12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Q:
  Bijdrager
  kluivers

  HD defect ?

  Beste mensen,

  ik heb de hd uit m’n pb vervangen en in een externe casing gezet. Een tijd lang werkte het perfect totdat ik ineens de schijf niet meer kon lezen. Ik heb getracht om de schijf te partitioneren / wissen middels het schrijfhulpprogramma maar dat is vergeefs. Hij spint wel normaal maar blijft tijdens het wissen ergens in het begin hangen. Is er nog een wat “rigoreuzere” oplossing of is de hd gewoon naar z’n grootje.

  TNX

  Bijdrager
  Len

  Je kunt een andere kabel proberen, of de schijf weer in de PowerBook te bouwen. Misschien ligt het probleem bij het kastje of de kabel, maar ik verwacht toch dat de schijf niet meer goed is. Ook kan je de schijf controleren met TechTool Pro of DiskWarrior. Die twee programma’s kunnen je meteen vertellen wat er mis is en misschien nog data terughalen.

  Bijdrager
  kluivers

  kijk, gaan we dat eens even proberen. De kabel is het niet. Met een lacie werkt het nml wel gewoon. Kasje zou kunnen, wie weet. Maar zal de software eens proberen. tnx !

  Bijdrager
  Len

  Voordat je iets aanschaft:

  TechTool Pro is een hardware test en volumereparatie programma. Het programma kan geheugen, video en andere dingen testen. Het kan wat schijven betreft:
  – Schijfoppervlak controleren op foute blokken (zeer belangrijk bij werkende schijven). Een schijf waar foute blokken op gevonden zijn dient met Schijfhulpprogramma geformatteerd te worden met de optie “Overschrijf gegevens met nullen” aangevinkt. Als er veel foute blokken zijn en er later meer bijkomen moet je de schijf vervangen voordat je echt data gaat verliezen.
  – Basisfuncties controleren (lezen/schrijven/zoeken, voltage, S.M.A.R.T.)
  – Bestandsstructuur herstellen of optimaliseren
  – Schijf defragmenteren (hoewel iDefrag het beter doet)
  – Zwakke data recovery

  DiskWarrior specialiseert zich op het repareren:
  – Bestandsstructuur herstellen of optimaliseren
  – Beschadigde (of goede) schijf scannen op bestanden. Het programma kan er een dag over doen als de schijf echt beschadigd is, maar de resultaten zijn echt fantastisch (als ie wat vind tenminste).

  DiskWarrior heeft dus de sterkste data recovery aan boord, en ook de snelste en krachtigste datareparatie. TechTool kan ook data repareren, maar niet terughalen van een beschadigde schijf. Wel kan dit programma alles hardware-matig nalopen en dat kan DiskWarrior weer niet.

  Er is geen enkel programma dat een kapotte schijf kan repareren. Deze programma’s zijn voor de preventie van dataverlies door je te waarschuwen, of om een corrupte schijfstructuur (verzamelnaam voor data op de schijf die alle informatie van de bestanden, mappen en partities bevatten) te repareren.

  Bijdrager
  kluivers

  ja, had al even op de website gekeken en was eigenlijk nog aan het overwegen of ik wel zoiets nodig heb. Probleem is een beetje dat ik de data niet hoef te hebben, ik wil gewoon die schijf weer aan de praat krijgen. Wellicht moet ik het gewoon nogges proberen met schijfhulpprogramma. Probleem daar is dat ik wel een schijf zie maar geen partitie. En die kan ik ook niet aanmaken. Bij het aansluiten van de schijf krijg ik de melding dat hij niet gelezen kan worden, wel kan ik hem initialiseren.

  Ik heb hem er nu aanhangen en het enige dat niet correct lijkt is de smart status. Verder ziet alles er goed uit. Ik ga hem nu nogges met 1nen overschrijven om te kijken wat hij doet. Geschatte tijd, 6 uur……….

  ik hou je op de hoogte.

  Bijdrager
  Len

  De S.M.A.R.T. chip is een chip op de harde schijf zelf.

  Deze controleert de schijf voortdurend en geeft alarm wanneer de schijf kapot gaat/al is.
  Met andere woorden, als je een S.M.A.R.T. waarschuwing krijgt of als de status niet goed is kun je de schijf meteen weggooien, dan is ie echt kapot of gaat ie snel kapot. Geen uitzondering mogelijk.

