2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Q:
  Bijdrager
  Shmoo

  Annotate Mac OS X app review (Glui)

  Ik wilde even een review maken voor een app dat ik een tijdje geleden heb aangekocht genaamd Annotate – Capture and image or idea, mark it up, and share en waar ik dagelijks extreem veel plezier van heb als vervanger van de standaard Voorvertoning app.
  ( Vroeger heette deze app Glui )

  Annotate by Drift 🌟🌟🌟🌟🌟 ( 5 sterren waardering )

  Het probleem waar ik mee zat
  Zoals jullie denk ik hier op OMT wel is opgevallen post ik vrij vaak afbeeldingen/screenshots in mijn bijdrages. Ik heb altijd op die manier gewerkt bij het helpen van mensen, of het nu hier op OMT is of op andere fora’s waar ik actief ben of ben geweest. Ik vind dat je vaak beter een probleem of oplossing kunt verwoorden/verduidelijken met een screenshot dan in tekst proberen uit te leggen hoe of wat.

  De workflow die ik hier vroeger op na hield was vrij simpel ( dacht ik ), je maakte een screenshot met de bekende toetscombinaties, deze afb. kwam dan op het bureaublad te staan waarna je deze opende in Voorvertoning , je tekende een pijltje, cirkeltje of wat dan ook op de screenshot bij het gedeelte dat je wilde uitlichten en sloeg het bestand daarna op. Vervolgens uploaden naar OMT of elke andere image-hosting site en daarna de afbeelding verplaatsen naar je prullenmand want die gebruik je toch nooit meer.
  Aan die workflow is niet zo heel veel mis eigenlijk, alleen dat het extreem veel stappen zijn die je moet nemen voordat je het gewenste resultaat hebt maar als je niet beter weet en je het op die manier al jaren doet dan ga je niet uit jezelf denken dat je omslachtig bezig bent. Je zit immers in een flow die werkt dus waarom zou je veranderen.

  De verandering bij mij kwam toen ik switchte van Mavericks naar Yosemite, Voorvertoning had een update gekregen en het was werkelijk een draak van een app geworden die als een steen in je schoen aanvoelde. Ik gebruikte Voorvertoning niet om afbeeldingen aan te passen daar heb ik Pixelmator voor maar screenshots aanpassen dat was eigenlijk mijn hoofdtaak in de Voorvertoning app.
  Sinds Yosemite heeft Apple deze app een update gegeven waardoor de app aanvoelt als een iOS touch device app op een systeem dat geen touch ondersteuning heeft.
  Ik heb het hier al eens over dit probleem gehad, de annoteer tools in Voorvertoning zitten verstopt onder een dropdown menu en er zit verder geen geschiedenis-functie in de app verwerkt zodat de app zelf kan onthouden welk dropdown menu jij als laatste open had staan om daar bij het volgende gebruik verder te gaan. De annoteer tools werken ook compleet anders, sinds Yosemite, precies op een manier zoals je van een iOS app zou verwachten en niet van een OS X app. Dan is er nog de hand tool die compleet verdwenen is ( via @Brombeer ), kortom Voorvertoning wordt er echt niet leuker en eenvoudiger op dus moest ik op zoek naar een alternatief zoals wij dat de laatste jaren wel gewend zijn van Apple software. Steeds vaker zijn wij vervangers aan het zoeken voor apps die vroeger gewoon de beste apps op de wereld waren alleen omdat Appel ze maakte, Apple kan of wil schijnbaar niet meer de allerbeste apps maken, waarom zouden ze als ze 30% provisie kunnen pakken door geweldige apps alleen maar aan te leveren en verder geen ondersteuning hoeven te leveren voor deze apps. Er zijn tal van voorbeelden op te noemen.

  Welke app kan Voorvertoning vervangen?
  Dat was de vraag die ik mij al heel snel stelde.. Ik wilde niet meer met Voorvertoning werken en het gevoel hebben dat ik een steentje in mijn schoen had terwijl ik een simpel pijltje op een screenshot moest plaatsen. Ik heb echt een K* hekel aan sloppy software dus ben ik een beetje gaan zoeken naar mogelijke vervangers of beter gezegd, specifieke annoteer/screenshot software omdat ik dit hoofdzakelijk deed met Voorvertoning en ik daar een vervanger voor zocht.
  Al snel kwam ik uit bij Skitch – dat is overgenomen door het zeer bekende Evernote.

