30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 36)
 • Q:
  Bijdrager
  MAC

  Aankoop eerste imac

  Beste mensen,

  Na meer dan 25 jaar een pc te hebben gebruikt ben ik al een tijdje naar een eerste mac aan het uitkijken.
  De keuze is gevallen op een 27 inch scherm, de mac gaat voornamelijk gebruikt worden voor de gewone zaken zoals surfen en mailen en vooral voor fotobewerking onder adobe lightroom.

  Uiteindelijk zit ik nog met 2 vragen:

  – Daar er net nieuwe imacs uit zijn is het mss verstandig om een model 2015 aan te schaffen, ik kan me voorstellen dat het verschil in snelheid tussen een basismodel 2015 of een basismodel 2017 niet imens groot zal zijn of sla ik de bal kompleet mis ??

  – Mijn grootste twijfel is de keuze uit een fusion drive 1 TB of een ssd 256 Gb. De ssd zou ik dan gebruiken in kombinatie met een externe Hard drive die continu op de mac blijft aangesoten. Als ik juist ben geinformeerd zijn de basisprogrammas van een mac ongeveer 10 Gb groot dus dat maakt dat ik op de ssd nog plek zat zal zijn voor mijn andere programma’s.
  Maar is de kombinatie ssd en externe harde schijf ( voor opslag van al mijn foto’s enz ) goed werkbaar en sneller dan de fusion drive ??

  Danku voor uw reaktie

  Mvg

  Bijdrager
  brabant

  Hoi Mac,

  proficiat met de stoere stap om je DOSdoos achter je te laten.

  Wat betreft je vraag: in alle gevallen is de SSD de beste optie. HD aan je Mac gaat ook perfect hoor. Meteen Time Machine erop en je backup is gegarandeerd.

  Succes!

  Bijdrager
  Brari

  De 27″ is inderdaad een fantastische iMac en ideaal voor fotobewerking.

  Of je een 2015 of 2017 model wil hangt denk ik af van het prijsverschil. Daarnaast zal de 2017 iets langer mee kunnen (want recenter). Qua snelheid zal het verschil nu niet heel merkbaar zijn. Meer geheugen (16GB) ga je wel merken.

  Ik heb net een nieuwe 27″ en daar een 512GB SSD is laten zetten (effectief 500GB) . 256GB vind ik net te weinig, want ik wil mijn foto’s op de SSD kunnen zetten. Ik heb nu al ruim 100GB in gebruik exclusief mijn fotodatabase (250GB). Daarnaast heb ik een aantal externe schijven (USB3) en dat werkt prima.

  Ik hoor wisselende verhalen over de fusion drive. Die van 1GB heeft een hele kleine SSD, dus die is echt puur voor je OS en programma’s. De rest zal dus van je ‘langzame’ HD worden gehaald. Ik was al gewend aan een grote SSD op mijn vorige iMac, dus een stap terug naar een fusion drive zag ik niet zitten (je bent toch gewend aan de snelheid…).

  Succes met kiezen en alvast veel plezier met je nieuwe Mac!

  Bijdrager
  SvS

  persoonlijk zou ik toch iets meer geld reserveren voor het 2017 model. Wordt toch wat langer ondersteund met updates vanaf vandaag. (begrijp niet verkeerd, Apple ondersteunt doorgaans langer oudere systemen met nieuwe systeem- en beveiligingsupdates, 1-0 voor Apple ;-))

  De rest, 16 gb is must. SSD moet je voor jezelf bepalen, Foto’s / bestanden die niet meer nodig zijn, kun je immers extern opslaan.

  Bijdrager
  fixar

  enkele tips:

  – ga voor de SSD, 256 of 512 allebei prima, de bulk aan data (muziek, films, fotoarchief) kan gewoon op de externe HD (die je vast al hebt)

  – Configureer de iMac met de standaard 8GB RAM….. en bestel er zelf 2 x 8 GB geheugen bij (zie andere draadjes voor type en merk) en heb zo 24GB Ram tot je beschikking voor een lagere prijs dan Apple vraagt voor 16GB

  – Als je gewend ben aan een full-size keyboard (MET numeriek gedeelte aan rechterzijde) dan is het raadzaam om bij de configuratie te kiezen om voor 2 tientjes extra het full-size model aan te vinken (ipv de ook wel fijne kleine variant zonder de numpad). Het zit een beetje verstopt in de configuratie-opties.

  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  In geen geval een 2015 kopen, de 2017 modellen zijn sneller en relatief goedkoper.
  Kies voor SSD en niet de Fusion want die heeft maar 32 GB SSD cache en bevat voor de rest een supertraag 5400 rpm gedeelte.
  Kies voor 8 GB RAM en schaf de rest van de RAM aan niet van Apple.

  Bijdrager
  MAC

  Hartelijk dank voor de reacties.(y)

  Ik heb vandaag de prijzen van de 2015 en de 2017 modellen aan het vergelijken geweest en het verschil tussen beide is relatief klein.
  Dus idd beter voor model 2017 kiezen.

