8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  Taint

  Extern Scherm ?

  Hallo iedereen,

  Ik wou even wat advies vragen. Ik ben namelijk van plan om een nieuw extern scherm te kopen.
  Het probleem is dat ik helemaal niet veel van schermen af weet. Ik heb al bij wat fabrikanten gekeken (dell, samsung,…), maar het verschil tussen de schermen is latijn voor mij. Als ik kijk naar resolutie en schermgrootte zie ik ook grote tegenstellingen.
  Bijvoorbeeld : Een full HD 24 inch scherm is bij dell goedkoper dan een 22inch met 1680×1050.
  http://accessories.us.dell.com/sna/products/Displays/productdetail.aspx?c=us&l=en&s=dhs&cs=19&sku=320-6107
  http://accessories.us.dell.com/sna/products/Monitors/productdetail.aspx?c=us&l=en&s=dhs&cs=19&sku=320-7345

  Dit doet me denken dat er nog heel wat andere belangrijke factoren meespelen waar ik geen weet van heb.

  Ik zal het scherm gebruiken voor webdesign, in iets mindere mate print design en wat gewoon gebruik (een klein beetje videobewerking, photoshoppen,…).
  Ik ga ongeveer op een afstand van 50-60cm van het scherm af zitten (24 inch is mischien te groot ?). Ik hecht redelijk wat belang aan kleuren, liefst zou ik hebben dat ze goed overeen komen met mijn macbook pro waar ik het scherm op ga aansluiten. Ik weet ook dat dit niet echt haalbaar is, met mijn budget, maar iets of wat goede kleuren vind ik toch belangrijk. Een andere belangrijke factor is resolutie, 1680×1050 heeft maar 150px winst in de hoogte tov mijn mbp, ik vraag me af of dit het geld waard is ?
  Het merk is niet echt van belang (hoewel ik graag toch een betrouwbaar merk zou willen ivm garantie etc.). Mijn budget is maximaal 400€.

  Even samenvatten:

   Gebruik voor webdesign,printdesign
   Afstand 50-60cm
   Kleuren & Resolutie belangrijk
   Merk niet belangrijk
   400€[/list:u:0302225765]
   Iemand enig idee of er een scherm is dat aan deze criteria voldoet ?

   Oh en ook nog: heeft iemand een idee hoe ik zo een scherm het best plat tegen de muur hang ? Dus niet met een arm.

   Alvast heel erg bedankt voor het lezen.

   Bijdrager
   stijn23

   Ik ken er zelf niet zo heel veel van, maar ik zou wel voor een hoge resolutie gaan (toch 1920×1200). De reactietijd gaf vroeger bij beeldschermen soms wel wat problemen bij snel bewegende beelden. Ik denk dat dat bij de huidige schermen wel overal opgelost is, maar misschien kijk je toch best naar een kleine reactietijd. Ook de contrastverhouding is van belang om echt zwart te verkrijgen, en is dus best zo hoog mogelijk. Dan kan je ook nog letten op zo groot mogelijke lichtsterkte (cd/m2) om een goede helderheid te hebben. In lichte ruimtes kan dat de zichtbaarheid bevorderen.
   Een grote kijkhoek is ook belangrijk, zodat de kleuren niet teveel veranderen als je een beetje schuin op je scherm kijkt.
   Op het eerste zicht heeft samsung wel degelijke schermen die binnen je budget liggen. (www.redcoon.be)
   Als je natuurlijk al deze eigenschappen optimaal wil, zal je wel boven je budget uitkomen. Het zal dus min of meer een compromis zijn tussen prijs en kwaliteit, wat natuurlijk niet wil zeggen dat de schermen van minder dan 400 euro slecht zijn. Een professioneel scherm zal je er wel niet voor hebben denk ik.

