12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Q:
  Bijdrager
  mowat

  Clipboard manager (free)

  Tot nu toe gebruikte ik “Jumpcut” als clipboard manager op mijn iMac. Dit progje kon de laatste 100 copy gegevens opslaan en terugzetten via een icoontje in de menubalk. Zeer handig en snel. Na mijn upgrade naar Mojave werkt het echter niet meer.

  Heeft iemand ervaring met een handig ” liefst gratis” clipboard management progje dat zo ongeveer hetzelfde kan.Het hoeft niet meer te zijn dan het gekopieerde gegeven opslaan zodat het nadien uit die opslaglijst terug kan geplakt worden.

  Inactief
  Anoniem

  Heb je Jumpcut al geschreven?

  Bijdrager
  mowat

  Bedoel je om na te gaan of ze een update hebben ?

  Neen , maar waar ik ook zoek op het internet ik kom enkel versie 063 die ik heb tegen.

  En via  de preferences vind ik ook geen nieuwe update.

  Bijdrager
  Shmoo

  Er ben zeer tevreden over Paste.

   

  Niet gratis, kost geloof ik ergens rond de 10 á 15,- maar na een tijdje gebruiken op de Mac weet je precies waar die paar euro naar toe zijn gegaan. Dit is weer zo’n typisch appje die Apple vergeten is te maken.

   

  Paste werkt niet vanuit de menubalk maar vanuit de onderkant van je scherm waar het omhoog wipt op basis van een toetscombinatie. Ik heb het zo ingesteld dat het op basis van CMD + ` werkt (zit dicht bij elkaar) en kun je met duim en wijsvinger makkelijk raken. Je kunt via de instellingen natuurlijk zelf een toetscombinatie instellen die jij wilt. Ook kun je instellen hoelang gegevens opgeslagen moeten blijven, een dag, week, maand of ongelimiteerd. Verder is er nog een optie om bepaalde apps uit te sluiten zoals 1Password en Sleutelhanger.

   

  Elk item krijgt een visueel opgemaakt venstertje en je kunt meerdere ‘prikborden’ maken voor items die je wilt bewaren en vaker terugkomen. Zoals code snippets.

   

   

  Probeer de demo van deze app maar eens via de site van de developer. Ik durf te wedden dat je nooit meer iets anders wilt. 💪

   

  Dit had standaard in macOS moeten zitten!

   

  Bijdrager
  mowat

  Hi Shmoo

  bedankt voor je reactie. Dat ziet er inderdaad een heel handig progje uit.

  Maar ik had ondertussen al een gratis en eenvoudig progje , geupdated voor Mojave,  gevonden in de appstore dat identiek hetzelfde doet als dat oude Jumpcut en dus perfect voldoet aan hetgeen ik nodig had.

  https://itunes.apple.com/us/app/copyclip-clipboard-history-manager/id595191960?mt=12

  En zoals je terecht zegt , zoiets dergelijks  had inderdaad al lang standaard in ons macOS moeten zitten.

   

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>Shmoo op 14 oktober 2018 om 17:03</p>
  Dit is weer zo’n typisch appje die Apple vergeten is te maken.

  „… dat Apple vergeten is …” Maar als Apple alles in moet bouwen dat handig of nuttig is, krijg je grofweg de Mac-tegenhanger van KDE en verlang je waarschijnlijk al snel naar een werkomgeving waar minder, meer is.

  Bijdrager
  Shmoo

  En hoe zit het dan met al die keren dat ik jullie met een vuist in de lucht hoor verkondingen dat een Mac eigenlijk alles  out of the box kan.

   

  Als het woordje Voorvertoning valt, dan struikelen jullie bijna over elkaar heen om te vertellen wat voor geweldige app dat wel niet is. Je ziet mensen dan kijken alsof iemand zojuist heel serieus heeft gezegd dat ze vuur hebben uitgevonden. Volgens mij is dat juist een punt van zwakte, als je mensen continue moet uitleggen dat iets geweldig is.

   

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>Shmoo op 14 oktober 2018 om 19:54</p>
  En hoe zit het dan met al die keren dat ik jullie met een vuist in de lucht hoor verkondingen dat een Mac eigenlijk alles  out of the box kan.

  Je verwart mij nu zo te zien met anderen. Natuurlijk kan een standaard-Mac niet alles, en ik mis ook wel eens functionaliteit waarvan ik denk: waarom zit dat er niet standaard op? Maar je gaat wel mooi totaal voorbij aan wat m’n punt is: dat als je een besturingssysteem probeert te maken dat alles is voor iedereen, je zoveel opties en dingen hebt dat straks niemand er meer wijs uit kan. Dat is waarom ik KDE noemde: toen ik nog Linux gebruikte (±15 jaar gelden, dat zal ik erbij zeggen), heb ik een tijdje KDE gebruikt als werkomgeving. Al snel kom je er dan achter dat het uitgangspunt daarvan schijnbaar was: Windows is leuk, maar het kan niet álles — dus we maken een Windows-kloon die alles heeft dat we willen, en daardoor nog meer Windows is dan Windows zelf. Ik werd veel blijer van WindowMaker, een kloon van NeXTSTEP, hoewel ik dat laatste pas ontdekte toen ik het al een tijdje tevreden gebruikte.

