30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 769)
 • Q:
  Bijdrager
  computer space

  Alternatieve beeldschermen voor je Mac: een overzicht

  Omdat de vragen steeds blijven terugkomen, en omdat wij heel veel schermen hebben bekeken voor embedded toepassingen, dacht ik maar eens een wiki over LCD monitoren te schrijven voor gebruik op de Mac.

  Bijdrager
  Wiki Post

  – Update 3-3-2010: De ellende van de VGA kabel bij Macs en trends toegevoegd
  – Update 16-2-2010: Uitgebreide test Dell U2711 binnen
  – Update 9-2-2010: Uitleg helderheid
  – Update 10-1-2010: Toevoeging Dell U2711 en iMac 27 inch
  – Update 4-1-2010: Toevoeging Ergonomie
  – Update 2-1-2010: Toevoeging Samsung F2380 en F2380M, Verwijderd: Eizo S2031W, niet meer leverbaar

  – Trends
  Naar jaren van dalende prijzen gebeurt er momenteel iets vreemds. De prijzen van LCD’s, en dan met name in het serieuze segment dat hier wordt besproken stijgen weer. Ook worden de spoeling aan schermtypes dunner en worden sommige schermen zelfs slechter. Een paar dingen die opvallen:
  – TN panelen hadden altijd de reputatie (en die konden ze waarmaken) dat ze snel waren. Op dit moment worden TN schermen vooral groter, en daarbij treden zoveel problemen op door de beperkte kleurweergave (6bit-kanaal) dat alle electronica die miljoenen kleuren moet simuleren deze schermen juist heel traag maakt. IPS is op dit moment de snelste techniek boven de 23 inch! Bij kleine schermen tref je nog wel eens een snel TN paneel aan.
  – 16:10 verliest hard terrein. Na de afname van 4:3 gaat ook 16:10 hard achteruit. Dit betekent dat je vaker met 1080 als vertikale resolutie genoegen moet nemen. Een 27 inch iMac scherm met 1440 pixels lijkt leuk, maar koop je deze los als Dell U2710, bedenk dan dat je voor hetzelfde geld nog een oude 2560×1600 30 inch IPS monitor koopt!
  – IPS panelen van 30 inch 2560×1600 en 26 inch van 1920×1200 lijken langzaam te verdwijnen. Heel jammer, dit waren fantastische panelen. Er is eigenlijk geen alternatief, de schermen op basis van het 27 inch Apple paneel gaan qua prijs eerder richting de 30 inch prijzen dan richting de 26 inch prijzen.
  – Wide-gamut en helderheid zijn op retour door de LED rage. Witte leds zijn een milieu-hype, maar dat betekent niet dat je beeld beter wordt. De helderheid van veel 24 inch+ schermen is teruggegaan van 400-450 cd/m2 naar soms nog een magere 250 cd/m2. Daarnaast was wide-gamut met moderne CCFL heel makkelijk te maken (100% AdobeRGB bijvoorbeeld) maar is met witte led niet haalbaar. Alleen de “Dreamcolor” achtige schermen met RGB leds (>2000 euro) kunnen met LED wide gamut laten zien en gaan zelfs nog verder van AdobeRGB.
  – 10-bit doet zijn intrede. Ik weet niet of er al een mac is met een videokaart die dit ondersteunt, of dat OSX het ondersteunt, maar de eerste schermen met 10-bit input zijn een feit. Dit betekent in theorie 1 miljard kleuren i.p.v de gebruikelijke 16 miljoen.
  – Een nieuwe resolutie heeft in TN-land zijn intrede gedaan: 2048×1152. Erg vreemd. 16:9 is vaak handig voor films, maar je wilt dan ook 1op1 pixelmapping, iets wat op deze schermen zwarte balken rondom levert. Misschien wel weer handig om PAL 576i te upscalen met een factor 2??? Let dus op als je zo’n scherm voor je PS3 of Blu-Ray films koopt, je hebt dan liever 1920×1080.
  – VGA kabels blijven hardnekkig overleven. Waar je zou verwachten dat iedere budget monitor enkel met een DVI poort en kabel geleverd zou worden, is het juist enkel VGA kabel en poort dat je krijgt. Pas op dat je geen scherm zonder DVI koopt!

  – De technologie
  Een LCD scherm bestaat uit een LCD paneel en daarachter een backlight die wit licht produceert.

  Er zijn momenteel 3 grote stromen qua paneeltechniek in LCD land:
  - TN (Twisted Nematic)
  9 van de 10 verkochte panelen zijn TN panelen. De concurentie is moordend en de prijzen zijn lager dan laag. 24 inch is tegenwoordig al te koop voor 200 euro.
  Voordelen naast de prijs zijn een hoge snelheid van weergeven. Zowel de input-lag als de verversingssnelheid zijn laag. In advertenties zie je altijd verversingssnelheid aangeduid. Deze is inmiddels bij alle schermtechnieken goed. De input lag is de nieuwe hobbel. Om meer beeldkwaliteit uit grote (>22 inch) TN panelen te krijgen wordt vaak ook een soort calculatie vooraf door het paneel gedaan, waardoor de input-lag (vertraging van het beeld na binnenkomst via de DVI/HDMI kabel) groter wordt bij TN panelen. De Samsung T220,T240,T260 serie is bijvoorbeeld een TN serie die relatief veel input-lag heeft. Hier hun je kijken hoeveel lag een aantal TN schermen hebben. Meer dan je zou verwachten!

