24 berichten aan het bekijken - 1 tot 24 (van in totaal 24)
 • Q:
  Bijdrager
  ipieter01

  dSLR voor filmen of toch niet?

  Hallo,
  sinds enkele weken denk ik er toch aan om een nieuwe filmcamera te kopen, aangezien mijn oude vijf jaar oud is en ik vind de kwaliteit redelijk ondermaats. In die vijf jaar heb ik echter veel bijgeleerd op het gebied van film, zoals chroma key, after effects en premiere pro. Dat gaat al wat meer in de richting van professioneler (het moet echter wel betaalbaar blijven) materiaal.
  Nu heb ik dus eens gekeken bij enkele fabrikanten en als je de goedkope camcorders achterwege laat zijn de prijzen toch niet mals. Aangezien ik ook wel graag eens een serie foto’s neem, dacht ik dat een digitale spiegelreflexcamera misschien nog interessant zou zijn. Je ziet soms ook bij de ‘the making off’-filmpjes dat deze (deels) met een dSLR zijn gemaakt.
  Nu weet ik dat de canon eos 5D mark II wel hoog staat aangeschreven voor die functies, maar de prijs is er ook naar.

  Nu is mijn vraag dus: Wat zijn jullie ervaringen met dSLR voor te filmen en welke zouden jullie mij eventueel aanraden voor mijn gebruik. Dus filmen maar ook foto’s nemen, bijvoorbeeld op vakantie.

  Alvast bedankt

  Bijdrager
  ramrod

  Als ik jou was zou ik eens kijken voor de sony hx9v ,is een compact
  Camera maar met een zeer goed beeld , vooral de beeld stabilisatie is erg goed.
  Filmen kan in 1080 50p .

  Ik heb hem zelf ook en bevalt prima , op vimeo en youtube staan veel filmpjes om een goed beeld te vormen , dacht zelfs ook een eos d5 test met de hx9v.

  Bijdrager
  Demon Hunter

  Een spiegelreflex maakt prachtig beeld, als je weet hoe je er mee om moet gaan. Daarnaast lijkt het goedkoop inschaf, maar er komen veel kosten bij om er goed mee te kunnen filmen. Mijn 550D set bedraagt inmiddels al €3000,- en heb nog heel wat spulletjes op het oog;)

  Bijdrager
  1984
  ipieter01 op 26 oktober 2011

  Nu weet ik dat de canon eos 5D mark II wel hoog staat aangeschreven voor die functies, maar de prijs is er ook naar.

  En dan heb je alleen nog maar de camera, wil je er mee gaan filmen en een beetje stabiel dan reken maar uit wat je kwijt bent, en wat voor camcorder je voor dat bedrag kunt kopen. http://www.youtube.com/watch?v=iRxnV8thZSU&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=WYl13Yr1g3E

  Bijdrager
  ipieter01

  @demon hunter: wat zijn dan al die extra kosten? Extra lenzen begrijp ik, maar loopt dat zo snel op?

  @1984: momenteel maak ik zeer veel gebruik van een statief om te filmen, aangezien ik de echt stabiele shots toch het mooiste vind. Maar ik neem aan dat het toch ook prima gaat om occasioneel eens een shot zonder statief te nemen met een dSLR?

  Bijdrager
  1984

  Ik zou eerst een lijstje maken met wat ik er mee wil doen, er is voor iedereen wel iets te koop wat aan je wensen voldoet http://www.onemorething.nl/community/topic/budget-videocamera-kopen

  Bijdrager
  lordoftheflatbush

  Ik heb net 1 week de Sony Alpha 77. Perfecte fotos en full HD 1080/50 video beeld.
  Ik wou ook minder apparaten en heb mijn video verkocht.
  De reden dat ik deze kocht is dat deze camera autofocus heeft tijdens het filmen. Niet iedere dSLR heeft dit…Tot nu toe heel erg tevreden.
  Overigens film ik ook veel met de iPhone4. Heel goed beeld, zelfs bij minder licht.

