10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Q:
  Bijdrager
  macker

  Gesjoemel met aandelenopties blijft Jobs achtervolgen

  Bron: http://www.zdnet.nl

  Wist hij het of wist hij het niet?
  Talkback
  Nico Vandenabeele

  Steve Jobs was wel degelijk op de hoogte van de boekhoudkundige gevolgen van het antidateren van aandelenopties, verklaart Fred Anderson, de voormalig financieel directeur van Apple. Het bedrijf heeft dit tot nog toe steeds ontkend.

  De verklaring van de ex-CFO volgt op de bekendmaking dat de Amerikaanse beurswaakhond Securites & Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aanspant tegen Apples voormalig juridisch verantwoordelijke Nancy Heinen. De SEC beschuldigt Heinen van het frauduleus antidateren van aandelenopties toegekend aan Jobs en andere toplui bij Apple.

  Een gelijkaardige aanklacht tegen ex-CFO Fred Anderson werd onmiddellijk gevolgd door een minnelijke schikking tussen Anderson en de SEC. Anderson betaalt meer dan 3,5 miljoen dollar en ontsnapt in ruil aan gerechtelijke vervolging. Het bedrag stemt overeen met de winst die Anderson maakte met de onterecht verkregen aandelenopties, vermeerderd met een boete van 150.000 dollar.

  In een persbericht beklemtoont de ex-financieel directeur van Apple dat de minnelijke schikking niet gezien mag worden als een schuldbekentenis. Wel brengt Anderson zijn vroegere baas in verlegenheid met de verklaring dat hij hem wel degelijk op de hoogte heeft gebracht van de juridische en boekhoudkundige gevolgen van het antidateren van aandelenopties.

  Dit gaat lijnrecht in tegen het officiële standpunt van Apple. Het technologiebedrijf gaf eerder toe dat het in twee gevallen de praktijk van antidateren van aandelenopties heeft toegepast, namelijk in februari 2001 en oktober 2001. In februari 2001 werden de opties toegekend aan verschillende topmanagers bij Apple, onder wie Jobs, Anderson en Heinen. In oktober 2001 was enkel Steve Jobs de gelukkige.

  Na een intern onderzoek kon Steve Jobs volgens Apple evenwel niets verweten worden. Jobs was misschien wel op de hoogte van de praktijk van antidateren, maar had er geen financieel voordeel bij gehad. Evenmin was Jobs “zich bewust van de boekhoudkundige gevolgen”, concludeerde het onderzoeksteam onder leiding van klimaatgoeroe Al Gore.

  De verklaringen van Anderson kunnen dan wel eens een ‘ongemakkelijke waarheid’ worden voor Jobs, al lijkt het weinig waarschijnlijk dat de charismatische CEO zich grote zorgen hoeft te maken. De SEC liet weten dat men geen plannen heeft om juridische stappen te ondernemen tegen Apple, dat volgens SEC uitstekend zou meewerken aan het onderzoek.

  Antidateren van aandelenopties bij technologiebedrijven is momenteel het onderwerp van een grootschalig onderzoek door de SEC, waarbij enkele honderden bedrijven onder vuur liggen. Opties zijn het recht om bepaalde aandelen tegen een vastgelegde prijs en binnen een welbepaalde periode te kopen of te verkopen. Door de toekenning van de opties te antidateren naar een datum waarop de koers van het aandeel lager staat dan op het werkelijke tijdstip van toekenning, kunnen de begunstigden onmiddellijk en zonder enig risico profiteren van de koersstijging.

  Strikt genomen is de praktijk niet verboden in de Verenigde Staten, maar dan moeten wel enkele boekhoudkundige regels worden gevolgd. Vele technologiebedrijven namen het echter niet zou nauw met die regels, en ‘vergaten’ de kosten van het antidateren op te nemen in hun boekhouding.

  Bijdrager
  Ispank

  Al gore is macgebruiker… logische uitkomst van zijn onderzoek:P :wink:

  Inactief
  Anoniem
  ”Ispank”

  Al gore is macgebruiker…

  Het is nog veel erger: Al Gore zit in de raad van bestuur van Apple.:?

  Moderator
  unSOUND

  En elk moment kan er weer nieuwe hardware uitkomen… dus verspreid men nu weer een gerucht, de aandelen dalen, men koopt snel aandelen, en na de lancering van de nieuwe hardware heeft men veel geld verdient…

  Net zoals de vorige keer… toch, Zakske ?

  Inactief
  Anoniem
  ”unSOUND”

  Net zoals de vorige keer… toch, Zakske ?

  Eigenlijk wel. Probleem deze keer is dat de markt niet onder de indruk is van dit “nieuws” en de aandelen vandaag gewoon weer stijgen. Hier valt dus even geen easy-money te rapen. :innocent:

  Steve Jobs is zo belangrijk voor Apple dat hij volgens mij zelfs z’n buren kan vermoorden zonder ontslagen te worden. Volgens een recent onderzoek voegt Jobs ongeveer $16 miljard toe aan de waarde van Apple, enkel door de baas te spelen.

  Bijdrager
  Macs
  ”zakske”

  Steve Jobs is zo belangrijk voor Apple dat hij volgens mij zelfs z’n buren kan vermoorden zonder ontslagen te worden.

  En ik die dacht dat het wel tof zou zijn om naast el Jobso te wonen!

  Inactief
  Anoniem

  Steve Jobs is (qua persoonlijkheid) echt een gigantische eikel… zelfs Bill Gates is leuker.

  Bijdrager
  KingAchille

  Steve Jobs is (qua persoonlijkheid) echt een gigantische eikel… zelfs Bill Gates is leuker.

  Hoe kan je dàt nu weten?
  Mvg,

  Inactief
  Anoniem

  Ach… je kent bijvoorbeeld een paar mensen die wel eens met hem hier en daar iets besproken hebben.:roll:

  Bijdrager
  Juch
  ”KingAchille”

  Steve Jobs is (qua persoonlijkheid) echt een gigantische eikel… zelfs Bill Gates is leuker.

  Hoe kan je dàt nu weten?
  Mvg,

  Hij is een textbook example van een narcissisist! De man moet ongelooflijk moeilijk zijn in de omgang, maar dat is deel van zijn genialiteit. Ik denk dat zelfs Margeret Thatcher, the iron lady, nog aardiger is dan Steve

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.