22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)
 • Q:
  Bijdrager
  recoiller

  Apple wordt er niet beter op..

  Een paar jaar terug was de overstap naar een nieuwe computer erg makkelijk.. Je kocht een nieuwe computer, verbond de computers met firewire, start de oude op met de T ingedrukt, de nieuwe ging installeren en na de installatie was de nieuwe een clone van de oude computer.

  Ik moet dit proces vaak doorlopen en help anderen er bij.
  Tegenwoordig heb je aan de firerwirekabel niet voldoende maar moet er een thunderbold converter op. Is toch weer 29 eiro extra.
  Wanneer op de nieuwe computer het installatiescherm verschijnt wil ik de andere computer selecteren als broncomputer. Dat kan niet omdat de software niet de laatste updates heeft op de broncomputer.
  Ik start hem opnieuw op en installeer inderdaad de laatste update die ik nog niet gedaan had. Na het installeren wil de nieuwe computer de broncomputer niet gebruiken voor dataoverdracht omdat daar een niuewer systeem op staat dan op de nieuwe computer. Ik dien eerst op te starten en een nieuwe gebruiker aan te maken om daarmee de computer te updaten.
  Zo gezegd zo gedaan, we zijn inmiddels 2 uur verder.
  Nu kan ik de beide computers aan elkaar koppelen met de migratieassistent. De computers herkennen elkaar en ik kan de data overhevelen. In beeld staat dat het 19 minuten duurt en dat het sneller zou gaan met een netwerkkabel er tussen. Maar firewire 800/thunderbold is toch sneller dan de UTP kabel? Ik besluit even af te wachten omdat ik verwacht dat de thunderbold/firewire sneller is. Na een uur staat er nog steeds 19 minuten.. Ik besluit er toch maar een UTP kabel tussen te hangen.. inmiddels weer een uur verder. In total ben ik er al 4 uur mee bezig.en ik heb de indruk dat de boel is vast geslagen maar ik heb geen knoppen en het lijkt me ook niet verstandig om te onderbreken..

  Een aantal jaren terug had ik geen twijfel of iets zou werken op de Apple. De uitdaging lag in het vinden van de oplossing en de oplossing verhielp het probleem. Tegenwoordig gaat er vrijwel nonstop van alles mis en lijken dergelijke processen nooit meer vanzelfsprekend goed te lopen.

  Dit is maar even een voorbeeld, ik merk het vaker tegenwoordig.. Dit waren juist het soort problemen waarvoor ik voor de Mac koos…
  Ik heb de indruk dat op veel punten de Mac aan het afglijden is naar een lagere standaard..

  Bijdrager
  computer space

  Bijna alle macs hebben Gigabit ethernet, en dat is sneller dan FW800. Heb je een directe verbinding, of zit er een gare 100mbit router tussen?

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  Ik heb de indruk dat op veel punten de Mac aan het afglijden is naar een lagere standaard..

  Daarin sta je niet alleen. Even los van het specifieke probleem van jou (waar ik zou gauw geen antwoord op heb) krijg ook ik als Apple veteraan (mijn eerst computer van Apple was de Apple ][+ van eind jaren 70) het idee dat men op het ene vlak volkomen doorgeschoten is terwijl andere zaken verwaarloost worden.
  Het idee dat je met een out-of-the-box Mac direct aan de slag kan klopt door het steeds complexer worden van de computer in het algemeen allang niet meer. Behalve dan als het je eerste Mac is natuurlijk.

  Moet je iets overzetten zodat je configuratie weer gelijk is (of praktisch gelijk) aan je oude Mac dan kan het mis gaan en vaak krijg je dan een ‘foutmelding’ die of nogal cryptisch is, of die je op het verkeerde been zet.

  Ik start hem opnieuw op en installeer inderdaad de laatste update die ik nog niet gedaan had. Na het installeren wil de nieuwe computer de broncomputer niet gebruiken voor dataoverdracht omdat daar een niuewer systeem op staat dan op de nieuwe computer.

