26 berichten aan het bekijken - 1 tot 26 (van in totaal 26)
 • Q:

  Bijdrager
  Rooz

  Foto's weg? help!!

  Dag iedereen,

  Sinds een paar minuten heb ik een groot probleem, namelijk dat iPhoto niet meer opent. Ik krijg telkens deze melding:

  ”Uw fotobibliotheek wordt door een ander programma gebruikt of is onleesbaar geworden. Zet de computer uit en start deze opnieuw op. Open vervolgens iPhoto opnieuw. Als het probleem zich blijft voordoen, kunt u proberen de fotobibliotheek opnieuw op te bouwen. Hiervoor stopt u iPhoto en houdt u bij het opnieuw openen van het programma de Option- en Command-toets ingedrukt. U kunt de fotobibliotheek ook proberen te herstellen vanaf een reservekopie.”

  De computer heb ik uitgezet, maar nog steeds doet het probleem zich voor. Ik heb echt duizenden(!!) foto’s op iphoto staan, foto’s die heel erg belangrijk voor mij zijn, dus ik hoop dat jullie een goede oplossing weten, want ik weet mij hier geen raad mee..


  Bijdrager
  Wiki Post

  Waar is die wiki post knop eigenlijk voor???


  Bijdrager
  KarelWillem

  …houdt u bij het opnieuw openen van het programma de Option- en Command-toets ingedrukt…

  Deze stap heb je ook al gedaan?

  En… van die duizenden foto’s heb je gewoon een back-up toch?. Dus geen paniek?


  Bijdrager
  Rooz

  Die tweede stap heb ik niet gedaan, omdat ik 4 opties had en ik niet wist wat ik moest kiezen. Dit waren de opties: ”Herstel bevoegdheden, Bouw miniaturen op, Herstel database, Bouw database opnieuw op”

  Ik ben van plan naar de apple shop in amsterdam te gaan vanmiddag, hopelijk kunnen zij mij daar helpen, maar ik ben zo bang alles kwijt te zijn aangezien ik denk ik geen back-up heb…


  Bijdrager
  frapo

  Ook al opent iPhoto niet zoals het zou moeten, de foto’s staan nog gewoon in je computer hoor. Dus “kwijt’ ben je ze sowieso niet.

  Anoniem

  Om jezelf enigszins gerust te stellen kan je even naar je “Afbeeldingen” map gaan. Daar staat een bestand genaamd “iPhoto bibliotheek”. Klik er met je rechtermuisknop op en selecteer “Toon Info”. In het scherm wat tevoorschijn springt zie bij tabje “Info” de “Grootte” van het bestand staan. Als daar 0 bytes staat dan is er waarschijnlijk iets verdwenen. Staat er iets als 7 GB dan zal het allemaal wel meevallen (7 GB gewoon ff willekeurig getal hoor)


  Bijdrager
  frapo

  Sterker nog, als je naar “Afbeeldingen”-“iPhoto bibliotheek” gaat en daar met rechtermuisknop op klikt en vervolgens “Toon pakketinhoud” dan is daar de map “Masters” en daar bevinden zich al je foto’s. Ga er niet in zitten rommelen want dan raakt iPhoto helemaal de kluts kwijt mocht het weer opgestart kunnen worden.


  Bijdrager
  Rooz

  Dankjewel voor het geruststellen, tabje info laat inderdaad weten dat in iphoto iets van 30 GB zit. Ook pakketinfo laat heel veel afbeeldingen zien, allemaal in het wit. Ik ga verder nergens op klikken of aan zitten, ik ga mijn laptop zo naar de winkel brengen en hopen dat het goed komt.

  En wat betreft het maken van een reservekopie met time machine, hier heb ik een externe harde schijf voor nodig toch. Welke raden jullie mij aan?


  Bijdrager
  KarelWillem
  Zohra op 26 mei 2014

  Die tweede stap heb ik niet gedaan, omdat ik 4 opties had en ik niet wist wat ik moest kiezen. Dit waren de opties: ”Herstel bevoegdheden, Bouw miniaturen op, Herstel database, Bouw database opnieuw op”…

  Gewoon eerst stap 1.

  Problemen opgelost? Klaar.

  Anders? Stap 3.

  Problemen opgelost? Klaar.

  Anders? Stap 4.