  Bijdrager
  MelchiordeMagier

  Forget it, naast een statief heb je echt iets van een rig nodig om stabiel te kunnen filmen… en hoewel je ze in allerlei soorten en maten hebt zijn die niet goedkoop.

  http://www.cinema5d.com/news/?cat=1886&paged=2

  Geluid van een DSLR is daarnaast ruk. Dit zou je kunnen oplossen door bijvoorbeeld een Zoom h4n geluidsrecorder aan te schaffen.

  Maar je hoeft natuurlijk niet perse voor een 5D te gaan:

  http://philipbloom.net/films/dslr-films/salton-sea-canon-rebel-t2i-550d/

  Zo hou je geld over om bijvoorbeeld een rig te kopen:wink:

  Bijdrager
  Demon Hunter

  Ik heb een 550D met baseplate en Tamron 17-50mm, Zeiss 28mm en Samyang 85mm(redelijk goedkope lenzen nog, kwalitatief wel goed). 2x accu, 2x 32GB, 1x 16GB. Voor de audio JuicedLink CX231, Sennheiser K6 module met ME66 en ME64 + plofkappen, dead cats en verschillende ophangingen, boom pole, blimp XLR kabels etc. Zacuto Z-Finder voor de focus. En standaard kleine grut, verloopringen, Fader ND, etc allemaal in een Pelicase 1560. En een Secced Reach 3 statief en Glidetrack SD 1 meter slider. Dat is bij elkaar rond de €3000,- en dan heb ik de audio set nog heel goedkope kunnen scoren door een faillissement deal.

  Ik weet niet wat in hoeverre professioneel aan de slag gaan vindt, maar imo is dit de minimaal wat je nodig hebt(slider is een extraatje) om professioneel betaald werk te doen. Ik doe veel promo’s, bedrijfsfilms, evenementen en bruidsfilms. Ik doe dit nu freelance bijna 2 jaar en heb dan ook niet alles in een keer gekocht, maar steeds wat uitgebouwd;) Dan heb ik nog geen eens een mattebox met goede filters, steadicam, crane, follow focus etc.

  Voor huis-tuin en keuken werk is een kitlens setje met een €50,- statiefje van de Media Markt prima. Wil je serieus een professionele camera vervangen loopt het al snel op ja;)

  Bijdrager
  jobz

  Wat zijn jullie ervaringen met dSLR voor te filmen en welke zouden jullie mij eventueel aanraden voor mijn gebruik. Dus filmen maar ook foto’s nemen, bijvoorbeeld op vakantie.

  Nikon D7000, maar ik film niet voor geld. Is fotografisch ook een heerlijk apparaat.
  Ook

  Hier kun je zien wat je er mee kan als je de camera wat uitbreidt… :yum:
  http://blog.chasejarvis.com/blog/2010/09/nikon-d7000/

  Bijdrager
  ipieter01

  Het is niet mijn bedoeling om een professionele filmset uit te bouwen, maar enkele dingen wil ik wel als hobby in orde hebben. Aangezien ik het ook wel leuk en ontspannend vind om foto’s te nemen wou ik dat eventueel combineren.
  Sommige dingen heb ik nog van de vorige camera (dit is geen professionele camera, wel een van de topmodellen van de camcorders), zoals drie statieven (een carbonstatief en twee goedkopere voor onderweg).
  Mijn bedoeling is dan ook niet voor te gaan starten als freelancer, maar meer als serieuze hobby. Maar als ik zou naar de totaalprijs kijk zijn er al goedkopere professionele camera’s te vinden. Misschien moet ik meer in die richting gaan kijken. Zo heb ik al enkele keren met de sony HDR-AX2000E mogen werken en dat beviel ook goed. Maar de prijs ik ook wel fors, zeker voor één aankoop.