  Dit begrijp ik dus niet. Wat wilde je nu precies overzetten? Want als het gaat om programma’s en data (dus foto’s, films etc) mag het helemaal niets uitmaken wat de (systeem)versie was/is op die oude Mac. Vooral data natuurlijk behoor je gewoon over te kunnen zetten ongeacht de verschillen in de systeem versies. Dus als je slechts programma’s of data wilde overzetten snap ik niet waarom dat niet ging.

  Maar gaat het om het systeem dan wordt het een ander verhaal. In 9 van de 10 gevallen is de OS versie die op een nieuwe Mac staat hoger (of soms gelijk) dan de oude Mac en kan die oude Mac omgekeerd misschien niet dat nieuwe OS draaien wat dan de reden is dat men een nieuwe Mac heeft gekocht. Ook is de minimale OS versie die op een Mac geïnstalleerd kan worden de versie waarmee die Mac geleverd werd. Dus heeft de oude Mac versie 10.7 en de nieuwe werd geleverd met 10.8 dan kun je niet je oude systeem terugzetten op die nieuwe Mac.

  Bijdrager
  recoiller

  @computer space:
  Dus UTP met directe kabel inderdaad sneller.. bedankt voor de info..

  @hendrik ijzerbrood:
  Ik draai mee vanaf 1990 op Apple en ben begonnen op de 512k ED (die toen al wat jaartjes oud was).
  Bij jouw visie sluit ik me helemaal aan.

  Ik wilde de gebruikers-accounts over zetten, maar op de oudere computer moesten eerst updates gedaan worden anders kon het niet.
  Nadat de oudere computer helemaal up to date was kon ik bij het eerste keer instellen alsnog de gebruikeraccounts niet over zetten omdat nu de nieuwe computer niet up te date was. Om die up to date te krijgen moet je eerst een nieuw gebruikersaccount aanmaken en de installatie voltooien. Dan kun je updaten en daarna kun je met de vrij buggy migratie-assistent de accounts van de oudere computer over te zetten.
  Het overzetten bij de eerste keer opstarten is dus een loze optie geworden omdat het zelden voorkomt dat beide systemen exact het zelfde systeem draaien.
  Het systeem op een nieuwe Mac is tegenwoordig vrijwel altijd niet up to date.. Al jaren moet je nieuwe computers na installatie eerst updaten.. Overigens stond er op beide computers een versie van Mavericks, ook toen ik het de eerste keer probeerde. Toch was het niet compatibel met elkaar.
  “Opmerkelijk” hoor ik je denken.. dat vond ik ook;)
  Overigens waardeer ik al je input en info over het hele forum erg!

  Bijdrager
  k-the-ripper

  Je zou kunnen overwegen je te verdiepen in carbon copy cloner.
  Van oude mac een kloon maken op externe hd.
  Vanaf externe hd opstarten op nieuwe mac.
  kloon naar interne disk schrijven.

  Uurtje werk, en het heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

  Bijdrager
  GoeieDag

  Omdat je nu tegen problemen aanloopt, die je eerst niet had, glijdt Apple af?!

  Ik zit ook heel wat jaartjes in het Mac-gebeuren, en zie dat niet; integendeel. Uiteraard loop je als computergebruiker altijd wel eens tegen een bug, inconsistentie, incompatibiliteit of andere problemen aan. Wat wij allemaal wel niet met een computer willen doen, maakt de zaak ook niet simpeler.
  Ik verbaas me juist dat het zo vaak goed gaat. Ook een migratie heb ik afgelopen vele malen uitgevoerd zonder probleem. Meestal met een TM back-up op een usb HD.

  Bijdrager
  recoiller

  @ k-the-ripper
  Carbon copy cloner is eigenlijk voor als je heel veel computers exact hetzelfde installeert volgens mij. Ik ga er toch nog eens naar kijken.