  Voor wat betreft een harde schijf: ruwweg elke harde schijf is goed.


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Als je toch naar de winkel gaat met je computer, kun je daar gelijk vragen naar een geschikte back-upschijf:)


  Bijdrager
  Nora Nora

  Ja man, back-uppen die handel! En braaf blijven doen! Koop meteen twee schijven en leg er 1 met een volledige back-up bij iemand anders thuis. Deze kan je eens in het half jaar of zo vernieuwen.

  Ik heb drie externe schijven. 1 waarmee ik dagelijks werk, en twee grotere schijven waar ik alles op heb staan, films, series en een aparte back-up partie voor computer en de schijf die ik dagelijks gebruik. 1 grote schijf met alles erop ligt bij mijn broer. Wanneer ik bij hem op bezoek ga neem ik een vers geback-upte grote schijf mee van huis en ruil deze om en neem de oudere back-up mee naar huis waar ik dan vervolgens weer een nieuwe back-up op draai en dat zo af en toe blijf doen, totdat ik weer eens een bezoekje breng broer-lief. Op de kleinere harde schijf staan niet alle films en series, dit ivm mobiliteit. Maar ik heb ze wel altijd in huis.

  Zo heb ik altijd een redelijk recente back-up thuis. De dingen waar ik actief aan werk staan op mijn computer en op de dagelijkse harde schijf, en wanneer nu werkelijk heel het huis eindigt, dan heb ik nog een back-up van maximaal enkele maanden terug met foto’s, documenten, etc. bij mijn broer liggen.

  En kom ik in de tussentijd nog iets tegen dat ik echt absoluut nooit wil missen of nu echt niet mag kwijtraken, dan mail ik het even naar mezelf.

  Leer van de schrik nu en wees blij dat je nu goed wegkomt. Iedereen kent de verhalen van de baby en kinderfoto’s die allemaal weg zijn, en als ze geluk hebben kunnen ze voor vele honderden euro’s nog iets terughalen van de HDD via een specialist, en ondertussen moet iedereen de foto’s die ze thuis hebben doormailen en opsturen. Een heel gedoe, en die ene zit er dan natuurlijk net niet bij, en ook die andere, en etc.

  PS: wel even de echt gevoelige informatie versleutelen. Ik gebruik LaCie-schijven, daar kan je een private-partie op aanmaken van 50GB, ruimschoots voldoende voor al mijn documenten, dagboeken, etc. De rest mag iedereen zien, als men zo graag wilt…


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke
  Nora op 26 mei 2014

  Ik gebruik LaCie-schijven, daar kan je een private-partie op aanmaken van 50GB, ruimschoots voldoende voor al mijn documenten, dagboeken, etc.

  Je kunt ook gewoon bij elk merk schijf de info opvragen (klik op het icoontje en druk ⌘i in) en dan helemaal onderaan het venster dat verschijnt, het vinkje weghalen voor „Negeer eigendomsrechten op dit volume”:

  Op die manier worden de bestanden op de schijf op dezelfde manier afgeschermd als je thuismap.


  Bijdrager
  Nora Nora

  Dus dan krijgen de schijven hetzelfde wachtwoord als de user waaronder ik ze heb aangemaakt? Wow, wat een tip!!!! :-D Ik maar in de weer met die private parties.:-?

  De data is dan alleen niet gecodeerd, toch? Dit is voor mij verder geen probleem, zo geheim is het allemaal niet:wink:

  Ik heb trouwens laatst een vault aangemaakt op mijn bureaublad, wanneer ik met time machine een back-up maak van mijn HDD, wordt deze daar dan automatisch in meegenomen?

  Veel dank voor de tip, ga het morgen uitproberen. Deze tip hadden OMT ook wel mogen noemen in het artikel onlangs over de beveiliging. Dit is namelijk wel een heel eenvoudige manier om een basis beveiliging voor je externe schijven op te zetten. Een eerste lijn zodat Jan, Katrien, Klaar, piet en alleman iig niet meteen bij je gegevens kunnen.


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Maak je een bestand aan, dan zal dat bepaalde toegangsrechten krijgen: jij mag het lezen en schrijven, de overige gebruikers op de computer kunnen het alleen lezen. Wil je de inhoud voor andere mensen verborgen houden, dan zet je in het infovenster van het bestand „Iedereen” (of „everyone”) op „Geen toegang”. Dit is de manier waarmee andere gebruikers uit de mappen in je thuismap gehouden worden: je thuismap zelf staat voor „Iedereen” op „Alleen lezen”, maar de meeste mappen erin op „Geen toegang”.

