10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Q:

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Classic II condensatoren vervangen – wie doet dat nog?

  Hallo,

  Ik sta op het punt om een goed uitziende en werkende Classic II te kopen – maar eentje met de oude condensatoren. Iedereen raadt me aan om die dingen te laten vervangen (heeft mijn ouwe SE/30 ook goed gedaan), maar ik zou niet weten bij wie ik daarvoor terecht kan. Iemand die me een suggestie kan doen?

  Alvast bedankt,
  Ilja


  Bijdrager
  pruus

  De condensatoren zijn het grootste probleem. Ze verouderen. Neem goede condensatoren van een merk. Panasonic levert er veel. De afmetingen kunnen echter wel afwijken van de huidige types bij eenzelfde waarde. Let op polarisatie. succes.


  Geblokkeerd
  Anoniem

  Dank, maar de vraag was niet of het een probleem was, maar wie me kon helpen het op te lossen. Mijn soldeerskills zijn niet zodanig dat ik deze operatie zelf aandurf. Het hoeft ook niet gratis, maar ik wil wel graag iemand met ervaring.


  Bijdrager
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik zou me er wel aan willen wagen, maar ik wil/moet het dan wel eerst op mijn eigen Classic II uitproberen. Het logic board heeft afgelopen zomer nog een halve dag in zeperig water gelegen. Hij werkt nu wel, maar geeft slechts heel zacht geluid (symptoom #1 van uitgedroogde condensatoren bij deze modellen).

  Ik zit nu wel in het midden van een verhuizing, dus het gaat nog wel eventjes duren. Wellicht heb je voor die tijd al iemand anders gevonden. Je kan ook een quote aanvragen bij vintagerecapeurope.com. Je moet dan het logic board verwijderen (relatief eenvoudig te doen met een lange torx schroevendraaier en een plamuurmes) en opsturen naar Ierland. Er zij vast nog wel andere adressen dichter bij huis die dezelfde service leveren. Sterker nog, loop eens bij je lokale electronicahobby- of hifizaak binnen. Met een beetje geluk willen zij het voor je doen, of vind je er iemand die het kan doen.


  Bijdrager
  Jakko Westerbeke

  Je kunt allicht oefenen met solderen op een ander stuk elektronica van vergelijkbare leeftijd, of in elk geval met printplaten die je enigszins doen denken aan die van de Mac.


  Geblokkeerd
  Anoniem

  @waffle: dank voor de tip, ik stuur ‘m naar Vintagerecapeurope.com op.


  Bijdrager
  iMac Lover

  Nou,solderen is niet zo moeilijk
  Kun je ergens een goed Weller soldeerboutje lenen?

  Met behulp van een heette soldeerbout en een tin zuiger, dit laatste is geen grap
  Kun je eenvoudig de oude condensatoren verwijderen
  Soms heeft een loupe erg veel nut

  Bij het insolderen van een nieuwe condensatortje zo min mogelijk tin gebruiken
  Teveel tin, verzwakt alleen maar de verbinding.

  Ps denk ook aan de statische elektriciteit. Hiervoor zijn speciale armbandjes in de handel, om je statische electriciteit aftevoeren een een verwarming of geaard wandcontactdoos

  Ik heb duizenden verbindingen gesoldeerd, ik gaf wel eens cursus solderen aan jonge techneuten


  Bijdrager
  iMac Lover

  Ps kijk eens bij Conrad

  Deze had vroeger een echte winkel, nu alleen nog een webshop
  Deze winkel is echt gespecialiseerd in electronica

  https://www.conrad.nl/nl/soldeerstations-c17589.html


  Bijdrager
  trabant

  Een beetje componentenwinkel weet toch ook wel een goede soldeersjeng?


  Geblokkeerd
  Anoniem

  Dank voor de tips. Die Ier wil het voor zestig spijkers doen. Fantastisch.

  Solderen kon ik al niet bijzonder goed toen ik 18 was en nu (23 jaar later) ben ik niet van plan het ook maar te proberen. Het is niet alleen een zekere motorische onhandigheid, maar ook mijn gebrek aan geduld dat me parten speelt. Andere dingen kan ik dan wel weer heel goed, gelukkig.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.