  @GoeieDag:
  Een migratie via TM over USB kost minimaal 2x zoveel tijd. Dat is geen probleem voor thuisgebruikers en dergelijke maar als je met meerdere computers bezig bent dan is dubbelwerk (dat is het ten slotte) niet ideaal. Overigens werkte het bij Mountain Lion ook nog feilloos.
  En zoals ik al aan geeft gaat het niet om dit specifieke punt, maar ik merk het aan heel veel punten bij Apple

  Bijdrager
  Joffry

  Carbon Copy Cloner is zoals SuperDuper! prima bij een probleem, zoals nieuwe schijf, een software update die niet bevalt e.d. op “dezelfde” computer. Bij overgang van een oude naar een nieuwe Mac zou ik toch ook liever TimeMachine gebruiken om problemen zoals genoemd te vermijden en ook al kost dat meer tijd.

  Bijdrager
  k-the-ripper

  Leg mij eens uit waarom ccc of superduper alleen met problemen ?
  Je geeft namelijk geen reden aan (wil niet zeggen dat je geen gelijk hebt maar ik zie niet zo snel het waarom van je uitspraak)
  Programmas als ccc zetten botweg alles over, en osx is 1 van de weinige zo niet enige os wat totaal geen moeite heeft met de nieuwe hardware die in de target machine zit ( er van uitgaande dat je wel vanaf het OS komt wat minimaal op de nieuwe machine gaat draaien.
  Ben vorige week nog probleemloos van imac model 2008 naar nieuwe 2012 mac gemigreerd.

  Met time machine icm met migratie assistent heb ik altijd ruzie ( gedonder met melding dat user al bestaat)
  Natuurlijk doe ik dan wat fout, maar met ccc kan een kind van 5 het hele systeem met 2 klikken overzetten.

  Bijdrager
  Obi

  Ik reageer omdat ik mezelf herken in de topic starter, het gevoel dat hij weergeeft is de afgelopen weken steeds sterker
  bevestigd. Vorige week dinsdag heb ik een nieuwe imac binnengekregen en vandaag is de mac in een staat die gewenst was;
  belangrijkste account overgezet en sommige dingen werken nog (ik ben al wel verschillende licenties kwijt) en dat ondanks de migratie
  assistent en het ‘slimme’ recovery systeem dat me eerder in de weg heeft gezeten bij het overzetten dan geholpen.

  Ik begon vlgs de officiële Apple methode (migratie assistent, ethernetkabel, time machine als bron) om de belangrijkste account over te zetten.
  Veel data => 19 uur, gedurende nacht laten doen, volgende dag migratie was geslaagd (vlgs de assistent zelf) met waarschuwing dat 3 apps niet geinstalleerd zijn.
  Herstart, duim, maar geen nieuw account, ga op zoek naar het account dat overgezet zou zijn, vind een gesloten folder genaamd ‘failled installation’ -die ik op geen enkele manier kan openen- en ongeveer net zo groot is als de totale grote van de zogenaamde over gezette account. 1 dag naar de klote.

  Via een terminal truukje heb ik de folder verwijdert, en de opstart schijf van m’n oude interne HD van de imac had inmiddels een opstart probleem ontwikkelt (WTF) na het gebruik van de migratie assistent dus een reparatie met de recovery functie was een eerste prioriteit omdat daar de enige werkende account opzat. Echter de recovery van de HD is gekoppeld aan de door zichzelf gecreëerde recovery partitie. Als je dus opstart van een grote USB stick met eigen recovery aanboord wordt bij reparatie van een OS X systeem schijf de recovery schijf die de systeem schijf zelf heeft aangemaakt gebruikt. Met gevolg dat de recovery van de interne HD het opstart probleem niet kan verhelpen. En zo ben je weer een dag verder.

  Uiteindelijk heb ik zelf als migratie assistent gefungeerd, opgestart via USB stick, CCC geinstalleerd, zelf user folder en applicaties toegevoegd met CCC aan nieuwe imac op de juiste locatie. Opgestart, in accounts preference pane nieuwe account aanmaken met precies dezelfde naam als van de user folder die met CCC is gekopieerd. Als het goed is herkend OS X dat er al een folder bestaat met de naam van die account en zal dan aanbieden om die folder en z’n inhoud te gebruiken voor het ‘nieuwe’ account. Het duurt even voordat je hebt uitgewerkt hoe het een en ander te doen en zo ben je alweer een dag verder.