  Na een tijdje testen met Skitch kwam ik er al snel achter dat je niet de standaard screenshot OS X toetscombinaties kon ‘hijacken’ en direct linken aan de Skitch app wat wel een probleem was want zonder die koppeling ben je nog steeds extreem veel extra werk aan het doen met afbeeldingen openen in de Skitch app of totaal nieuwe toetscombinaties aan het aanleren en onthouden, allemaal dat soort ongein waar je niets mee te maken wilt hebben, wanneer je van een OS X native app wisselt wil je de switch zo soepel mogelijk maken dus het liefst wil je dat standaard functie blijven werken alleen binnen een andere app.

  Nadat ik Annotate vond ( die toen nog Glui heette ) was mijn eerste indruk een beetje sceptisch, de app kostte 9,- wat ik vooraf veel geld vond voor een app met alleen wat annoteer tools, Pixelmator, dat veel meer functies heeft kost vaker als je goed oplet maar 12,50 in de aanbieding.
  Ik downloadde voor de zekerheid een **trail versie van de website en zodoende had ik 2 weken de tijd om kennis te maken met de app en ik kan alleen maar zeggen deze app had eigenlijk standaard in OS X Yosemite moeten zitten, er zitten zoveel eenvoudige dingetjes in en al het poespas is er bewust uitgelaten waardoor het precies doet wat het moet doen. Screenshots maken, deze aanpassen en heel snel delen eventueel zonder de screenshot zelf op te slaan en daarna weer weg te gooien in de prullenmand.

  De meest opvallende Annotate functies
  Je kunt er voor kiezen om Annotate te gebruiken als een standalone app die op het Dock werkt en die je gewoon opent en afsluit wanneer nodig zoals elke andere app of je kan er voor kiezen om de app in de menubalk en altijd op de achtergrond te laten werken.

  Persoonlijk heb ik een bloedhekel aan apps die vanuit de menubalk werken alleen omdat het hip is om daar een icoontje te hebben staan. Hoeveel mensen zie je niet voorbij komen die daar 25 icoontjes op een rij hebben staan dansen terwijl ze nooit gebruik maken van die menubalk functie. (Grrrr) Dit doet mij denken aan Windows XP, waar je vroeger altijd direct na opstarten rechtsonderdaan processen aan het killen was om je systeem stabiel te houden. Zoals je kunt zien op de screenshot ik heb daar alleen Dropbox, 1Password en Annotate staan omdat ze in mijn ogen die positie verdienen vanwege hun toegevoegde waarde.
  Elke afbeelding op je computer kunt je naar het Annotate logo slepen op de menubalk en dan opent deze afb. in de app zelf, super handig, zeker wanneer je geen icoon op het Dock hebt.

  Binnen de instellingen van de Annotate app kun je iets heel handigs aangeven en dat is Invert draw direction. Je kunt je amper voorstellen hoe fijn deze functie is. Als je ooit wel eens een pijltje hebt getekend in Voorvertoning of welke andere software dan ook dan weet je dat het pijltje altijd verkeerd om op het beeldscherm komt te staan. Je tekent altijd met de intentie waar het pijltje naar toe moet wijzen maar uiteindelijk staat het pijltje altijd verkeerd om en moet je gaan lopen draaien met het geheel. Deze instelling voorkomt dat. Super eenvoudig.
  Ook is er een optie om Retina afb. automatisch terug te laten schalen naar lagere resolutie, wel zo handig voor het web en forums als OMT deze waar ze nog in 2004 leven.

  Er is Dropbox en CloudApp integratie zodat je met 1 druk op de knop je afb. bewaard in de cloud, mocht je daar behoefte aan hebben.

  Je kan aangeven welke toetscombinaties je wilt instellen, dit heeft Skitch niet of niet op dit niveau. Google maar eens je komt vele topics online tegen waar ze vragen hoe je Skitch moet aanpassen om het te late werken met de standaard OS X toetscombinaties. Die is er niet omdat Skitch van het Evernote team veel minder aandacht krijgt dan hun parade-olifantje Evernote notitie app.
  Het is extreem handig want op deze manier hoef je geen andere speciale combinaties te onthouden die alleen bij de Annotate app horen. Deze toetscombinaties werken globaal door heel je systeem dus ook in Safari, Mail, Pixelmator of welke andere app dan ook waar je mogelijk aan het werk in bent.
  Je vervangt gewoon de standard Annotate combinaties met de combinaties die je nu al gebruikt en die bij OS X horen Shift + Command + 4.

