8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  MacBlade

  Bootdisk kloon

  Ik probeer een kloon te maken van mijn opstartschijf van mijn Macpro 5,1 (non EFI RX 580). Dit als reserve kopie omdat ik de Mac wil updaten naar Mojave. Ik draai nu nog High Sierra 10.13.4 op een APFS geformatteerde SSD. Voorheen was het mogelijk met Carbon Copy Cloner. Als ik dat nu probeer krijg ik een waarschuwing: geen mach-kernel geïnstalleerd. De SSD waar ik naar toe wil kopiëren heb ik zowel geformatteerd als GUID journaled en APFS. Bij allebei een melding. Wat zie ik over het hoofd?

  Bijdrager
  TheBigZ

  Een bootable kloon maken kan ook met Schijfhulpprogramma.

  https://www.howtogeek.com/399058/how-to-make-a-bootable-clone-of-your-macs-hard-drive/

  Sleutelbeheerder
  Night

  Zover ik weet ondersteunt CCC versie 4 geen AFPS boot disk. Het zou gewoon moeten werken als je de target drive niet als APFS, maar gewoon HFS+ Journaled  (GUID indeling) formatteert. Als je APFS wil houden, moet je versie 5 gebruiken.

  Bijdrager
  Balsjer

  <p class=”cite”>TheBigZ op 18 oktober 2019 om 20:00</p>
  Een bootable kloon maken kan ook met Schijfhulpprogramma.

  https://www.howtogeek.com/399058/how-to-make-a-bootable-clone-of-your-macs-hard-drive/

  Weer wat geleerd, ik wis niet dat je een opstartbare kloon vanuit schijfhulpprogramma kon maken.

  Bijdrager
  mowat

  Ook Shirtpocket ( Superduper) zit met wat problemen voor het maken van bootable images van Catalina.

  Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat Catalina nu 2 schijven maakt , eentje voor het systeem en eentje voor gegevens. ( te zien in de containerdisk in schijfhulpprogramma).

  Dus daar ook even wachten op een nieuwe versie ( er is momenteel al een betaversie beschikbaar) .

  https://shirt-pocket.com/blog/

  https://shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html

   

  Bijdrager
  MacBlade

  Ik kan wel AFPS kiezen in CCC maar krijg toch een waarschuwing. Een copy maken vanuit schijfhulp ga ik proberen.  Bedank zover voor de reacties

  Bijdrager
  MacBlade

  Even een update. Met schijfhulp kopiëren gaat niet: er komt een ‘OSStatus error5. Met CCC 5 kopiëren gaat ook niet; de kloon wordt wel voltooid maar  ik krijg een melding dat er 6 leesfouten (op de bron HIGH SIERRA) zijn gemaakt. Het bestand op het doelvolume (SSD) is dan ook iets kleiner dan het bestand op de bron. bijgaand een screenshots daarvan. Ik kan overigens de kloon wel als opstartschijf kiezen in systeemvoorkeuren maar dat nog niet geprobeerd.(geen bootscreen dus …)

  Bijdrager
  mowat

  Misschien kan je SuperDuper eens proberen. Die hebben nu ook een nieuwe versie voor het maken van images van Catalina. (APFS)

  Voor Sierra , high Sierra of Mojave kan je nog de oudere versie (3.2.5) gebruiken.

  Ik heb vandaag de (Betaversie) SuperDuper 3.3.B4  geïnstalleerd en een image naar mijn externe USB3 schijf gemaakt en dat werkt perfect. Superduper kopieert de 2 deelschijven van Catalina ( Catalina-systeem en Catalina-gegevens) in één arbeidsgang en maakt het systeem dan bootable.

  (Detail : het is wel opmerkelijk dat mijn USB schijf nu 17 partities telt  terwijl  normaal  16 partities het maximum op een HD is)

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.