  Alsvast bedankt voor de inlichtingen, voel je natuurlijk vrij om ook nog te reageren…

  Ik denk dat ik inderdaad een een lijst ga maken van mijn wensen en dan gewoon eens naar de winkel ga kijken wat mij bevalt. Dan zie ik wel verder. Het heeft toch geen haast.

  Bijdrager
  1984
  Demon op 26 oktober 2011

  Ik heb een 550D Ik doe dit nu freelance bijna 2 jaar en heb dan ook niet alles in een keer gekocht, maar steeds wat uitgebouwd;) Dan heb ik nog geen eens een mattebox met goede filters, steadicam, crane, follow focus etc.

  Demon Hunter heb je die filmpjes op http://www.rebelfilm.nl allemaal met die 550D gemaakt…??? Ziet er prima uit, ik bleef bij dit filmpje zitten denken , ik wist dat de muziek van Philip Glass was,maar aangezien hij veel opera’s etc. heeft gemaakt ,moest ik even zoeken en vond het op een cd Philip Glass – Akhnaten (Act I, Scene I: Funeral of Amenhotep III) http://www.rebelfilm.nl/preview-on-y-danse-dvd-2010/ Nu nog even op de montage letten.

  Bijdrager
  Demon Hunter

  Ja bijna alles met alleen de 550D, sommige 550D icm 5DMKII en een hele enkele alleen 5DMKII. Muziek weet ik verder niks van, mijn vriendin is de choreografe van het stuk en die heeft het nummer gekozen;)

  Als je niet voor een DSLR gaat pas dan goed op voor de sensorgrootte van een camcorder. 1/4″(zoals bij de JVC HM100) is echt heel klein, waardoor je snel in de problemen komt bij wat minder licht. 1/2″ is wel aan te raden, nog liever 2/3 maar dan gaat de prijs wel heel erg hard omhoog…

  Voordeel van een DSLR systeem is dan weer dat je langzaam aan uit kan bouwen. Helemaal als je al wat spullen hebt en het alleen voor de hobby is(dacht eerst dat je pro aan de slag wou ;)) kom je met een 550D met kitlens en 50mm F1.8 een heel eind en imo veel betere beeldkwaliteit dan welke camcorder dan ook.

  Waar je goed over na moet denken zijn de nadelen van de DSLR. Autofocus is nutteloos, met een kleine scherptediepte werken is juist hét voordeel van een DSLR, autofocus kan dat helemaal niet aan en gaat snel hunten, etc. Lowlight is ook een probleem met autofocus, tevens is een focus pull bijv. niet mogelijk met autofocus.

  Het grootste nadeel van de Canon DSLR’s zijn lineskipping, wat resulteert in moire, anti-aliasing en jello. Als je deze zaken in het achterhoofd houdt is er prima omheen te werken. Ook moet je je realiseren dat je shots van ongv. max 12 min per keer kan maken. Dan wordt de limiet van 4GB gehaald en stopt het opnemen en moet je weer opnieuw op rec drukken, waardoor je een paar seconde mist. 1.5 uur aan een stuk het optreden van je dochter filmen is er bijvoorbeeld dus niet bij. Voor een beter beeld van voor en nadelen heb ik een artikel geschreven:

  http://www.smallfilm.nl/2011/02/waarom-eigenlijk-filmen-met-een-dslr/

  Bijdrager
  1984
  ipieter01 op 26 oktober 2011

  Ik denk dat ik inderdaad een een lijst ga maken van mijn wensen en dan gewoon eens naar de winkel ga kijken wat mij bevalt. Dan zie ik wel verder. Het heeft toch geen haast.

  Dat is verstandig, want elk type camera heeft zo zijn voor en nadelen.http://gopro.com/

  Bijdrager
  Vassilli

  Heb zelf een 5D MKII en een 7D. Gebruik ze beide voor film en het is fantastisch. Je hebt idd wel een hoop extra’s nodig om het helemaal ‘perfect’ te maken. Maar dat kan heel duur of niet.