  Nadelen van TN zijn de mindere kijkhoek (van bovenaf gezien treed op een gegeven moment een soort solarisatie op, waardoor kleuren negatief lijken), en de vaak onstabiele schaduwen en hooglichten. Een TN paneel in portret-stand is eigenlijk onbruikbaar. Wil je in portret-stand werken, dan moet je een IPS of PVA paneel kopen.
  De contrasten frontaal bijn TN zijn tegenwoordig zelfs beter dan bij IPS schermen, maar onder een hoek gaan ze hard omlaag. Het contrast bij TN is meestal zo’n 1:1000. Soms worden hogere waardes genoemd, maar dit zijn dynamische contrasten, en zijn over het algemeen een wassen neus.
  Een ander nadeel aan TN is dat de meeste TN panelen slechts 6-bit nuances per subpixel kunnen weergeven. Dit betekent dat er maar 262144 kleuren mogelijk zijn. Om toch een indruk van true color te geven wordt het inputsignaal geditherd. Dit resulteert soms in banding of spikkels in egale vlakken. Er komen steeds geavanceerde technieken om dithering te omzeilen. Bijvoorbeeld puls-breedte-modulatie, een techniek vergelijkbaar als voor het dimmen van spaarlampen en LED’s. Vermoedelijk is dit een van de redenen van de recente toename in input-lag bij TN panelen.

  Omdat TN in het goedkope segment zit wordt vrijwel nooit een wide-gamut backlight gebruikt. Meestal is het een sRGB gamut. Vind je een uitgebreider spectrum belangrijk, dan is TN eigenlijk geen optie. De hierboven genoemde site met input-lag metingen geeft ook gamut-metingen weer.

  Apple gebruikt TN panelen voor de instap notebooks en voor de iMac 20 inch.

  In computerwinkels worden 99,9% TN panelen verkocht (alleen de Apples die er wel eens een paar staan hebben soms andere panelen!). Wil je weten hoe een S-IPS scherm of een S-PVA scherm er uit ziet, dan zul je of op de gok moeten kopen, of een nieuwe iMac/Apple CD bekijken of bij iemand die een dergelijk scherm heeft gaan kijken.

  - IPS (In Plane Switching)
  Een techniek vooral toegepast door LG (TV’s en monitoren) en Philips (alleen voor TV’s). Naast gewone IPS is er ook S-IPS en H-IPS (verder verbeterde varianten). LG levert panelen aan Apple, Dell, Eizo, Hp, LaCie, Nec en verkoopt ook onder eigen naam een aantal panelen in hun topsegment.
  Deze techniek wordt geroemd voor de beste kijkhoeken van alle LCD schermen. Kleuren zijn heel stabiel. Het statisch contrast is ongeveer 1:800. NEC en LaCie hebben een paar IPS panelen met een zogenaamde A-TW polarizer. Deze IPS schermen halen betere contrasten van ongeveer 1:1000. IPS panelen hebben een geringe tot wat grotere input lag. Waarden tussen de 5 en 40 ms kom je tegen.

  - PVA (Patterned Vertical Alignment)
  Een van de grootste producenten van PVA panelen is Samsung en Samsung levert panelen aan Dell, Eizo, HP, LaCie, Nec en heeft een aantal topmodellen in eigen huis met deze techniek. Varianten op PVA zijn MVA en S-PVA.
  PVA heeft net als IPS zeer goede kijkhoeken, en levert het beste contrast van alle paneeltechnieken. Een statisch contrast van 1:1200-1:1400 is normaal voor SPVA panelen. S-PVA panelen hebben zo ongeveer de hoogste waarden voor de input-lag. Door hun geavanceerde controle-electronica, is er meestal een vertraging van 30-60ms voor het beeld op het scherm staat.

  – Het backlight
  Het backlight zorgt ervoor dat er licht door het paneel komt. Het licht is wit. Maar wit is niet altijd hetzelfde wit. Wit licht heeft een spectrum dat opgebouwd is uit allerlei golflengtes met gekleurd licht (regenboog). Wat wordt er gebruikt als backlight?

  Fluorescentiebuizen (standaard, in de meeste TN panelen)
  Oftewel een soort van TL-buis, maar dan veel kleiner. Bij dunne goedkope schermen zit de buis vaak aan de randen. Hierdoor ontstaat soms een gloed van licht aan de randen wanneer het beeld zwart is. Met buizen aan de randen is het moeilijk egale verlichting te krijgen, maar het is wel goedkoop, en de schermen blijven plat.
  Bij de dikkere en duurdere schermen zitten meerdere buizen in een lijnpatroon over het hele oppervlakte van het scherm. Gevolg: egalere verlichting en minder overstraling aan de randen. Standaard buizen hebben vaak een kleurweergave in de buurt van sRGB.

  Fluorescentiebuizen (wide gamut, tref je steeds vaker aan bij IPS of PVA panelen)
  TL-buizen worden steeds beter, door nieuwe samenstellingen van de fosfors. Hierdoor kunnen schermfabrikanten buizen maken die zich vooral concentreren op de productie van precies die golflengten (rood groen en blauw) die door de filters in het LCD paneel worden doorgelaten. Gevolg is dat het scherm energiezuiniger is, en extremere kleuren kan laten zien. Veel wide-gamutschermen benaderen AdobeRGB qua kleurruimte.

  Grootste probleem aan wide-gamut is dat het heel moeilijk te begrenzen is naar sRGB. Alleen een goede 10 of 12 bit LUT zal hierin slagen. Gevolg is dus dat je met alle wide-gamut schermen zonder LUT alle beelden net iets te verzadigd voorgeschoteld krijgt. OS X heeft welliswaar kleurprofielen ingebouwd, maar dat wil nog niet zeggen dat OS X alle wide gamut compenseert. In Safari, Adobe CS en fotobewerkingspakketten zul je van wide gamut kunnen profiteren. Alle andere programma’s zien er op wide-gamut schermen gewoon wat “voller” uit.
  De nieuwste Eizo CG en NEC PA schermen hebben een 3D lut. Hiermee kan echt nauwkeurig een wide-gamut scherm begrenst worden naar bv sRGB. Een normale LUT heeft vaak nog als nadeel dat de verzadiging van niet volledig verzadigde kleuren niet altijd meer klopt.