  Kiezen tussen de fusion en de ssd vind ik lastiger, als ik voor ssd zou kiezen zou het voor de 256 Gb versie zijn ( gezien de prijs8-O )
  en normaal gezien is dit voldoende voor mijn programmas maar ik vraag me nog steeds af of het comfortabel werkt met een ingebouwde ssd voor programmas en een externe HD voor eigen bestanden.:mrgreen:

  Beslissingen beslissingen….

  Bijdrager
  riji

  Ik heb ook voor die keuze SSD/Fusion drive gestaan 2 jaar geleden bij iMac 27″;
  SSD gekozen en zou dit nog altijd over doen.

  Bijdrager
  MAC

  En hoe groot is jou ssd ?

  Bijdrager
  jordi99

  De 1 TB fusion drive komt blijkbaar met 24/28gb ssd voor puur je macOS.. (was eerst meer, maar heeft apple verkleind)
  De 2TB en hoger fusion drives komen met 128gb ssd..

  Nu kun je beter de 2TB optie vergelijken met een 256gb ssd, en dan je keuze maken…
  Want aan een 24/28gb ssd heb je niet veel anno 2017, dan werk je nog vooral met een trage hdd..

  Hoop dat je hier wat aan hebt @MAC

  Moderator
  Poezenbeest

  Ik ben destijds voor de Fusion gegaan en zou dat zo weer doen. Ik merk geen verschil tussen bestanden die op de SSD of de HDD staan qua benadering, maar ben maar wat blij met de totale capaciteit van 1TB.

  De snelheden tussen SSD en de Fusion zijn met het blote ook merkbaar, maar niet spectaculair, in ieder geval niet voor die prijs die je betaalt 75% minder opslagruimte intern). Ik vind het nogal een vreemde keuze als je dan kiest voor externe opslag (altijd traag), en een klein beetje interne opslag (altijd sneller), of veel interne opslag (alles snel). Gebruik dan die externe HD voor TimeMachine, zodat je gegevens naast snel, ook nog eens veilig zijn.

  Laat je niet imponeren door getallen, waardoor je misschien een beter gesprek hebt op verjaardagen, maar kijk naar het totaal. De grootste vertraging op een computer zit hem in het opstarten van programma’s, die staan ook bij een Fusion op SSD. Voor documenten is de verbindingssnelheid tot de schijf crusiaal en dat is bij een Fusion nog altijd sneller dan bij een externe HDD.

  Bijdrager
  TheBigZ
  Poezenbeest op 08 juli 2017

  Ik vind het nogal een vreemde keuze als je dan kiest voor externe opslag (altijd traag), …

  Hoezo “altijd traag”? Dat was vroeger zo. Niet meer sinds USB3.
  http://www.macworld.com/article/2039427/how-fast-is-usb-3-0-really-.html

  Bijdrager
  riji

  MAC 10 uur geleden #
  En hoe groot is jou ssd ?

  512 GB, maar als ik slechts 256 GB zou willen of kunnen betalen, dan nog zou ik dit verkiezen
  Eigenlijk hoor zo’n trage klassiek hard disk niet thuis in zo’n modern toestel

  Externe opslag hoeft overigens helemaal niet traag te zijn.

  Bijdrager
  Furbz

  Ik heb een iMac 2017 met SSD besteld.
  Daar komt een raid 0 7200 toeten hdd setje aan te hangen.
  Werkt heerlijk!

  Bijdrager
  Dick de Roos
  Furbz op 08 juli 2017

  Daar komt een raid 0 7200 toeten hdd setje aan te hangen.

  toeten? :roll::idea: toeren! :-D

  Bijdrager
  MAC

  En hoe groot is jou SSD?
  ik moet eerlijk zeggen dat ik ook meer geneigd ben een mac met SSD te bestellen. hoe meer ik er over lees hoe meer ik overtuigd wordt.
  de vraag is of 256 Gb voldoende is ?

  Bijdrager
  riji

  Ik zie hier op mijn iMac 5k 2015 met Sierra, dat het systeem 13 GB in beslag neemt.
  Zo kun je misschien beter inschatten hoeveel opslag je nodig zult hebben.
  Ik werk verder met een NAS Synology DS716+II en die transfers gaan heel vlot…

  Bijdrager
  MAC

  dan lijkt me 256 Gb voldoende

  Sleutelbeheerder
  Night

  Dat is het ook. En mocht je (veel) extra opslag nodig hebben, kun je altijd nog een externe disk aanschaffen. Tegen die tijd zijn er vast grotere externe SSD disks tegen een leuke prijs verkrijgbaar.

  Bijdrager
  MAC

  Hartelijk dank voor de vele reacties….
  Mijn besluit stond tot vanmorgen vast: een interne SSD van 256 Gb…..tot ik vanmorgen aan een apple specialist de werking van time machine vroeg.