  Mijn punt dat ik met bovenstaande verhaal is dat net zoals de topic starter is dat de mac je steeds meer in de weg zit dan helpt.
  Het is voorzien van allerlei ‘handigheidjes’ en zgn slimme functies die een eindgebruiker moeten helpen, maar owee als het niet werkt zoals bedoelt dan heb je een probleem. Er is van alles toegevoegd maar ik heb ook het idee dat Apple de basis functies om het maar zo te noemen lijden onder deze ‘feature drang’.

  Mijn vorige (mid 2010) imac had onder Mavericks de volgende (regelmatig terugkerende) problemen (en deze zijn gerapporteerd door meerdere Mavericks gebruikers in de wereld):

  1. Internet verbinding valt soms spontaan weg (ethernet), network diagnostic is geen oplossing, maar je ziet dat de software (Mavericks) opeens weer verbinding krijgt.
  2. Verbinding met netwerk share (bv waar iTunes bibliotheek opstaat) wordt spontaan onderbroken met alle gevolgen voor de itunes bibliotheek.
  3. Mail werkt niet, Mailboxen gaan soms offline, alleen herstart van mail brengt ze weer online, versturen van mail gaat niet omdat all smtp servers offline zijn. Webmail is het enige wat nu wel werkt.

  Ik zit niet te wachten op facebook twittter, of whatever nieuwe functie en/of ‘integratie’, zorg er eerst maar voor dat je spullen nu goed werken, ik heb liever dat Apple me betere mogelijkheden geeft om bv m’n itunes bibliotheek te managen als het bv fout gaat met m’n netwerk shares (of fix die shit zodat het niet gebeurd`) ipv zoiets als een ‘genius’.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  @Obi
  Ken je die aflevering van Fawlty Towers waarin Basil Fawlty nadat een hotelinspecteur een kilometers lange lijst met minpunten op had gelezen vraagt:

  Maar verder is alles goed“?

  Ik zit niet te wachten op facebook twittter, of whatever nieuwe functie en/of ‘integratie’

  Ik ook niet en omdat ik ‘slimme functies’ zoals ‘resume’ bij het openen van een programma eerder een sta in de weg vind (mijn werkwijze is namelijk zo dat het programma open blijft staan totdat alles klaar is, dus er valt dan niks te ‘resumen’.) en het onzichtbaar maken van je thuismap ergerlijk vind (terwijl de systeem map gewoon zichtbaar en dus toegankelijk blijft!?) werk ik prima met Snow Leopard. (Ik heb echter Mavericks op een externe drive staan maar dat gebruik ik zeer sporadisch).
  Ik heb overigens zelf door de jaren heen zelden een (ernstig) probleem gehad en al helemaal niet wat hier nu beschreven wordt…

  @recoiller

  Overigens stond er op beide computers een versie van Mavericks,

  Dat maakt het inderdaad helemaal vreemd?! Want een ‘minor’ versienummer verschil zou helemaal niets uit mogen maken.
  Het lijkt er op dat dit een bug in de migratie assistent is of in de Mavericks omgeving zelf.

  Bijdrager
  MouseMighty

  Tja, vroegâh. Toen je alleen maar even de Systeemmap van OS 7/8/9 hoefde te kopiëren:wink: Voor wat betreft je probleem, ik ben ook niet zo’n fan van de migratieassistent. Op gezette tijden een volledige kloon maken is een betere “veiligheid” en gemak dan geklooi met assistenten en TM. Juist voor de oude garde (ja daar reken ik mezelf ook toe) zijn er dingen lastiger/moeilijker geworden in de loop der tijd. Bv sinds een aantal OS X versies het verbergen van mappen. Voor een oude rot in het vak die precies weet wat hij/zij aan het doen is een ongemak voor een argeloze (nieuwe) gebruiker een ingebouwde veiligheid. Weet je nog toen OS X op versie 1 of 2 zat en dat men systeemmappen even ging herschikken zoals het er in OS 9 uitzat? Of het huisje (thuismap) gewoon even een andere naam geven? Nou dat dus. OS (X) is een evoluerend systeem, juist 1 van de redenen waarom je voor Apple hebt gekozen toch?:wink: Het probleem van de TS blijft natuurlijk wel een irritatiefactortje.