  LED verlichting met witte LED’s (veel gebruikt in notebooks, nu ook in de LED Cinema Display)
  Witte leds zijn eigenlijk blauwe leds met een fosforlaagje die een deel van het blauwe licht omzet in geel licht. Hierdoor ontstaat de perceptie van wit licht. Dit zijn de goedkoopste leds om wit licht mee te maken. Apple gebruikt deze leds in de notebooks en in de Cinema DIsplays. Met witte LEDS is een redelijk goede kleurweergave in sRGB mogelijk. Bij sommige kleuren kunnen de vreemde spectrale eigenschappen van de witte led met meetapperatuur afwijkingen zcihtbaar worden, maar voor normaal gebruik is dit niet zichtbaar.

  LED verlichting met RGB LED’s (in wide gamut professionele grafische schermen)
  Bij de top schermen van LaCie, EIZO, Samsung, LG worden 3 kleuren leds gebruikt om een vol spectrum van achtergrondlicht te maken. Omdat voor goede kleurweergave de exacte golflengte van het LED licht heel belangrijk is, zijn deze leds veel duurder dan witte leds. Schermen met RGB leds kosten zo het dubbele van de niet-led versies, en beginnen bij 1500 euro. RGB led schermen hebben vaak een enorm spectrum, dat nog groter is dan AdobeRGB. Deze techniek is eigenlijk alleen interessant met een grote LUT (hierover dadelijk meer).

  – Helderheid
  Helderheid wordt bij schermen uitgedrukt in Candela/m2. Met helderheid zijn wat rare dingen aan de hand.
  Laagste helderheid: sommige schermen kunnen niet ver genoeg omlaag met de helderhied. Voor een UGRA certificatie (kleurnauwkeurigheids label) moet de helderheid 120cd/m2 zijn. Sommige schermen zijn niet onder de 150 te krijgen. Wil je kleurnauwkeurig werken, bekijk de tests die opgesomd zijn op deze informatie.

  Voor films en TV wil je juist een hoge helderheid. 300 cd/m2 is een begin, maar soms is tot 500cd/m2 gewenst (een LCD TV moet dit zeker kunnen halen!). Probleem momenteel is dat door de LED en eco-rage, LCD schermen steeds minder helder worden (ook bij TV’s!). Waar een 24 inch 2 jaar terug vrijwel standaard 400-450cd/m2 haalde, is 250-300 nu veel normaler. CCFL met een dik scherm blijft nu eenmaal de makkelijkste manier om veel licht te leveren. Hoe dunner, hoe donkerder.

  Tot slot zit bij veel schermen de werkelijke lichtopbrengst nog eens flink onder de opgegeven waarde. Bekijk de meetresultaten in de tests als de helderheid belangrijk is. Voor fijn computergebruik bij daglicht en ’s avonds is de minimumwaarde onder de 100cd/m2, en het maximum boven de 300cd/m2.

  – De LUT (Look Up Table)
  Een LUT is een methode voor hardwarecalibratie. Een DVI, VGA, HDMI of DP kabel levert over het algemeen 8-bits informatie per kanaal. Dus 256 waardes van zwart naar rood, van zwart naar groen en van zwart naar blauw. Het beeldscherm laat voor iedere waarde een subpixel van het paneel in 256 stapjes meer of minder openstaan voor het achtergrondlicht. Je kunt waarschijnlijk aanvoelen dat die stapjes niet altijd even goed aansluiten op de ideale stapjes voor een sRGB of AdobeRGB weergave. De LUT is een tabel waarin staat hoeveel een subpixel open moet om bij waarde X via de input toch de optimale weergave te krijgen. Sommige schermen hebben een LUT van 10 bits, zodat er uit 1024 stappen 256 optimale stappen gezocht kunnen worden, andere schermen hebben zelfs een 12 bits-16 bits LUT.

  Deze LUT is er niet alleen om de grijscurve precies goed te krijgen zodat alle 256 grijstrappen zichtbaar zijn, maar ook om schermen met een extreem kleurgamut in staat te stellen kleinere kleurruimtes weer te geven, zoals sRGB of SWOP/ISO Coated. Voordeel van kalibratie via een LUT is dat je altijd alle 256^3 kleurnuances beschikbaar houdt. Met softwarecalibratie treed eerder banding op, of verdwijnen bepaalde nuances zelfs volledig.

  Een LUT kom je eigenlijk alleen tegen bij de schermen van Eizo, LaCie en Nec, evenals bij de RGB LED schermen van LG en Samsung. Apple heeft geen LUT’s in gebruik, maar regelt de schermen behoorlijk goed af naar een correcte sRGB weergave. Een nadeel van een LUT is dat het een paar ms kan toevoegen aan de input-lag.

  – De helderheids/omgevingslichtsensor (Nec en Eizo)
  Veel Nec en Eizo schermen hebben een sensor waarmee ze het omgevingslicht meten. Op basis van de info van deze sensor stellen ze de helderheid van het backlight in. Hiermee is onder de meeste omstandigheden een optimaal contrast zichtbaar. Dus geen overstralende backlight als het donker is, en ook geen donker beeld als de zon vol naar binnen schijnt. Sommigen vinden het een gimmick, ik vind het bijna een essentieel onderdeel van een scherm. Ik vind het ook niet vreemd dat kwaliteits grafische schermenbouwers als Eizo en Nec ze veelvuldig toepassen.