  Hij vertelde me dat time machine op geregelde tijdstippen de gehele interne schijf ( in mijn geval dus de ssd van 256Gb ) zal kopieren naar vb. een externe Harde schijf. Lijkt me een prachtig systeem maar…..Al mijn gegevens die ik zelf op een andere aparte externe harde schijf zal plaatsen zoals foto’s om maar iets te noemen ( omdat de ssd te klein zal zijn ) zullen dus nooit gebackuped worden:mrgreen:
  En dus moet ik voor het automatisch backupen van mijn externe harde schijf voor eigen gegevensopslag een andere oplossing zoeken:( .
  Lijkt me een beetje omslachtig

  Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk verwoord is , ik hoor graag jullie mening

  Waarvoor dank

  Bijdrager
  McPim

  @MAC: van een aangesloten externe schijf kan Time Machine ook gewoon een backup maken. Dat moet dan uiteraard wel op een ándere externe schijf gebeuren, of een Time Capsule.

  Bijdrager
  MAC

  Ok, dus time machine kan verschillende taken uitvoeren ??

  Dat zou perfekt zijn natuurlijk:)

  Geblokkeerd
  Carp
  MAC op 11 juli 2017

  Hartelijk dank voor de vele reacties….
  Mijn besluit stond tot vanmorgen vast: een interne SSD van 256 Gb…..tot ik vanmorgen aan een apple specialist de werking van time machine vroeg.

  Helaas krijg je in dit geval altijd dezelfde antwoorden, vooral omdat men niet beter weet!

  Ik zou een 128Gb SSD nemen voor boot, zelfs met een lading Apps houd je dan nog ┬▒60Gb over (ik wel in ieder geval)
  Ipv die %[email protected]& HDD, zou ik er zelf een 2de SSD inzetten, daar zet je alle data op.
  Niet als ‘Fusion’ dus.

  Laat SuperDuper dagelijks een smart back-up draaien van je 128Gb opstartschijf (op een externe HDD) en maak een ‘schedule’ aan, zodat de back-up dagelijks word ge’update.
  Hetzelfde kun je doen met de ‘Data’ schijf’.
  Dan kan je TM ook nog draaien, al zie ik er zelf geen toegevoegde waarde in. (en nu komt er een hele rits fanboys, die me gaan vertellen dat Apple t beter doet)
  Zelf nadenken is altijd nog beter dan klakkeloos een schema kopieren.

  Bijdrager
  McPim

  Zie het niet als verschillende taken, je kiest in TM van welke schijven je een backup wilt maken en de rest gaat vanzelf. Losse folders kun je eventueel uitsluiten. En daarna hoef je er nooit meer over na te denken :-D

  En wat Carp zegt kan ook maar die maakt het altijd een beetje ingewikkelder :-P (Je eerste iMac kopen, en die meteen open moeten schroeven om er een 2e SSD in te zetten. Tsss…..)

  Geblokkeerd
  Carp

  Tja, aangezien Apple dus alleen een brak systeem met 28Gb SSD aanbied, zou ik m idd meteen ombouwen….tot zoals ie eigenlijk had moeten zijn.
  Ik moet altijd verschrikkelijk lachen als ik zo’n gebruiker met een 1Tb Fusion, dmv Time Machine zijn systeem moet herstellen, belachelijk!!

  Ik snap dat jullie t niet snappen, komt omdat jullie doen aan monkey see, monkey do.

  Ik zou zelf echt geen iMac kopen dus.

  Bijdrager
  McPim

  Kijk @MAC, dat is Carp ten voeten uit :) . Hij weet wel veel hoor, maar erg tactvol is ie meestal niet. En @Carp: ik snap echt wel wat je bedoelt en maak zelf ook CCC backups van mijn Mac, om een heleboel redenen kan dat zin hebben. Maar ik denk niet dat @MAC als beginnend gebruiker veel heeft aan jouw advies.

  Geblokkeerd
  Carp

  Dan kan hij beter geen iMac kopen, een gebruikte Mac Pro 5.1 heeft ie dan meer aan.
  Ik wil maar zeggen dat Apple er een zooitje van heeft gemaakt.
  1Tb back-uppen/restoren via Recovery is BELACHELIJK, en t gros doet t gewoon.
  Heb ik geen medelijden mee, een beetje zelf nadenken is wel gewenst (helaas kunnen de meesten dat niet).

  Lijkt me in ieder geval lastig mijn woorden anders uit te leggen, dan zoals ik ze bedoeld heb, en uit ervaring weet ik dat zo’n opmerking blijft hangen.
  TS wil advies? Wie wil er met droge ogen beweren dat het goed werkt met die Fusion!!??
  Want dan ben je echt rijp voor de inrichting.

  Bijdrager
  MAC

  Tja, laat me dan maar een monkey zijn …heb net de 27 inch besteld met ssd geheugen:)
  Nogmaals dank voor de hulp (y)

  Bijdrager
  McPim

  Gefeliciteerd en vooral: geniet ervan! (y)

  Geblokkeerd
  Carp

  You can lead a horse to water, but you can’t make it drink.8-)

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 36)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.