  Bijdrager
  Koezel

  Bij hoeveel mensen gaat het wel goed?
  Of hoor ik bij die misschien zeldzame gelukkigen bij wie niets fout gaat?
  Ik werk met Mac vanaf het G3 tijdperk.:)

  Bijdrager
  BenDover

  OSX is nu eenmaal wat complexer dan OS 9.
  Al verschillende keren migratieassistent gedaan en dat ging prima. 1x probleem gehad dat de user geen admin rechten meer had, maar dat was via de terminal ook weer op te lossen.

  CCC gebruik ik alleen als ik ergens een nieuwe HD in stopt, voor de rest gebruik ik altijd Time Machine voor de backup. Dat gaat automatisch en kan ook een vorige versie van een bestand terughalen.

  Bijdrager
  recoiller

  Ik draai mee sinds 1993 en ben toen met een oude 512K begonnen..

  Met de bijval van een aantal ‘oude rotten’ hierboven ben ik blij en heb ik de indruk dat niet ik gek aan het worden ben.
  De gebruikers bij wie het wel vrij foutloos gaat zijn misschien iets minder ervaren.. Ook kan ik stelen dat ik een extremere gebruiker ben dan gemiddeld.. Met 100Gb aan foto’s en een tabbalk vol iconen die ik allemaal vrijwel dagelijks gebruik zie ik mezelf als vrij intensieve gebruiker. Dus niet de “beetje online surfen, online bankieren, mailtje en een briefje” gebruiker..

  Zowel de computer als het OS is zeker veel complexer geworden dan bijvoorbeeld 10 jaar terug.
  Hoewel Apple een aantal verschillende hardware oplossingen heeft voor verschillende type gebruikers lijkt de uniforme software oplossing misschien iets te breed gezocht.

  Van mij mag Apple weer een “major update” doen met “no new features”. Dat hebben ze al eens eerder gedaan.
  Gewoon een mega-update waar alles wat er is verbeterd wordt in functioneren maar niet vernieuwd..

  Als systeembeheerder krijg ik vaak de vraag hoe een “gewoon mens dat allemaal moet kunnen weten”. Ik zeg dan altijd dat je voor het onderhoud van je computer niet meer moet verwachten dat je zelf alles kunt weten. Van je auto weet je ook niet alles en ook voor je Auto laat je problemen oplossen door een specialist. Een computer en de mogelijkheden evenaren de complexiteit van een auto..

  Nog steeds gebruik ik Timemachine voor de updates maar ik leer de gebruikers veel over data-gebruik.
  De belangrijkste data staat in een clouddienst zoals dropbox. Timemachine maakt een wel een backup maar niet van de clouddienst-folder.

  iPhoto is in mijn adviezen niet meer de standaard opslag voor foto’s. iPhoto is te traag, te lomp en kan niet goed beheerd worden.
  Ik adviseer ik met 2 fotoarchieven te werken, een recent archief in iPhoto en een backup archief buiten iPhoto dat ook op de cloud gebackupped staat.
  Het iPhoto-archief dient steeds zo beperk mogelijk te blijven..

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot
  Koezel op 10 maart 2014

  Bij hoeveel mensen gaat het wel goed?
  Of hoor ik bij die misschien zeldzame gelukkigen bij wie niets fout gaat?
  Ik werk met Mac vanaf het G3 tijdperk.:)

  Het gaat ongetwijfeld bij een hoop mensen gewoon goed. Ik heb gedurende de afgelopen 10 jaar voor iemand die ooit door een beroerte (een matige gelukkig) was getroffen en die nu niet zo’n best geheugen heeft en ook cognitieve probleempjes heeft vaak het OS geïnstalleerd of via de Migratie Assistent data e.d. overgezet als er een nieuwe Mac was gekocht of bij bepaalde problemen en dat ging ook meestal gewoon goed.

