8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Q:
  Bijdrager
  SonZ

  Aanbeveling professionele support aan huis voor iMac?

  Ik heb een iMac 21,5 inch van eind 2009. Al langere tijd vinden we hem traag, maar sinds de installatie van Yosemite is dat onverdraaglijk sloom te noemen. Ondanks dat hij zes jaar oud is, vermoed ik dat het niet zijn einde hoeft te zijn. Ik heb al een aantal dingen zelf geprobeerd maar het lukt niet om het echt te verbeteren en ben geen expert noch hobbyist op dit vlak. Bij voorkeur komt een professional langs om vast te stellen wat er nodig is om ‘m te versnellen. Bij google-search kan ik kaf niet makkelijk van koren scheiden. Wie heeft aanbevelingen, omgeving Utrecht/Leidsche Rijn?

  Sleutelbeheerder
  Night

  Het makkelijkste lijkt me om hem mee te nemen naar een APR bij jou in de buurt. Daar kunnen ze je adviseren over mogelijke hardware upgrades om hem te versnellen (bv. inbouw SSD en uitbreiding van het werkgeheugen) en deze ook – met garantie – uit te voeren.

  Wat ik wél adviseer (ik kan van hieruit helaas niet raden waar je de iMac dagelijks voor gebruikt) is om het OS zo dicht mogelijk bij de versie te houden die erop stond toen je hem kocht. Yosemite of El Capitan op zo’n oude machine is hetzelfde als de motor van een Dafje 66 in een moderne (3x zo zware) Opel Insignia te leggen en verwachten dat je nog gewoon met het huidige verkeer mee kan komen.

  Uiteraard geldt dit ook voor de versies van applicaties die je gebruikt. Bijvoorbeeld: Adobe’s Creative Suite CC zal uiteraard niet werken op het oudere OS, maar een CS3 of 4 wel…

  Bijdrager
  TheBigZ
  SonZ op 31 januari 2016

  Ik heb een iMac 21,5 inch van eind 2009. … Ik heb al een aantal dingen zelf geprobeerd …

  Wat heb je allemaal al zelf geprobeerd? Heb je het standaard geheugen (4GB) al uitgebreid? Zo niet, dan is dat iets wat je makkelijk zelf kunt doen (zie het filmpje). Je hoeft daarvoor alleen maar een kit van 2 geheugenreepjes te kopen (circa €60) en die in je iMac bij te plaatsen.

  http://tweakers.net/pricewatch/284657/corsair-cmsa8gx3m2a1066c7.html

  Verder zijn er allerlei mogelijke redenen waarom een Mac sloom aanvoelt, het onderwerp komt regelmatig langs op dit forum. Een van de redenen is dat je adware hebt geinstalleerd. Of dat het geval is kun je achterkomen door een EtreCheck report te maken, en dat hier te plaatsen.

  http://www.etrecheck.com/download/EtreCheck.zip

  Bijdrager
  iMad

  Wat belangrijk is welke iMac heb je uit 2009?

  Klik eens op het links boven in de menu balk en klik dan op Over deze Mac.
  Behalve het serie nummer kan je ons vermelden wat daar staat.

  Bijdrager
  Muziekfan

  @Sonz: mag ik in alle bescheidenheid mijzelf aanbevelen?
  18 jaar ervaring als Mac specialist en woonachtig in Nieuwegein.
  Zie mijn profiel voor meer info.

  Bijdrager
  Beech

  Voor omgeving Eindhoven: http://www.macergerjeniet.com

  Bijdrager
  Jeddes

  Ik weet dat MacRepair uit Amsterdam house calls maakt.

  Bijdrager
  janvanes

  Heb je al gekeken naar hoeveel vrije harde-schijfruimte je nog overhebt? Om “normaal” te kunnen werken heeft Mac OS X minstens zo’n 15% vrije ruimte op de harde schijf nodig. Bij een 500 GB harde schijf is dat dus 75 GB die vrij moet blijven.
  Heb je minder schijfruimte vrij dan die ± 15%, dan gaat het OS (veel) langzamer werken.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.