10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Q:
  Inactief
  Anoniem

  Back Up software

  Zoals in dit topic beloofd heb ik wat back-up software geprobeerd. Het is geen uitgebreide test geworden maar wellicht zijn er mensen die er iets aan hebben. Mochten er mensen zijn met aanvullingen, dan hoor ik dat graag.

  Ik heb de back-up software getest op de volgende vier punten:

  1)Back-Up plannen (schedule)
  2)De mogelijkheid om meerdere versies van een back-up te bewaren (dit betekent dat je in kan stellen hoeveel verschillende versies je van een back-up wilt bewaren voordat de oudste wordt gewist)
  3)De mogelijkheid om verschillende bron- / doelschijven te gebruiken
  4)De mogelijkheid om een bootable cloon te maken

  Hieronder staat per softwarepakket vermeld aan welke punten de software voldoet.
  Verder vind je een link naar de website en de prijs. Ik heb de software gebruikt onder OS X Lion 10.7

  Bijdrager
  Wiki Post

  Carbon Copy Cloner: 1, 3, 4
  http://www.bombich.com/
  Gratis

  MimMac: 3, 4
  http://www.ascendantsoft.com/
  € 7,44

  SmartBackup: 3
  http://freeridecoding.com/smartbackup/
  $13,20

  Super Duper: 1, 3, 4
  http://www.shirt-pocket.com/SuperDuper/SuperDuperDescription.html
  $28

  Synk: 3
  http://decimus.net/Synk
  $ 40 / $ 60

  Tri-Backup: 1,2,3,4
  http://www.tri-edre.com/download/download/downloadtbu.html
  $ 69
  Aanvulling: Erg goede back-up software als je inderdaad software zoekt die de opties 1, 2, 3 én 4 herbergen. Tri-Backup kent vele opties en instelmogelijkheden. De schermen kunnen wat onoverzichtelijk overkomen. Maar eenmaal ingesteld werkt de software als het bekende zonnetje. Het schijnt dat er in de nieuwe versie (6.0) iets is gedaan aan de onoverzichtelijke schermen. Ik heb zelf versie 5 gebruikt. Let alleen wel op de (hoge) prijs. Alle waar naar zijn geld zal hier gelden vermoed ik. Ik ben geen ander pakket tegengekomen met de mogelijkheden en betrouwbaarheid van Tri-Backup. Let wel even op: Tri-Backup kost $ 69 of Eur 69. Kijk dus goed wat voordeliger is. In Europa kan je ook met USD betalen.
  Over versie 6: Version 6 is a brand new version of Tri-BACKUP for Mac OS X 10.6 or more.
  The interface has been simplified for easier and quicker access to all functions. All functions have been optimized for faster backups.

  Edit: heb versie 6 aangeschaft en heb in Europa betaald in USD. Ik vind het nog steeds het beste pakket wat ik gevonden heb. Versie 6 heeft veel extra’s die goed van pas kunnen komen. Sommigen zijn ook in andere software te vinden maar als je die software niet al hebt, is het een welkome aanvulling. De back-up zelf krijgt ook steeds meer features. Zo kan je nu nadat een back up is afgerond de schijf waarop de back up is gemaakt laren unmounten. Het aantal verschillende back-up manieren is ook uitgebreid. Je kan een standaard manier gebruiken of zelf helemaal de manier van back up maken bepalen. Let op dat de trial versie minder mogelijkheden biedt dan een gekochte versie. Tri-BackUp is erg goed, betrouwbaar en kent vele mogelijkheden. Een topper voor mij!

  Backuplist+: 1, 2, 3, 4
  http://rdutoit.home.comcast.net/~rdutoit/pub/robsoft/pages/softw.html
  Donationware
  Backuplist+ voert alleen de geplande back-ups uit als de applicatie draait. Het afsluiten van de applicatie heeft tot gevolg dat de geplande back-up niet wordt uitgevoerd. Dit wordt in de nieuwe versie gewijzigd volgens de ontwikkelaar. Wat ik verder heb gemerkt is dat als er twee back-ups zijn gepland en de eerste is nog niet klaar op het moment dat de tweede back-up zou moeten starten, de tweede compleet wordt genegeerd.
  Aanvuling: Dit programma kent een geminimaliseerde status. Ook dan worden de geplande back-ups niet uitgevoerd. Conclusie: zeer onbetrouwbaar en eigenlijk niet bruikbaar.