  Bijdrager
  kluivers

  mm,

  was nog wel zo in m’n hum dat hij na drie uur de halve schijf van nulltjes had voorzien. Geen uitzondering mogelijk. Dat klinkt vastberaden. Is het dan heel eigenwijs om te hopen dat de smart status na het nullenfeest wellicht wel weer een beetje leven laat zien ?

  heb overigens het vermoeden dat het kwam door het “dubbel” aankoppelen van de schijf via een lacie disk. (doorlussen via de firewire kabel) maar dat zullen we wel nimmer te weten komen. Nieuw schijfje dus ?

  Bijdrager
  Len

  Dat lijkt me het verstandigst. Zo’n S.M.A.R.T. chip vergist zich volgens mij nooit, en als ie het wel doet is er ook iets mafs aan de hand. Risico is te groot.

  Kijk eventjes op:
  http://www.prijsindex.net/
  http://www.pricewatch.info/
  http://www.tweedehandsmac.nl/
  of een andere online winkel voor een goedkoop schijfje.

  Je wilt een 2,5″ IDE (standaard ATA, geen serial) schijf hebben voor je behuizing. Of een nieuwe behuizing met een normaal formaat schijf als de grootte je niet uit maakt, dan ben je misschien goedkoper uit.

  Hier, ik heb dit ding ook. 250 GB en nog een kaartlezer ingebouwd voor 189 euro:
  http://www.alternate.nl/html/shop/productDetails.html?artno=A9FW04&

  Bijdrager
  kluivers

  alternate. De 250 aanbieding zat al in het mandje;)

  dank voor je uiteenzetting. Er volledig en duidelijk. Mocht er nou toch nog wat raars voorvallen (apparaat gaat ineens het licht weer zien incl de smart status) dan post ik dat wel even. Anders idd toch een nieuwe.

  tnx !

  Bijdrager
  Len

  Als je er zin in hebt moet je vooral zoveel mogelijk proberen, daar leer je écht wat van in plaats van mijn gezwam zomaar half aan te nemen ;-).

  Nullen schrijven is, hoewel OS X dat een ‘beveiligingsoptie’ noemt, een reparatie optie. Het OS zet dan foute blokken af. Bij één of tien foute blokken is dit OK, zijn het er meer, dan vervang ik de schijf omdat mijn data me lief is en ik hem dan niet meer vertrouw. OS X geeft overigens helemaal niet aan of het iets vind en wat het wegzet of of het niet lukt, dat moet met TechToolPro nagekeken worden. Mac OS 9 heeft in het programma “Schijfinitialisatie” wél een schijftest zitten die het schijfoppervlak op fouten test, dus als je er zin in hebt kun je dat ook nog eens op een vrije dag bekijken.

  Bovendien is het ongevaarlijk een harde schijf open te maken (hoewel ie dan meteen ‘kapot’ is, naderhand niet meer aansluiten dus) mocht je je nog afvragen hoe zo’n ding er van binnen uit ziet.

  O ja, die FireWire schijf werkt prima, maar een USB verbinding is ook nodig voor de kaartlezer (dus twee kabels, of één als je de schijf ook over USB 2.0 (trager) wilt laten werken. Ook heeft deze schijf een vrij stopcontact nodig, in tegenstelling tot sommige laptop schijf behuizingen die hun stroom uit de USB poort halen.

  Bijdrager
  kluivers

  ;) altijd eigenwijs toch nog effe checke. Maargoed. De schijfcontrole gaat er denk ik de hele nacht over doen. Maar eens kjken. Voor de grap laat ik hem denk ik aanstaan. Wil nou wel eens weten of hij het nog weer gaat doen. Voor de zekerheid idd een andere gebruiken.

  heb wel vaker wat schijven gezien/ opengetrokken. En eigenlijk is dit de eerste van vele die de “geest lijkt te geven”. Daarom vind ik het ook zo raar. D’r in nix geks mee gedaan. Wellicht een magnetisch veld oid maar verder kan ik me niets ander voorstellen. Maargoed, hij is ook al wat jaartjes oud dus ’t mag natuurlijk wel een keer.

  os 9 heb ik helaas niet meer. Heb overwogen om hem via windows (uch) te formatteren en dan gewoon weer op de mac te formatteren maar dat lijkt hij niet echt leuk te vinden. We zien wel.

  ik laat van me horen.

  Bijdrager
  kluivers

  Hij is idd naar de knoppen, kan ‘m niet partitioneren.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.