7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Q:
  Bijdrager
  Ief

  Externe harddisk workflow voor fotograaf

  Ik ben bezig een nieuwe workflow aan het uitdokteren omdat mijn interne harde schijf van mij Imac zo stilaan volraakt alleen ik kom er niet goed uit want er bestaat zoveel. Vraag me af hoe jullie dit doen en met wat? Mijn Imac is een late 2012 model.

  Wat is mijn bedoeling?
  Ik wil sowieso mijn raw bestanden extern gaan opslaan op een harde schijf. Mijn archief dus.

  Ik heb nu één grote lightroom catalogus waarbij mijn foto’s per jaar geordend zijn maar ik heb vernomen dat het handig is om met 2 lightroom catalogussen te werken. Eentje een soort van lightroom archief catalogus van foto’s van alle jaren en een soort van lightroom werk catalogus van het huidige jaar. Wanneer het jaar om is verplaats ik de foto’s dan naar de lightroom archief catalogus en begin ik met een nieuwe werk catalogus. Op die manier voorkom ik dat ik met lightroom moet werken in een catalogus waarin al mijn duizenden foto’s staan.

  Die lightroom catalogussen zou ik intern op de harde schijf zetten oftewel extern op een ssd. Ben er nog niet uit wat het beste is. Heb de lightroom catalogussen niet nodig buitenhuis.

  Mijn gehele raw bestanden collectie zou ik dan extern op harde schijf willen plaatsen. Ik heb drie merken op het oog.

  Lacie

  2big dock voor de raw bestanden en eventueel een externe ssd voor de lightroom werk catalogus.
  Ik heb nu ook Lacie schijven en ben daar tevreden van.
  Die 2big dock heeft een mooie capaciteit en uit te breiden met seagate disks
  Lacie is zowat overal verkrijgbaar voor support en dergelijke.
  Rescue service

  G-techology

  g-raid. Ook hoog aangeschreven als betrouwbaar en snel. Ook uitbreidbaar maar lijkt me wel duurder omdat G-Technology Studio/RAID Module Black WW Enterprise modules moet kopen.
  Minder vlot verkrijgbaar en verkopers beperkt.

  OWC

  OWC thunderbay 4. Een 4 disks behuizing en je kunt er instoppen wat je wilt. 2.5″ disks of 3.5″ disks, ssd, ongeacht het merk. Heel flexibel.

  Backup en veiligheid

  Als backup mogelijk voorzie ik eventueel een raid maar daarnaast zou ik uiteraard ook nog backups willen nemen op andere schijven die ik kan wegnemen. Lacie heeft een mooi aanbod van externe schijven. Ik gebruik ze nu al. Maar OWC heeft een drive dock waarin interne schijven passen. Interne schijven zijn goedkoper dan externe vermoed ik en ook hier kan ik kiezen welke schijf ik wil gebruiken van gelijk welk merk.

  NAS?
  Met een NAS kan ik ook hetzelfde doen als met OWC alleen vermoed ik dat een NAS toch trager omwille van de verbinding.

  Iemand die één van bovenstaande systemen gebruikt en zijn mening wil delen?
  Andere systemen of suggesties voor mijn workflow? Laat maar komen zou ik zo zeggen.

  Bijdrager
  Outragemac

  Ik heb de 2 Big Dock (Thunderbolt 3), en een Icy Box (USB3)

  ik heb heel even een QNAP NAS gehad.

  Uitgangspunt bij mij is echter video ipv foto’s.

  NAS heeft eigenlijk alleen maar zin als je content over verschillende devices wilt sharen. Minpunt is de lage snelheid van zowel Ethernet als de langzamere energiezuinige NAS schijven.

  De Icy Box is eigenlijk een poor man’s OWC. Heeft geen Thunderbolt, wel USB3 en E-SATA (en sommige modellen ook FW800)   Ondersteunt span, JBOD en verschillende RAID opties. Behoorlijk vrije keuze in schijven.

  De  2 Big Dock met Thunderbolt 3 is natuurliijk prettig qua snelheid, (al kan jouw iMac daar niet optimaal van profiteren) swappable, USB poort, card reader. Wel een beetje luidruchtig.

  Bijdrager
  Le Big Mac

  Ben niet zo’n fan van Lacie, mooi design maar inferieure hardware. Maar mijn ervaring is alweer van 10 jaar geleden. OWC levert prima spullen, ik gebruik deze: https://macupgrade.eu/catalog/dual-drive-dock-usbc-p-1751.html#.XBX7Sy1x9cw. Zorg dat je er enterprise schijven in gebruikt, bv deze https://tweakers.net/pricewatch/314957/hgst-ultrastar-7k4000-(sata-6gbps-512e)-4tb.html (ik heb er 8 van deze, in 4 jaar nog niet 1 uitgevallen), en dat je een backup van je archief hebt, en liefst ook nog een backup off-site.

  Bijdrager
  Outragemac

  In het verleden (2003-2006) idd ook aardig wat slechte ervaringen met LaCie FireWire drives. Vaak problemen met de controller of de voeding.

  Inactief
  Anoniem

  Gebruik een Synology NAS werkt perfect.
  Bibliotheek moet helaas altijd worden opgeslagen op de HDD.

  De bottleneck is niet zozeer de grootte van de catalogus als wel een simpele instelling.

  Ga naar: Lightroom > Voorkeuren > Tabblad Prestaties > Wijzig: Camera RAW Cache instelling naar 32GB.

  En het hele probleem met betrekking tot de traagheid van de bibliotheek is opgelost.

  Bijdrager
  LaCie Team

  Hoi Ief,

  Het zal je niet verbazen dat wij de 2big Dock aanraden;) Die hebben we hier ontwikkeld precies met het scenario dat jij beschrijft in het achterhoofd. We zijn erg tevreden met de feedback die we daarvoor krijgen van veel van je collega-fotografen.

  Zo zijn in Nederland fotografen William Rutten (https://www.instagram.com/p/BkQS9SJAbjd/) en Frank Doorhof (https://www.youtube.com/watch?v=Fvn2mvnrxkU) bijvoorbeeld grote fan: ze zweren allebei bij de drives.

   

  In jouw geval lijkt een DAS-oplossing ons de beste keuze omwille van de snelle en betrouwbare verbinding met je iMac. Wat veiligheid betreft kan je natuurlijk voor RAID-1 kiezen, en ook capaciteit is geen probleem. De Thunderbolt-aansluiting van de 2big laat je immers toe om nieuwe exemplaren te daisy chainen als een drive uiteindelijk is volgelopen. Dat zal waarschijnlijk niet voor morgen zijn als je weet dat de grootste 2big Dock 20TB ruimte heeft, maar zo is je aankoop in ieder geval toekomstbestendig!

  Wat die SSD voor je Lightroom-catalogus betreft, weet je dat we sinds kort ook zelf een bliksemsnelle SSD op de markt hebben?;) De link: https://www.lacie.com/nl/nl/products/portable-ssd/.

  We wensen je hoe dan ook veel succes met je keuze!

  Het LaCie-team.

  Inactief
  Anoniem

  Wij van WC-eend….

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.