   Voor de bevestiging kan je normaal gezien wel houders kopen. De bevestigingsschroeven zijn normaal gezien bij alle merken op gelijke plaatsen geplaatst, zodat de houders universeel zijn.
   Zoals ik al zei, ben ik hier geen specialist in, dus als er opmerkingen of verbeteringen zijn wil ik ze graag horen;)

   Bijdrager
   snipper

   Eigenlijk stel je heel veel vragen.. maar dat is ook wel begrijpelijk want er zijn idd veel factoren die je kijkplezier kunnen vergallen.

   Ik heb al bij wat fabrikanten gekeken (dell, samsung,…), maar het verschil tussen de schermen is latijn voor mij. Als ik kijk naar resolutie en schermgrootte zie ik ook grote tegenstellingen.
   Bijvoorbeeld : Een full HD 24 inch scherm is bij dell goedkoper dan een 22inch met 1680×1050.

   Full HD is 1920×1080 dus niet zo heel veel groter, of per vierkante cm ongeveer net zo groot als de 22 inch. Het kan best zijn dat Dell veel meer 24 inch schermen verkoopt, omdat mensen graag full HD hebben, zodat de 22 inch alleen al wat duurder is omdat daar minder afzet voor is, dus duurder om op voorraad te houden, wordt minder grootschalig gemaakt dus duurder.

   Je kan trouwens beter op dell.be of dell.nl kijken omdat niet overal ter wereld dezelfde hardware / prijzen gelden en uit de VS sturen ze het vaak niet op.

   Dit doet me denken dat er nog heel wat andere belangrijke factoren meespelen waar ik geen weet van heb.

   Er zijn maar een paar fabrikanten van de feitelijke schermen die in alle monitoren terug komen. Hier zit wel degelijk verschil in, behalve 1) de factor resolutie / afmeting. 2) kijkhoek: Zoals stijn 12 al zei, zie je bij goedkopere schermen al heel snel kleuren verschuiven zodra je er niet kaarsrecht voor zit. Daarnaast is er de 3) lichtopbrengst. Schermen worden elk jaar ‘helderder’ – kunnen meer licht of candela per m2 uitstralen. Bijvoorbeeld de WFP schermen van Dell kunnen echt achterlijk fel, het is niet zo dat de helderheid een probleem is bij moderne schermen. 4) Dan is er nog het contrast: Leuk als je scherm heel fel is, maar als het licht de op zwart staande pixels zodanig overstraalt dat die grijs gaan lijken, zie je nog steeds geen mooi beeld. Uiteindelijk is het vooral het contrast wat telt.

   Tenslotte betaal je behoorlijk meer voor ‘professionele’ schermen. Hiermee wordt bedoelt: schermen met een groot kleurbereik (gamut), de mogelijkheden het scherm af te stellen qua kleur, helderheid, gamma etc en de verdere opties zoals diverse ingangen. Ik heb zelf een 30 inch van Dell omdat die toen aanzienlijk goedkoper was dan de 30′ van Apple, terwijl hij beter getest werd qua kleur en meer aansluitmogelijkheden heeft, plus een OSD (on screen display, dat je je scherm kunt afstellen met een grafische interface op je scherm zelf, dat kan niet met de meeste andere schermen van 30′) en het heeft een Display Port aansluiting, als eerste monitor ooit.

   Ik zal het scherm gebruiken voor webdesign, in iets mindere mate print design en wat gewoon gebruik (een klein beetje videobewerking, photoshoppen,…).

   Wat ik wel moet zeggen: Ik ben webdesigner en juist omdat dit zo’n goed scherm is, met een fantastisch kleurbereik, zie je hier je kleuren en kleurnuances zoveel beter dan je ‘gewone’ schermen-publiek dat het eerder een handicap is. Ik heb m’n scherm niet professioneel gecalibreerd omdat ik nauwelijks met drukwerk te maken heb, maar dan zou je dramatisch moeten ‘terugschroeven’, dat is eigenlijk zonde. Ik kijk dus gewoon op een oude CRT monitor (glazen scherm zeg maar) om te checken.