  – Aansluiten
  Bij ieder scherm staat een aantal letters. Dit betekenen ze:
  A=Audio invoer via hoofdtelefoonplug Voor schermen met ingebouwde speakers.
  B2=2 poorts Firewire 400 hub.
  C=Component (drie pluggen, rood, groen en blauw) Bijvoorbeeld om je DVD speler aan te sluiten
  D=DVI poort De meest gangbare aansluiting voor een desktop.
  F=coaxiaal S/PDIF digital audio doorvooer Om het geluid dat over HDMI binnenkomt door te sturen naar een surround versterker.
  H=HDMI poort Bijvoorbeeld voor het tegelijk aansluiten van een XBOX of Playstation
  J=Mini-jack audio uit voor HDMI input.
  M=Mini Display Port
  N=Mag Safe notebooklader.
  P=Display Port Niet echt relevant om een Mac mee aan te sluiten. Mini DP->DVI is een goedkopere oplossing.
  S=S-video poort Om je TV tuner of Playstation 2 aan te sluiten bijvoorbeeld.
  T=Composiet ingang
  U4=USB hub met 4 poorten
  V=VGA poort
  W=5.1 audio out.
  X=card reader XD/SD/CF/MS/MMS
  Z=Dual Link DVI port

  Het beste sluit je een scherm via DVI, HDMI, Display Port of Mini Display Port aan.
  Voor de nieuwe macs met en mini Display Port is er een Mini Display port naar DVI adapter.
  Veel desktop macs hebben een DVI poort. Die kun je direct aansluiten op alle genoemde schermen met de bij het scherm geleverde DVI kabel.
  Voor oude macs met een ADC poort is er een ADC->DVI adapter van Belkin
  Voor oude laptops is er een Mini DVI naar DVI adapter.
  Voor de oude macbook air is er een Micro-DVI naar DVI adapter. De nieuwe heeft een Mini Display Port.

  – De ellende die een VGA-kabel geeft bij macs
  LCD schermen zijn tegenwoordig te koop onder de 100 euro. Het kost allemaal niks meer. Probleem in het hele goedkope segment is dat VGA kabels een aansluitingen nog steeds de boventoon voeren. Sommige fabrikanten durven zelfs (beschamend!) alleen een VGA poort in te bouwen.
  VGA wil je om 3 redenen niet hebben
  – HDMI communiceert netjes de optimale resolutie en frequentie van een beeldscherm. Het klopt altijd. Of je scherm of computer nu eerder aanzet, normaal gesproken maakt dit niet uit.
  – VGA is analoog. Naast de discussie of er signaalverlies optreedt door dubbele omzetting (digitaal->analoog->digitaal) en of het wel of geen vertraging oplevert, zit het grootste probleem in de interpretatie van de voltages in relatie tot de gamma-curve. Een videokaart met analoge VGA poort kan namelijk traploos de gamma-curve aanpassen en het is maar de vraag in hoeverre de LCD monitor dit goed omzet naar 3×256 stapjes per kanaal getrapt. Banding en gammaafwijkingen zijn een groot risico bij VGA en staan precieze kalibratie in de weg
  – Nu het punt waar Mac afwijkt van PC’s. Om alles zo compact mogelijk te houden hebben macs geen DA-omzetter meer op de videokaart. De meeste PC-videokaarten met VGA poorten, en alle macs met DVI-I of mini-DVI-I poort (generatie van een paar jaar terug) hadden nog een volledige generatie van multisync VGA signalen aan boord. De analoge pinnen van de DVI-I connector zorgde dat een volledig VGA signaal met een adapter was te maken. De nieuwe generatie met Mini-DVI-D connector of MiniDP connector maakt geen analoog signaal meer. Deze macs kunnen enkel een 60Hz digitaal signaal maken. De MiniDP-VGA adapter maakt hier een analoog signaal van maar is beperkt in de frequentie (100Hz voor een CRT zodat ie niet flikkert gaat niet meer) en in de resoluties. Ook zal de resolutie sneller terugspringen door het ontbreken van DDC uit een volledige VGA poort.
  Koop dus als het even kan NOOIT een display met enkel een VGA poort voor de nieuwe generatie macs. Ellende gegarandeerd!

  – Ergonomie
  Apple biedt enkel kantelen (S) op al zijn macs en schermen, maar de meeste schermen hier zijn een stuk beter verstelbaar:
  H = Hoogte verstelbaar
  P = Pivot stand, of te wel een “portretstand”, verticaal dus.
  R = Rotate, deze schermen zijn te draaien op hun voet.
  S = Swivel, dat wil zeggen dat het scherm te kantelen is.
  Vrijwel alle schermen hebben alle 4 de opties, vanaf 26 inch ontbreekt de portretstand in veel gevallen.

  – Wat kiest Apple zelf?
  Apple is een kritische hardware ontwikkelaar en gebruik meestal de beste schermen die er zijn. Voor sommige budgetproducten maken ze uitzonderingen. Op dit moment zijn alle Cinema DIsplays voorzien van S-IPS of H-IPS panelen, evenals de iMacs die een H-IPS paneel hebben. Voor de 27 inch krijgen ze momenteel zelfs een speciaal model met een resolutie van 2560×1440! IPS heeft goede kleuren, een redelijk goede zwarting, en de prijzen zijn net wat scherper dan van vergelijkbare PVA panelen van Samsung. Prima geschikt voor de Apple producten.

  Op het gebied van kleurgamut is Apple vrij conservatief, en wordt vooral goede sRGB weergave nagestreefd. Op zich is hier niks mis mee. Webontwikkeling draait volledig op sRGB, de meeste fotolabs en printers verwachten je kiekjes in sRGB, en ook SWOP en ISO coated druk kleurruimtes passen nagenoeg in sRGB, zodat ook een grafisch vormgever met een mac uit de voeten kan. De nieuwe iMacs hebben een net iets groter dan sRGB gamut. Aangezien het subtiel groter is, kun je prima op de nieuwe iMacs sRGB instellen als systeemprofiel. Dit zal de workflow versimpelen, en je ogen kunnen de kleine hoeveelheid extra verzadiging op het scherm goed relativeren. Aan te raden boven softwarekalibratie. Hardwarecalibratie is bij Apple sowieso niet mogelijk.