  Op externe harde schijven worden deze rechten normaal gesproken echter genegeerd, ik vermoed zodat de schijf makkelijk te gebruiken is om gegevens uit te wisselen, bijvoorbeeld op meerdere computers. Zet je het bovengenoemde vinkje echter uit, dan zal de computer de rechten wél respecteren — dus wil je dingen geheimhouden voor je medegebruikers, dan maak je een map aan op de schijf en zet je die op „Geen toegang” voor iedereen behalve jijzelf. Met de rechten van de bestanden in die map hoef je je daarna niet bezig te houden, want de map zorgt er al voor dat niemand daaraan komt.

  Bedenk echter wel dat je vanuit een beheerdersaccount de rechten van álle bestanden en mappen aan kunt passen, en ook het „Negeer eigendomsrechten”-vinkje aan en uit kunt zetten voor elke schijf. Wat ik hierboven uitgelegd hebt werkt dus alleen goed als jij de enige beheerder op de computer bent, of de andere beheerders kunt vertrouwen. Heeft iedereen op de computer een beheerdersaccount, dan schiet je weinig op met deze manier van beveiligen.

  Versleuteld zijn de bestanden dan inderdaad weer niet, maar mocht je dat wel willen dan kun je bijvoorbeeld een lege schijfkopie met encryptie maken en eventueel de rechten ook weer voor iedereen behalve jezelf op „Geen toegang” zetten.


  Bijdrager
  Nora Nora

  Klopt het dat je bij een TM back-up schijf niet deze toegangsrechten aan en uit kan zetten?

  En weet iemand of TM ook de inhoud van een gecodeerd disk image meeneemt in de back-up? En hoe zit dit voor de Lacie private sectie die je kan aanmaken? Ik vind het ingewikkeld om daar achter te komen.


  Bijdrager
  fred44nl
  Nora op 20 juni 2014

  Klopt het dat je bij een TM back-up schijf niet deze toegangsrechten aan en uit kan zetten?

  je kunt de rechten van “staff” wel wijzigen, maar die van “everyone” niet.
  je kunt ook geen gebruiker toevoegen.


  Bijdrager
  Nora Nora

  Maar stel nu dat iemand mijn hard schijf met TM back-up erop aansluit op een andere computer, kan deze persoon dan gewoon in al mijn mappen, of wordt de back-up beveiligd met het wachtwoord van de computer?


  Bijdrager
  fred44nl

  de rechten op mijn TM-backup (staat op een TC) zijn:
  ikzelf R&W
  staff R
  everyone R
  dus daar kan iedereen gewoon bij.
  misschien niet via TM, maar zeker via finder.


  Bijdrager
  Nora Nora

  Is dat eigenlijk niet vreemd? Je hebt een wachtwoord op je computer staan, maar wanneer je daarvan een back-up maakt, dan is dat wachtwoord niet meer nodig. Had Apple dit niet anders kunnen aanpakken? Wanneer iemand nu dus je hdd meeneemt ben je evengoed al je persoonlijke informatie kwijt.

  En hoe zit het dan met wanneer je een disk image met encryption hebt aangemaakt, wordt deze, en de inhoud, wel gewoon geback-upt door TM? Dan moet TM dus je wachtwoord toepassen om toegang te krijgen tot de informatie. Of kopieert TM gewoon de gecodeerde info?


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke
  Nora op 20 juni 2014

  Klopt het dat je bij een TM back-up schijf niet deze toegangsrechten aan en uit kan zetten?

  Klopt, omdat het anders wel heel makkelijk is voor een ander om bij je bestanden te komen: gewoon in de recentste back-up kijken.

  Nora op 20 juni 2014

  En weet iemand of TM ook de inhoud van een gecodeerd disk image meeneemt in de back-up?

  Een schijfkopie is een bestand, en Time Machine kopieert alle bestanden naar de back-up — wat erinstaat of hoe iets erinstaat is niet belangrijk, ze worden gewoon byte voor byte overgenomen. Dus het antwoord is: ja, dat wordt ook meegenomen in de back-up.

