8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  bhv

  Drukwerkraster filter of plug-in Photoshop?

  Wat is de Photoshop Filter of een plug-in voor het creëren van een drukwerkraster? Misschien van een commerciële partij?

   

  Ik wil geen opbouw in balletjes (Filter>Pixelate>Color Halftone) maar geleidelijk versmolten rasterpunten, gewoon zoals elke afbeelding in willekeurig welk offsetdrukwerk is opgebouwd.

   

  Niet zo dus:

   

   

  Maar zo:

   

  rster in drukwerk

   

  Graag de oplossing.
  (ik werk in Photoshop CS6)

   

  Dank alvast.

  Bijdrager
  KarelWillem
  Bijdrager
  EagerB0bNerd

  Image->Grayscale

  Image->Bitmap->halftone screen

  blijft beetje behelpen, rasterpunten zijn niet superstrak, is meer een simulatie met als beperking de resolutie van je oorspronkelijke beeld.

  ik heb in het verleden wel gebruikt gemaakt van Vectoraster.

  Ook beetje behelpen maar afhankelijk van wat je precies wilt gaan doen misschien bruikbaar.

   

  Bijdrager
  bhv

  Lijkt mij toch een klassieker. Een plugin als Vectoraster borduurt voort –op een meer dynamische manier– op de Color Halftone filter van Photoshop. Blijkbaar is er een fundamenteel verschil met Photoshopbewerkingen en wat elke belichter voor drukwerk uitdraait (of het nou voor film of voor plaat is).

  Bijdrager
  Maikelw
  Bijdrager
  bhv

  Het verschil zit ’m in de Color Halftone Filter en de functie Image>Mode>Bitmap.

   

  voor de juiste informatie:

  https://creativepro.com/how-to-make-amazing-halftone-effects-with-photoshop/

  Moderator
  Night

  Let wel op dat foto 1 veel 100% wit (dus 0% zwart) en 100% zwart bevat. Dat levert witte en zwarte vlakken op. Het mooiste is als je ervoor zorgt dat de grijstinten in de foto tussen de 1% en 99% blijven. Bij druk van het resultaat, kun je beter iets hoger gaan zitten: tussen de 5 en 90-95%, afhankelijk van de gebruikte druktechniek. Zorg als je de ‘bitmap methode’ gebruikt, dat je de uiteindelijke resolutie flink hoger kiest, bij voorkeur de helft van de resolutie van de belichter, die meestal 2400 tot 3600 dpi is. 1200 dpi is in de meeste gevallen ruim voldoende om een scherp gestoken beeld te krijgen zonder dat de gemaakte rasterpunten zichtbaar korrelig zijn, hetgeen bij bv. 300 dpi wel het geval is bij kwaliteits-offsetwerk. De reden waarom ongerasterde foto’s van 240-300 dpi wel van voldoende kwaliteit zijn is omdat deze in de RIP pas gerasterd worden op volledige resolutie en de pixelgrootte van de foto minimaal nét boven de grootte van de afstand tussen twee rasterpunten uit moet komen. Bij lagere resoluties krijg je dus beelden, die blokkering gaan worden. Bij zeefdruk zijn lagere resoluties (± 600 dpi) overigens ook wel voldoende, aangezien je daar slechts rekening hoeft te houden met de fijnheid van het zeefdrukgaas.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Je zou even kunnen kijken bij Astute Graphics als je niet met het Halftone Raster overweg wilt/kunt in Photoshop:)

  Stipplism

   

  Punt is bij beide natuurlijk wel dat als je meer tekening wilt houden zoals met de kattenfoto die je laat zien, dat je dan een puntje grijs in je beeld moet hebben. Het uiteindelijke resultaat is voor 90% afhankelijk van je foto en niet zozeer van je instellingen namelijk, en wit blijft natuurlijk altijd wit:)

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.