  En houd inderdaad rekening met het 4GB limit per bestand. Dus voor registratie’s is een DSLR niet geschikt.

  Bijdrager
  Afroman

  DSLR’s zijn echt koning. Worden de laatste paar jaar echt enorm veel gebruikt omdat het gewoon veel geld scheelt. Goed het zal voorlopig nog niet in de grote filmstudios worden gebruikt. Maar je ziet het wel steeds vaker. De reden is simpel. Goedkoper en lichter/compacter.

  Bijdrager
  MelchiordeMagier

  Ook de grote filmstudios gebruiken tegenwoordig DSLR’s hoor Afroman.

  Check dit behind the scenes filmpje voor Red Tails maar eens: http://vimeo.com/11695817

  http://philipbloom.net/2011/07/29/lucasfilms-red-tails-trailer-finally-online/

  Bijdrager
  Afroman

  Is nou (nog) niet echt een bedrijfsstandaard. Dat is wat ik ermee wilde zeggen.

  Moby had al in 2009 clips gemaakt met DSLR’s.

  Bijdrager
  Vassilli
  Afroman op 27 oktober 2011

  DSLR\’s zijn echt koning. Worden de laatste paar jaar echt enorm veel gebruikt omdat het gewoon veel geld scheelt. Goed het zal voorlopig nog niet in de grote filmstudios worden gebruikt. Maar je ziet het wel steeds vaker. De reden is simpel. Goedkoper en lichter/compacter.

  En het ziet er gewoon super strak uit.

  Bijdrager
  lordoftheflatbush

  @ Demon Hunter:
  “Waar je goed over na moet denken zijn de nadelen van de DSLR. Autofocus is nutteloos, met een kleine scherptediepte werken is juist hét voordeel van een DSLR, autofocus kan dat helemaal niet aan en gaat snel hunten, etc. Lowlight is ook een probleem met autofocus, tevens is een focus pull bijv. niet mogelijk met autofocus.”

  Met de Sony Alpha 77 is autofocus en filmen in lowlight prima mogelijk hoor ! Zie: http://www.youtube.com/watch?v=cOpGV-qXjwE&feature=related of hier: http://www.youtube.com/watch?v=1vaDRCBIdCU&feature=related.

  Bijdrager
  Demon Hunter

  Die AF werkt maar vanaf f5.6, dat is geen lowlight… Ik film amper boven de f4, meestal tussen de F1.4 en f2.8. Daar heb je met een A77 dus geen AF mee. Het grote voordeel van het filmen met een DSLR is de kleine schertediepte. Met f5.6 als maximale f waarde doe je je dan erg te kort… Daarnaast wil je selectieve focus toepassen en de kijken laten focussen op datgene dat jij belangrijk vind voor het verhaal. Stel dat je de focus wilt verleggen van een voorwerp naar een acteur. Dat kan dus nooit met AF want die kan natuurlijk niet voorspelen want jij precies in beeld wilt hebben.

  Bijdrager
  Vassilli

  Auto-focus is sowieso een no-no in de film wereld..

  Bijdrager
  Afroman

  Merk ik ook. Je bent a. veel sneller met manueel focussen en b. Je weet dat het beeld gewoon gefocused blijft op het punt dat jij scherp hebt gesteld en dus niet verspringt.

  Bijdrager
  ipieter01

  Blijkbaar zou ik dus toch nog voor een dSLR kunnen kijken voor niet professioneel gebruik, al kan dat er misschien eens van komen. De komende jaren zal het echter zeker een hobby/passie blijven.:wink:

  Maar wat voor lens zou je mij dan aanraden bij de canon 550d? En zijn die lenzen ook uitwisselbaar met andere canons? En met andere merken?

24 berichten aan het bekijken - 1 tot 24 (van in totaal 24)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.