  – Wat te kopen?
  Een advies geven voor de aanschaf van een TN paneel is heel moeilijk. Niet alleen is dit segment een slagveld, ook zijn er iedere dag nieuwe modellen en is er bijna geen buil aan te vallen met de kleine prijzen die hiervoor worden gevraagd. Het koopadvies spits zich vooral op mensen die net als Apple kritisch zijn en een goede kleurweergave willen. Dit betekent dat je bijna automatisch moet kijken naar IPS en PVA panelen. Het – prijspeil is november 2009 en de meeste producten ziin opgezocht op Tweakers Pricewatch. De prijzen van de producten van Apple en Dell zijn opgezocht in de eigen online stores. Een aantal producten dat niet op Tweakers stond is opgezocht in kieskeurig.nl. Producten van Dell worden soms door andere handelaren voor lagere prijzen verkocht. Het loont hiervoor te zoeken. Over het algemeen zijn prijzen in Nederland zeer competitief en vaak net zo goed of beter dan in omringende landen. Duitsland kan voor Dell schermen echter interessant zijn.

  – 20 inch
  Voor de liefhebbers van 4:3 schermen met pivot nog altijd de klassieker met enorm veel pixels en zeer snelle respons voor een niet TN scherm:
  De – HP LP2065, een standaard gamut 1600×1200 IPS scherm voor 300 euro. Hier een test. Aansluitingen: D,U2,V. Ergonomie H,P,R,S.

  – 22 inch
  22 inch schermen hebben voornamelijk een resolutie van 1680×1050 beeldpunten. Welke goede schermen zijn er in dit segment te koop?
  De – HP LP2275W is een 22 inch SPVA scherm voor ongeveer 310 euro. Een test zie je hier. Aansluitingen D,P,U4. Ergonomie H,P,R,S.
  De – Dell 2209WA is een wide gamut scherm met e-IPS (budget IPS) paneel, met hier een test, en ongeveer te koop voor 340 euro. Aansluitingen D,U2,V. Ergonomie H,P,R,S.
  De – NEC P221W is een wide gamut 22 inch SPVA scherm met 10 bit LUT en omgevingslichtsensor voor 340 euro. Een test zie je hier. Aansluitingen D,V. Ergonomie H,P,R,S.
  De – Eizo S2231WE is een wide gamut SPVA scherm voor ongeveer 350 euro, vergelijkbaar met de HP maar met helderheidssensor en met 10 bit LUT. Hier een test. Aansluitingen A,D,U2,V. Ergonomie H,P,R,S.
  De – Eizo S2242W is is een 22 inch monitor met 1920×1200 pixels, wide gamut, 10-bit LUT en helderheidssensor. Hier staat een test. Monitor is EOL, prijzen enkel in opruiming. Aansluitingen A,D,U2,V. Ergonomie H,P,R,S.
  De – Eizo S2243W is is een 22 inch monitor met 1920×1200 pixels, wide gamut, 10-bit LUT en helderheidssensor. Nog geen test beschikbaar, maar ongetwijfeld weer van het hoge Eizo niveau. Monitor kost ongeveer 630 euro. Aansluitingen A,D,P,V. Ergonomie H,P,R,S.

  – 23 inch
  23 inch kenden we natuurlijk van de oude ACD, maar vandaag de dag is deze maat vooral verkrijgbaar als kleiner broertje van de 16:10 24 inch schermen. De 23 inch exemplaren zijn Full HD, en hebben een resolutie van 1920×1080.
  – De Samsung F2380 is een C-PVA scherm met sRGB gamut en is ongeveer 250 euro. Hier een test. Wellicht nog even wachten op REV 2 bij dit type? Aansluitingen D2,V. Ergonomie H,P,R,S.
  – De Samsung F2380M is een multimedia broertje van bovenstaand scherm, en is qua beeldscherm identiek, maar heeft speakers en een HDMI aansluiting, voor 270 euro. Een test hier. Aansluitingen: A,D,H,V. Ergonomie H,P,R,S.
  – De NEC EA231WMi-BK is een S-IPS scherm met sRGB gamut en is hier getest. Kost ongeveer 350 euro. Aansluitingen A,D,P,U2,V. Ergonomie H,P,R,S.
  – Eizo EV2333WH is een S-PVA scherm met sRGB gamut, en is nog niet getest. Kost ongeveer 500 euro. Aansluitingen: A,D,H2,P,V. Ergonomie H,P,R,S.

  – 24 inch
  Eigenlijk zijn alle 24 inch schermen met PVA of IPS panelen voorzien van een resolutie van 1920×1200 pixels. Er zijn sinds kort ook Full HD panelen met een lagere 1920×1080 resolutie, maar die zijn 23,5 inch, net iets kleiner, en alleen met TN panelen uitgerust.
  De – Philips 240PW9ES is een budget wide-gamut H-IPS scherm voor 440 euro (prijs van Kieskeurig). Aansluitingen D,U,V.
  De – HP LP2475W is een 24 inch H-IPS scherm met wide gamut en heel veel aansluitmogelijkheden. Hier zie je een test en het scherm kost 500 euro. Aansluitingen C,D,F,H,P,S,T,U6 ! Ergonomie H,P,R,S.
  De – Dell Ultrasharp U2410 is een H-IPS scherm met widegamut, sRGB én AdobeRGB presets en wederom veel aansluitmogelijkheden. Hier een test. De prijs is ongeveer 530 euro. Aansluitingen C,Dx2,H,J,P,T,U4,V,X! Ergonomie H,P,R,S. Ondanks de vele aansluitingen is dit scherm nagenoeg onbruikbaar voor analoge signalen. De brightness kan namelijk niet omlaag! Deze setting werkt enkel bij DVI, HDMI en DP.
  De – LCD2490WUXi is een 24 inch sRGB S-IPS scherm met A-TW polarizer, 12 bit LUT en helderheidssensor. Het scherm kost 730 euro. Aansluitingen 2xD,V. Hier een test. Ergonomie H,P,R,S.
  De – Eizo S2433W is een wide gamut S-PVA scherm, een helderheidssensor en 10 bit LUT. Er is nog geen test, en de prijs is 830 euro. Aansluitingen A,D,P,V. Ergonomie H,P,R,S.
  De – LaCie 324 is een 24 inch wide gamut S-PVA paneel voor 815 euro met 10 bit LUT. Aansluitingen D,2xH,U3,V. Ergonomie ????.
  De- Apple LED Cinemadisplay is een 24 inch H-IPS scherm met witte-led backlight. De CD is alleen via Display Port aan te sluiten, of via een adapter op DVI en Mini-DVI. Het scherm heeft een ingebouwde iSight, microfoon, mag-safe oplader en ingebouwde speakers. De prijs is 849 euro bij Apple zelf. Het is het enige scherm met glanzende toplaag in deze opsomming! Aansluitingen M,N,U3, Ergonomie S.

