26 berichten aan het bekijken - 1 tot 26 (van in totaal 26)
 • Q:
  Bijdrager
  Andre Mesker

  Digitaal Publiceren. Hoe wie wat waar?

  Ik had laatst een mailtje gestuurd aan iemand die behoorlijk goed op de hoogte is wat betreft de mogelijkheden van digitaal publiceren. Van die persoon krijg ik echter geen reactie dus copuleer en plak ik het mailtje hier neer in de hoop dat ik wat antwoorden krijg op mijn vragen:

  De kwestie; wij printen/drukken hier op mijn werk regelmatig bladen voor bedrijven (personeelsbladen, brochures), verenigingen (clubbladen) en ook kleine lokale krantjes (huis aan huis).
  Al deze klanten willen we eigenlijk een digitale oplossing kunnen aanbieden waarbij wij hun uitgave omzetten naar een digitale versie die goed te bekijken is op mobiel, tablet en pc (android, iphone, mac, pc, de hele meuk:-)

  Maar de oplossingen die er nu zijn kosten veel te veel voor dit soort kleine uitgaves. De Adobe DPS oplossing is alleen voor grote uitgeverijen en ook de AppStudio oplossing van Quark kost $500,- per maand. Voor kleine bedrijven en verenigingen is dit nooit op te brengen. Eigenlijk hoopte ik een programma te vinden waarmee je HTML5 magazines kunt maken. Het hoeft niet allemaal toeters en bellen te hebben maar een bestaande uitgave omzetten naar html5 en wat slideshows, video en audio toe kunnen voegen zou al heel wat zijn. AppStudio beidt die mogelijkheid maar is simpelweg te duur.

  Weet jij hier een oplossing voor? Al die kleine bedrijven en verenigingen missen nu de boot omdat de oplossingen zo duur zijn.

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  Hartelijke groet,
  André Mesker

  Bijdrager
  CarlVrijsen

  iBooks Author op Mac, of iBooks Creator op iPad.

  Uiteraard kunnen iBooks voorlopig enkel op Mac’s gelezen worden, maar je kan vanuit deze toepassingen ook een PDF of ePub exporteren.

  Beide toepassingen zijn overigens gratis:)

  Bijdrager
  Andre Mesker

  Ja, das zou een mogelijkheid zijn. Maar is ePub niet erg beperkt? Ik las dat ePub versie 3 heel veel mogelijkheden heeft maar dat de standaard nog steeds ePub 2 is en ePub 3 al aardig in de vergetelheid raakt.

  PDF zou ook kunnen maar mist dan mogelijkheden om bv audio en filmpjes af te spelen. (Toch? Ik kan het mis hebben hoor)

  Bedankt voor de input trouwens.:)

  Bijdrager
  gipsman

  …dus copuleer ik…
  Ik hoop dat dit maar een drukfout is…
  (Sorry. niet on topic)

  Bijdrager
  Andre Mesker
  johannes op 15 oktober 2013

  …dus copuleer ik…
  Ik hoop dat dit maar een drukfout is…
  (Sorry. niet on topic)

  Een flauw woordgrapje om de stemming erin te houden. Meer is het niet.

  Bijdrager
  NeXT

  Is Mouse Mighty niet de PDF specialist op dit forum? Ik kan me een topic herinneren waarbij InDesign uitkomst gaf voor het interactief maken (en bladeren) van PDF bestanden…

  Bijdrager
  joeltje3

  Kijk een sop issuu, misschien is dat wat voor je

  Bijdrager
  Shmoo

  @TS

  Begin met het leren van HTML + CSS en daarna de verschillende Javascripts die er nu steeds meer en meer opduiken en je zal totaal geen beperkingen tegenkomen in de toekomst wat betreft digitaal publiceren.

  Bijdrager
  KarelWillem
  joeltje3 op 15 oktober 2013

  Kijk een sop issuu, misschien is dat wat voor je

  Leuke tip!

  Werkt snel en zeer eenvoudig.

  Alleen… Adobe Flash helaas.:(
  Dus op een iPad of iPhone heb je er helemaal niets aan.

  edit:
  Te vroeg geklaagd.
  Want het werkt best aardig op een iPad.:)
  En is zelfs te downloaden naar iBooks.

