9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Q:

  Bijdrager
  Frank N.

  2 besturingssystemen op iMac

  Onlangs heb ik een upgrade naar High Sierra gedaan. Het gevolg hiervan is dat mijn Apple Tv (1ste generatie) niet meer herkend wordt en ook mijn Canon 8800f scanner werkt niet meer.

  Nu wil ik 2 OSX besturingssystemen installeren (niet via Parallels of zo, wel via aparte opstart) waarvan een waarschijnlijk Mavericks.

  Mijn vraag is als dit mogelijk is ondanks dat ik via Bootcamp ook Windows draai? Het zou dus betekenen dat ik in princiepe de keuze uit 3 (2 Mac en 1 Windows) besturingssystemen. Aangezien de installering van het 2de OSX besturingssysteem een “clean install” vereist is het volgens mij niet ondenkbaar dat mijn Bootcamp gewist wordt….

  Dank je voor een eventuele reactie.

  Met vriendelijke groeten,

   

  Frank


  Bijdrager
  Maurits

  Het kan misschien, afhankelijk van welke versie windows/macos/iMac je hebt, maar mijn vraag aan jou is: wil je die moeite wel doen?

  Als AppleTV en Scanner de enige redenen zijn om twee macOS versies te willen is dat voor mij te mager. Het lijkt me beter die scanner te troubleshooten en een nieuwe appleTV te zoeken.

  (technisch: als UEFI boot kan je meer dan 4 partities aan, en kan je meerdere OSen draaien. Als je MBR emulatie gebruikt (is enige mogelijkheid op oudere Mac’s van voor 2013, en afhankelijk van gekozen opties bij windows) is er een limiet van 4 partities. Met EFI, Recovery HD, macOS en Windows heb je er 4 en dus geen extra partitie voor een extra OS)

   

   


  Bijdrager
  Frank N.

  Dag Maurits,

  dank je voor de reactie.

  Misschien is het mager maar ik gebruik de ATV enkel wanneer ik langer weg ben van huis (dus eerder beperkt en daarvoor is het me niet waard een nieuwe ATV versie aan te schaffen) en door de upgrade herkent iTunes hem niet meer. De scanner is toentertijd speciaal aageschaft omdat hij uitstekend negatieven kan scannen (jammer genoeg door tijdgebrek nog niet veel van gekomen). Ik heb nog een Windows PC staan en daar werkt de scanner nog mee echter krijg ik op deze PC mijn iTunes “bibliotheek” op een externe harde schijf niet toegewezen aan iTunes (dus ook geen mogelijkheid de WIndows versie te gebruiken om te streamen naar ATV).

  Van wat ik uit je reactie begrijp ben ik beperkt in mijn mogelijkheden. Om opstartmogelijkheden te omzeilen weet ik niet als het mogelijk is via een image van Mavericks op een externe harde schijf (of memory stick) en via Parallels te werken.


  Bijdrager
  Mac Hammer Fan

  As je een SSD in je iMac hebt en je hebt hem APFS geformatteerd dan kan alleen een Sierra partitie je High Sierra partitie zien. Dat is één van de meerdere redenen waarom ik nog steeds HFS+ gebruik.


  Moderator
  Night

  Voor wat betreft een shared iTunes Library tussen Parallels Windows en je Mac: dit moet gewoon mogelijk zijn, mits deze op een op een voor beide systemen toegankelijke externe disk of NAS staat. Zie hier voor meer info.

   

  Dus: je kan scannen en je ATV (en iTunes) gebruiken in Windows en voor de rest gebruik maken van High Sierra. Beetje omslachtig, maar je kan dan wel weer alles doen wat je wil.

   

  Wat betreft het scannen heb ik nog even verder gezocht voor je – want dit werd gelukkig uitgebreid besproken op het internet – en je kunt met Vuescan (standard: € 32,40 of pro:
  € 72,90) in High Sierra gewoon gebruik blijven maken van je Canoscan 8800F. Als je gebruik maakt van Silverfast software, is er inmiddels een 8.8 update die de Canoscan 8800F ook onder High Sierra gewoon laat werken, maar ook Canon zelf heeft inmiddels updated drivers, als ik hun site mag geloven.

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 1 maand geleden door  Night.

  Bijdrager
  Frank N.

  Mac Hammer: al lang spijt dat ik voor de update ben gegaan. Ging er in het verleden altijd van uit dat bij elke update van Mac de randapparatuur gewoon bleef door werken… Een illusie rijker dus.

  Night: hartelijk dank voor de info en het nazoeken. Voor een account van Parrallels betaal ik zoveel als een andere ATV… Ik ben inderdaad aan het proberen om de scanner en de ATV in Windows in Bootcamp te activeren.

  Momenteel probeer ik mijn bibliotheek (op een ex HDD) te koppelen aan iTunes maar ik krijg de inhoud niet te zien in iTunes (alhoewel ik heb aangeduid waar de bib zich bevind en daarna de bib geordend heb)… Als ik het goed heb kon ik in het verleden in iTunes zien wat in de bibliotheek zat. Nu niet meer…

  Sukkel blijkbaar van het ene probleem in het andere.

  De scanner maak ik me momenteel minder zorgen over. Ik denk inderdaad dat Canin de driver zal updaten en indien niet, ik heb Silverfast en kan via die weg eventueel verder. Blijft het probleem van iTunes en de ATV….


  Bijdrager
  justi

  En een apart OS starten vanaf een SSD schijfje? Dat doe ik regelmatig ivm ruimtegebrek ingebouwde SSD MBA en ook offline willen hebben van grote foto bibliotheek en gebruik Xcode. In je settings kun je snel en makkelijk van opstart schijf wisselen.

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 1 maand geleden door  justi.

  Moderator
  Night

  Misschien kun je nog proberen om een oudere versie van iTunes terug te zetten in de hoop dat dat gewoon werkt onder HS:

   

  Download iTunes 12.6.2 for macOS


  Bijdrager
  Frank N.

  Hartelijk dank voor de ondersteuning justi en Night.

   

  Ik ben momenteel heel mijn gegevens van de ex HDD op mijn iMac aan het overzetten (1,2T…) om naderhand de schijf terug te formateren en via iTunes de schijf terug als bibliotheek in te richten.. Ik kreeg in Windows (Bootcamp) op geen enkele manier verbinding met de bibliotheek op deze schijf en iTunes begon bij “ordenen bibliotheek” nog extra mappen aan te maken. Als ik dan “films” selecteerde kreeg ik nog niets gepresenteerd. Daarom iTunes van Bootcamp verwijderd en daarna terug geinstalleerd en nog steeds krijg ik geen verbinding ondanks dat ik in iTunes voorkeuren aangeef waar de bibliotheek te vinden is, ik thuisdeling doe en de bibliotheek orden. Ook de vink van XML staat aan. Ik weet uit wanhoop bijna niet meer wat doen: al avonden aan een stuk een het sukkelen om in Windows (zowel via een gewone Windows PC als via Bootcamp) verbinding te krijgen met de bibliotheek echter zonder succes. Ik probeer het via Windows omdat via Mac blijkbaar een nieuw beveiligingsprotecol de link met mijn Apple TV wordt tegengehouden. Daar begon het dus mee maar intussen is het ook prul om nog maar verbinding met de bibliotheek te krijgen (iets wat via de Mac zonder probleem lukt)

  Misschien kan ik inderdaad eens proberen om een oudere versie te installeren NIght….

  Langzaamaan zin om met de ATV een paar maal te kaatsen en vervolgens het ding de venster uit te schoppen:-)

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.