9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Q:
  Bijdrager
  jebman

  airport express/extreme

  Ik overweeg een airport express of extreme te installeren. Nu heb ik een apparaat dat alleen via het b (misschien ook g) protocol via wep beveiliging kan communiceren.
  Is het mogelijk om voor het gastnetwerk een ander soort wifi (met alleen b/g) en een ander beveiligingsprotocol op te zetten dan voor het ‘hoofd’ netwerk?
  Welke soort wifi netwerken en beveiliingsprotocollen zijn in te stellen?

  Bijdrager
  henkmetdepet

  Met een Airport Extreme 4e generatie is het niet mogelijk om WEP-encryptie te gebruiken. Met een Airport Express Late 2008 is die optie er wel.

  Note: ik maak gebruik van de Airport Utility 5.6, niet versie 6. Versie 5.6 is met een gemakkelijke truc draaiende te krijgen op Mountain Lion zonder problemen.

  Bijdrager
  jebman

  En in hoeverre kan je de 2 wifi netwerken die je kan opzetten anders configureren in de zin van ander soort beveiligingsprotocol en b/g/n protocol?
  De handleiding van de apple site wil niet downloaden..

  Bijdrager
  henkmetdepet

  Ik heb het zelf intussen ook even uitgezocht, en het blijkt met de Airport Extreme WEL mogelijk te zijn om een tweede WEP-netwerk aan te maken. Je kunt alleen het normale netwerk met WEP versleutelen door alt+click te doen op het veld “Wireless Security”. Dan verschijnt er een optie WEP. Op het gastnetwerk is het geen optie.

  Een WEP-key is echter binnen 15 minuten zonder probleem te kraken, ik heb het zelf meermaals gedaan (in testomgevingen). Het zou verstandig kunnen zijn om een apart WEP-netwerk te gebruiken afgesloten van je normale net. Dan wordt het alleen wel wat gecompliceerder dan een Airport’je instellen, want dan moet je kijken hoe je die netwerken fysiek kunt scheiden.

  Qua radio mode heb de met de alt-toets de volgende opties:

  Jou wensen op dat gebied zouden dus geen problemen moeten vormen.

  Bijdrager
  jebman

  @henk: thanx. bedankt voor het uitzoeken. Kan je het gastnetwerk op een andere manier versleutelen dan het gewone netwerk? Of staat het gastnetwerk altijd open? Zou je dat nog willen bekijken?
  Als ik jouw afbeelding zie dat zijn so wie so beide netwerken anders ingericht qua soort radio signaal.

  Na nog wat puzzelen heeft de wifi zender van mijn zonnepanelen een wep of wpa netwerk met b/g radio nodig.
  Wpa kan ik met mijn huidige siemens router niet instellen want minder veilig volgens handleiding dan wpa2 en voor wpa moet ik een aparte server instellen. Daar haak ik af.

  En om mijn wifi te upgraden naar een N radio signaal komt dus de optie van 2 verschillende netwerken van de AirportExtreme/express bij mij op om die wifi zender van de panelen met mijn router toch te kunnen laten communiceren en ook een veilig wifi thuis te houden.

  Bijdrager
  henkmetdepet

  Ik heb het nog even geprobeerd in de Airport Utility van een Airport Extreme. De standaard radiomodus is 802.11a/n – 802.11b/g/n. Standaard versleuteling is WPA/WPA2 Personal. Oftewel: je kunt het waarschijnlijk prima af met één netwerk. b/g-apparaten op een b/g/n vormt geen enkel probleem. En aangezien je WPA/WPA2-versleuteling kunt kiezen zou ook dat geen probleem moeten vormen.

  Om het geheel even af te maken, plaatjes…..


  Versleutelingen die te kiezen zijn.


  Zoals al eerder gezien: de beschikbare radio modes.

  Bijdrager
  henkmetdepet

  Overigens, de server die jij bedoeld bij het instellen van WPA is waarschijnlijk RADIUS. Heb je hem toevallig op WPA-Enterprise of iets in die richting staan? Want dan heb je inderdaad een RADIUS-server nodig met authenticatiegegevens in plaats van één (gedeeld) wachtwoord zoals “normaal”.

  Bijdrager
  jebman

  Reuze bedankt voor je info!!:thumbsup::lol:
  Inderdaad moet ik bij het wisselen van wpa2 psk naar wpa2/wpa radius invullen. Geen idee hoe ik daar aan ben gekomen. Het is een gigaset sx762 maar is nu niet zo belangrijk..

  Bijdrager
  henkmetdepet

  Graag gedaan:-)

  In de SX762 standaard (dus niet met software van een specifieke provider, veel providers timmeren alle opties dicht) zit onder ‘Beveiliging instellen’ de drop-down ‘Beveiliging’. Daaronder kun je dan kiezen voor WPA-PSK, Pre-Shared-Key. Oftewel: één vast wachtwoord en geen authenticatie middels RADIUS. Maar daar weet ik het fijne niet van verder.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.