  – 26 inch
  Het enige niet TN paneel in 26 inch is het LG 1920×1200 IPS paneel. Het paneel is niet meer beschikbaar in consumentenmodellen. Alleen in de profi Nec en LaCie schermen is het nog te vinden, evenals in nieuw 3D professionele displays. De schermen zijn net iets kleiner dan 26 inch, namelijk 25,5 inch.

  De – LaCie 526 is een 2e monitor met A-TW polarizer, wide gamut en 12-bit LUT. De prijs is 1350 euro. Aansluitingen D,U3,V. Ergonomie H,P,R,S.
  De – NEC Multisync LCD2690WUXi2 is een van de beste schermen voor kleurweergave, en heeft in basis hetzelfde paneel als de LG, maar dan met A-TW polarizer voor dieper zwart, met een helderheidssensor en met 12 bit LUT. Dit scherm kost ongeveer 1000 euro. Hier een test van de WUXi versie 1, de voorloper. De 2 is op een paar kleine punten verbeterd. Aansluitingen D,V. Ergonomie H,P,R,S.

  – 27 inch
  Er worden 2 27 inch schermen gemaakt, de een is een Samsung wide-gamut S-PVA paneel van 1920×1200 pixels. Samsung gebruikt het zelf, en verkoopt het paneel aan Dell en Eizo. Dit paneel heeft het hoogste contrast van alle LCD schermen! 1:2000 wordt makkelijk gehaald. De ander is net nieuw, we kennen hem allereerst van de iMac 27 inch, maar nu ook van de DELL U2710. LG maakt dit 2560×1440 pixel H-IPS scherm.

  De schermen met Samsung paneel:
  De – Eizo SX2761W is een scherm met 12 bit LUT en helderheidssensor. Hier staat een review. Het scherm kost 1470 euro. Aansluitingen 2xD,U2. Ergonomie H,P,R,S.
  De schermen met LG paneel:
  De – Dell UltraSharp U2711 is voorzien van wide-gamut CCFL backlight, is voorzien van fabrieksmatige kalibratie met interne 12 bits LUT naar presets voor AdobeRGB en sRGB, en de winkelprijs is nog niet bekend (adviesprijs 995 euro). Hier is het scherm getest. Aansluitingen: C,2xD,H,P,S,T,U4,V,W, ! Ergonomie H,R,S.
  De – Apple iMac 27 inch is natuurlijk eigenlijk een computer, maar is ook bruikbaar als monitor. De iMac heeft een medium-gamut LED backlight en kan enkel aangesloten worden met DP. Prijs vanaf 1499 euro, en daardoor toch ook als monitor een aantrekkelijke optie in vergelijking met de CD 30 inch. Wellicht kun je m aansluiten op een Pro en de interne mac als server gebruiken. Aansluitingen P. Ergonomie: S.

  – 30 inch
  30 inch schermen zijn de grootste monitoren die op dit moment beschikbaar zijn voor computers. Ze hebben een resolutie van 2560×1600 pixels. In tegenstelling tot andere maten, zijn 30 inch schermen altijd S-IPS of S-PVA schermen. Door de grote hoeveelheid pixels is een gewone DVI kabel niet meer voldoende voor de volledige resolutie. Voor deze resolutie is of Dual Link DVI, of HDMI of Display Port nodig. Je kunt deze schermen wel aansturen in een lagere resolutie! Mocht je dus nu nog een computer hebben met normale DVI, dan kun je bijvoorbeeld voorlopig op halve resolutie (1280×800) of of geinterpoleerde 1920×1200 werken. Heb je later een nieuwe mac, dan kun je alle pixels benutten. Zoals je ziet is het aanbod in 30 inch vrij breed. De modellen gaan ook veel jaren mee. Dit segment is duidelijk minder hectisch dan de markt voor kleinere schermen.

  Alle huidige macs (op de witte MacBook na) ondersteunen een resolutie van 2560×1600 op externe schermen!
  Bij de oude macs is lang niet altijd het geval.

  Macs die of Dual Link DVI of (Mini) Display Port hebben zijn:
  iMacs Aluminium 2009
  MacMini 2009
  De Powermac G5 Dual en Quad Core met Geforce 6600
  Alle MacPro’s met Geforce 7300GT of beter.
  Alle MacBook Pro’s
  De MacBook Unibody
  De MacBookAir met Mini Display Port