   

  Met andere woorden: beter om een goede basis te hebben die kan wat de meeste mensen willen/nodig hebben, en dan extra’s over te laten aan derden. Blijkt dat heel veel mensen gebrek hebben aan bepaalde extra’s, dan kun je die allicht in een nieuwe versie van het besturingssysteem inbouwen.

  Bijdrager
  Shmoo

  Hier verschillen wij van mening en visie in.

   

   

  Jij hebt vooral die visie dat jij heel goed zelf weet hoe je je computer wilt gebruiken en je denkt waarschijnlijk dat jij dat beter weet dan Apple. Dat er vooral een minimale basis moet zijn qua functies en als je wat anders/beters wilt dan ga je maar buiten Apple zoeken.

   

  Ik ben van mening dat Apple het bedrijf moet zijn dat ons niet minimale standaard features en apps moet geven maar dat je Apple aan een veel hogere standaard moet houden. In mijn visie moet Apple het bedrijf zijn dat bepaalde gebruikersdata van ons kan analyseren en dan de top 25 functies (jaarlijks) die wij het meest gebruiken optimaliseren en aanpakken. Als jij bijv. een algemene taak op X manier uitvoert dan verwacht ik van Apple dat ze dit zien, herkennen en analyseren ….. en daarna gaan kijken of ze deze taak niet nog eenvoudiger, beter en efficiënter kunnen bouwen. Uiteindelijk tonen ze zo’n verbetering op het podium en laten ons zien waar het verschil en de marges + gebruikersgemak zit. Dan komt deze verbetering via een update op ons systeem en wanneer het grote publiek het gaat gebruiken denken ze. (1)FUCK, ja dit is zoals het altijd al had moeten functioneren, maar ik heb dit ZELF nooit ingezien of er over nagedacht omdat ik timmerman, grafisch ontwerper of vertaler ben achter een computer en geen expert in UI en UX.  Iedereen zijn beroep, kennis en ervaring natuurlijk.

   

  Zo zie ik het.

   

  Jij bent veel meer van de apps zoals Sleutelhanger. Extreem eenvoudig, gecompliceerd in het gebruik en het raakt op elk vlak de absolute minimale benodigde functies die je mag verwachten. Je kunt er vast 10% meer uithalen dan de meeste mensen (1 – hierboven) denken maar dan moet je ZELF die interesse wekken om erin te duiken en het uit te zoeken, of iemand moet het je laten zien en dan denk je. Ja wat grappig, weer iets geleerd.

   

  Ik ben van mening dat Apple op z’n minst iets moet creëren dat op 1Password lijkt. Sterker nog, ik zou liever zien dat het bedrijf 5 miljard uittrekt en 1Password koopt (zal niet gebeuren want de eigenaren verkopen niet)  …om het vervolgens als Apple Password met een nog strakkere integratie via iCloud in ons systeem te stoppen en daarmee het minimale Sleutelhanger kan vervangen. Laat een timmerman achter de computer Sleutelhanger app openen en de kans dat hij hem weer afsluit is extreem groot. Laat hem 1Password openen en ik weet bijna 100% zeker dat hij weet wat de bedoeling is en dat hij daar al zijn gevoeliger informatie in kan opslaan + eenvoudig beheren. Als je het niet wilt gebruiken, om welke reden dan ook, laat je het links liggen. Safari, Mail, Foto’s en iTunes zijn ook uitgebreide apps met een hoop features en functies niemand doet er moeilijk over als je ze niet gebruikt worden en ze zitten helemaal niemand in de weg.

   

   

   

   

   

  Apple en ‘software-software’ is gewoon een hele verdrietige combinatie. Het is je bijstandsuitkering in je Mac.

   

   

   

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Wat het ontbreken betreft in Apple’s OS van een beter clipboard: Dat heb ik nooit begrepen. Want het is niet iets dat tot de categorie toeters en bellen behoord en het systeem of je gebruikservaring in de weg zou zitten, maar eigenlijk een heel basale functie. Op een fysiek clipboard staan ook verschillende notities dus waarom kan dit bij Apple maar steeds één notitie zijn? Het clipboard van Apple is zo minimaal dat je net zo goed pen en papier erbij kunt pakken. Zo hou ik mij bezig met o.a. programmeren en dan is het bijzonder handig als je veel voorkomende regels code direct uit een lijst kunt pakken. Ik gebruik hiervoor een vrij oude ‘lite’ versie van PTHPasteboard (4.4 uit 2009) die ik geloof ik al gebruik sinds 10.6 en waarvan ik hoop dat deze onder Mojave blijft werken.

   

  Bij mij werkte PTHPasteboard niet meer goed na de update van 10.7 naar 10.9 maar vreemd genoeg weer wel in 10.13 (de tussenliggende heb ik nooit gebruikt). Het is overigens aan te bevelen om in het geval van een systeemupdate ook even de ‘tools’ die niet meer werken te updaten of opnieuw te installeren.