  Retrospect: 1,2,3.
  4 weet ik niet zeker, maar ik ben van mening dat je nooit van een backup moet booten. Want dan heb je geen backup meer. 4 is voor mij dus ook geen criterium voor een backup programma.
  http://www.roxio.com/enu/products/smb-solutions/default.html?rlink=
  $129.00

  Schijfhulpprogramma: 4
  Standaard onderdeel van Mac OS X.

  Moderator
  unSOUND

  Mooie opsomming. Bij deze dit topic gelijk toegevoegd aan de F.A.Q. over Backuppen…:wink:

  Veel terugkomende topics…

  Bijdrager
  macpro

  In deze lijst hoort natuurlijk het oer-backup programma voor de Mac: Retrospect.
  De huidige versie 8.2 is zeker niet zonder gebreken en er wordt door menigeen flink op gevloekt, maar het doet (bij mij) z’n taken prima. Alle Macs in huis worden ’s één keer per week ’s nachts gebackupt zonder dat ik er omkijken naar heb. En op mijn iPhone en iPad kan ik makkelijk de status van de backups bekijken.
  Als je serieus bezig bent met backups dien je hier zeker naar te kijken.

  Retrospect: 1,2,3.
  4 weet ik niet zeker, maar ik ben van mening dat je nooit van een backup moet booten. Want dan heb je geen backup meer. 4 is voor mij dus ook geen criterium voor een backup programma.
  http://www.roxio.com/enu/products/smb-solutions/default.html?rlink=

  En mijn favoriete manier om een schijf te clonen:
  Schijfhulpprogramma: 4
  Standaard onderdeel van Mac OS X.

  Moderator
  unSOUND

  Het hebben van backups is van groot belang. Maar men bedenkt zich niet altijd wat je zoals moet backuppen, en hoe. Nu ben ik zelf een behoorlijke backup-freak, dus leek het me wel een mooi moment om eens op te sommen wat ik doe, waarom, en hoe. Voor sommigen is het misschien wat overdreven, maar ik hoop dat ik leden in ieder geval op ideeën kan brengen… Dus bij deze mijn backup-gedachten:

  De prullenmand
  Deze wordt nog wel eens vergeten, maar ook de prullenmand is een soort backup. Alles wat je niet meer hoeft wordt hier vaak in gegooid, maar (te) veel mensen legen hem gelijk na het opruimen… Dat is eigenlijk zonde, want 9 van de 10 topics over missende documenten zijn het gevolg van het gelijk legen van de prullenmand. Laat hem eens gewoon een weekje staan. Als je iets te veel hebt weg gegooid, merk je dat vaak in de eerste dagen al. ( Ikzelf leeg hem maar eens in de zoveel maanden. )

  De Mac zelf.
  Mijn Mac wordt op meerdere manieren gebackupt:

  • Time Machine naar een externe schijf. Films en andere grote mappen worden hier niet in meegenomen, want die staan al op 3 andere schijven. Mocht je bestanden weg laten uit de backups van Time Machine, zorg dan wel dat ze op minimaal één andere schijf staan.

  • Wekelijks een volledige kloon naar twee externe schijven met SuperDuper. Eén schijf bewaar ik thuis, de andere op mijn werk als backup tegen het ergste, zoals brand of inbraak.

  Meerdere schijven backuppen ?
  Tegenwoordig zie je meer en meer Macs met meer dan 1 harde schijf. Time Machine gaat daar prima mee om, maar kloon-programma’s werken vaak maar met 1 bron-partitie. In dat geval kun je bijvoorbeeld een externe schijf partitioneren naar hetzelfde aantal schijven als je machine heeft.

  Wat ook veel wordt vergeten bij het maken van backups zijn externe media zoals iPods, USB sticks en externe ( netwerk ) schijven. Als je daar belangrijke zaken op hebt staan, zorg dat ook die data ergens anders staat !

  Kale OS X installaties.
  Als je veel experimenteert, of je machine verkoopt, wil je wel eens een kale OS X versie hebben, zonder persoonlijke meuk, dikke iTunes libraries en persoonlijke instellingen. Als ik een nieuwe Mac koop, installeer ik dus OS X, de meest gangbare software, en een account met een niet-persoonlijke naam, bijvoorbeeld “Apple”. Daar maak ik vervolgens een image van. Als ik dan een keer echt helemaal terug moet, of de machine verkoop, ben ik in 5 minuten klaar in plaats van dat ik een hele installatie moet gaan uitvoeren van OS X en alle software.