  De schermen:
  De – LG W3000H is de prijsknaller onder de 30 inch schermen. Hij kost maar 1020 euro, en is gebaseerd op hetzelfde S-IPS paneel als gebruikt in de Apple, maar dan in wide gamut. Aansluitingen U4,Z.
  De – Samsung 305T is een andere budget 30 inch met wide gamut S-PVA paneel. Hij kost 1190 euro. Hier een test. Aansluitingen: U4,Z. Ergonomie H,R,S.
  De – HP LP3065 is een andere budget 30 inch met S-IPS paneel voor 1150 euro. Het scherm is hier getest. De HP heeft een geringe input lag en is geschikt voor spellen. Aansluitingen: U4,3xZ. Ergonomie H,R,S.
  De – Dell Ultrasharp 3008WFP is een S-IPS monitor met wide gamut, lage input lag en is hier getest. Het scherm kost 1520 euro. Ook geschikt voor de verwende gamer door de vele aansluitingen en snelle respons! Aansluitingen: C,H,P,S,T,U4,V,X,2xZ! Ergonomie H,R,S.
  De – 30 inch Apple Cinema Display heeft een sRGB gamut en een S-IPS paneel. Het scherm kost 1799 euro bij Apple. Aansluitingen B2,U2,Z. Ergonomie S.
  De – NEC Multisync 3090WQXi heeft een H-IPS paneel met 12 bit LUT en helderheidssensor, kost 1820 euro en is hier getest. Er is een USB poort, maar die is bedoeld om een colorimeter aan te sluiten, niet als hub. De aansluitingen zijn D,Z. Ergonomie H,P!,R,S.
  De – Eizo SX3031W heeft een wide gamut S-PVA paneel met 10 bit LUT, kost 2300 euro en is hier getest. Een DVI-DL en een normale DV poort zorgen dat dit scherm 2 bronnen naast elkaar kan laten zien. Aansluitingen D,U2,Z. Ergonomie H,R,S.

  – Garantie
  Even nog een overzicht van de garanties bij de verschillende merken:

  Apple: 1 jaar, 3 jaar optioneel door aanschaf van Apple Care Protection Plan.
  Dell: 3 jaar premium panel garantie (1 heldere pixel binnen 3 jaar is reden voor nieuw exemplaar), uitbreidbaar tot 5 jaar.
  Eizo: 5 jaar on-site, binnen 2 dagen vervangend product, lamp 5 jaar of 30000 branduren.
  HP: 3 jaar on-site, incl. backlight.
  LaCie: 3 jaar on-site met vervangend product.
  LG: 3 jaar on-site
  Nec: 3 jaar
  Samsung: 3 jaar

  – Snelkiezer

  – Goedkoopste kleurnauwkeurig scherm met LUT en helderheidssensor: NEC P221W voor 340 euro
  – 24 inch met betere kleurweergave dan Apple’s LED Cinema Display, en liefst voor minder: De Nec Multisync LCD2490WUXi, de Eizo S2431W of de LaCie 324. 24 inch SPVA met 10 bit LUT voor 730, 830 en 815 en euro respectievelijk.
  – Goed Full HD scherm voor films (TV’s in deze maat zijn altijd gebaseerd op TN!): De NEC EA231WMi-BK, een 23 inch IPS scherm met Displayport en DVI.
  – Beste speelscherm voor kleur- en kijkhoekkritische gamers: 26 inch LG W2600HP IPS scherm voor 480 euro. Oudgediende voor gamers met 4:3 voorkeur HP LP2065 is ook nog steeds een zeer rap gamersscherm voor 300 euro.
  – Goedkoopste 30 inch: LG W3000H voor 1020 euro
  – Ik wil alles aansluiten van NES, DVD speler, XBOX360 tot 2 macs en een AppleTV aan toe: De HP LP2475W voor 500 euro of een van de 3 Dell Ultrasharps, de U2410, de 2709W of de 3008WF, voor resp 530, 760 of 1520 euro.
  – Ik wil heel goede kleurweergave en kalibratiemogelijkheden, maar richting de 2000 euro is me weer te gek: De NEC Multisync LCD2690WUXi2 met adobeRGB, UGRA certificatie, helderheidssensor en 12 bit LUT voor 1100 euro.
  – De allround superdeal: De HP LP2475W voor 500 euro.
  – King size portrait: De NEC 3090WQXi voor 1820 euro (2560 pixels horizontaal en verticaal wegens pivot functie!).

  Dit topic is een opsomming van mogelijkheden, en is bedoeld om je keuzes te vergemakkelijken. Ergens proberen of bekijken blijft natuurlijk altijd wenselijk, het blijft immers jouw keuze om iets te kopen. Ik heb er maar een paar zelf geprobeerd, dus niet slaan als het advies niet bevalt!

  Bijdrager
  LighScan

  Het enige dat ik jammer vind is dat je vergeet te vermelden dat je best eerst eens naar de videokaart in je Mac kijkt, om te controleren tot welke resolutie je kunt gaan. :wink:

  Straks zou ik zo de 26 inch LG W2600HP kopen vanwege je test, maar dan kom ik thuis en merk ik tot mijn grote spijt dat ik een koop heb gedaan waar ik niks mee ben, omdat mijn MacBook (zie mijn onderschrift voor specs) de resolutie van het prachtige beeldscherm niet aankan.

  Verder vind ik dit een fantastische topic, en absoluut een sticky waard! Hopelijk gaat het die terugkerende topics voorkomen waarin telkens om “welke beeldscherm moet ik kopen”-vragen gaat. (voor de mensen die tenminste de moeite even nemen om te zoeken)

  Bijdrager
  Pieterr
  ”LighScan”

  Straks zou ik zo de 26 inch LG W2600HP kopen vanwege je test, maar dan kom ik thuis en merk ik tot mijn grote spijt dat ik een koop heb gedaan waar ik niks mee ben, omdat mijn MacBook (zie mijn onderschrift voor specs) de resolutie van het prachtige beeldscherm niet aankan.

  Waarom zou jouw MacBook dat niet kunnen? De LG W2600HP heeft een DVI ingang.

  The maximum resolution supported on an external display is 1920×1200.

  Bijdrager
  computer space
  ”LighScan”

  Het enige dat ik jammer vind is dat je vergeet te vermelden dat je best eerst eens naar de videokaart in je Mac kijkt, om te controleren tot welke resolutie je kunt gaan. :wink:

  Alle macs vanaf de G4 torens en G4 minis kunnen al deze resoluties aan. Niet echt relevant dus. De 30 inches, die er nog niet op staan zijn wat kritischer, maar inmiddels kunnen alle huidige macs ook 2560×1600 aan.
  Kan nog wel wat toevoegen over de verschillende poorten.

