9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Q:
  Bijdrager
  ControlAltDelete

  2 Macs in combinatie met 2 externe LaCie schijven

  Ik zoek kort gezegd de beste opstelling/oplossing met de volgende apparatuur:
  – Mac Pro (early 2009) met 5 × USB 1.0 en 4 × FireWire 800 MBit/s
  – iMac (retina 5K, 2017) met 2 × Thunderbolt 3 en 4 × USB 3.0
  – LaCie 2big Thunderbolt 2 met 2 × Thunderbolt 2 en 1 × USB 3.0
  – LaCie 2big Quadra USB 3.0 met 1 × USB 3.0 en 2 × FireWire 800

  Het is de bedoeling dat beide Mac’s gebruik kunnen maken van de LaCie 2big Thunderbolt 2, deze zal namelijk fungeren als ‘werkschijf’. De andere LaCie schijf (2big Quadra) zal bijvoorbeeld als backup kunnen gaan dienen van de werkschijf of voor Time Machine backups van beide Mac’s.

  Ik heb alleen gemerkt dat de LaCie schijven minder flexibel zijn dan ik had verwacht. Had de LaCie 2big Quadra al verbonden met de iMac via USB 3 en Mac Pro via FireWire, maar dit werkt niet gelijktijdig. Aangezien de andere schijf (2big Thunderbolt 2) de werkschijf wordt, zoek ik hiervoor de snelste/beste verbinding. Is misschien een dongle plaatsen de oplossing? En welke dan?

  Graag jullie advies:)

  Bijdrager
  JoopJoopJoop

  Op dit forum kan je niet een naam gebruiken van “ControlAltDelete”.

  Inactief
  Anoniem

  <p class=”cite”>ControlAltDelete op 1 februari 2019 om 12:27</p>
  Ik heb alleen gemerkt dat de LaCie schijven minder flexibel zijn dan ik had verwacht. Had de LaCie 2big Quadra al verbonden met de iMac via USB 3 en Mac Pro via FireWire, maar dit werkt niet gelijktijdig.

  Nee, dat werkt niet maar dat ligt niet aan de LaCie. Een schijf via verschillende interfaces met meerdere Mac’s verbinden kan nooit. Je sluit ‘m op één Mac aan, als je ‘m ook op de andere wil gebruiken zul je hem moeten delen (file sharing), en in principe doe je dat via je (liefst gigabit) netwerk. Wat bedoel je met een dongle?

  Bijdrager
  ControlAltDelete

  @McPim

  Het is een bedrijfsoplossing. De studio is een los onderdeel van de rest van het bedrijf, men wil de schijven niet in het netwerk hangen. De iMac is eigenlijk de hoofdgebruiker, maar de ander moet ook bij de bestanden kunnen. Nu gebeurt dit via dropbox, maar das een rommelige oplossing met dubbele bestanden e.d.

  Vroeg mij wel af waarom de LaCie 2big Quadra dan wel 2 FireWire 800 uitgangen heeft? Bedoelt om meerdere schijven door te lussen?

  Met dongle bedoel ik trouwens zo’n hub met meerdere USB ingangen.

  Wat voor opties zijn er eventueel nog?

  Inactief
  Anoniem

  Die iMac en Mac Pro hangen wel aan hetzelfde het netwerk neem ik aan? Dan kun je de schijf gewoon delen met alleen de andere Mac, kwestie van de juiste rechten instellen. Het bedrijf hoeft dan niks ‘in het netwerk te hangen’. De LaCie heeft inderdaad 2 FW800 om door te lussen naar een andere schijf. En met een USB hub deel je nog steeds geen schijf met meerdere Mac’s.. Ehh, andere opties, tsja, dan wordt het al snel exotisch. 2 Thunderbolt Mac’s zou je ook onderling met Thunderbolt kunnen verbinden en dan delen via IP over TB. Ik betwijfel of dat ook met de Firewire Mac lukt, in ieder geval heb je dan een FW-TB2 én een TB2-TB3 adapter én een FW800 kabel nodig. Je gaat het dan nodeloos ingewikkeld maken terwijl het zo eenvoudig kan.

  Bijdrager
  hendrik ijzerbroot

  “Bedoelt om meerdere schijven door te lussen?”

   

  Ja, in het Engels heet dat daisy-chained. De reden trouwens dat jou opstelling niet werkt komt omdat de z.g.n. controller (stukje hardware) die de data stroom tussen de computer en de drive regelt de tweede Mac niet ziet waardoor er conflicten ontstaan.

  Ik weet niet of er verdere opties zijn, ik heb zelf een account bij TransIP. Dat is net zo iets als dropbox maar misschien met een betere werkomgeving / ervaring en verschillende andere diensten / apps.

  Bijdrager
  ControlAltDelete

  Bedankt, het is mij al een stuk duidelijker geworden.

  @McPim
  Aan het delen van de schijf heb ik ook gedacht, dat is sowieso al handiger dan een dropbox. De HD van de iMac zou dan gedeeld worden met de Mac Pro, maar via die schijf kom je niet bij externe schijf toch? Anders zou het probleem ook opgelost zijn.

  Inactief
  Anoniem

  Je kunt alle schijven die aan je Mac hangen delen, zowel interne als externe. In de ‘file sharing’ voorkeuren kies je folders of hele schijven die gedeeld moeten worden, en de gebruiker(s) die toegang hebben.

  Bijdrager
  ControlAltDelete

  Dan gaan we het maar op die manier doen. Thanks!

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.