  Kloon van een goed werkend systeem
  Als alles naar je zin is en goed werkt, is het raadzaam om een back-up te maken van dat goed lopende systeem. Als er dan een update van software of OS X niet bevalt, kun je zonder gedoe terug naar hoe het was in slechts enkele minuten.

  Installers van software.
  Sommige bedrijven bieden alleen hun laatste versie aan ter download, of je hebt even geen internet tot je beschikking. Dan is het wel zo handig om alle installers nog te hebben. Ik bewaar dus alle installers, ook van verschillende versies.

  Installatie DVD’s.
  Misschien gaat je drive stuk, raak je de originele DVD kwijt of raakt hij beschadigd. In die gevallen kan een image van de originele DVD uitkomst bieden, en kun je een nieuwe DVD branden, of de installatie klonen naar een externe schijf of USB stick. Ikzelf heb USB sticks met Snow Leopard en Lion liggen, ideaal.

  iOS apps.
  Als je in iTunes een update van een iOS app download, gooit hij de vorige versie automatisch in de prullenmand. Maar soms werkt die nieuwere versie niet lekker, of zit hij ineens vol reclame. Dus als ik een update binnen haal, pak ik ook de oude versie uit de prullenmand, en die bewaar ik voor het geval de nieuwere versie niet bevalt.

  Bijdrager
  AppleStef

  Mooie tips zitten er tussen unSOUND.
  Je hebt ergens ooit vermeld dat je je prullenmand een leeg icoontje kan geven zodat je niet de drang hebt om het te legen, mijn vraag is: hoe doe je dat? En ook hoe haal je het (standaard) icoontje terug als je het niet meer wilt?

  Moderator
  unSOUND

  Ik heb hem veranderd met het programma CandyBar.

  Bijdrager
  AppleStef

  Danku, het is me gelukt.

  Inactief
  Anoniem
  unSOUND op 16 september 2011

  Kale OS X installaties.

  Als je veel experimenteert, of je machine verkoopt, wil je wel eens een kale OS X versie hebben, zonder persoonlijke meuk, dikke iTunes libraries en persoonlijke instellingen. Als ik een nieuwe Mac koop, installeer ik dus OS X, de meest gangbare software, en een account met een niet-persoonlijke naam, bijvoorbeeld “Apple”. Daar maak ik vervolgens een image van. Als ik dan een keer echt helemaal terug moet, of de machine verkoop, ben ik in 5 minuten klaar in plaats van dat ik een hele installatie moet gaan uitvoeren van OS X en alle software..

  Is dan je persoonlijke data ook niet met recovery software terug te halen voor de nieuwe eigenaar? Oftewel: is het bij een dergelijke actie niet toch nodig om de vrije ruimte op de harddisk te wissen? Ik neem aan dat als je een image maakt van een 500GB harddisk waarvan 100GB in gebruik is, de image 100GB groot is en niet 500GB waarvan 400GB lege ruimte. Als je de image terugzet, wordt er 100GB teruggezet. De overige 400GB van de harddisk kan dan nog vol staan met persoonlijke data die weliswaar verwijderd is maar er, zolang de 400GB niet echt wordt gewist, toch nog terug te halen is voor de nieuwe eigenaar.

  Toch?

  Moderator
  unSOUND

  Daar heb je de optie “overschrijf met…” voor in het Schijfhulpprogramma. Die kan een schijf volledig vol schrijven met willekeurige data. Of dat nodig is, is afhankelijk van hoeveel je te verbergen hebt… Bij mij zullen ze hooguit wat porno en muziek vinden, maar als je met vertrouwelijke bestanden werkt wordt het een ander verhaal, en kun je er voor kiezen om de schijf één of meerdere keren te overschrijven, of de schijven te verwisselen met je nieuwe machine.

  Maar eerlijk gezegd is die angst vaak erg overdreven. Als je al kijkt hoe zelden het diverse software lukt iets terug te krijgen na het simpelweg legen van de prullenmand, denk ik dat ze ook niet zo snel iets vinden op een schijf die is geformatteerd. In ieder geval niet met de “simpele” software voor Jan met de Pet.

  Maar dit topic ging over backups, leeg maken voor verkoop past meer in dit topic:

  Gehele harde schijf wissen mogelijk? Opgelost!

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.