13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Q:

  Bijdrager
  arthur

  combinatie versterker – speakers

  Ik heb Monitor Audio BX2 speakers met een Onkyo TX-SR333 versterker. De speakers zijn opgeblazen en ik prober aanspraak te maken op de garantie bij Bol.com. De product specialist aldaar zegt: “Dergelijke speakers zijn van een veel hoger niveau dan de receiver. Dit staat absoluut niet in verhouding dus dat ze zijn opgeblazen verbaas ik mij niet over”. Bol.com wil geen garantie geven om deze redden.

  Graaq een deskundig en onderbouwd advies van iemand!
  Veel dank, Arthur Appelman


  Bijdrager
  KarelWillem

  Een hoger niveau?? Bedoelt hij dat de versterker 6 ohm is, en de speakers 8?
  Dat is voor de speakers geen enkel probleem.

  Mijn receiver tikt zichzelf gewoon uit als er kans op overbelasting is, dus ik vind dat opblazen ook wel vreemd.


  Bijdrager
  arthur

  Bedankt Karel Willem. Dat leek mij ook al niet.
  Bovendien zijn zowel speakers als versterker 100W. Het is mij ook onduidelijk wat hij bedoelt met ‘hoger niveau’. In reactive op mijn vraag wat hij bedoelt met hoger niveau zegt hij: “wanneer je een speaker met een veel hoger vermogen aansluit op een mindere versterker, dan zal er onvoldoende belasting zijn van de conussenen zullen deze naar verloop van tijd doorbranden/opblazen”.
  Volgens mij is dat alleen zo als je een DC signal op de uitgang van je versterker hebt.

  Graag weer reacties!


  Bijdrager
  T-sec

  Wat ik denk is dat Bol.com zich indekt voor kwaadwillenden welke een vergoeding proberen te krijgen voor een zgn. schade.
  Begrijp mij goed, ik doel hier zeker niet op jouw geval. Maar als jij Bol.com was en iemand meldde dat zijn speakers zijn opgeblazen door jouw geleverde versterker, dan denk je toch als eerste dat deze schade of er voor de aanschaf al was, of men simpel een domme fout heeft gemaakt.

  In jouw geval zou ik Bol.com een pdf specificatieblad van je speakers sturen met hierop gearceerd wat het RMS vermogen, piekvermogen en de impedantie is. Stuur tevens het specificatieblad van de versterker en arceer ook hier het RMS vermogen, piekvermogen en de impedantie op aan.
  Op deze manier maak je meer dan duidelijk dat speakers en versterker een goede combinatie zou moeten zijn en dat het probleem dus aan de versterker moet liggen omdat je speakers voorheen altijd goed zullen hebben gewerkt.

  Dat jouw speakers van een hoger niveau zijn dan de versterker en daarom zijn opgeblazen is werkelijk complete waanzin. Jouw speakers draaien ook prima op een Superpech versterker van €10,00 op de rommelmarkt. Dat de kwaliteit van het geluid dan te wensen overlaat is een tweede, maar dit beschadigd je speakers niet en blaast ze al helemaal niet op.
  Alleen wanneer je een veel te kleine versterker op te zware speakers zet moet de versterker te veel vermogen geven om goed geluid uit de speakers te krijgen. Zou je zo’n veel te kleine versterker hierdoor ver open draaien dan kan hij gaan oversturen en in het ergste geval blokgolven tot gelijkspanning gaan afgeven wat je speakers wel kan beschadigen. Echter hebben het hier dan wel over complete overkill en dat is denk ik niet gebeurd.

  Wil Bol.com ondanks de specificaties en jouw extra uitleg nog niets doen, dan raadt ik je aan om contact op te nemen met een geschikte advocaat of instantie dit dit soort zaken op hoger niveau behandeld.


  Bijdrager
  KarelWillem

  …wanneer je een speaker met een veel hoger vermogen aansluit op een mindere versterker, dan zal er onvoldoende belasting zijn van de conussenen..

  Zal best, als hij dat zegt. Maar dat is hier dus duidelijk niet geval.


  Bijdrager
  jv65

  …wanneer je een speaker met een veel hoger vermogen aansluit op een mindere versterker, dan zal er onvoldoende belasting zijn van de conussen en zullen deze naar verloop van tijd doorbranden/opblazen.

  Klopt. M’n broer heeft onlangs nog hele dure Infinity speakers opgeblazen door ze aan een goedkope (35W) Denon versterker te koppelen.

  Maar zoals KarelWillem al zegt, dat is in jouw geval niet van toepassing.


  Bijdrager
  koen

  Hun kun je speakers opblazen wanneer het inkomende signaal (te) laag is? Ik dacht altijd dat dat juist gebeurt wanneer het signaal te hoog is.


  Bijdrager
  McPim

  Misschien een kleine kanttekening: de 100W van de versterker geldt bij 6 Ohm. Hang je er 8 Ohm speakers aan dan levert de versterker een lager vermogen (ongeveer 75W). Dus helemaal onzinnig is het verhaal van de specialist niet.. Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar hoe je ze gebruikt hebt? Een paar uur lang op hoog volume op een feestje bijvoorbeeld? In dat geval zou ik me er iets bij kunnen voorstellen. Bij ‘normaal’ gebruik lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze opgeblazen zijn door deze versterker.


  Bijdrager
  KarelWillem

  Kortom: een veel te licht vermogen van de versterker, met te zware boxen.
  Of een veel te zwaar vermogen van de versterker, met te lichte boxen.

  Maar een versterker van 100 watt op 6 ohm, met 100 watt boxen op 8 ohm moet toch meer dan prima met elkaar samenwerken.


  Bijdrager
  Ziegler

  Ik ben vooral benieuwd wat je er mee deed toen het fout ging. Speakers blaas je niet zomaar op. Dan moet het volume behoorlijk zijn geweest. In dat geval is er helemaal geen sprake van garantie, maar is het gewoon eigen schuld dikke bult.

  Hoe hard je met een speaker speelt is vooral aan het oordeel van de gebruiker. Ik ken geen speakerbouwer die garandeert dat je op vol volume kan spelen.


  Bijdrager
  pruus

  Bijdrager
  koen

  Wow, twee Startpagina verwijzingen. Komt MySpace ook weer terug?

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.