  Bijdrager
  JWB
  Bijdrager
  bartvdv

  Vergeet voorlopig al dat gepubliceer op vreemde websites. En wie leest zijn magazine op de smartphone?

  Als het gaat om een publicatie die nog steeds wordt gedrukt, maak er dan een ‘interactieve’ PDF van en plaats die op de eigen website of verstuur hem per mail. Je kan tegenwoordig een PDF maken die geschikt is voor drukwerk, maar tijdens de opmaak al rekening houden met het invullen van hyperlinks, enz. Vandaag de dag is dat nog steeds de meest prijsbewuste keuze. Zeker voor een vereniging. En ondertussen school je je bij in andere meer toekomstgerichte technieken.

  Bijdrager
  KarelWillem
  bartvdv op 16 oktober 2013

  …En wie leest zijn magazine op de smartphone?…

  Ik lees AL mijn magazines op de iPad.

  Ondertussen is ISSUU een mooie extra backup voor al mijn eigen magazines:
  http://issuu.com/search?q=%22drumcorps+in+progress%22

  (Beetje vreemde volgorde van presenteren trouwens.)

  Bijdrager
  Andre Mesker

  Issuu biedt inderdaad een mooie en, heel belangrijk, betaalbare service. Dat het op externe servers draait is jammer maar het is wel heel makkelijk en zoals KarelWillem al aangaf werkt het best aardig. In combinatie met Magma kun je zelfs heel makkelijk online je uitgave in elkaar knutselen. En er is ook een Indesign plugin beschikbaar. Het fijne weet ik er nog niet van maar vooralsnog komt dit wel het dichtst in de buurt van wat we zoeken.

  Wat Schmoo zegt is natuurlijk de mooiste oplossing; zelf leren en dan zonder hulp van buitenaf alles zelf kunnen doen. Maar dan duurt het nog wel even voordat we op een professioneel niveau onze diensten aan kunnen bieden.

  Snacktools kende ik nog niet, die bieden leuke services maar dan moet je hun reklame wel op de koop toenemen geloof ik.

  Een interactieve pdf is ook een mogelijke oplossing, in ieder geval geschikt voor alle denkbare systemen. Het was mooi geweest als je daar ook meer interactiviteit aan toe kon voegen zoals slideshows en andere media.

  Ik hoop dat Mouse Mighty ook nog even reageert. Want zoals NeXT al zegt; die weet wel het 1 en ander.:)

  Bedankt voor alle input!(y)

  Bijdrager
  MouseMighty

  reageer

  Bijdrager
  MouseMighty

  Oh je wil ook nog een echt antwoord?:lol:
  Als ik je vraag zo lees dan denk ik maar aan 1 snelle/goedkope oplossing: Interactieve PDF. Maaaaaaarrrrrrrr, daar gaan we weer, de ene PDF reader is de andere niet. Vergeet het maar dat je vanuit InDesign knoppen etc kan toevoegen die in PDF gelijk werken. Die zal je later in Acrobat moeten toevoegen. Je kan filmpjes erin stoppen maarrrrrr je PDF wordt behoorlijk zwaar. Ligt dus eigenlijk voor een groot gedeelte aan de publicatie zelf.

  Het ‘grote’ probleem is dat je als bureau ipv alleen maar de vorm maken om de inhoud nu ook een soort uitgeverij moet gaan spelen. Ook de klant moet daarin mee. Het meest gehoorde verhaal is dan: “Ja maar er is toch al een opmaak enzo, kan je die niet gewoon ff anders bewaren?” Nee dus, niet als je de mogelijkheden wil (en moet) benutten. Niemand gaat €7,95 betalen voor een iPad versie die gewoon de PDF is die naar de drukker is verstuurd en dus exact hetzelfde is als de papieren uitgave die ook voor €7,95 in de winkel ligt. Ja, heus er is een bedrijf die die grap probeerde uit te halen.