  Nora op 20 juni 2014

  En hoe zit dit voor de Lacie private sectie die je kan aanmaken?

  Dat weet ik niet, bij gebrek aan een Lacie-schijf. Maar je kunt gewoon met de Finder in de Time Machine-back-up kijken, misschien dat je dan het antwoord vindt. Ga naar de schijf waar de back-up opstaat, open de map Backups.backupdb, daarin staan mappen met de namen van alle computers waarvan back-ups gemaakt zijn, en daarbinnen dan weer mappen waarin de de back-ups zitten. Die laatsten hebben een datum en tijd als naam; open je er eentje dan zul je eerst een map zien met de naam van je harde schijf, en daarin zit de hele mapstructuur daarvan dan weer. Ik kom er, nu ik even kijk, wel achter dat normaal verborgen mappen ook hier verborgen zijn, dus misschien dat je het via de terminal zult moeten doen om in de map /Volumes te kijken of dat deel van een Lacie-schijf ook meegenomen wordt.

  Nora op 20 juni 2014

  Maar stel nu dat iemand mijn hard schijf met TM back-up erop aansluit op een andere computer, kan deze persoon dan gewoon in al mijn mappen, of wordt de back-up beveiligd met het wachtwoord van de computer?

  Als ik het goed heb kan dat niet zomaar, omdat de gebruikersrechten gehandhaafd blijven — maar ik vermoed dat, als die ander beheerder is op de eigen computer, het eenvoudig zal zijn om „Negeer eigendomsrechten” weer uit te zetten voor de schijf. Helemaal zeker weet ik dat niet, maar als je twee Macs hebt kun je het allicht uitproberen om het zeker te weten.


  Bijdrager
  Nora Nora

  Dank voor je uitgebreide antwoord Jakko. Ik zal het idd eens gaan proberen, goed idee. Ik had er nog niet aan gedacht omdat ik natuurlijk op beide Macs beheerder ben, maar voor de schijf zijn het natuurlijk twee verschillende beheerders, ondanks dat gebruikersnamen en wachtwoorden idem zijn:)

  Is er eigenlijk een speciale reden waarom je niet op een gehele HDD een wachtwoord kan zetten?

  Ik ga nu op mijn bach-up-schijven een partie aanmaken voor een disk-image en zet daar al mijn persoonlijke foto’s, bestanden, documenten, etc in. De rest, films, grafische projecten, etc., schijf ik gewoon op de HDD, dat is niet zo gevoelig. Maar ik zou het toch echt heel vervelend vinden wanneer de foto’s van mijn kinderen, neefjes en nichtjes, familie, vakanties, vriendjes, prive gelegenheden, etc., opeens allemaal op straat zouden liggen wanneer ik de HDD zou verliezen of wanneer deze gestolen zou worden. Het voordeel van de disk image is ook dat je deze zo groot kan maken als je zelf wilt. Bij LaCie is het max 50GB. Dit voldoet voor jij nu nog wel, maar ieder jaar komen er toch enkele GB’s bij:-D


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke
  Nora op 21 juni 2014

  voor de schijf zijn het natuurlijk twee verschillende beheerders, ondanks dat gebruikersnamen en wachtwoorden idem zijn:)

  De schijf doet niks, maar het besturingssysteem zal waarschijnlijk zeggen: „De gebruiker die rechten op deze schijf heeft, is niet dezelfde gebruiker als op deze computer”:)

  Nora op 21 juni 2014

  Is er eigenlijk een speciale reden waarom je niet op een gehele HDD een wachtwoord kan zetten?

  Zomaar één reden die me onmiddellijk te binnen schiet is omdat je dan voor élk wissewasje dat het systeem met de harde schijf wil doen, dat wachtwoord zult moeten geven.

  Nora op 21 juni 2014

  bach-up-schijven

  Ik heb zelf liever mozart-up-schijven:P

  Nora op 21 juni 2014

  een partie aanmaken voor een disk-image

  Dat is een beetje dubbelop. Een disk image is in feite een schijf in een bestand; dat bestand kun je dan ook gewoon in de hoofdmap van je back-upschijf zetten zonder dat je er een aparte partitie van hoeft te maken — of het moet je bedoeling zijn dat er ook een back-up van gemaakt wordt, want in dat geval moet je hem niet op de back-uppartitie zetten, omdat die nu net niet geback-upt wordt.


