17 berichten aan het bekijken - 1 tot 17 (van in totaal 17)
 • Q:
  Bijdrager
  Janjans

  16-bit grayscale fotobewerking

  Beste OMT’ers,

  Wie van jullie weet een fotobewerkingsprogramma dat 16-bit grayscale TIFF kan verwerken? En dan liever geen PhotoShop;)

  Aperture kan het volgems mij niet, al is het bericht dat ik hierover vind op de Apple site wel van eind 2012.

  Pixelmator doet het ook nog niet, doch zeggen ze wel met 16-bit support te komen, maar dat is volgens mij alleen voor kleur.

  Iemand ervaring met een programma of een idee? Het gaat dus om de mogelijkheid zwart/wit beelden te verwerken in 16-bit grayscale TIFF bestanden.

  Alvast dank!

  Bijdrager
  Shmoo

  Adobe Lightroom ?

  Geen idee een gokje.

  Bijdrager
  koen

  GraphicConverter misschien ?

  Bijdrager
  TheBigZ

  ImageJ kan dat. En is nog gratis ook.

  Bijdrager
  Bianco

  Ik vraag me af waarom je voor zwart-wit 16-bit Tiff zou willen gebruiken. In kleur begrijp ik het wel, immers zijn dat meer dan 32.000 kleurtinten, maar voor zwart-wit? Het menselijk oog ziet al die grijstinten niet. Of zit ik hier nu een ***verhaal op te hangen?

  Bijdrager
  Frank Visser

  @Blanco een mens ziet maar 255 grijstinten volgens mij. Dus je hebt gelijk:-)

  Bijdrager
  Le Big Mac

  Beetje off-topic, maar een 8-bits RGB-file (met alle saturatie eruit of een zw/w-filter erover) heeft een betere beeldkwaliteit dan een 16-bits Zw/W-file. Reken maar uit: 8 x 3 kleurkanalen=24 <—> 16 x 1=16. Maar dan moet je originele bestand natuurlijk al wel RGB zijn.

  Bijdrager
  Verwijder

  GraphicConverter kan 16-bit TIFF verwerken. Er zat een bug in een van de laatste versies waardoor de foto bij elke keer bewaren iets donkerder werd. Ik weet niet of dat inmiddels is verholpen.

  Ik vraag me af waarom je voor zwart-wit 16-bit Tiff zou willen gebruiken

  Ik scan oude zwart-witnegatieven in 16 bit zodat ik na correctie van de over- en onderbelichte foto’s nog genoeg verschillende grijstinten overhoud. Daarna maak ik er 8 bit van, ik zie inderdaad het verschil niet, ook omdat mijn scherm maar 8 bit kan weergeven.

  Beetje off-topic, maar een 8-bits RGB-file (met alle saturatie eruit of een zw/w-filter erover) heeft een betere beeldkwaliteit dan een 16-bits Zw/W-file

  Bij een zwart-witplaatje in RGB-formaat zijn rood, groen en blauw identiek dus kan je er twee weggooien. Je houdt dan een 8-bits plaatje over. Dat er meer informatie in RGB past wil niet zeggen dat het er ook in zit. Of zie ik dit verkeerd?

  Bijdrager
  Cmd-1MT

  Een 16-bit zwartwit RGB beeld is vooral interessant wanneer je nog correcties wil aanbrengen (niveau’s of curves).
  Eenmaal klaar voor druk of print speelt dit geen rol meer, maar ik adviseer toch de originele 16-bit versie te behouden.
  En overigens, het menselijk oog ziet wel degelijk veel meer dan 256 grijstinten;-)

  Bijdrager
  Ir.Bob

  Ik weet niet waar je gelezen hebt dat Aperture niet met 16-bit Tiff overweg kan, maar ik heb al jaren een aantal 16-bit Z/W tiff bestanden in mijn bibliotheek staan. Dat ging al goed met Aperture 2 en die is van ver voor 2012. Kortom, als je Aperture al hebt zie ik geen reden waarom je nog verder moet zoeken.

  Bijdrager
  Frank Visser

  @lr.Bob

  Had het nog even nagevraagd aan mijn docente,
  Die zegt dat wij ongeveer 450 grijstinten kunnen zien, maar je computer er maar 256 grijstinten kan maken/tonen.

  Bijdrager
  Ir.Bob

  @Frank Visser,

  Ik weet niet helemaal waarom je dit aan mij richt, maar leuke info. Overigens hangt het helemaal van het scherm af wat je gebruikt, want er zijn ook enkele 10-bit schermen op de markt, die kunnen theoretisch 2^10=1024 grijstinten produceren.

  Overigens zoals hierboven al gezegd er is wel degelijk een reden om 16-bit Z/W te scannen. Zoals Willemien al aangaf, met name om nog te bewerken. Je zou ook een parallel kunnen trekken naar het momenteel populaire HDR.

  Bijdrager
  Frank Visser

  @lr.Bob

  Oeps het was voor @cmd-1MT

  Bijdrager
  Bianco

  Volgens mij zijn er geen schermen op de markt die zwart-wit kunnen vertonen, niet in 2, 4, 8, 10, of 16 Bits. Het zijn allemaal kleurenschermen die zwart-wit simuleren.

  Bijdrager
  Janjans

  Hier staat dat Aperture geen 16-bit TIFF grayscale ondersteunt: http://support.apple.com/kb/TA23887?viewlocale=en_US

  Ik werk met gescande bestanden uit een Nikon CoolScan, en deze zijn 14 of 16-bit in grayscale.

  Hoeveel tinten grijs het menselijk oog kan waarnemen zal wel altijd gissen blijven, mede ook omdat er zoveel verschillende ogen zijn, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om wat er geprint kan worden, op een printer of door middel van een chemisch proces. Daar bevindt zich volgens mij nu nog de bottleneck.

  Het waarom van 16-bit, meer informatie om mee te werken, doordrukken, tegenhouden, stops verschuiven van het gehele beeld, het bereik van wat je met een beeld kan doen wordt gewoon groter. Wanneer je er klaar mee bent kan je het inderdaad omzetten naar 8-bit. Maar het origineel op 16-bit houden is inderdaad wel aan te raden.

  Ik ga de verschillende suggesties eens bekijken, ik ben benieuwd!

  Dank voor jullie reacties!

  Bijdrager
  Janjans

  @TheBigZ ImageJ draait onder Java, is dat wel handig op een Mac? Zet je dan de deur niet open? Verder schijnt het ook niet echt soepel te functioneren, wat ik zo lees in de enkele korte reviews die ik tegenkom.

  Wil het wel proberen hoor, maar twijfel nog een beetje ivm het Java-aspect.

  Heb je het zelf wel eens gebruikt? Hoe heb je het toen ervaren?

  Bijdrager
  TheBigZ

  Er is een verschil tussen het op je Mac draaien van een Java programma, en het activeren van de Java plugin in je browser. Ik heb de Java webplugins ‘uit’ staan, maar de Java runtime omgeving wel geinstalleerd op mijn Mac. ( Ik heb een aantal programma’s die Java gebruiken.)

  Ik gebruik ImageJ zeker zelf, om te ‘meten’ in beelden. Het wordt voornamelijk in de academische wereld gebruikt. Het is meer een tool voor mensen die weten wat ze aan het doen zijn en niet voor iemand die alleen een fotootje wil croppen. Afhankelijk van wat jij wilt doen met je beelden kan het dus wel of niet de moeite waard zijn om het eens te bekijken.

17 berichten aan het bekijken - 1 tot 17 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.