  Dus, resumé-overflakkee, goed bedenken of de uitgave de moeite (en het geld) waard is. Bedenk ook dat als je dan een uitgave gaat doen dat je er wel echt andere/betere content/interactiviteit in doet die het dan een andere gebruikerservaring geeft.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Ik lees toch al een aantal jaren vooral ‘kale’ PDF-magazines.

  Op Internet wordt ik dagelijks al gebombardeerd met extra content.
  ‘Klik hier, kijk daar, doe dit, doe dat, meld je aan, geef je wachtwoord, beluister deze file, kijk hier staat een bewegende advertentie en daar een foto-album’.

  Wat een heerlijke verademing is het dan met je iPad op de bank te kruipen en gewoon stilstaande content te lezen, zonder toeters en bellen.

  Die mogelijkheden MOET je dus niet bij voorbaat willen benutten.
  Er is plek voor beide modellen, maar maak niet de fout dat elke publicatie een interactieve moet zijn.

  Bijdrager
  MouseMighty

  Nee dat klopt, extra interactiviteit/content moet wel functioneel zijn en mag zichzelf, in principe, niet opdringen. Daarom zeg ik ook bekijk goed of het wel iets toevoegt of het er alleen maar rommeliger/duurder/vervelender van wordt. Met een ‘kale’ PDF is niets mis hoor, als dat volledig de lading dekt.

  Bijdrager
  Shmoo

  Ik denk dat PDF wel heel langzaam zijn beste tijd heeft gehad, uiteindelijk sterft ook PDF heel langzaam aan dezelfde dood als Flash.

  Te beperkt – te complex en te afhankelijk van … op hetzelfde moment.

  Bijdrager
  MouseMighty

  Dat denk ik dus niet. Het grootste probleem is niet de PDF zelf maar de rare/brakke/vreemde manier waarop verschillende applicaties de PDF reader inbouwen. Daar zit, zelfs bij Adobe, geen vastigheid in.
  Voorbeeld: liggend A4 document InDesign naar PDF voor gebruik op iPad. Dan verwacht je als gebruiker de, in mijn ogen, logische wisseling van pagina’s door te swipen van rechts naar links. Gewoon bladeren dus, net als in een (e)boek. Ja dat gebeurt ook, tenminste bij gebruik in Goodreader wel, andere PDF applicaties waaronder Adobe eigen PDF reader zetten de pagina’s boven elkaar en moet je dus van beneden naar boven swipen voor de volgende pagina. Laat staan het gebruik maken van navigatie knoppen. De knoppen die je kan definiëren vanuit InDesign werken niet op de iPad, simpelweg omdat dat allemaal menu en/of submenu opdrachten zijn en die kan een iPad niet uitvoeren. Tenzij…. je wel het uiterlijk van de knoppen in InDesign maakt maar in Acrobat Pro er onzichtbare knoppen overheen legt.
  Wat werkt wel? Standaard vanuit InDesign werken hyperlinks wel en ook je gegeneerde inhoudsopgave is (mits aangevinkt in de PDF export!) interactief.

  Kortom, het vraagt nog wel wat gevogel maar er kan heel veel. PDF zal ook nog wel blijven om documenten voor proofing heen en weer te sturen en uiteindelijke aanlevering naar de drukker. PDF has come a long way and is still here to stay.

  Bijdrager
  KarelWillem

  Poeh nee. Laten we PDF nog even in ere houden.
  Dat heeft mijn werk toch wel héél veel eenvoudiger en leuker gemaakt.:)

  Bijdrager
  Shmoo

  Dat denk ik dus niet. Het grootste probleem is niet de PDF zelf maar de rare/brakke/vreemde manier waarop verschillende applicaties de PDF reader inbouwen. Daar zit, zelfs bij Adobe, geen vastigheid in.

  Klopt en daar zit ook het probleem, Flash als video of animatie formaat had, nee kan nog steeds blijven bestaan even los gezien van het feit of het nu kwalitatief de beste manier is om een video in op te slaan. Het probleem zat hem bij de extra software die nodig was om het af te kunnen spelen niet bij het type bestand zelf. GIF en JPG kunnen beide naast elkaar bestaan en hebben beide hun meerwaardes er is alleen geen extra drama software nodig om GIF en JPG te kunnen tonen en openen.