  Bijdrager
  LighScan

  Oei, mijn excuses. Ik was er heilig van overtuigd dat mijn MacBook maximum een 24 inch beeldscherm kon aansturen.

  Bijdrager
  sven-

  Thumbs up voor deze post:D Bedankt computer space, onze beeldscherm expert:wink:

  Moderator
  unSOUND
  ”computer

  inmiddels kunnen alle huidige macs ook 2560×1600 aan.

  Bijna alle huidige Macs…

  Inactief
  Anoniem

  Goeie informatie. Mijn Macbook Air kan 2560 x 1600 pixels op een extern beeldscherm.

  Bijdrager
  sven-

  Een correctie puntje:

  ”computer

  22 inch schermen hebben voornamelijk een resolutie van 1650×1080 beeldpunten

  Moet zijn 1680×1050.

  Bijdrager
  Pieterr
  ”unSOUND”

  Bijna alle huidige Macs…

  Het is inderdaad vreemd dat de witte maar tot 1920×1200 gaat, terwijl daar dezelfde 9400M in zit.
  Komt waarschijnlijk omdat ie alleen mini-DVI heeft.

  Bijdrager
  Afroman

  Komt volgens mij door de DVI poort, want de vorige revisie van de iMac kon ook geen 30 inch aan.

  Bijdrager
  G-Force

  De witte MacBook/iMac (volgens mij geen enkele Mac met mini-DVI maar goed, dus mogelijk ook de eerste revisies van de Aluminium iMac) ondersteunt geen dual-link DVI, enkel single-link. Aan de Unibody MacBook is een adapter te hangen die wel dual-link DVI ondersteunt.

  Verder, mooie heldere post. Zal een hoop mensen helpen.:)

  Bijdrager
  computer space

  Zo nog even 30 inch toegevoegd, met een overzicht van compatible macs, en alle aansluitingen per scherm.

  Bijdrager
  iDuck

  Mooi en goed stuk @computer space. Zeker een sticky waard!

  Misschien ter aanvulling / completering van de 24″ (zonder de prijs van een nieuwe Mac Pro): de LaCie 324

  En een tip voor de zakelijke gebruikers hier, Dell geeft nu (tijdelijk) €210 korting op de 2408WFP, en kost inclusief BTW en verzendkosten €450. Voor dit scherm absoluut een koopje.

  Bijdrager
  jacmac

  thx computer space!
  Mooi Helder en overzichtelijk stuk. :D
  De info die ik zocht plus meer!

  Bijdrager
  Pieterr
  ”iDuck”

  Zeker een sticky waard!

  Kan unSOUND of een van de andere mods ervoor zorgen dat het inderdaad ook een sticky wordt?

  Bijdrager
  computer space

  Krijg net van Yaris te horen dat hij niet ingaat op stickyficatieverzoeken :cry:
  Mogen jullie dus flink doorlinken op nieuwe vragen. Of moet ik nog een ander modje proberen?

  Bijdrager
  Vassilli

  Kijk. Hier heb ik wat aan:D
  Thx Computer Space!

  Bijdrager
  Pieterr

  We wachten nog even op unSOUND. Die heeft in het verleden vele stickies gemaakt. Bovendien is hij niet te beroerd om de kont tegen de krib te gooien. Yaris kan er overigens niks aan doen. Het is de crew (Koen) die stickies niet ziet zitten.

  Bijdrager
  1984

  Er komen geen nieuwe stickies meer, sterker nog oude stickies zul je zien verdwijnen, dit ivm het nieuwe forum ([size=9:58f75593a7]heb ik me ooit laten vertellen, maar kan inmiddels weer veranderd zijn[/size:58f75593a7])

  Bijdrager
  Pieterr

  Ik zocht nog even het topic waar ik dat ook alweer gelezen had: http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?p=1633870#1633870

  Bijdrager
  iDuck

  Deze verdiend 10 maal meer een sticky dan het waardeloze ‘Geef je Mac groot onderhoud’ sticky. vragen over (goede) beeldschermen blijven terugkomen, net als RAM. (wat ook een sticky is)

  Bijdrager
  1984

  Bijdrager
  Pieterr
  ”1984″

  Vooruit dan maar, geen stickies meer plaatsen en waar mogelijk huidige stickies weer om zetten in reguliere topics. Zullen we doen Koen

  Koen heeft in z’n eentje besloten dat het voor het democratische forum beter is om geen stickies meer te maken?

  Bijdrager
  computer space

  Dan zou je eigenlijk moeten gaan stemmen op topics, en of we dat nu moeten willen. Een goed sticky hoeft namelijk niet per se veel reacties op te roepen.

  En als je de Google page-rank gedacht meeneemt, zouden topics die binnen OMT veel “op slot kijk daar maar verder links” krijgen hoger moeten staan. Dat zou heel goed werken denk ik. Nu heeft een doorverwijslink niet altijd omhoogstuwende krachten.

  Bijdrager
  1984
  ”Pieterr”

  [Koen heeft in z’n eentje besloten dat het voor het democratische forum beter is om geen stickies meer te maken?

  Koen doet niets zonder de toestemming van zijn echtgenoot,en informeert crew en mods over de nieuwe plannen van OMT 2, er loopt een draadje over OMT 2 en als ik me niet vergis word daar ook uitgelegd waarom er geen stickies meer komen.
  Even wachten op OMT 2 en waarschijnlijk is dan alles veel overzichtelijker dan de huidige stickies.

  Bijdrager
  Mr. Nathan

  Is Koen homosexsueel?

  Bijdrager
  1984
  ”Mr.

  Is Koen homosexsueel?

  Nee Koen is een Apple evangelist.:o

  Bijdrager
  Mr. Nathan

  Een wat?

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 769)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.