  Zodra je dan Shift + Command + 4 indrukt wat eigenlijk een OS X combinatie is zal er niets anders veranderen aan je normale workflow dan wanneer je loslaat en je de screenshot laat maken, je niet een nieuwe afbeelding op je bureaublad krijgt die je dan mag gaan openen in Voorvertoning en bewerken en weggooien – maar automatisch wordt de Annotate app geopend met de screenshot erin zodat je direct kunt gaan beginnen met bewerken.
  Een extra mooie functie is dat je die screenshot ( na bewerken ) niet eens hoeft op te slaan op je computer en na uploaden naar bijv. OMT weer handmatig in de prullenmand moet gooien om je systeem schoon en overzichtelijk te houden. Nee, zodra je klaar bent met bewerken druk je gewoon op de ‘Drag icon’ ( het handje ) en sleep je de screenshot direct naar de OMT uploader en klaar! Annotate sluit automatisch het screenshot venster van de Annotate app af en klaar is kees, geen afbeeldingen verwijderen helemaal niets.
  .

  Mogelijke toevoegingen aan Annotate
  Twee dingen die ik graag aan Annotate zou willen toevoegen wat de app in mijn ogen helemaal perfect zou maken zijn:
  1) Een standaard integratie voor de image-hosting site Imgur.com, niet elk forum laat je afbeeldingen uploaden en je wilt niet altijd je afbeeldingen hosten op je eigen Dropbox account dus een snelle Imgur integratie zou geweldig zijn.
  2) Ik weet niet of het technisch mogelijk is vanuit een developers perpectief maar een Annotate snelkoppeling op het Finder venster zodat je niet helemaal naar de menubalk icon bovenaan hoef te slepen. Gewoon naast het Dropbox icoontje ( dat ik nooit gebruik ) voor het snel openen van bestaande afbeeldingen in Annotate dat zou geweldig zijn.

  Annotate de iOS versie
  Sinds gisteren is er ook een iOS versie van Annotate beschikbaar. Deze is nu nog gratis maar het lijkt mij sterk dat deze app richting de toekomst gratis zal blijven gezien de kwaliteit van de Mac app.
  De iOS app heb ik nog niet grondig getest dus ik kan er vrij weinig over zeggen maar wel merk je direct dat de app is nog niet van het niveau is dat de Mac versie is maar ik heb vertrouwen in deze developer(s) dat de iOS versie ook iets meer volwassen moet worden en dat deze na een aantal updates echt wel onmisbaar zal worden binnen iOS voor zover Apple het toelaat om bepaalde dingen te doen binnen iOS want volgens mij mag je het screenshot commando van de iPhone niet hijacken wat jammer is.

  Conclusie
  Maak je veel screenshots op je Mac dan heb je Annotate nodig omdat het veel simpeler werkt dan via Voorvertoning te lopen stoeien en het is de 9,- meer dan waard ook al lijkt die prijs in het begin aan de hoge kant.
  De app is lean, iets waar ik altijd veel respect voor heb als developers heel goed weten dat hun apps geen alleskunners hoeve net zijn. Ze moeten alleen werelds zijn in dat geen wat het moet doen en dat doet Annotate in mijn ogen.

  Direct linkje naar de Mac app: Annotate – Capture and image or idea
  Direct linkje naar de iOS app: Annotate – Capture an idea or image

  ** De trail versie op de website is volgens mij niet meer beschikbaar sinds kort, waarschijnlijk omdat Apple sowieso al in mijn ogen een meer dan eerlijke refund-policy heeft. 14 dagen apps testen, niet goed, geld terug zonder verdere vragen.

  Bijdrager
  Pietje13

  Een ode aan jou! Toen ik door dit topic heen scrollde dacht ik “wat aan lap, waar ga ik aan beginnen”. Na het letter voor letter gelezen te hebben ben ik simpelweg verkocht. Precies de problemen die jij beschrijft van de Voortvertoning app die niet echt storen maar wel veel simpeler kunnen. Je hebt het allemaal keurig verwoordt, ik kan niet anders zeggen. Leuk dat je het initiatief hebt genomen om zo’n post te maken. Ik ga de app downloaden. Thanks voor de tip!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.