  Ik zal niet zeggen dat PDF over 3 jaar dood is en niemand er meer over praat maar ik denk wel dat het tegen die tijd heel goed duidelijk is dat het niet het beste type opmaak bestand is om in deze digitale wereld te gebruiken los van als je iets wilt printen natuurlijk.

  Bijdrager
  Andre Mesker

  Vooralsnog denk ik dat voor html5 een grote toekomst weggelegd is en dat het gewoon wachten is op een eenvoudig stand-alone programma die vooral is gericht op digitaal publiceren. Nu werkt alles in de cloud of via externe abonnementen, niet iets waar veel mensen op zitten te wachten.

  Doe mij een combinatie van een eenvoudige Dreamweaver en (soort van) Artisteer maar dan voor html5-publicaties en ik word blij.:D

  PDF voldoet voor veel eenvoudige publicaties wel maar ik vermoed dat dit maar tijdelijk is omdat de klant al snel ziet wat er zoal mogelijk is en dan ook foefjes toegepast wil zien die binnen een pdf niet mogelijk zijn. Ik vind het jammer dat ePub 3 niet wat beter opgepikt is want dat schijnt veel mogelijkheden te hebben. Maar ja, dat het bijna nergens gebruikt wordt zal ook zo zijn redenen hebben.

  Bijdrager
  MouseMighty
  Andre op 18 oktober 2013

  Doe mij een combinatie van een eenvoudige Dreamweaver en (soort van) Artisteer maar dan voor html5-publicaties en ik word blij.:D

  *kuch* Muse? *kuch*

  ePub is dan toch weer iets heel anders, leuk dat daar misschien video en audio in kan maar daar heb je dan weer de ‘beperking” dat je niets meer aan je mooi ontworpen layout hebt, angezien het juist in ePub zit dat de gebruiker zelf een font en fontsize kan bepalen:lol:

  Bijdrager
  Shmoo

  Vooralsnog denk ik dat voor html5 een grote toekomst weggelegd is en dat het gewoon wachten is op een eenvoudig stand-alone programma die vooral is gericht op digitaal publiceren. Nu werkt alles in de cloud of via externe abonnementen, niet iets waar veel mensen op zitten te wachten.

  Vergeet het maar de browser gaat heel erg veel overnemen.

  Desktops, notebooks, tablets, phones en TV’s ze hebben straks allemaal één ding gemeen ze bezitten een browser.
  En sterker nog, aangezien er geen slechte browsers meer gemaakt worden heb je dus een prachtig platform om op voort te bouwen.

  Kijk eens om je heen iCloud.com (beta) – Pages, Numbers en Keynote.app in de browser dit zijn geen alternatieven voor mensen die toevallig eens deze Apps willen gebruiken, dit gaat de basis worden voor de gewone mens.

  Bijdrager
  Andre Mesker
  MouseMighty op 18 oktober 2013

  *kuch* Muse? *kuch*

  Och, ooit misschien? Nu nog niet.:)

  MouseMighty op 18 oktober 2013

  ePub is dan toch weer iets heel anders, leuk dat daar misschien video en audio in kan maar daar heb je dan weer de ‘beperking” dat je niets meer aan je mooi ontworpen layout hebt, angezien het juist in ePub zit dat de gebruiker zelf een font en fontsize kan bepalen:lol:

  Goed punt, daar had ik niet bij stil gestaan. Dan blijft ePub toch vooral geschikt voor eenvoudige boeken.

  Bijdrager
  NeXT
  Shmoo op 17 oktober 2013

  ik denk wel dat het tegen die tijd heel goed duidelijk is dat het niet het beste type opmaak bestand is om in….

  Daar begint meteen al de denkfout. PDF is geen opmaakbestand maar een exportbestand. Een doos vol content waar de maker controle heeft over wat te exporteren en hoe. De vergelijking met Flash begrijp ik niet helemaal.

  Of het nu gaat om dynamiet, 3d-tv, flash of PDF, de zwakke schakel is niet de techniek maar diegene die het toepast.

26 berichten aan het bekijken - 1 tot 26 (van in totaal 26)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.