6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Q:
  Bijdrager
  Lucas Raggers

  Dictee nakijkprogramma?

  Zoals je weet houdt OMT ook dit jaar Het Groot OMT Dictee der Nederlandse Taal. Allemaal leuk en aardig, maar het loopt een beetje de spuigaten uit met de inzendingen :).Vorig jaar nog zo’n 20 inzendingen, dit jaar een veelvoud daarvan. En dat betekent enorm veel nakijkwerk!

  Bestaan er programma’tjes die eenvoudig teksten kunnen controleren? Waarbij je een correcte tekst opgeeft en de na te kijken tekst?

  Bijdrager
  Vleer

  Bij de developer tools zit een programma FileMerge die kan aangeven wat de verschillen zijn tussen twee teksten. Misschien heb je daar iets aan?

  Bijdrager
  Mcgerard

  Hallo, als je de Xcode omgeving op je mac zet. Staat op je Install DVD, dan kun je in de Utills map FileMerge vinden. Met deze tool kun je bijv. twee tekstbestanden met elkaar vergelijken.

  Bijdrager
  celie

  is het wel automatisch na te kijken? Er zaten woorden in, die op verschillende manieren mogen worden opgeschreven, volgens het groene boekje, dikke vanDale, lexicon… ik heb ook een poging gewaagd.

  Bijdrager
  Pieterr

  Als je iets als FileMerge of ‘diff’ gaat gebruiken, is het handig om eerst alle woorden op een aparte regel te zetten. De volgende Unix commando’s geven het aantal verschillen:
  [code:1:ed5e56605b]cat brontekst.txt | tr ‘ ‘ ‘n’ > brontekst_newline.txt
  cat testtekst.txt | tr ‘ ‘ ‘n’ > testtekst_newline.txt
  diff brontekst_newline.txt testtekst_newline.txt | grep -c "^>"[/code:1:ed5e56605b]

  Bijdrager
  stijn23

  Filemerge duidt alle verschillen in hoofdletters, leestekens en spaties aan. Let wel op dat de alinea’s overal gelijk zijn, anders zal hij een volledige alinea markeren.
  Op deze manier dienen dus enkel nog de woorden die verschillen te worden nagekeken, als er meerdere schrijfwijzen zouden zijn.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.