kapotte HD in een externe case te stoppen. Heb ik gedaan en deze dan vervolgens proberen te repareren of in ieder geval data er vanaf proberen te halen, echter,….

  HIj zit nu via usb aan een gewone macbook van mijn zoon, maar die herkent de HD in zijn geheel niet,
  Ik krijg geen icoon op mijn bureau blad. Hoe kan ik nu de HD zichtbaar krijgen en benaderbaar krijgen om nog iets van mijn studie data veilig te stellen?

  Wie kan me hier mee helpen?

  ALvast bedankt ,…
  Groet,
  Marco

  Moderator
  unSOUND

  Als de schijf niet eens meer zichtbaar wordt is dat een slecht teken.

  Start het Schijfhulpprogramma eens op, en kijk of je hem daar wel ziet.

  Bijdrager
  Vinhelper

  Of pas de vriezer-truc toe. Even teruglezen als je wilt weten hoe dat gaat.

16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.