  Maar dat neemt niet weg dat naarmate een systeem complexer wordt ook de kans toeneemt op bugs en situaties waarbij men het b.v. voldoende vindt om nietszeggende foutmeldingen zoals “het programma is onverwacht gestopt” aan de gebruiker te laten zien.
  Maar waar het vooral om gaat is de bekende Apple slogan “It just works”. Zodra je dat als fabrikant gaat beweren krijg je de wind van voren als het een keertje niet werkt.

  Bijdrager
  GoeieDag

  Gezever om niks.
  Ook de ‘oude Mac’s’ met OS 7 of zo hadden problemen. Extensiebeheer, zegt je dat nog wat? Nou, mij wel; wat een gekloot was dat af en toe.
  Apparaten blijven apparaten, en doen soms wel eens niet wat ze moeten doen, slogan of geen slogan, Apple of geen Apple.
  Net als vliegtuigen: af en toe storten ze neer. Het zou niet moeten gebeuren, maar het gebeurt.

  Bijdrager
  recoiller

  Ik denk dat GoeiDag het punt een beetje mist.

  Er mag best wat mis gaan en er gaat ook voldoende mis. Alleen zijn er tegenwoordig meer problemen met voordehandliggende oplossingen dan ik eerder gewend was. Dat kan ook een persoonlijke indruk zijn.

  Eerder viel vrijwel ieder probleem altijd op te lossen met het zoeken naar een fix. Tegenwoordig (mogelijk door de grotere complexiteit) is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Als systeembeheerder zijn er tegenwoordig vaker problemen die veel tijd vergen om opgelost te krijgen.

  Ook het gegeven dat Apple niet op alle product-fronten meer de beste oplossing bied.. Dat is voor mij in ieder geval nieuw.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot
  GoeieDag op 10 maart 2014

  Gezever om niks.
  Ook de ‘oude Mac’s’ met OS 7 of zo hadden problemen. Extensiebeheer, zegt je dat nog wat?

  Extensies bij OS-7 tot 9 was inderdaad een probleem als ze niet (meer) compatibel waren. Maar het gaat nu eigenlijk niet over het OS zelf want dat is rotsvast wat vastlopers e.d. betreft. Het gaat om het ‘randgebeuren’. En met name de Migratie Assistent is juist bedoeld om jou het één en ander gemakkelijk te maken. Maar daar lijkt hier nu geen sprake van te zijn, eerder het tegendeel…

  Bijdrager
  recoiller

  Exact wat hendrik zegt…

  Overigens vind ik het vreemd dat er ook voor het exporteren van mail nog geen goede sluitende oplossing is.
  Je kunt een mailbox exporteren maar dan neemt hij de instellingen en handtekening en dergelijke niet mee..
  Zoals je bij Outlook mail in 1 graat pakket kan exporteren mist schijnbaar ook nog steeds bij Mac Mail.

  Geblokkeerd
  Anoniem

  Mijn ervaring is een heel andere. Ik migreer geregeld Macs, meestal door (hetzij via de Migratie-assistent, hetzij direct) een SuperDuper!-kloon terug te zetten. Eigenlijk nog nooit een probleem mee gehad. Hetzelfde met het updaten van systeem-upgrades.

  En of vroeger nou alles beter was… ik gebruik Macs sinds 1989, toen een SE. Ik kan me nog goed herinneren hoeveel gekloot er met de installatie van System 7 gemoeid was. Installeren van het systeem, zoeken van drivers (en kijken of ze onder het nieuwe systeem ook nog werkten). Weken heb ik gewacht op een schijfje met een scannerdriver van Logitech, en toen werkte de helft in System 7 ook nog eens niet, met de ene na de andere bom tot gevolg (over gebrek aan feedback gesproken). Na tijden kwam toen 7.0.1 uit, dat verhielp wat problemen maar lang niet alles.

  Vroeger was het overzetten van alles van de ene naar de andere computer een project. Nu is het (meestal) een uurtje of twee. Ergens mis ik de anticipatie wel, het drama dat met een nieuwe computer gepaard ging. Maar ik ben vooral blij dat het doorgaans juist zonder drama verloopt.

  Bijdrager
  GoeieDag

  Exact wat ilja.nieuwland zegt…:-D

22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.