  Bijdrager
  Nora Nora

  Ja, Bach is soms lekker, maar wanneer het meezit neem ik toch een Brahms-up schijf, of een Bruch-up schijf:wink:

  Waarom ik er een aparte partie voor aanmaak heeft een reden, namelijk dat je op een partie waarop je een TM back-up maakt geen disk image kan maken om de een of andere reden, daarom doe ik het op een aparte partie.

  Ik zal morgen eens de oude MB tevoorschijn toveren en proberen wat deze te zeggen heeft over al of geen toegang tot de TM back-up op de externe schijf.

  Betreffende het wachtwoord, dat ging mij om de externe schijf. Wanneer ik daar een wachtwoord op kan zetten, dan hoef ik mij geen zorgen te maken mocht ik deze verliezen of mocht deze gestolen worden. Ik kan er natuurlijk ook een grote disk image op zetten, maar daar kan ik dan volgens mij geen TM back-up op maken. Of dat vermoeden heb ik in ieder geval.

  Maar goed, zoals ik het nu doe is het ook behoorlijk opgelost:)

  Voor nu in ieder geval…..

  EDIT: net toch even de schijf met de TM back-up erop aangesloten op een andere Mac, ik kon gewoon overal in komen zonder probleem of beperking. Dat vind ik toch een beetje vreemd. De informatie die op je Mac zelf beschermd wordt dmv een wachtwoord is op de TM back-up gewoon toegankelijk. Wellicht een puntje om aan te denken wanneer je een schijf met een back-up bij iemand anders neerlegt, deze persoon kan dus heel eenvoudig eens even goed bekijken wat je allemaal op je hdd, en andere schijven die je hebt opgenomen in je back-up, hebt staan. De disk image blijft wel om een wachtwoord vragen. Wellicht 1 grote disk image op je interne schijf zetten en deze gebruiken voor je bestanden. Maar dit helpt dan niet ivm je foto’s e.d. die OSX op andere plekken zelf opslaat.

  Ik vind dit nogal een veiligheidslek eigenlijk.

  Topic aangemaakt om te informeren:

  Beveiligings risico Time Machine


  Bijdrager
  TheBigZ
  Nora op 21 juni 2014

  Ik zal morgen eens de oude MB tevoorschijn toveren en proberen wat deze te zeggen heeft over al of geen toegang tot de TM back-up op de externe schijf.

  EDIT: net toch even de schijf met de TM back-up erop aangesloten op een andere Mac, ik kon gewoon overal in komen zonder probleem of beperking.

  Ik vind dit nogal een veiligheidslek eigenlijk.

  .
  .
  Je kunt je Time Machine backups encrypten. http://support.apple.com/kb/PH14110?viewlocale=nl_NL

  4. Selecteer ‘Codeer reservekopieën’ voor extra beveiliging.

  Codering is beschikbaar voor de Time Capsule, voor schijven die zijn aangesloten op een andere Mac in uw netwerk, en voor schijven die met het partitioneringsschema GPT zijn gepartitioneerd en rechtstreeks op uw Mac zijn aangesloten.

  Als het aankruisvak grijs is, houdt u de muisaanwijzer op het aankruisvak om te zien of er een toelichting verschijnt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de geselecteerde schijf opnieuw moet worden geformatteerd of opnieuw in partities moet worden verdeeld. Als er geen toelichting verschijnt, biedt de geselecteerde schijf geen ondersteuning voor codering.


  Bijdrager
  Nora Nora

  @thebigz Dank je voor het afronden van dit onderdeel van dit topic met het meest passende antwoord:wink: dit had ik zelf verzuimd;!


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Nog iets om je te bedenken bij gebruik van een schijfkopie, trouwens: die worden elke keer dat er iets in verandert, helemaal geback-upt. Je hebt daardoor kans dat je back-upschijf erg snel volloopt. Stel dat je een schijfkopie hebt van 10 GB groot; zet je er bijvoorbeeld een bestandje van 1 KB bij, dan is het schijfkopiebestand gewijzigd en zal Time Machine de volgende keer doodleuk 10 GB gaan back-uppen. Had je dat bestand van 1 KB op een echte schijf gezet, dan was de back-up ervan maar 1 KB groot geweest …

26 berichten aan het bekijken - 1 tot 26 (van in totaal 26)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.