   Ik ga ongeveer op een afstand van 50-60cm van het scherm af zitten (24 inch is mischien te groot ?).
   Ik vind van niet maar dit is nogal persoonlijk. Je gaat vanzelf verder weg zitten als het nodig is.

   Ik hecht redelijk wat belang aan kleuren, liefst zou ik hebben dat ze goed overeen komen met mijn macbook pro waar ik het scherm op ga aansluiten. Ik weet ook dat dit niet echt haalbaar is, met mijn budget, maar iets of wat goede kleuren vind ik toch belangrijk.
   Feitelijk is er maar één manier: Neem je MBP mee naar een grote zaak zoals Mediamarkt of Saturn of wat ze bij jou in de buurt hebben en vergelijk het beeld. Dat is sowieso het beste advies wat er is. Dan zie je ook het verschil tussen verschillende schermen. Let wel op: soms staan de schermen verschillend afgesteld..

   Een andere belangrijke factor is resolutie, 1680×1050 heeft maar 150px winst in de hoogte tov mijn mbp, ik vraag me af of dit het geld waard is ?
   Vergeet niet dat je een tweede scherm op de Mac in principe als EXTRA ruimte gebruikt! ‘Mirroring’ kan ook maar is minder zinvol.

   Het merk is niet echt van belang (hoewel ik graag toch een betrouwbaar merk zou willen ivm garantie etc.). Mijn budget is maximaal 400€.
   Vergelijk ook de garantie die gegeven wordt. Wettelijk minimum is 1 jaar, maar Dell geeft bv 3 jaar en zelfs 24 uurs omruilgarantie aan huis. Nogal een verschil met dat je er mee met gaan slepen. Dat is ook wat waard. Bewaar de bon en garantievoorwaarden!

   Lees op internet recensie over monitoren, vaak zijn er vergelijkingen te vinden tussen bv 22 inches of 24 inches van verschillende merken.

   Laatste tip: bestel ‘m als het even kan ‘postorder’ dan mag je ‘m wettelijk altijd binnen een week terugzenden zonder opgaaf van redenen. Kan erg handig zijn voor als er dode pixels in het scherm zitten.. Ook kreeg ik korting toen ik belde (met eigenlijk een technische vraag). Dat is me bij Apple en Dell gebeurd, maar lukt vast ook bij anderen. Bellen scheelt al gauw 75 a 150 euro op een duur product(!)

   Oh en ook nog: heeft iemand een idee hoe ik zo een scherm het best plat tegen de muur hang ? Dus niet met een arm.
   Zijn bij elke bouwmarkt ophangbeugels voor te krijgen.

   Bijdrager
   Pieterr

   Een website waar uitgebreide informatie over LCD monitoren is te vinden, is TFT Central. Deze site heeft een monitor buyers FAQ en een monitor selector die je misschien van dienst kan zijn.

   Helaas valt de HP LP2475W zo’n 100 euro buiten je budget, anders was dat een aanrader geweest.

   Bijdrager
   Taint

   Heel erg bedankt voor de reacties iedereen !

   Ik twijfel nu nog tussen 2 schermen:

   Dell 2208WFP
   http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=be&l=nl&s=dhs&cs=bedhs1&sku=129997

   of

   Dell 2009WFP
   http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=be&l=nl&s=dhs&cs=bedhs1&sku=151070

   Welke in essentie hetzelfde scherm is, alleen de ene is 20, en de andere 22 inch. Moeilijke keuze :(

   Bijdrager
   snipper

   haha, dat moet je toch echt zelf beslissen. Voor het verschil in euro’s hoef je het niet te laten lijkt me.

   Wat ik zei over dat je altijd mag terugsturen binnen de zichttermijn: Ik weet niet of dat ook in België geldt.. misschien weten andere OMT forumlezers dat?

   Bijdrager
   stijn23

   De 20″ versie biedt precies wel een betere contrastverhouding.

   Bijdrager
   Taint
   ”stijn23″

   De 20″ versie biedt precies wel een betere contrastverhouding.

   Inderdaad, dan toch maar die

  8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

  Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.