6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Q:
  Bijdrager
  guru

  16:9 formaat in premiere editen

  een vriend wil met zijn sony dv camera opnemen in 16:9 en editen in premiere ; hij gaat dit wel doen op windows .
  als ik het goed begrepen heb is het geen “echte” 16:9 maar eerder een mogelijkheid om een soort 16:9 te creëren .
  kan dit en waar moet hij vooral op letten ; de bedoeling is het afgewerkte product op dvd te zetten en op z’n 16:9 tv te bekijken .

  txs.

  harry

  Bijdrager
  Rutger1981

  ik zou als het een nep 16:9 functie is het niet gebruiken en pas in Premiere het in een 16:9 project zetten. die functie heeft premiere wel denk ik … ik werk namelijk altijd met Final Cut Pro.

  Succes

  Bijdrager
  Richele

  Je kunt met een Sony Anamorphic 16:9 opnemen, dit houdt in dat je “gewoon” op 720×576 op aan het nemen bent, maar dat het beeld “uitgerekt” wordt wanneer je het afspeelt zodat het weer uit ziet zoals je van breedbeeld verwacht. je kunt dit formaat gewoon in Premiere editten en daarna op DVD zetten (Final Cut kan dit ook)

  Bijdrager
  Klabam

  Als je bedoelt dat er opgenomen word met een anamorphic lens, kun je gewoon in Premiere aanvinken dat het anamorphic footage betreft, dan word alles automatisch goed gezet. Film je echter met de optie die in de camera zit, dan maak je gebruik van ‘letterboxing’ of ‘pan&scan’. Premiere zal als het goed is dit ook als zodanig herkennen en weergeven. Letterboxing en pan&scan geven bij lange na niet zulke goede resultaten als een anamorphic lens dat doet. De prijs is echter wel pittig van zo’n lens.

  Bijdrager
  guru

  ben ff op de site van sony.nl gaan kijken en zie bij het betreffende toestel “true 16:9” staan .
  er staat ook een promo filmpje over 16:9 op ; is dit nu “echte” 16:9 of is dit ook een lapmiddel om dit formaat te krijgen .
  de kennis vertrekt binnenkort op vakantie dus zou ik hem graag het juiste advies meegeven : wel of niet op 16:9 opnemen .
  het gaat over sony camera dcr-pc 350E

  Bijdrager
  Klabam

  Ga er maar van uit dat dit een lapmiddel is, een camera die ‘echt’ op 16:9 schiet begint niet onder de 8000 euro. Sony geeft mooie namen aan hun functies, de duurdere CCD’s die op de pro-camera’s zitten heten bij hun ‘native’ 16:9 ccd’s. Zie ook het artikel op http://www.camcorderinfo.com

  “16:9 widescreen mode: Digitally manipulated 16:9 mode is an option on the DCR-PC350”

  (http://www.camcorderinfo.com/content/Sony-DCR-PC350-Camcorder-First-Impressiona-Review.htm)

  Of het een goede optie is kan ik niet zeggen, doe eens een test, kijk wat je het beste vind, en gebruik dat

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.