  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  <p class=”cite”>Shmoo op 15 oktober 2018 om 12:35</p>
  Jij hebt vooral die visie dat jij heel goed zelf weet hoe je je computer wilt gebruiken en je denkt waarschijnlijk dat jij dat beter weet dan Apple.

  Huh? Dit komt eerder over als een opmerking over jezelf dan over mij. Jij bent degene die hier klaagt dat er iets ontbreekt waarvan je zegt dat Apple dat toch eigenlijk wel ingebouwd zou mogen hebben.

  Dat er vooral een minimale basis moet zijn qua functies en als je wat anders/beters wilt dan ga je maar buiten Apple zoeken.

  Dan heb je me heel erg verkeerd ingeschat. Als ik zo zou denken, dan zou ik echt geen Mac (blijven) kopen maar waarschijnlijk zelf een Linux-kernel compileren evenals alle andere software die ik nodig zou hebben (in plaats van een distro te gebruiken).

  Mijn visie is dat het besturingssysteem alles moet bieden dat voor normaal, niet-specialistisch gebruik van de computer nodig is, en op zo’n manier dat er goed mee te werken valt zonder dat het je in de weg zit.

   

  Ik ben van mening dat Apple het bedrijf moet zijn dat ons niet minimale standaard features en apps moet geven maar dat je Apple aan een veel hogere standaard moet houden. In mijn visie moet Apple het bedrijf zijn dat bepaalde gebruikersdata van ons kan analyseren en dan de top 25 functies (jaarlijks) die wij het meest gebruiken optimaliseren en aanpakken. Als jij bijv. een algemene taak op X manier uitvoert dan verwacht ik van Apple dat ze dit zien, herkennen en analyseren ….. en daarna gaan kijken of ze deze taak niet nog eenvoudiger, beter en efficiënter kunnen bouwen.

  Helemaal mee eens. Alleen zijn jouw ideeën van „efficiënter” anders dan die van mij, denk ik. Een plakbord dat de laatste zoveel dingen onthoudt heeft meer functionaliteit, maar of het zoveel efficiënter voor de gemiddelde gebruiker is, vraag ik me af — de gemiddelde gebruiker raakt namelijk heel erg snel de weg kwijt zodra er opties geboden worden, en kiest dan maar wat. Daardoor krijg je bijvoorbeeld klachten als „Ik heb iets gekopieerd en nu plakt hij heel wat anders!” (omdat ze het doen op een manier die eigenlijk niet de juiste is).

  Dan komt deze verbetering via een update op ons systeem en wanneer het grote publiek het gaat gebruiken denken ze. (1)FUCK, ja dit is zoals het altijd al had moeten functioneren, maar ik heb dit ZELF nooit ingezien of er over nagedacht

  Droom maar lekker verder:) Apple kan inbouwen wat ze willen, het gros van de gebruikers zal het niet gebruiken omdat ze het bestaan ervan niet eens vermoeden, of als ze dat wel doen, omdat ze al een andere manier hebben die ze wél kennen. Vensters minimaliseren om ze uit de weg te krijgen, om maar wat te noemen, terwijl het programma verbergen in veel gevallen een handigere oplossing is. Bij een heleboel mensen zal het niet eens bekend zijn dat dat überhaupt kan, en een groot aantal van degenen die wel „Verberg [naam]” in het menu zien staan, komt er niet op om daar eens op te klikken.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Een plakbord dat de laatste zoveel dingen onthoudt heeft meer functionaliteit, maar of het zoveel efficiënter voor de gemiddelde gebruiker is, vraag ik me af

   

  En dat is precies de zere plek. Bestond de gemiddelde Mac gebruiker vroeger nog uit mensen die creatief bezig waren met serieuze zaken, de huidige doelgroep is die van de gebruiker die vooral surft en ‘faceboekt’, een mailtje verstuurt of een spel speelt. Bestond er vroeger nog een opmerkelijk verschil tussen Mac en Windows gebruikers, dat is nu aardig naar elkaar toe gegroeid. En de huidige doorsnee gebruiker heeft als het er op aan komt helemaal geen klembord nodig. Dus waarom zou Apple dat klembord professioneler maken als toch haast niemand het gebruikt of nodig heeft?

  Als je naar de veranderingen kijkt tussen b.v. 10.4 en het huidige systeem hoeveel daarvan zijn dan echt van belang geweest voor een ongehinderde en/of verbeterde workflow? Bitter weinig denk ik. En dat komt omdat de aandacht niet meer is gericht op de (semi) professionele gebruiker die wél wat heeft aan een multi-clipboard. Zelfs aan OMT kun je merken dat het niveau van kennis aan het verwateren is. Hell! Je ziet het zelfs aan de iMac zelf. De huidige doelgroep voor Apple heeft helemaal geen behoefte aan een 7200 rpm schijf of een (grotere) SSD dus zit er tegenwoordig een 5400 rpm in het instap model en een SSD van niks en mag de pro gebruiker onder ons extra neertellen voor iets wat vroeger haast vanzelfsprekend was.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.